ФАКТИ.БГ

Помните ли теча на данни от НАП?

Не стана ясно нито да са предприети някакви мерки, нито да са анализирани задълбочено причините за неправомерното достъпване, нито се намериха виновни лица, които да понесат отговорност

Публикувана: 11 Януари, 2021 16:00
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5831
Помните ли теча на данни от НАП?
На 10.02. 2020 Софийски районен съд гледа дело Националната агенция за приходите (НАП) срещу Наказателно постановление (НП) на Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 53 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България е силно разпространен синдромът „Всяко чудо за три дни”. През месец юли 2019 година от медиини публикации стана ясно, че от системата на Националната агенция за приходите са били неправомерно достъпени лични данни на 5 милиона българи. Вдигна се огромен медиен шум, основателно обществено недоволство, упреци към институцията и откровен присмех. Обществото ни бе възмутено от бездействието на НАП, поведението на ръководството, изнесената впоследствие информация, че в отдела за информационна сигурност са назначени фотографи и геодезисти.

Съвсем скоро след това КЗЛД издаде наказателно постановление срещу НАП, с което наложи имуществена санкция, а горе-долу по същото време случаят сякаш се позабрави. Не стана ясно нито да са предприети някакви мерки, нито да са анализирани задълбочено причините за неправомерното достъпване, нито се намериха виновни лица, които да понесат отговорност. Непосредствено след случая бях убеден като адвокат и гражданин, че трябва да се предприемат съдебни действия срещу НАП, поради две причини. Първо, малко или много, всички 5 милиона българи са потърпевши, т.е. са понесли неимуществени вреди от бездействието на институцията – дори това да е било моментен стрес или чувство на несигурност за личната информация. Второ, моето мнение е, че гражданското общество следва да реагира при подобни събития. И начинът за това не е хвърляне на яйца, а се нарича „граждански контрол”, който включва правни методи, в това число – съдебни дела.

Ето защо още през август 2019г. заведох от свое име дело за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди поради бездействие от страна на НАП, довело до неправомерно достъпване на мои лични данни. Съвсем умишлено претендирах 1 лев обезщетение, символично, тъй като подбудите ми бяха чисто граждански, израз на позицията ми, че действията на държавните органи следва да се контролира. Измина над една година от завеждане на делото и решението в моя полза е факт – Решение № 1/04.01.2021г. по адм.д. № 2995 по описа на Административен съд Пловдив за 2019г. Важното е, че съдът уважи иска по основание, като по делото бе служебно назначена експертиза, която доказа неправомерното бездействие от страна на длъжностни лица на НАП. Защо е важно, след като става дума за символично обезщетение? Отговорът е лесен – защото е важно каква практика ще се наложи в съдилищата в България по такъв тип дела. Изобщо не е изключено в бъдеще да станем свидетели (или потърпевши) на ново изтичане на данни, било то от институция или голяма корпорация. От подобни ситуации е възможно да произтекат не само неимуществени, но и имуществени вреди. Ето защо е важно практиката на съдилищата да бъде константна и непротиворечива.

Какви обезщетения могат да се присъждат по дела срещу НАП? Гражданите трябва да знаят основния принцип, че вредите следва да бъдат доказани в рамките на съдебния процес. Т.е. за всички негативни последици от теча на данни, следва да бъдат събрани по надлежния ред доказателства – чрез свидетелски показания, документи (епикризи, медицински рецепти), експертизи (например психологически). От тази гледна точка, ако човек не е претърпял изключително голям стрес или разстройство на здравето/психиката си, то разумно обезщетение, което би могло да се претендира, е в диапазона 100-500 лева.

Накрая отново отбелязвам по-мащабния смисъл от такива дела, а именно – „дисциплиниране” на държавата и нейните структури, осъществяването на граждански контрол. Аргументът „те тези пари за обезщетения пак от нас ще ги вземат” не е релевантен, тъй като у нас не е предвиден друг механизъм за понасяне на отговорност от страна на държавата и общините за вреди. В бъдеще е добре от законодателна гледна точка да бъде предприета инициатива за възможност при такива случаи държавата да има право да търси отговорност от виновните държавни служители.

*Авторът е Председател на Сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни"

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 53 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Затова искаме оставката на Гешеф и Гешефтурата.

Коментиран от #3, #15, #16


Оценка:
-2 +76

ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ
2 Отговор
Никой не го помни- всички си паднахме на главага едновременно и имаме обща амнезия!

Оценка:
-2 +60

антрашпиц
3 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Ами ние я искаме,ама те не я дават.Затуй на 13 ти пак на площада.

Оценка:
-2 +43

Name
4 Отговор
Какви наказания, нали за нова година им дадоха бонуси. А глобите ги плащат данъкоплатците. Нужна е промяна в закона - държавните служители да носят персонална отговорност.

Коментиран от #27, #28


Оценка:
-0 +81

не, не помним
5 Отговор
политиците ни знаят, че сме им техните маймунки и помним само три минутки

Оценка:
-1 +37

Мда
6 Отговор
Ми трябва да се правят колективни искове, а не всеки поотделно да ходи да вади документи и да си троши нервите и времето за 500 лв., евентуално, ако ги вземе.
Иначе и това е като всички други големи издънки, всичко се замита под мокета и няма никакви последствия.

Оценка:
-0 +33

Гешеф
7 Отговор
Аз съм в отпуска до 28 март.

Оценка:
-0 +22

Българка
8 Отговор
Аз изпитах по-голям стрес/шок не от страданията от теча на данни, а от това, че вместо да бъдат финансово наказани шефката на НАП и виновните лица, те си раздадоха в края на годината големи бонуси като поощрение за некадърност и невнимание. Така ще е докато се назначават послушни безгръбначни калинки, т.е. докато на власт е шайката

Оценка:
-0 +60

дълга памет
9 Отговор
дс задкулисието е хакнало цялата територия

Оценка:
-1 +28

БАЙ Х@Й
10 Отговор
‼ А помните ли какви бонуси си раздадоха в НАП ⁉️

Оценка:
-0 +44

Айде бе
11 Отговор
вие добре ли сте? За обезщетение 100- 500 лева да се влачим по съдилища години наред? Такива закони са ни измислили нашите безценни депутати.

Оценка:
-1 +26

шефката на нап
12 Отговор
Аз го помня, тогава бях на чудна екссурзия в Латинска Америка.

Оценка:
-0 +26

Глей ти
13 Отговор
В бъдeщe e дoбрe oт зaкoнoдaтeлнa глeднa тoчкa дa бъдe прeдприeтa инициaтивa зa възмoжнocт при тaкивa cлучaи държaвaтa дa имa прaвo дa търcи oтгoвoрнocт oт винoвнитe държaвни cлужитeли.

Всъщност, това е най-важното. Но държавата от години отказва да предприеме стъпки в тази насока.

Оценка:
-0 +24

михаил константинов
14 Отговор
И аз го помня, като шеф на информационно обслужване, виновно за теча, помня че за пореден път минах между капките.

Оценка:
-0 +15

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Беги беги
16 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Аз искам пиявици като теб да се хванат на нормална работа , а не да киснат по форумите цял ден , и после да ходят на протести за 50 кинта ! И то да пречат на нормалните хора дето се прибират от работа по това време! Хора , които работят , а не мрънкачи , и платени викачи !

Оценка:
-20 +6

нап никога
17 Отговор
не греши. горранофф, пор ожаннофф, хар раланофф, хар лизанооф и др.

Оценка:
-0 +13

Помним
18 Отговор
Помним. Това беше организирана атака на ДА България уговорена и изпълнена от хора на Христо Ованов и Атанас Атанасов. Терористична кибератака с цел сваляне на правителството. И на мен ми е интересно докадъ стигна разследването и защо още не са повдигнати обвинения на Атанас Атанасов и Христо Ованов

Оценка:
-18 +7

Кибератака с цел преврат
19 Отговор
Кибератака с цел държавен преврат зад които стоят Христо Иванов и Атанас Атансов от ДА разграбим България

Оценка:
-18 +6

Вдигнаха 30%от Септември 2020 заплатите
20 Отговор
На НАП.!! ДМС това е отделно!!! Това е Наказанието. За Народа!!!!!

Оценка:
-0 +16

име
21 Отговор
сигурен съм на 99% , че и борисов не може да осъдят ,ако го съдят. бг съдът е като прокурорът, президентът , премиерът.....всичко е задкулисие и влияние.

Оценка:
-0 +11

Адв. Ивайло Юруков
22 Отговор
Колега, завели сме 160 подобни дела, за сега с променлив успех пред първата инстанция.
Предстоят производствата пред ВАС!
Важното е какво ще приемат магистратите там.

Оценка:
-0 +11

Адв. Ивайло Юруков
23 Отговор
Ако и от там се изхаврят с народа, следващата стъпка е да ги изтъпанчим в Страсбург!

Оценка:
-0 +16

24
Този коментар е премахнат от модератор.
Жоро Гоцев
25 Отговор
Ами пак да я искат, пак няма да я получите и на 36 тоя месец

Оценка:
-0 +3

Боко
26 Отговор
Нали ТИКВАТА им даде премии на края на годината. Все едно нищо не е станало. ОСТАВКА !!

Оценка:
-1 +4

Любен
27 Отговор

До коментар #4 от "Name":


И бонусите им ги плащат данъкоплатците.

Оценка:
-0 +2

Д-р Бръкнипутев
28 Отговор

До коментар #4 от "Name":


Абсолютно вярно, само там е истината ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5