Last news in Fakti

9 Декември, 2020 16:00 7 082 50

Полски медии: Време е да говорим за излизане от ЕС

  • полша-
  • протест-
  • мерки-
  • ес

По-малко ясно е как ще се развие дебатът за бъдещето на Полша в ЕС в дългосрочен план

Полски медии: Време е да говорим за излизане от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имат ли място в ЕС страни като Полша, Унгария, а изглежда и България, които не искат да приемат основните европейски ценности, върху които се крепи съюза от създаването му насам?
Честите сблъсъци на Полша с Европейския съюз (ЕС), откакто управляващата партия "Право и справедливост" дойде на власт преди пет години, винаги са имали потенциала да предизвикат дебат за бъдещето на страната в блока. Сега Варшава спори с Брюксел за бюджета и пакета за възстановяване на ЕС за 1,8 трлн. евро общо. Това обаче разпалва нова дискусия за евентуалното излизане на Полша от блока, пише FT в свой анализ, съобщава Investor.бг.

Миналата седмица, след като Полша и Унгария заплашиха да наложат вето на многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване в знак на протест срещу план на ЕС за обвързване на достъпа до еврофондове със спазването на принципите на правовата държава, консервативното списание Do Rzeczy пусна на първа страница заглавие „Трябва да кажем на ЕС: Достатъчно“ и материал „Polexit - имаме право да говорим за това“.

Редакторът на Do Rzeczy Павел Лисички Лисицки, спори за върховенството на закона и „произволното разширяване“ на правомощията на Брюксел и желанието му да оценява държавите членки като една от причините да се разглежда Polexit. Той също така цитира „все по-безсрамния опит на ЕС да натрапва ЛГБТ идеологията върху Полша“, подчертавайки убеждението на полската десница, че либералните ценности на блока представляват основна заплаха за традиционната католическа идентичност на страната.

Въпреки нарастването на напрежението, поне в краткосрочен план има малка перспектива Полша да напусне ЕС. Проучванията на общественото мнение показват, че над 80% от поляците искат страната им да остане в блока. Това е повече от 78-те процента, гласували за присъединяването към Съюза през 2003 г.

Въпреки че „Право и справедливост“ е в постоянни сблъсъци с Брюксел, депутатите на партията също декларират, че нямат никакво желание страната им да излиза от блока. „[Идеята за] Polexit е пълен абсурд, никоя политическа сила никога не е формулирала такова искане и [управляващата коалиция] ще бъде последната, която ще повдига този въпрос или ще води този дискурс в тези условия“, коментира външният министър на Полша Збигнев Рау.

По-малко ясно е как ще се развие дебатът за бъдещето на Полша в ЕС в дългосрочен план. Свободите, които ЕС дава на поляците - да учат и работят в чужбина, остават изключително популярни, както и средствата, които помагат за захранването на полската икономика през последните 15 години. За много от по-възрастните поляци членството в ЕС символизира и обръщането на страната на запад след 40 години съветско господство.

Опонентите на „Право и справедливост“ обаче се опасяват, че сблъсъците с Брюксел и многократните „изстрели“ към ЕС могат в крайна сметка да изместят общественото мнение срещу блока и един ден да изведат Полша по същия път, по който мина Великобритания. Партията и съюзниците и не затрудняват особено опозицията да изложи този аргумент. Президентът Анджей Дуда определи ЕС като „въображаема общност с малко последици за нас“, премиерът Матеуш Моравицки наскоро предупреди, че блокът рискува да се превърне в „олигархия“ и че плановете му да обвърже финансирането с върховенството на закона може да доведе до неговия колапс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    35 9 Отговор
    Поляците като премислиха, решиха да се присъединят към Новия СССР от Владивосток до Гибралтар. Иначе трябваше да правят Варшава от кота 0 за трети път.
  • 2 честен ционист

    49 19 Отговор
    Поляците от както намери златото на фюрера (откраднато от еврейския народ) им порасна работата. Само Ганчовците къде ги слагат в едно изречение с тях не ми е ясно. България ще прави, каквото й заповяда ЕС и САЩ, иначе Падишахът чака.

    Коментиран от #9

  • 3 chi

    78 7 Отговор
    Май нещо няма да го бъде съюза, много корупция генерира...
  • 4 Прав

    16 21 Отговор
    ви път !
  • 5 Еврокочинката се разпада

    59 9 Отговор
    То няма и как да е другояче...
  • 6 Я пак

    58 12 Отговор
    Че то има ли Полша?!
    Това не е ли Територия на военна база на САЩ срещу Русия?!
  • 7 Уди Кълвача

    33 7 Отговор
    Този съюз се клати като също както едно дърво се клати в далечните Карпати само как се клати клати!
  • 8 Urko

    72 5 Отговор
    В ЕС - Македония, Турция, Албания.
    Извън ЕС - Англия, Полша, Чехия.
    Да ви pikaM на ЕС а.
  • 9 9фд9ж9

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Всичко казано от теб е истина. Само с едно не съм съгласен.
    Еврейски народ няма. Думите са осиморони и не могат да се преилагат заедно в едно изречение.
  • 10 Диверсант

    44 4 Отговор
    Къде в СССР или в САЩ е имало или има такава диктатура каквато налага фашистка Германия на останалите членове на съюза
  • 11 Монгола

    59 5 Отговор
    Бягат шляхтите от немската докататуара. Кой се е хванал с немските сороси хаир не е видял!
  • 12 ЛЛЛ

    59 7 Отговор
    Време е и ние да се замислиме за същото. Англичаните що излезнаха? Нека Скопие да влезнат а ние да излезем

    Коментиран от #43

  • 13 Петьо Петров

    70 8 Отговор
    Лично мое мнение,неангажиращо никого. Мисля,че е време да се замислим и ние като държава,кое всъщност е повече в полза или във вреда на народа ни. От 2007 г. насам с колко милиарда заборчняхме, колко се увеличи корупцията, как се разви икономиката ни и много причинно следствени връзки. Всеки обикновен българин трябва да се замисли,кое всъщност надделява,ползите или вредите. Лично аз съм за суверенна държава , с двустранно безвизов режим и без американски,руски или европейски ценности. Имаме си наши. Защо все някой трябва да ни оправя,нация ли сме или подлоги?

    Коментиран от #16, #21, #24

  • 14 1234

    56 5 Отговор
    ЧУдесно подкрепям, да повлечат крак , а след това и Унгария, пък дано и ние се усетим навреме, че ми писна от Баба Меркел и френския Макарон.

    Коментиран от #29

  • 15 Политолог

    26 4 Отговор
    "А изглежда и България...", това ми прилича повече на тъпа добавка от постващия статийката...
  • 16 9ц8ц8дф

    63 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    Абсолютно споделям мнението ти!
    Не виждам аз, ти, НИЕ, какво печелим от престоят и в тоя съюз.
    Ядем боклуците им, затваряме си енргоизточниците, а купувам скъп ток от Марици, Чез мез и пр.Веригите магазини, затвориха нашите си магазини и парите от тях вместо да остават в БГ, служатт да храним техните пенсионери и "мигранти". Въвеждаме по техен образец разни реформи в здравеопазването и образованието. гей-паради правим, самолети купуваме на зелено.
    Е, вярно, има едни хора, дето много забогатяха по еврпейски проекти, но те са единици.
    Лично мен, свободата на придвижване по европата не ме блазни. Няма да говрим, че при сегашната ситуация, такова предвижване е и невъзможно.
    Смисъл не виждам.
  • 17 Даааа....

    41 2 Отговор
    Редно е и ние да се замислим,повече губим от изкривените им ценности,слугинажа и припяването на САЩ от колкото да печелим нещо.Ако България се ориентира към старите си пазари ще бъде в пъти по-добре,преди имахме пазари за всичко.

    Коментиран от #25

  • 18 Факт

    16 6 Отговор
    Ами то в България Перник направиха концлагер,какъв ЕС няма такова нещо!

    Коментиран от #33

  • 19 Перо

    28 2 Отговор
    Браво на най-чистата и бяла държава в Евро-Г..ска Европа. Няма бъдеще при властването на Ф... ка Германия под управленията на тлъстото гадже на Тиквата!
  • 20 Поляците

    21 2 Отговор
    Не слушат фюрера баба Миркел,Баба Фюрер заповядва ЕС държавите изпълняват,Чичо Джо ще и дръпне ушетата.
  • 21 ЛЛЛ

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    Много добре казано ама докато някой се облагодетелства от този съюз едва ли ще стане... Не сме дорасли още а и не знам дали някога ще дораснем за това, за съжаление...
  • 22 !!!?

    12 4 Отговор
    Ами тя България с Боко и Фигуранта си е само де юре в ЕС !!!?
  • 23 Антигерб

    28 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: обръщането на страната на запад след 40 години съветско господство

    Е да де ама какво получихме - вместо съветско господство стана американско господство а ни лъжеха че ще сме пълноправни и равнопоставени.

    Не искаме съветско господство но сегашното е по лошо и от него - робът като го продадат на друг господар пак си остава роб а и новия господар е по-лош и от стария. Много от страните на бившия соц. лагер взеха да се усещат че западът ги използва а не ги прие като равнопоставени.
  • 24 Киро

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    Какво общо има корупцията с ЕС.Ние сме си виновни.Ние търпим.Или пак ще търсим оправдание другаде.ЕС ни е виновен,ФАЩ ни е виновен,Русия ни е виновна.Виновни сме само и единствено ние,Българския народ,че търпим всичко това.Но ние не сме народ,не сме единни,примирили сме се с положението и търсим вината в другите.Прочетете надписа на Народното събрание и ще разберете кога Българският народ ще бъде силен.

    Коментиран от #27

  • 25 И кои

    2 9 Отговор

    До коментар #17 от "Даааа....":

    са тези незаети пазари и какво точно ще продаваш там!?
  • 26 Ахаххах

    25 1 Отговор
    ЕС ще се разпадне скоро! Няма как тази бездънна яма, организирана от дебилни бюрократи ще бъде закрита. На мен ми писна някой да ми забранява всичко, да ме заливат със стоки 3-4 качество и да плащам тройно по-скъпо от западните членки, да наливат пари в мафиотски стуктури, които да ни мачкат! Да, писна ми! Бегексит!
  • 27 Антигерб

    25 1 Отговор

    До коментар #24 от "Киро":

    Не е само ние да сме виновни - една статия в Дойче веле и махнаха цецо - една статия за престоя на тиквата в затвора в Чехия в подходящия момент и щяхме да сме го забравили.

    Но едни други правителства отвъд океана такива като тиквата и цецо са им удобни защото им играят по свирката защото ония ги държат здраво за топките. Та чрез едни НПО-та спонсорират (или направо купуват) медии, тролове и др. да хвалят тиквата и никой да не каже нещо против него. Отделно с купената прокуратура се разправят с всеки опонент - да не мислиш че на запад не знаят.

    Повечето народ е прост и неграмотен (те го направиха такъв) и пропагандата им действа и ето до къде стигнахме.

    Та американците казват: И този е кучи син обаче е наш кучи син.

    Коментиран от #34, #38

  • 28 Ира

    25 1 Отговор
    ЕС няма нищо общо с Европа като ценности, дух, съпричастие, вдъхновение. Къде са идеите на Ренесанса? Виждаме само чиновническо бездушие, перфидност, лицемерие, пожизнени привилегии и абсурдни бонуси за въпросните чиновници.
  • 29 Политолог

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "1234":

    Съгласен! Трябва да сме при руския Путин!
  • 30 Любен Стойков

    4 10 Отговор
    Позицията на Полша кореспондира с историческата обремененост на поляците - да играят по свирката на англо-американците, и да обират накрая кютека от това.И сега пак същото. Според Фридман, предстои първо война между "полския блок" т.е. "три морета" и Турция, която ще се води на българска и украинска територии. После война между Полския блок и Турция срещу Русия. И това се прогнозира да се случи в следващите 20-30 години. България, без Македония ще е една геополитическа нула. Терен...

    Коментиран от #36

  • 31 Тодор Живков

    9 4 Отговор
    Сладко е да ти дават едни пари и да ги крадеш. Полша и Унгария, ако ще го играят принципни, трябва да кажат какво е върховенство на закона. Иначе няма как да искат пари, като няма да гарантираш, че ще се изразходват по предназначение. За наш бай Ганьо Борисов няма да говорим, т.к. е обида за всички нормални хора.
  • 32 Мисъл трябва

    27 1 Отговор
    ЕС прилича повече на СССР, отколкото на Европейски съюз: раздута администрация, трудни бавни и неориентирани взимане на решения, евродепутатите са ги избирали с конкурс - равномерно глупави от всички държави, пълно е меки либералисти!
  • 33 Питам

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    Чета няколко дни казваш за лагер в Перник. Какво е това? Къде е? Кой го прави? Дай инфо!
  • 34 Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Антигерб":

    Ето,пак пишеш,ако ДВ напише една статия и ще го махнем,западна медия и ще го махнем,все чакаме някой друг да свърши нещата,които НИЕ трябва да направим.Стига сме ревали и оплаквали и да търсим под вола теле.Знам,че народа е прост,виждам го навсякъде,но надеждата е,че все пак са останали малко интелигентни хора,които да обединят народа.Въпреки,че все още не виждам такива.

    Коментиран от #37

  • 35 Време е да се върнем пак

    4 15 Отговор
    В османският съюз. Не е тайна, че като османлии българите са живяли най-добре.

    Коментиран от #44

  • 36 И как точно ще стане

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Любен Стойков":

    Първо този т.нар. полски блок воюва срещу Турция, а после заедно воюват срещу Русия?
  • 37 Антигерб

    15 1 Отговор

    До коментар #34 от "Киро":

    Вярно е че са останали малко интелигентни хора но са наистина малко - повечето млади избягаха. Останали са и интелигентни хора от по-старите но революции не се правят от стари а от млади хора.

    Диктатура много трудно се сваля по цял свят и още по-трудно ако има външна подкрепа - помниш какво казаха от ЕНП за протестите у нас. А още по-голяма подкрепа за диктатурата е финансирането им от вън.

    Диктатурата на тиквата има всички елементи да се държи на власт:
    - пари от чужди източници
    - подкрепа от чужди правителства
    - прост народ и липса на млади

    един елемент да го няма и ще бъде изметен но уви народът много бавно се ограмотява а и утежняващо обстоятелство е липсата на реална опозиция защото сегашната е от хунтата но е сложена там за да заеме мястото на реална такава.

    И аз се надявам по-скоро много хора да разберат истинската същност на хунтата и истинската същност на "братята" ни от запад.
  • 38 гост

    1 12 Отговор

    До коментар #27 от "Антигерб":

    Виж колко си "поумнял" като четеш социалните мрежи и им вярваш !И каква кола е откраднал Борисов в Чехия ?Подозирам ,че е някоя шкода ,те друго нямаха ,колите по улиците на Прага 1896 г бяха кът .Добре че не е крал у ГДР, че тогава смехът щеше да е голям .Представям си го набутан в трабанче .Пък да не ти разказвам как се излизаше в чужбина тези години .А и на последно място земята е плоска ,отговарят 48% от анкетираните.

    Коментиран от #40, #48

  • 39 оня с коня

    6 9 Отговор
    Ако Полша и Унгария излязат от ЕС,нова е ОТЛИЧНА Новина за БГ,щото ще има ПОВЕЧЕ ЕВРОФОНДОВЕ за Нас.Да ,обаче едно са Статиите,друго е нагласата на Народа в Полща например,че цели 80% искат да остават в ЕС!А че България си няма и хабер от това което пише в Статията - че и ние мислим да излизаме от ЕС,щото просто сме загубени без Европарите- веднъж 6-7 МИЛИАРДА лв влизат в Хазната под форма на различни Програми,втори път НЯКОЛКО МИЛИАРДА Евро влизат от работещите Българи в Чужбина.И да е ясно:Нито пари от Работниците ни в чужбина ще влизат у нас защото ще ги изритат ако нямаме заветното Членство,а Стоките ни ще станат НЕПРОДАВАЕМИ в Европа поради наложените им МИТА/също като руските/.Апропо БГ - Износът на 70% е ориентиран ТОЧНО към ЕС!

    Коментиран от #42, #49

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ха ха ха

    12 1 Отговор
    ЕС е продукт на създателите на "Новия световен ред", жалкото е, че много късно го разбрахме, вече сме тотално ошушкани!

    Никой от нас няма да страда за него!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЛЛЛ":

    А пачки за шкафчето от де?
  • 44 Ти като искаш се връщай

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Време е да се върнем пак":

    Ако нямаш пари за билет, отиваш в турското посолство и казваш че си ядрен инжинеееер, и те ща вземат веднага да копаш уран!
  • 45 Лъжат

    2 0 Отговор
    Само Барабойко ще избяга от ЕС голям кафез пълен с весници нарярани като евро пачки по 500 евро и ще се скрие по екзотичните острови ,но и там ще го хванем даже и на 2 метра под земята да се скрие ,като в партизанските землянки
  • 46 BGEXIT

    0 0 Отговор
    Каква страшна дума само.
  • 47 КРАДЦИ

    9 1 Отговор
    ЕС СА МАФИЯ ЗА ОБИРИ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ , КРАДАТ ТЕЗИ КАТО БОЙКО , А НИЕ ЧАКАМЕ ДА СПРАТ ИЛИ ПОДАДАТ ОСТАВКА !
  • 48 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Дествия в Унгария - хванат в Чехия- "отцепление".
  • 49 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "оня с коня":

    И докога така?
  • 50 Tarnovetz

    0 0 Отговор
    В Германия има поне 2000000 поляци; в същност външни сили натрапват
    “Три морета” - Полша Украйна ……….