29 Декември, 2020 20:30 5 682 18

"Ислямска държава" остава опасна

  • ислямска държава-
  • ал кайда

За мобилизацията на нови последователи са достатъчни няколко видеоклипа с вдъхновяващи кадри и патетична музика

"Ислямска държава" остава опасна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ислямска държава" вече не е това, което беше - не е в състояние да осъществява големи операции. Но пък залага на нападенията, извършвани от отделни нейни бойци - както наскоро в Париж, Ница, Виена и Дрезден.

Те са отново в Германия: двете жени и дванайсетте деца, които германското външно министерство прибра от лагера "Ал Хол" в северна Сирия. За кюрдската автономна власт това е хуманитарен жест, но и облекчение за нейните сили за сигурност - тъй като много от обитателите на лагера продължават да изповядват екстремистки възгледи и да представляват потенциална опасност. Предположенията са, че ако тези хора вдигнат бунт и избягат, ще се присъединят незабавно към "Ислямска държава" или други джихадистки групи.

Лагерът в момента е обитаван от около 64 000 души, повечето от които са от територии, окупирани някога от "Ислямска държава". По-голямата част от затворниците са от Сирия и Ирак, около 9500 са от други държави, включително от Европа.

Залезът на "Ислямска държава"

Днес "Ислямска държава" се е превърнала в своя сянка, отбелязва Петер Нойман, професор по проблемите на сигурността в Кралския колеж в Лондон. Идеята на създадения през 2014-а година халифат днес е загубила притегателната си сила. А и дейността на ИД е под интензивно наблюдение, особено в Ирак: "Там се оказва огромен натиск, което затруднява организацията при снабдяването с нови оръжия и набирането на нови членове. Всичко това отслабва движението в страните, в които то възникна - Ирак и Сирия".

Подобни са и наблюденията на експерта по тероризма Ясим Мохамад. "По данни на иракското правителство, към момента има около 3500 бойци в Ирак и вероятно 4000 в Сирия", казва той пред ДВ. "ИД отдавна се е оттеглила както в Ирак, така и в Сирия. Тя вече не е в състояние да изпълнява сложни операции."

Ако ИД все пак се реши на акции, те по правило са в по-малък мащаб: "Обикновено ги извършват малки мобилни групи, включващи не повече от десет души", обяснява Мохамад. Освен това тези атаки се извършват главно в отдалечени региони, извън градовете. "Става въпрос за бързи операции като блокиране на пътища или атаки срещу военни гранични съоръжения."

Тъй като финансовите транзакции също се наблюдават внимателно, и икономическите възможности на организацията са ограничени. И логично операциите, организирани от ИД, са намалели в световен мащаб.

Днес стратегията е различна

Въпреки това дейността на екстремистите продължава да буди тревога. Защото другаде, като например в Европа, "Ислямска държава" все още е активна, макар и с променена тактика, обяснява Петер Нойман. В момента организацията не е в състояние да предприеме сериозни действия, тъй като вече не разполага с обучени кадри с военен опит, както преди. Вместо това обаче се извършват по-малки нападения от отделни извършители, както наскоро в Париж, Ница, Виена и Дрезден. "Така ИД иска да покаже, че още съществува и все още може да нанася удари. Тя целенасочено търси нови поводи за мобилизация - като например дискусията за карикатурите на Мохамед."

А за присъединяването към организацията често дори няма конкретни изисквания. За мобилизацията на нови последователи са достатъчни няколко видеоклипа с вдъхновяващи кадри и патетична музика. Това кибер набиране на кадри е дори по-лесно и често по-ефективно от "класическото" - чрез училищата, в които се изучава Коранът, и екстремистките групи, формирани благодарение на проповедници, които са съмишленици на организацията. Радикализацията често остава незабелязана.

Африка ли е новият бастион на Ислямска държава?

ИД присъства и в Африка, казва Ясим Мохамад. "ИД в момента укрепва своите позиции, особено в западна и в северна Африка, възползвайки се най-вече от хаоса в Либия." В допълнение към идеологическата мобилизация, "Ислямска държава" се занимава с разширяване на контрабандните маршрути южно от Сахара. Престъпните и идеологически мотиви се сливат в едно.

"Ал-Кайда все още има по-голямо влияние в региона", казва Ясим Мохамад." Но можем да очакваме, че терористичните дейности в западна Африка ще нараснат въпреки положените усилия за ограничаването им. "


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    22 5 Отговор
    Единствено Русия с успех "лекува" брадатите козли.

    Коментиран от #3, #6, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 56885433689

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    Затова изгубиха войната в афгханистан 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #5

  • 4 Info

    6 1 Отговор
    „Журналистът Кан Дундар попадна в затвора за разкриването на голямата тайна на Ердоган“. ZeitOnline описва инцидент, който демонстрира ситуацията по отношение на свободата на пресата в Турция. "Когато турската жандармерия спря конвоя с оръжия, предназначени за Ислямската държава в Сирия, който беше изпратен от турските тайни служби, в спора, който избухна между службите, турският президент беше призован да се намеси. Това беше голяма тайна на Ердоган. Фактът, че този конфликт видя бял свят, предизвика гнева на Тайип Ердоган. В деня на публикуването му бяха конфискувани всички страници на вестника, в който Дундар работи. Видеото е изтеглено от уебсайта на вестника. Обвиненията, повдигнати срещу Дундар от прокуратурата, са опит за сваляне на правителството, подкрепа на терористична група, разкриване на държавни тайни и шпиониране. По принцип твърденията бяха доказателство, че докладът е верен. Имуществото на Дундар е конфискувано и сега той живее в изгнание в Германия. В съдебното заседание твърденията не бяха обосновани. Присъдата беше пет години и десет месеца затвор за публикуване на държавна тайна. След публикуването на статията сирийският посланик в ООН официално заклейми незаконните действия на Турция в Сирия пред Съвета за сигурност на ООН. Турция поиска германското правителство да екстрадира Дундар. Германският външен министър Хайко Маас обаче ясно даде да се разбере, че това няма да се случи."

    Коментиран от #15

  • 5 Де Факто

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "56885433689":

    Ами КРАВАРИТЕ? Вече 20 ГОДИНИ БУКСУВАТ в Афганистан, заедно със слугите си от купища държави, и краят им не се вижда.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣Ами "ПОБЕДАТА" на КРАВАРИТЕ във Виетнам!!!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 едно към едно

    7 1 Отговор
    Казват ,че близки до Пернишката секта доставят оръжие на ИДИЛ, май имаше снимки в пресата!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НКВД

    9 1 Отговор
    Естествено, дойчезеле, докато финансирате ИД, тя ще е опасна. Но ние от Руската федерация и по-брадати козли сме принасяли в жертва.
    пожелавам успехи: полковник Разторгуев / 6-ти отдел "външни операции" / ГРУ РСФСР
  • 12 БУМ

    5 0 Отговор
    Голям анализ, няма що... И нито дума за това как така изведнъж Ислямска държава се спомина. Сигурно само благодарение на геройските дрънканици на Дойче Веле. На брадатите не им издържаха нервите да ги слушат и умряха от смях..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хахаха Дундар хахаха

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Info":

    Сектата на фетуллах как е?))) изядохте ли чокара? Е така само ще плюете по сайтовете,а Ердо паша все по на дълбоко ви бърка до побъркване,якоооо хахаха
  • 16 ISIS --->

    1 0 Отговор
    = Турция
  • 17 Българин

    3 0 Отговор
    Тръмп изгуби, а бащата на идил стана президент
  • 18 ъъъъъ

    1 0 Отговор
    баба меркел е приятел на ислямска държава. дв също .