9 Декември, 2020 13:37 34 556 62

Цветан Василев пред ФАКТИ - за центъра около Пеевски, срещата с Доган и ролята на Борисов

 • цветан василев-
 • делян пеевски-
 • ахмед доган-
 • бойко борисов-
 • ктб

''Досиетата за Пеевски в Америка са вече доста набъбнали и не знам докога ще успява да минава под радара'', заяви пред медията ни банкерът, пребиваващ в Сърбия

Цветан Василев пред ФАКТИ - за центъра около Пеевски, срещата с Доган и ролята на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От фалита на Корпоративна търговска банка изминаха 6 години. Делото си тече, банкерът Цветан Василев, който е подсъдим в него, е в Сърбия, защото смята, че в България животът му е в опасност, а в същото време според държавното обвинение бизнесменът и депутат от ДПС - Делян Пеевски, няма никаква съпричастност към битието на банката.

Така или иначе, за огромно съжаление общественият интерес отдавна е изместен от това дело, мнозинството хора изобщо не го следи, и не е ясно дали в близките години то ще приключи. Освен това, за самият фалит на банката вече са казани толкова много неща, включително са повторени по няколко пъти, че за медиите остава по-скоро това да търсят генезиса на случилото се тогава, на случващото се днес и взаимовръзката между тях.

По този повод вчера от ФАКТИ разговаряхме с банкера Цветан Василев, който представи своята гледна точка по множество въпроси. Разбира се, тези, които са уверени, че в казаното има неистини и се почувстват по някакъв начин засегнати, спокойно биха могли да поискат своето право на отговор.

За какво разговаряхме с Цветан Василев можете да научите в редовете надолу.

- Г-н Василев, кои личности съставляват т.нар. център около Пеевски, който толкова често споменавате в интервютата си?

- На този въпрос е трудно да се отговори еднозначно, защото има хора, които работят за него и те са известни. Такива, които представляват неговите интереси в различни компании, номинални собственици на офшорни компании. Става дума за един доста разностранен екип от адвокати и всякакви други, които обслужват неговите разностранни интереси. Това е най-тесният му кръг.
По-сложен е отговорът на въпроса кого представлява той всъщност и чии са интересите на т.нар. от мен ''дълбока държава''. А за мен няма съмнение, че Пеевски е лицето на тази ''дълбока държава''. Та, там отговорът вече е доста по-труден и нееднозначен, но в крайна сметка за мен корените отиват към онези остатъци от Първо и Шесто главно управление на комунистическата Държавна сигурност. Разбира се, новирани в ново време, обновени, наложени нови лица. Сред по-известните са бившият вицепремиер Цветлин Йовчев, бившият шеф на ДАНС Писанчев и пр., и пр. хора, които са въоръжени с много информация. Това е т.нар. Библиотекарски институт, или част от него. Но пак казвам, трудно е да се даде еднозначен отговор. Факт е обаче, че Пеевски успя да привлече тези хора на своя страна. Може би с това, че, както казват американците, успяваше да деливърва, успяваше да реализира техните идеи, насоки и интереси.

- Тоест, излиза, че България се управлява от Държавна сигурност и към момента?

- За мен няма съмнение в това. В някаква степен, разбира се, и премиерът Борисов. Макар че той е официализираната част, в крайна сметка е дошъл три пъти на власт след избори. Но в някаква степен и той представлява интересите на задкулисната държава. Аз неколкократно съм ги наричал мутромилиционерска банда, защото обединява интересите на милиционерите, тоест на Държавна сигурност, и на техните полеви играчи, най-изявените от които са представителите на мутрите от 90-те години.

- Вие споменахте думата ''информация''. Освен с нея, споменатият център с пари и компромати ли материализира влиянието си?

- Да, не само с пари. Тази система определено се държи от огромни финансови потоци, които я захранват. Онзи ден Касим Дал беше дал някакво интервю, в което цитира числото 200 като бройка на съдии, следователи и прокурори, които са на заплата, платени са от Пеевски. Това са огромни финансови потоци, но според мен те не са основните, защото много лесно при криза, ако подобни отношения се основават само на финанси, те бързо се забравят. Със сигурност банката на компроматите, с които държат тези хора, не е много по-малка от банката на парите. За почти всички от тях под някаква форма са използвани техните човешки слабости, за да бъдат държани в подчинение.

- А този център, освен да обслужва собствените си интереси и да се самовъзпроизвежда, според Вас има ли външна сила, чужда държава, която стои над тях? Държава, чиито интереси изпълняват те в България.

- Държава, чиито интереси изпълняват в България не бих могъл да цитирам. Аз по-скоро смятам, че този център работи в тясна връзка с определени служби от определени държави, което не означава, че прокарват интересите на самата държава, откъдето са службите. Ако погледнем последната книга на екипа на Огнян Стефанов, едно ГРУ има транснационални интереси, които не са само руски интереси.
По принцип българските служби в момента са изцяло под контрола на този център, така че те със сигурност водят двойнствена политика. Говоря за центъра. От една страна е официалната политика, която службите на Република България водят. Тази официална политика е свързана с геополитическата ориентация на страната. И от друга страна са вече частните интереси на този център. А частните интереси на този център са ясни - пълно овладяване на държавата. Вие виждате какво се случва, на практика третото правителство на Борисов е 100% под контрола на центъра около Пеевски. Не искам да изреждам до един министрите. Обхванали са и по незначителните, защото очевидно за тях не са важни само финансовите потоци, макар да имат приоритетно значение, важно е и овладяването въобще на обществото през култура, образование и пр. Това е един цялостен модел, който те реализират последователно, като очевидно подготовката е била доста време, но за мен стартът на този модел е ударът срещу Корпоративна търговска банка.

- Споменавайки настоящото правителство на Борисов и сравнявайки състава му с предходните две, то наистина ''Борисов 1'' и ''Борисов 2'' изглеждаха доста по-приемливи и като имена, и като водене на политика в някаква степен. Вие понякога говорите за двата центъра - този около Борисов и този около Пеевски, и споменавате , че до 2014 г. те не са били заедно. Според Вас след 2014 г. съглашателство ли се е получило между тях или единият център е подчинил другия?

- До 2014 г. аз бях непосредствен участник в голямата политика и големия бизнес и за мен няма съмнение, че тези два центъра - центърът около Борисов и центърът около Пеевски, бяха в едно динамично равновесие, битка за надмощие. Те не бяха едно и също, в никакъв случай. Това може би се дължеше и на по-специфичната моя и на Корпоративна търговска банка роля, баланс в някаква степен. Докато след падането на Борисов през 2013 г., организирано от същия този център, независимо, че и до ден днешен Борисов е убеден, че аз съм организирал протестите, в резултат на които подаде оставка, според мен след падането този център на Държавна сигурност разбра, че те не могат да се справят без Борисов, и то главно в международен план. Те много бързо изпаднаха в международна изолация по време на тяхното правителство на Орешарски, рискуваха да загубят и да им бъдат спрени средствата по еврофондовете. А знаете, че тогава финансовата кризата още не беше отшумяла и България се нуждаеше наистина спешно от тези европейски средства. Така че в някаква степен си мисля, че прегръщането между лагера на Борисов и лагера на Пеевски е станало някъде във втората половина на 2013 г. с една единствена цел - да обединят усилията си, като естествено последствията са ясни. Удариха КТБ и мен, спряха разследванията и досъдебните производства срещу Борисов, които иначе веднага бях образувани. Видели сте много добре как Цацаров, който със сигурност е избран с гласовете на хората на Борисов във Висшия съдебен съвет, за една секунда се беше обърнал и беше тръгнал срещу Борисов.

Така че, на въпроса ви, сигурно е комбинация и от двете. Центърът около Пеевски е виждал необходимост от договорка с Борисов, за да могат в крайна сметка да овладеят държавата по трайно. И те го направиха.

- Казвали сте, че малко преди събитията с Корпоративна търговска банка сте имали среща с Ахмед Доган. Какво казахте Вие на него и какво той на Вас?

- Тези ми срещи, за които аз съм казвал многократно, както с Доган, така и със Станишев, и с Борисов, бяха интерпретирани от медиите като някаква безизходица от моя страна. Че аз съм разбрал, че банката пада и за това съм ходил да се моля. Не! Аз предупреждавах лидерите на трите основни политически сили какво ще се случи, ако се реализира атаката на прокуратурата срещу банката. В тази връзка беше и срещата с Ахмед Доган, на която аз го предупредих, че има сериозен риск банката да не успее да удържи атаката на прокуратурата. Само че аз тогава нямах и представа колко перфидно замислена е тази атака. Както добре си спомняте, с цел да ме елиминират те започнаха на практика тази атака с едно смехотворно и в същото време зловещо обвинение за поръчителство на убийството на Пеевски. Единствената цел на това обвинение и на включването в сценария - беше моето елиминиране. Или арест, ако бях бил в България, или оставане там, където съм, за да не бъда вкаран в ареста и да ми се случат случките, които са се случвали на много хора. Това беше едното, за което го предупредих. А той каза, че го предупреждавам твърде късно. Какво е имал предвид, аз само мога да гадая. Със сигурност не е било до спиране на този подход на прокуратурата, защото в интерес на истината прокуратурата нямаше място в евентуални разследвания на свързани експозиции в банката, което е тяхното оправдание. Това си е работа на банков надзор и прокуратурата нямаше никакво място, освен да предизвика паника, което всъщност се и случи.

Другото, за което аз в края на разговора предупредих, или по-скоро споделих с Ахмед Доган, е това, че ако Касим Дал и други отцепници не са успели да му сринат партията, съм убеден, че с действията си Пеевски ще я срине. И аз мисля, че тя е напът да се срине. Мисля, че доверието на мюсюлманското население в България към лидерите на тази партия е много ниско. Ако погледнете последните избори, почти 50% от вота на тази партия са на практика цигански гласове, които са купувани от Пеевски.

- Скептичен съм относно това, че Делян Пеевски иска и може да стане лидер на ДПС, отнемайки партията от Доган. Понеже застъпвате и такава теза. Съмнението ми е на база същността и електоралните особености на тази партия. Не си представям как етнически българин може да стане лидер на тази партия, това първо. Второ, че според това, което витае в общественото пространство от години, тези хора, не малка част от гласуващите за ДПС, са поставени в пълна зависимост и подчинение на партията.

- Да. Аз не споделям оптимизма, че Пеевски лесно би могъл да стане лидер на партията. За мен също вероятността е доста малка, но това на означава, че той не се опитва, или центърът, който го лансира, не се опитва. Защото в крайна сметка според мен тук става въпрос за оцеляване. Оцеляване на един от двамата. Този, който остане лидер на ДПС, ще оцелее. Ако оцеляването на Доган е свързано с изчистването на Пеевски от ДПС, той ще го направи. Още повече, че Пеевски едва ли е най-обичаният от електората на ДПС.

- В този смисъл и с риск от митологизация и на двете персони, независим ли е е Пеевски от Доган в действията си? Споделят се различни гледни точки по този въпрос.

- Трудно е да се прецени. Но аз съм сигурен, че Пеевски има желанието да стане относително независим. Той това го е правил и с Борисов, правил го е, разбира се, и с мен. Така че нямам съмнение, че на него едва ли му харесва ролята да е момче за всичко на Доган. За това в никакъв случай не бих сложил тъждество между Доган и него.

- Вие сте се занимавали с бизнес и преди случилото се с КТБ. Имаше ли по-нормална среда в България преди това?

- О, да. Аз разделям прехода на практика на две - до идването на Борисов и след това. Като, разбира се, самият период на Борисов също бих го разделил на две - до падането на КТБ и след това. Във всички случаи много по-различна беше средата за бизнес преди това. Разбира се, не отчитам конкретните условия политически, съвсем различна е България след приемането ѝ в НАТО и в Европейския съюз, много засилени инвестиции. През 90-те години пък имахме хиперинфлация, банкови кризи, финансови кризи. Винаги е имало корупция, но говоря за корупция, която в общия случай би могла дори да бъде приета като необходимо зло. Докато след идването на Борисов за мен корупцията се превърна в пълно налагане на силните на деня над бизнеса. Бизнесът просто трябваше да престане да съществува самостоятелно и да е изцяло зависим от силните на деня. А вече след 2014 г., с прегръщането на тези два центъра, мисля, че дори не е необходимо да описвам какво се случи, защото корупцията вече се превърна в рекет върху бизнеса. И ако 2014-2015 г. тези неща ги говорех и мнозина се подсмиваха и казваха: ''Ама ти там, като беше с тях, пък това, пък онова''. В крайна сметка големият бизнес, аз винаги съм казвал, че той не е революционно настроен. В големия бизнес революция не трябва да се прави. Аз 2014 г. тръгнаха ва банк, защото нямах друг полезен ход. С Борисов бяхме скарани, защото той смяташе, че аз съм го свалял от власт, БСП и ДПС се обърнаха срещу мен. Аз нямах никаква подкрепа и за това заложих ва банк на тази коалиция - на Бареков и на Каракачанов, която също се обърна срещу мен. Играх ва банк, за да спася банката, за да спася активите, но загубих. А загубих, защото просто цялата политическа система, политическият елит, на практика се обърна срещу мен. Може би защото ги държат със задкулисни компромати, може би защото се уплашиха, че има политическа сила, която би могла да бъде независима от тях, със собствено виждане и т.н.

Сега вече мисля, че на всички е ясно, че целият бизнес се контролира от държавата, разбирай Пеевски и Борисов. И тук не говоря само за едрия бизнес и тези фрапантни случаи с атаките срещу Божков, срещу Бобокови, срещу Арабаджиеви и т.н. Тук говоря за пълно подчиняване на бизнеса, дори на най-ниско ниво. Не знам дали някога сте си задавали въпроса, дали някой, който има бизнес с държавата, или с държавни фирми, го прави на пазарни начала. Не, той го прави след като е подчинен. От най-ниско ниво - от фирми за кетъринг на държавни институции, или на държавни фирми, през фирми за охрана, до в крайна сметка тези, които участват на обществените търгове. Всички до един са в някаква степен подчинени - или чрез пряко участие в собствеността им, или чрез твърди ангажименти за комисионни при спечелване на търга. Пропуск няма.

- И всъщност, за да се затвърждава този модел може би западните ни партньори си пасуват, защото техните интереси тук не се нарушават. За това ли е мълчанието от Вашингтон и Европа?

- Вашингтон и Европа са доста конформистично настроени. Някъде срещнах наскоро от един политолог в България - Страхил Делийски, понятието ''стабилократи''. Борисов бил стабилократ, тоест той изповядвал евроатлантическите ценности и за това не бил възневидян като Качински и Орбан, а в същото време точно поради тази причина е оставен да прави каквото си поиска в страната. Има и други примери, разбира се, но той може би е един от най-характерните за страна членка на Европейския съюз. Това на практика донякъде обяснява и техния конформизъм - на Европейската комисия и Вашингтон, който обаче започна да се обръща срещу тях, защото агресията в България срещу бизнеса, особено изразявана от Пеевски и центъра около него, вече започна да накърнява интересите и на чужди компании. А това вече не се прощава. Аз чувам за атаки на Пеевски срещу Веолия, концесионера на Софийска вода, които са направили силно впечатление във Франция. Силно негативно. Имало е подобни атаки и срещу Аустон, във връзка с доставка на локомотиви. Подобни бяха и договорките, а впоследствие и атаките срещу ЧЕЗ във връзка със сделката за покупка на ЧЕЗ от Еврохолд. На практика бяха накърнени интереси и на чешката държава, защото ЧЕЗ е в крайна сметка преобладаващо държавна собственост.

С експанзията на Пеевски и с увеличаването на неговите апетити, фокусът върху безобразията, безчинствата и беззаконията, които той извършва, отвън става все по-силен и все по-голям. Мисля, че успешния опит с номинирането на онзи съдия от Специализирания съд за най-корумпиран от страна на държавния секретар Помпео вече отшумява и не бих изключил в крайна сметка Америка също да се включи по-активно, имайки предвид и очакваната смяна на властта след два месеца. Досиетата за Пеевски в Америка - и в Държавния департамент, и в Департаментa по правосъдие на САЩ, и в Сената, и в Конгреса, са вече доста набъбнали и не знам докога ще успява да минава под радара.

- В същия контекст, свързвали ли са се с Вас чужди правителство или служби на база това, което говорите от години в медиите?

- Аз комуникирам официално, моите жалби по Магнитски са с Финансовия департамент на Щатите, с Държавния департамент, така че имам официална комуникация. Аз съм изложил и съм представил достатъчно доказателства, включително и в Европейската комисия. Там са доста по-инертни, но с активизирането в последно време, особено на Европейския парламент, приемането на прецедентна по своя характер декларация за липсата на право и законност в България от Европейския парламент, мисля, че всички тези събития обръщат все повече фокуса към България и към беззаконията, които се вършат в България. Те са вършени под защитата на правителството на Борисов.

Много хора говорят какви пари бил плащал Пеевски на лобисти в Щатите - BGR Consulting, Morgan Lewis и не знам какви си още много скъпи компании и правни кантори, но най-добрият лобист на Пеевски в САЩ на практика е Борисов и неговото правителство.

- Назря ли моментът да обявите кои са пратениците, идвали при вас да преговарят?

- Смятам, че ще излезе в най-скоро време, защото моята съпруга е подготвила една книга, в която те присъстват с реалните си първи имена. Предпочитам да оставим публиката да се осведоми за тях от книгата на моята съпруга. Но във всички случаи такива разговори имаше и до ден днешен съм убеден, че единствената цел на тези хора е била по някакъв начин да ме привлекат в България.

- Един малко по-страничен въпрос, ще Ви върна доста назад във времето. Някой накара ли Ви, ''помолили ли'' Ви да купите Ботев (Пловдив)?

- О, да, то не е голяма тайна. Бях помолен, защото имаше напрежение сред феновете, Ботев играеше по някакви села. Тогава бях помолен да помогна на отбора от хората около премиера Борисов. Аз твърдо до този момент отстоявах тезата, че не трябва да влизам във футбола. По принцип ми беше предлаган ЦСКА, аз съм и по принцип цесекар от най-ранните си детски години. Тогава отказах за ЦСКА, но в Ботев ме плени публиката, никой друг. Просто публиката беше различна и е различна от публиките на ЦСКА и на ''Левски''. Имам предвид онези агитки, които не са от най-лицеприятните, което ме отвращава и отблъсква в двата гранда.

Ботев не беше някакъв импулс, нито някакво мое особено желание, но откликнах, защото реших, че може да се направи нещо положително, най-вече залагайки на собствена школа, разбира се. Точно за тази цел изградихме първо базата и трябваше да довършим и стадиона, но хората от от т.нар. център решиха друго.

- Същият кръг хора ли Ви предложи ЦСКА?

- Не. На по-ранен етап беше и не беше политическо. Съвсем различно беше. Обединяване на цесекари видни - аз, Цеко Минев, Гриша Ганчев. Такова нещо.

- Кога очаквате окончателно развръзка по Вашия казус, който се разглежда от сръбската съдебна система?

- Не бих могъл да се ангажирам с време. В момента казусът е на Апелативен съд, но все още няма свикано заседание. Това, което мога да кажа е, че информацията, която изтече в България е съвсем частично вярна. На практика съдията е определил, че са изпълнени предпоставките по едно от исканията за екстрадиция, но в същото време е определил, че по следващите две искания не са изпълнени предпоставките, а пък те на практика покриват предмета на делото, което се води в момента. Освен това, т.нар. изпълнени предпоставки са всъщност възможно най-формалните. Тоест, че аз на практика не съм сръбски гражданин, което е факт, и че престъплението, за което ме преследват в България е престъпление по сръбския закон. Третото е, че не са минали давностните срокове. Това са т.нар. предпоставки, за които толкова много се шумеше в България. По принцип Апелативният съд иска анализ на доказателствата за престъплението, което не е направено, а те нямат. Обвинението на прокуратурата, по което ми е поискана екстрадицията, се основава на един фалшив документ, в който моят подпис е фалшифициран. Аз съм обвинен на база на фалшифициран документ под контрола на прокуратурата. Това в крайна сметка се вижда в сръбския съд.

Между другото, има вече все по-голямо настроение не само срещу т.нар. червени бюлетини на Интерпол, то там тлее отдавна заради възможността за използване на бюлетината за преследване на политически и бизнес противници. Все повече са случаите за отказ на екстрадиция по европейска заповед за арест, която е далеч по-автоматично действаща, защото в крайна сметка включва само страните членки на Европейския съюз. И до ден днешен от Англия не е екстрадиран човек, който е натопен от главния свидетел на прокуратурата по нашето дело - Бисер Лазов. Англия все още е член на ЕС, важи европейска заповед за арест, но човекът не е екстрадиран повече от една година, откакто е поискано. Така че това не бива да се счита като прецедент, или пък да се основаваме на нелепите и налудничави обяснения на този факт за моето не екстрадиране от страна на главния прокурор. Че ме защитавала Русия и не знам какво още. Просто обвиненията на прокуратурата - и под ръководството на Цацаров, и под ръководството на Гешев, са нелепи, скалъпени и без доказателства. Нещо повече, с фалшиви доказателства, а това няма как да се скрие от съдиите тук, а и от съдиите в Европа.

- Защо според Вас в България упорито отказват да Ви разпитат онлайн?

- Защото очевидно се страхуват от мен, защото се страхуват от това, което ще кажа пред съда, защото в крайна сметка това има стойност за делото. Делото върви в посока, в която едни хора, които са държани с компромати, свидетелите т.нар., затънали до ушите в кражби и лъжи, разказват някакви бивалици и небивалици. Всеки документ, с който се доказва нашата теза, се оказва забравен от тях, независимо, че това са действия, вършени от тях. Въобще това дело е един фарс. То можеше да стартира само във ведомствения на прокуратурата Специализиран съд. Неслучайно го изместиха там, защото това дело, с тези доказателства, в Софийски градски съд, независимо от натиска върху съдиите, нямаше да тръгне. В това дело няма един ред доказателство, че аз, или който и да било от останалите подсъдими по това дело, са злоупотребили с една стотинка.

- И последно. Към днешна дата при какви обстоятелства бихте се завърнали в България?

- Бих се завърнал в страната само при гаранции за моя живот и при гаранции за обективен прочит на случая КТБ. Не толкова обективен съдебен процес, защото този процес вече е необективен. В този съдебен процес има една страна, която говори нелепици, неподплатени с нищо, докато всички факти говорят в противоположната посока. Между другото, от една година съдията по делото отказва да разпореди на Бисер Лазов, който е изготвил справките за дейността на фирмите, да бъде направена справка за ангажиментите на Делян Пеевски към фирмите, кредитирани от банката. От една година се мълчи по този въпрос. А в крайна сметка главният прокурор Гешев заяви, че Пеевски нямал нищо общо, всъщност колкото имали общо Путин и Обама. Аз искам да погледнем как са ставали тези взаимоотношения. И пак казвам, не е проблемът в това дали Пеевски е имал задължения или не, проблемът е в това, че тези задължения на практика показват защо банката е била ликвидирана. А именно Пеевски да си спести тези ангажименти и, разбира се, да осребри всички останали активи, придобивани от банката. Това е истината.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 129 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Бойко

  73 8 Отговор
  Докторе, боли ме черния дроб.
  - Пиете ли?
  Пия, но не минава...
 • 2 ГешеФ

  31 60 Отговор
  Чакаме те слънце да си додиш вече хихи
 • 3 Бойку шкафа

  64 14 Отговор
  Цецо май тЪ прекарахме с парите.

  Коментиран от #16

 • 4 ПееФски

  83 10 Отговор
  Всичко в КТБ вече е мое.

  Коментиран от #5, #32


 • 5 Бойко

  51 8 Отговор

  До коментар #4 от "ПееФски":

  Е, не всичко !
 • 6 Геш Еф

  74 8 Отговор
  Няма данни моя господар г-н пееФски да е замесен.

  Коментиран от #7

 • 7 дУган-ага

  35 4 Отговор

  До коментар #6 от "Геш Еф":

  Почти всичко
 • 8 сигурно

  120 10 Отговор
  Ако Василев си каже всичко ,тикви ,прасета ,доганета ще гнияят в затвора до живот !

  Коментиран от #9, #12

 • 9 ГешеФ

  46 12 Отговор

  До коментар #8 от "сигурно":

  Няма как да стане,всички работят за нас.
 • 10 САМО ДА ПОПИТАМ

  24 61 Отговор
  ИЗВИНЕТЕ, ВИЕ ЛИ СТЕ РЕКЛАМНАТА АГЕНЦИЯ НА КРАДЛЬОТО? ПОСЛУШАЙТЕ МЕ - НЕ РЕКЛАМИРАЙТЕ БЕЗ ПАРИ!
 • 11 ГешеФ

  24 23 Отговор
  Ъъъъ радеФ открадна парите на ктб ние сме невинни
 • 12 Той лесно

  64 4 Отговор

  До коментар #8 от "сигурно":

  ще си каже, а и си казва, но няма кой да г чуе, нит кой да го защити! Там е проблема, че държавата е частна!
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Българка

  61 5 Отговор
  Публикувано във факти.бг: на практика третото правителство на Борисов е 100% под контрола на центъра около Пеевски. Не искам да изреждам до един министрите. " Дълбоката държава са от ДС, ГРУ, сараите, чиито по-видими лица са Доган и Пеевски, а Борисов е слугата им. Защо в България се строи мруски газопровод от руски работници, по който ще тече руска газ? Кой е проводник на путинизма в Българи? А за АЕЦ Белене?.......
  От къде са милионите на Пеевски? Защо получава депутатска заплата без да ходи на работа в НС? Да отговори ПКП!
  Делото КТБ ИЗОБЩО НЕ Е ТРЪГВАЛО ПО СЪЩЕСТВО! Главните виновници Пеевски, главният свидетел на прокуратурата още не са с повдигнати обвинения. Съдът трябва да върне на прокуратурата съшитите с бели конци обвинения . Трябва нов обвинителен акт към истинските виновници за фалита на КТБ, както за разграбване на активите й. Така еса ограбени вложителите на банката.

  Коментиран от #36, #39

 • 15 ПСР

  49 5 Отговор
  Е така и Черепа.БЕха у схемите,бЕха с глоУемите и силните на деня,после....тръц.Василев как безпардонно прибра "Петрол",навремето,от Ершов...БЕха си плътни дружки-Василев,ПееФски,Бюреков,Борисов беше тогава Шеф.Та се разпореди,куп държавни и общински дружества,да си прехвърлят сметките в"Банката на годината"-КТБ...Цацаров и той беше на линия...Абе,голУема задруга и далавера си бЕха.Сладка работа.Едни сериозни милиарди от държавните и общинските структури потънаха/т.е.,българите ги платиха./.ПееФски излезе с поне един милиард напред.Бюреков и Костов се облажиха.Джуджето-също и то доста.
  Наказаха Народа,виновните-не.Само акъл дават.Не е по различно положението с бай ви Цеко Минев-и там от години цъка бомба.Ама ние и за него плащаме,споко.Страшна мафия.
 • 16 гост

  16 47 Отговор

  До коментар #3 от "Бойку шкафа":

  До кога "медията" ви ще дава трибуна на най-големите и издирвани престъпници ?!

  Коментиран от #17

 • 17 А кой каза

  43 7 Отговор

  До коментар #16 от "гост":

  че е престъпник? Да не е този Гешев, дето е по голям престъпник от него и подлога на още по големият престъпник Пеевски, подлога на още по големият Доган? Ами то ще вземе да се окаже, че този май е най малкият в конкретният случай! Да не би някой да ти подхвърля някоя монета от откраднатите от него и от нас пари, че задаваш подобни глупави въпроси?
 • 18 тиквата

  28 6 Отговор
  как само откраднаха парите бико и шиши
 • 19 jorj

  19 36 Отговор
  Не е нормално да се дава трибуна на крадец на милиарди народна пара!!!! Това също е огромно престъпление и се чудя защо прокуратурата нереагира!!!!!!

  Коментиран от #20

 • 20 Не е нормално

  27 11 Отговор

  До коментар #19 от "jorj":

  да се дава трибуна и на троловете, да им четем простотиите които ги пишат срещу някоя монета от откраднатите от нас пари, ама им дават трибуна!
 • 21 Кой68

  14 7 Отговор
  Щом "знае" толкоз значи е във играта....Само човек участващ във схемите е наясно със хора и имена...Тоя разтяга теории на вълната.Ако всичко което говори за Пеевски и САЩ-те го използват .

  Коментиран от #25

 • 22 Веченевярващ

  17 21 Отговор
  толкова много открадна че сега си цуцка паричките и разказва свойта гледна точка ама кой да му вярва ???
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 пройчо

  9 26 Отговор
  Елементарно и глупаво--шест години това плещи тоя мустакат кютюк,първа дружка на Тлъстия Бою и всякакви отпадъци !!!

  Коментиран от #27

 • 25 пройчо

  10 10 Отговор

  До коментар #21 от "Кой68":

  Като е "знаел"---да го е казвал на време !!!...Сега шушне като черна радиостанция от Белград---и още 20 години моое да си мрънкя ппед подбрани жерналисти /Мисиреци/---а Тлъстия Бою ще векува,той му направи и фалира банката !
 • 26 БСП най крадливата партия

  18 9 Отговор
  ИСТИНАТА ще излезе на яве скоро, тия дето се пъчат сега ще бъдат наказани , кумондетата три пъти фалираха държавата и банките, милиарди народна пара украдоха ипрофукаха ,трябва да сте луди за да глсувате за тях освен ако не сте мазохисти.
 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Иво

  19 1 Отговор
  Значи бившите офицери от ДС си вилнеят и рекитират бизнеса.ДАЙТЕ ИМЕНАТА НА ТЕЗИ ЧЕНГЕТА ОТ ДС
 • 29 Малко факти

  27 7 Отговор
  Малко факти! Спомняте ли си лятото прокуратурата публикува записи със СРС между Божков и собственика и издател на Фрогнюз Огнян Стефанов. Явно са близки и Божков му споделя. Атаката срещу него започна края на януари тази година. Като предлога бе за неплатени данъци и след това още 17 обвинения. Спомняте ли си датата 24 ноември 2019 г.? 2 месеца преди атаката и изземването на бизнеса на Божков! Във Фрогнюз Стефанов бе публикувал един разговор който явно Божков му е предал! Лафка бе основния дистрибутор на билетите от лотарията му ! Обажда му се собственика на 700-те павилиона на Лафка (в разговора го наричат дебелия) и му казва - "Да ми купиш павилионите за 140 милиона и сам да си продаваш билетите", Божков отговаря "Не са ми необходими и нямам намерение да ги купувам" , "Дебелия" отговаря "Така ли , ще видиш тогава какво ще ти се случи", Божков отговаря "Какво ще ми се случи , я се махай и не ме занимавай". Когато Стефанов във фрогнюз публикува това си помислих че е някаква легенда и приказка но след 2 месеца започна изземването на бизнеса на Божков и след това павилионите на Лафка фалираха. Явно Божков не е предполагал че Борисов чак дотам ще изпълни заповедите на "Дебелия" , едно че от години им плащал рекет чрез Горанов и второ че Борисов добре знае че след това ще го преследва като див звяр докато е жив. Но явно зависимостта на Борисов от Доган и "Дебелия" е по страшна !

  Коментиран от #31

 • 30 Матей

  21 4 Отговор
  Ахмед ага Барутанлията,стария съсипа Батак,новия--България.
 • 31 Стоян

  16 8 Отговор

  До коментар #29 от "Малко факти":

  Да. "Lafka" на Пeeвсkи бе основния дистрибутор на билетите на лотарията на Божков,също големите вериги като CBA и БИЛЛА а също и застрахователни компании . Явно са имали договор за голям процент от продажбите. Помня че преди 2 години декември 2018 г.си купувах цигари от един от павилионите на Lafka защото ми бе най близо. И постоянно продавачката ми тикаше кутията в лицето и казваше "вземете си билетче, хайде опитай си късмета моля" , отговарях утре и си заминавах и накрая спрях да си купувам цигари оттам. Отивам да си плащам Гражданската отговорност на колата в SDI и там кутия пълна с билети на лотарията на Божков и брокерката ми тика също кутията да съм си опитал късмета. Казах не желая и повече няма да ходя там да сключвам застраховка. Така че не е виновен Божков а тези които му пласираха билетите и бяха супер нагли. Божков никой насила не е карал да му купува билетите !
 • 32 Спеца

  20 1 Отговор

  До коментар #4 от "ПееФски":

  ПееФски, само ти ли не схващаш, че ще гръмнеш като първомайски балон?! Переш, изпираш, и ЧАО.Дори и децата се сещат, че ще те използват, а накрая ще свършиш СКОРОПОСТИЖНО като за тор.
 • 33 сантуцо

  7 1 Отговор
  чистилището му е майката!
 • 34 Просто е

  5 2 Отговор
  ДС се раздели на ПРОРУСКА И ПРОБЪЛГАРСКА ЧАСТ. ПРОРУСКАТА / ДОГАН, ПЕЕВСКИ И Т.Н. ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ГРУ/ ИЗЯДЕ ПРОБЪЛГАРСКАТА. И ПРОДЪЛЖАВА ДА ЯДЕ...
 • 35 Бай Шиле

  11 3 Отговор
  Според Василев той е жертва на лоши,безпринципни и алчни хора.В интервюто няма неудобни въпроси.Ниска топка.Можеше малко веселие да се предизика с въпрос: ползвал ли е Василев външни консултанти срещу заплащане 30 000 лева на месец?Как се казва една от консултантките?Каква компетенция има току що завършила студентка спрямо опитен банкер,та да му дава консултации.Не че има връзка с Закона срещу пране на пари...

  Коментиран от #37

 • 36 Селянин

  7 5 Отговор

  До коментар #14 от "Българка":

  Разбра се че. Още комунистите от ДС контролират всичко добри комунист е мъртвия /василев с колко честен труд напрупа парите/ А ахлаците си мислят че борисов сринал банката Дружбата между бсп и дпс роди василев
 • 37 Амииии

  7 1 Отговор

  До коментар #35 от "Бай Шиле":

  Алчният става жертва на Още По- Алчен. Друг принцип няма!!!! А сега пл.юенето ще е нон стоп, то е ясно.
 • 38 Петър

  6 7 Отговор
  Цветан Василев продължава да се занимава с България, не защото му пука, а защото го е яд, че му развалиха пирамидата КТБ.
 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Валя

  6 3 Отговор
  И какво разбрахме от мустакатия Цветан ??? Да четем книгата на закръглената му жена, че там с малки имена ги пише тези дето ги гушеше, а те му защипаха банката.. А защо не каже как крадеше през банката и изнудваше той
 • 41 Така ли?!

  7 2 Отговор
  Какъв путинизъм, бе?! Защо Борисов се отказа от потока от Крим до България и набърка еродукан по желание на НАТО и САЩ?! Кави бази ще се разполагат в България по повеля на Вашингтон?! Американски! ЕС и НАТО крепят режима на Бокослав! А ти си заблуден трол на Херо Мустафа и Хилари Клинтон.
 • 42 Окрали

  5 0 Отговор
  соц. активите и почнали да се крадат един друг. И ограбените пенсионери и работещи бедни да състрадават. Тези минимални заплати, на които осигурявате, неплатените данъци, офшорките, които поддържате на нас обикновените ни излизат през носа.
 • 43 sbs

  1 2 Отговор
  ПО НЕПОТВЪРДЕНА МАХЛЯНСКА ИНФОРМАЦИЯ -ЦВЕТАН ВАСИЛЕИВ Е ЗАВЪРШИЛ СЪЩОТО УЧИЛИЩЕ -ПРИ СЪЩИЯТ УЧИТЕЛ СЪС СЪЩИТЕ УЧЕБНИЦИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ--И ДВАМАТА СА СМЕЛИ И СМЕЛОСТТА ИМ НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ПРИБЕРАТ И ОНЕВИНЯТ ---НАЙ ВАЖНОТО ОНЕВИНЯТ ---И ПАК И ПАК И ПАК--ДА СЕ ОНЕВИНЯТ --------АКО МОГАТ
 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Толев

  3 4 Отговор
  Цветан Василев е нагъл крадец, който докара КТБ до фалит и мястото му е зад решетките.
 • 47 МЪСК

  3 4 Отговор
  Егати измишльотините, цецо става за сценарист на шпионски трилъри и т.н излиза ,че Прасето разполага с абсолютна власт и всичките пари са в него.....все пак това с ГРУ то звучи "правдоподобно" и каква им е далаверата на руснаците тук ....А може би тук е финансовия център на наркокартелите от колумбия
 • 48 SDEЧЕВ

  0 2 Отговор
  зaщoтo oбeдинявa интeрecитe нa милициoнeритe, тoecт нa Държaвнa cигурнocт, и нa тeхнитe пoлeви игрaчи, нaй-изявeнитe oт кoитo ca прeдcтaвитeлитe нa мутритe oт 90-тe гoдини. ТОЕСТ ПАРТИЗАНИТЕ ОТ БСП, ГО ИГРАЯТ В ОПОЗИЦИЯ ,НО СА ГЛАВНИТЕ КУКЛОВОДИ- УЖАС И ЖАЛКО ЗА НАРОДА НА БГ
 • 49 Вили

  3 4 Отговор
  Аз така и не мога да разбера на тоя човек защо му дават трибуна да се изказва. И той го прави все едно е някаква жертва. Всъщност жертвите са тези, които си държаха парите в неговата банка.
 • 50 Булгар

  2 2 Отговор
  Абе, какво е това интервю? Тия общи неща за ДС, Доган Пеевски и прокуратурата ги слушаме постоянно и без никакво доказателство!Защо няма един въпрос към Василев, къде беше през цялото време докато КТБ раздаваха кредити на фирми на Пеевски или някои от тези центрове???? Как КТБ даваше 10% лихва по депозитите, за да привлича свежи парички от наивнниците???? НАли ти си шеф на банката айдукооооо!!!! Ще ходиш в затвора! Дай боже и с Пеевски в една килия да се обгрижвате! Колко пари ви даде за това интервю?
 • 51 Грую

  5 2 Отговор
  Цветане ти уж се бараш финансист, а пък не си разбрал основния барометър в тази наука - рискът. Отвори си една трейдърска сметка в коя да е финансово - брокерска къща и поеми малко по-голям риск и ще видиш, че ще те прекарат в кратки срокове и ще излезеш от парите, които си вкарал. Банкерстовото е способността да прецениш какви, колко и кога рискове да поемаш и щом я не владееш тази способност, са те усетили и са те прекарали тези, които знаят как и могат, а пък ти сега преживявай от краденото и отмъкнатото, а пък като свърши хващай мотиката, правата, кривата лопата и кирката и почвай да бачкаш за хляба!
 • 52 аз съм Веска

  1 0 Отговор
  НАУЧИ ЛИ СЕ ДА ПСУВАШ , КАТО ПЪРВИЯТ НИ ПРОСТАК .НА ТЕЗИ С ВИСОКИЯТ ПРОЦЕНТ ТЕСТОСТЕРОН ,ИМ ИДВА ОТВЪТРЕ .НЕ ЧЕ НЯМАШ , НО НЕ Е НА СЪЩИТЕ ВИСОКИ НИВА ...
 • 53 Кирил

  1 3 Отговор
  Защо продължава да отразява тоя крадец? Ало, медииите?!

  Коментиран от #54

 • 54 И аз се чудя

  3 0 Отговор

  До коментар #53 от "Кирил":

  защо продължават да отразяват коментарите на троловете! Те така или иначе са само простотии и никой не ги разбира!
 • 55 Гост

  2 3 Отговор
  Досието на този крадец е набъбнало в България, ами дано по-скоро го приберем да си лежи на топло тук! В затвора.
 • 56 Иван

  2 3 Отговор
  Ей голям е наглец значи този фараон Цецо Василев! Всички са лоши, само той бил добър, разбираш ли и се опитвал да спаси своята пирамида, но като не е успял, задигна едни 210 млн. лева кеш пара и избяга в Сърбия!
 • 57 Асен

  0 4 Отговор
  Охо, тоя престъпник още ли жив бе?

  Коментиран от #58

 • 58 А ти как

  5 0 Отговор

  До коментар #57 от "Асен":

  разбра, че е престъпник? Някой ти пошушна или за някой подхвърлен от откраднатите от него грош го пишеш!
 • 59 Тренчи

  1 3 Отговор
  Василев е престъпник, а на казаното от него не може да се вярва! Съд и затвор за него.
 • 60 Пацо

  0 2 Отговор
  А нещо арестче, дело, присъда за Цветан Василев???

  Коментиран от #61, #62

 • 61 Да наистина

  2 0 Отговор

  До коментар #60 от "Пацо":

  трябва арестче, дело, присъда ама за тия дето го сготвиха! За тия дето го ограбиха! За тия дето държавата плати милиарди с нашите пари за грабежа и кражбите им! За тях трябва и за тия начело на държавата, които допуснаха и позволиха това да се случи! За тия които използваха държавните институции за да се случи това! За тия които не потърсиха отговорност от Гешев, Борисов, Пеевски и Доган!
 • 62 Да наистина

  2 0 Отговор

  До коментар #60 от "Пацо":

  трябва арестче, дело, присъда ама за тия дето го сготвиха! За тия дето го ограбиха! За тия дето държавата плати милиарди с нашите пари за грабежа и кражбите им! За тях трябва и за тия начело на държавата, които допуснаха и позволиха това да се случи! За тия които използваха държавните институции за да се случи това! За тия които не потърсиха отговорност от Гешев, Борисов, Пеевски и Доган!