Last news in Fakti

21 Януари, 2021 21:40 4 728 56

Тръбопроводите на Путин от Балтийско море до Балканите са в прицела на Съединените щати

  • русия-
  • сащ-
  • тръбопровод-
  • газпром-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • даян франсиз-
  • нато-
  • балкани-
  • българия-
  • ес-
  • северен поток 2

„Северен поток 2“ не е единственият газопровод, който е поставен под натиск

Тръбопроводите на Путин от Балтийско море до Балканите са в прицела на Съединените щати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Материалът е преведен от ЕАЦС (Евро-атлантически Център за сигурност) на български и препечатан от оригиналния текст на Даян Франсиз, публикуван от Атлантическия съвет на САЩ на 20 януари 2021 г. в блог секцията UkraineAlert. Авторка на статията е Даян Франсиз. ФАКТИ публикува статията без редакторска намеса:

Съединените щати започнаха 2021 година, нанасяйки поредица от удари под формата на санкции, които поставят под сериозно съмнение бъдещето на проекта на Владимир Путин за газопровода „Северен поток 2“ на стойност 11 млрд. щатски долара. Последните американски мерки изглежда успяха да принудят застрахователните, сертификационните и инженерните компании да се дистанцират от геополитически чувствителния енергиен инфраструктурен проект.

Москва продължава публично да отрича и привидно да запазва оптимизъм по отношение на перспективите за завършване на тръбопровода, но руският газов производител Газпром изглежда не храни подобни илюзии. В доклад на Ройтерс от 19 януари т. г. се твърди, че Газпром е признал в свой неотдавнашен проспект за еврооблигации, че проектът за газопровод „Северен поток 2” може да бъде спрян или изобщо да не бъде продължен на фона на оказвания политически натиск.

„Сблъсквали сме се и вероятно ще продължим да срещаме рискове, породени от промени в политическите условия в различни региони, свързани с изпълнението на наши проекти. При възникване на извънредни обстоятелства, включително и такива, дължащи се на политически натиск, подобни промени могат да доведат до временно спиране или прекратяване на съответния проект“, се казва в изявлението на Газпром.

„Северен поток 2“ не е единственият газопровод, който е поставен под натиск. Проектите, за които Газпром говори, включват „Турски поток 2”, друг спорен руски тръбопровод, на който САЩ се противопоставят. Линията „Турски поток 1” бе завършена преди няколко години и вече обслужва Турция. Впоследствие Русия направи второ отклонение, продължавайки тръбата по суша от Турция през България, а вече и през Сърбия. В крайна сметка този газопровод, наричан „Балкански поток“, ще обслужва целия регион на Югоизточна Европа. Тръбопроводът все още не може да достигне прогнозния капацитет на „Северен поток 2“, но предлага редица стратегически предимства. Той значително ще засили контрола на Кремъл върху енергийните доставки в Югоизточна Европа и ще попречи на конкурентите да утвърдят позициите си в региона, като същевременно продължи изпълнението на целта за заобикаляне на Украйна.

„Заобикалянето на Украйна и намаляването на транзита на газ през територията на Украйна е цел на руската енергийна политика вече в продължение на повече от 20 години“, твърди енергийният експерт Христо Казанджиев от българския Евро-атлантически център за сигурност. „Втората геополитическа цел е възможно най-бързо включване на руския газ в европейския Южен газов коридор, което би блокирало доставките от други страни“.

Проектът „Балкански поток“ използва България, държава членка на ЕС и НАТО, само като трасе, по което минава тръбопроводът. Участието на България в руската тръбопроводна политика поражда опасения, свързани със сигурността. Според съвместно разследване на българското и балканското бюро на RFE/RL, през декември 2020 г. руски самолети многократно са използвали въздушното пространство на натовска България, за да доставят военна техника на Сърбия.

„Правителството и министър-председателят [на България] действаха в интерес на Русия“, казва още Казанджиев. „Освен „Балкански поток“, атомната електроцентрала „Белене“ е друг пример за проект в интерес на Русия, заради който бяха отлагани проектите за газова диверсификация.“ Изграждането на руския тръбопровод през България забави и завършването на връзката с терминала за втечнен природен газ (ВПГ) в Гърция, който България, Румъния и Северна Македония възнамеряват да използват. Русия не желае този терминал за ВПГ да бъде отворен, тъй като това би довело до конкурентни доставки на газ от Близкия изток и Норвегия. Междувременно Русия подписа договор с Турция за неконкуренция, с цел да предотврати износа от нейния ВПГ терминал за Европа.

САЩ се готвят да отговорят на нарастващото руско влияние върху енергийния сектор на Югоизточна Европа. Вашингтон подготвя санкции за спиране на проекта „Балкански поток“ съгласно раздел 232 от Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA). Санкциите срещу „Северен поток 2“ се отнасят само за дейности, свързани с подводни газопроводи, докато новите санкции ще обхванат и „Балкански поток“.

„Вашингтон винаги се е противопоставял на изграждането на „Турски поток“, коментира през октомври 2020 г. заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл. „Два дни след пускането на тръбопровода в експлоатация, на 10 януари 2020 г., Съединените щати дадоха ясен сигнал, че са против разширяването на тръбопровода до ЕС през България. САЩ разглеждат този проект като геостратегически за Русия“. През юли 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео посочи проекта като проблем, заявявайки: „Това излага на риск от американски санкции както инвестициите, така и други дейности, свързани с тези руски тръбопроводи за износ на енергия”. През октомври същата година помощник-държавният секретар на САЩ по енергетиката Франсис Фанън посети България и даде да се разбере, че санкции ще има, въпреки промяната на името на газопровода на „Балкански поток“. „Разбирам, че газопроводът се нарича по различен начин, но според нас това не променя факта, че Русия го използва като свой инструмент“, каза той.

Защо САЩ все още не са наложили санкции и каква е позицията на ЕС относно случващото се?

„ЕС е безразличен към „Балкански поток“, но трябваше да настоява България да спазва стандартите на Третия енергиен пакет за либерализация на енергийния пазар и да се придържа към европейската енергийна политика. Това би изисквало достъп до този транзитен тръбопровод в България за български компании, общини или някой от територията, през която той минава. Същите количества трябва да влизат на българския газов пазар. Това обаче не се случва”, казва Казанджиев. Допълнителни санкции и дипломатически инициативи от страна на новата американска администрация на Байдън скоро може да възпрепятстват изпълнението на проекта. „САЩ биха могли да окажат натиск върху Гърция да ускори завършването на терминала за ВПГ и изграждането на междусистемната връзка, така че да могат да се извършват доставки“, обяснява Казаджиев. „На второ място, САЩ могат да окажат натиск върху Турция да разреши доставки от терминала за ВПГ до България.“

Друг източник на безспокойство за ЕС следва да бъде фактът, че Русия чрез Газпром и посреднически компании се опитва да получи контрол над енергийната система на България, а може би и на други по трасето. Компаниите, на които Русия е възложила отговорността за строителството, са поставили страната под финансов натиск.

„Дори и Булгартрансгаз, държавният преносен оператор на България, да е основен инвеститор и да запазва собствеността върху новия тръбопровод по направлението изток-запад, крайният бенефициент е Русия“, пише през ноември 2020 г. Институтът за Близкия изток във Вашингтон. „От Газпром са резервирали почти 90 процента от пропускателната способност за следващите 20 години. Това е станало на публичен търг, където руската компания не е срещнала сериозна конкуренция.“ Напоследък вниманието на Вашингтон е фокусирано върху газопровода „Северен поток 2”, но американските власти се сблъскват с подобни предизвикателства и в Южна Европа, където Русия отново използва енергийната карта за придвижване на своите геополитически интереси. Америка изглежда близо до решително блокиране на Путин в Балтийско море, но на Балканите залогът е също толкова голям.

Даян Франсис е старши-научен сътрудник в Център „Евразия“ на Атлантическия съвет, редактор в канадския вестник „Нешънъл пост“, уважаван професор в Училището по мениджмънт „Тед Роджърс“ на Университета „Райърсън“ и автор на десет книги.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борето Попов

    89 42 Отговор
    Слава на Путин!

    Коментиран от #4

  • 2 президент

    42 88 Отговор
    Мачкай го, Джо!

    Коментиран от #14

  • 3 Оставка

    40 94 Отговор
    Дядо Джо ще извие врата на животинската мутра! Американците ще освободят България от просташкия и продажен режим на слугата на Путин и Ердоган!

    Коментиран от #52

  • 4 Кесиите на Путин

    29 49 Отговор

    До коментар #1 от "Борето Попов":

    Слава на Путин на папагала
  • 5 Сюлейман Паси

    52 23 Отговор
    Лично аз държах каишката на автора ,
    .......
    докато той "поливаше" калника на един кестен пред блока
  • 6 Браво

    42 31 Отговор
    По скоро тръбопровода на Путин е на прицел от американците и е готов за свирка да му направят!
  • 7 Пазарджик

    19 21 Отговор
    Земете оправете снимките ,че сте за резил !
  • 8 КОНТРАТА

    37 24 Отговор
    Краеите докато се целят да не го хапнат реско?
  • 9 МИ КЪ

    24 46 Отговор
    БАЙ БАЙДЪН ЩЕ ДОКАРА ГАЗ С КОРАБИ И ЩЕ ПРЕЦАКА ПУТИН.
  • 10 Сатъра на Хана

    62 26 Отговор
    Интересно е че за газопровода "Силата на Сибир" към Китай нямат претенции .Явно че преминава
    през територията на независими държави :))

    Коментиран от #25, #56

  • 11 Антигерб

    76 26 Отговор
    Само тръбопровода през Украйна не прави ЕС зависим от руската газ защото синът на Бай Дън го е вземал на "концесия" и иска той да купува газът от Русия на Руската граница и той да го продава на Европа на европейската граница - цените той ще ги определя.

    Тогава няма вече да се реве за диверсификация - даже диверсификация ще стане мръсна дума. Познайте какви ще са цените и съответно печалбите.
  • 12 Уди Кълвача

    67 25 Отговор
    Сороснята квичат като по Коледа!
  • 13 Бай

    58 25 Отговор
    Ааа Уплаших се да не е целта му американските централи къде ги продаде Костов иначе сметките ще са 50% по малко но нали пишем и говорим на хамерикански и сме партньори единствени в света дали безплатно базите си на нато и пътуваме с визи за щатите да живей БайдЪнЪ
  • 14 само питам

    43 23 Отговор

    До коментар #2 от "президент":

    какво точно ще мачка Джо ?

    Коментиран от #18, #48

  • 15 така така

    61 26 Отговор
    Искат САЩисаните, ама няма да им се получи. Путин държи здраво властта в ръцете си.
  • 16 дедо

    49 22 Отговор
    амчи карайте на въглища на мазут на ядрено гориво пак от путин ще го търсите

    Коментиран от #22

  • 17 Джо Катафалката

    38 24 Отговор
    Целя се в Империята на...кво беше там! Ааа,сетих се,на Злото! Бягайте,че Ида!
  • 18 дедо

    17 19 Отговор

    До коментар #14 от "само питам":

    таралежи с меките си шикалки
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кесиите на Путин

    21 20 Отговор
    Слава на Путин на капиляра !
  • 21 Радио Брънбар

    20 25 Отговор
    Пиу Пиу ,Путин родил .... вицове !
  • 22 дако

    35 22 Отговор

    До коментар #16 от "дедо":

    ето защо се въоръжават руснаците ще ги разграбят англосаксонците
  • 23 Антигерб

    54 22 Отговор
    Oт Гaзпрoм ca рeзeрвирaли пoчти 90 прoцeнтa oт прoпуcкaтeлнaтa cпocoбнocт зa cлeдвaщитe 20 гoдини. Тoвa e cтaнaлo нa публичeн търг, къдeтo руcкaтa кoмпaния нe e cрeщнaлa ceриoзнa кoнкурeнция.

    Е нали пазарната икономика и конкуренцията бяха главните предимства на западния модел на управление - какво стана то бетер комунизъм - пазара се регулира с нарежданията на някой вишестоящ краварин - че ние вече сме го виждали това. Някой партиен секретар казва какво ще произвежда дадена фабрика и на кого ще го продава.

    Защо така бе соросоидчета нали се борихме срещу комунизма а получихме даже и по-лош комунизъм но с гръмкото име "либерална демокрация". Кое им е либералното щом за всичко получаваме нареждания от кравария.

    Коментиран от #51

  • 24 Ронин

    39 24 Отговор
    Обора няма пари да си покрива външния космически дълг, а президента Владимир Путин стипи до едва 300 милиарда външния дълг на РФ!
  • 25 НАТО И САЩ

    16 21 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    ПРЕЗ НЕЗАВИСИМИ МОЖЕ НО ПРЕЗ НАТОВСКИ И ПРЕЗ ДЪРЖАВИ НА ЕС - НЕ. ТО И ПРЕДИ БЕШЕ КАКТО Е СЕГА, ЗА ВСИЧКО НИ ТРЯБВАШЕ РАЗРАШАНИЕ ОТ СССР.
  • 26 Активист на БКП

    37 24 Отговор
    Нали се сещате ,че USA не могат да снабдяват с танкери втечнен газ цяла Европа???!!! И тогава кой ??? РУСИЯ !!!
  • 27 Иван

    35 23 Отговор
    Като прочете статията, Путин го домързя даже да си го премести!
  • 28 ДЖЕНДЪРИ, СЪР!

    36 24 Отговор
    Какъв е тоя мерак на САЩ към голямата тръба на Путин? Джендъри, сър!

    Коментиран от #32

  • 29 Доцента

    24 32 Отговор
    На Путин му се вижда края.През февруари ще е персона нон грата и в собствената си страна

    Коментиран от #31

  • 30 Да не забравяме другари

    20 16 Отговор
    Че по тази тръба текат и рублите за нас, затова всичкото мурзиллаш, талаш и ваттник до едно на амбразурата....
  • 31 Гост

    16 21 Отговор

    До коментар #29 от "Доцента":

    Ти си гледай твоята кочина, че тя е взела-дала! Не плачи на чужд гроб! Че нашият край може и да е по-близо, както сме я подкарали. Ако пък оцелеем до изборите и пак твоите приятели от ГЕРБ вземат властта, не дай Боже, съвсем ще я втасаме!
  • 32 ТРЪБАТА НА ПУТИН

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "ДЖЕНДЪРИ, СЪР!":

    Трябва и разширение , сър ! Да поема повече .
  • 33 Hellraiser

    26 20 Отговор
    С новата администрация в САЩ да се надяваме, че нещата най-накрая ще си дойдат на място и степното джудже ще си получи заслуженото..: ))

    Коментиран от #53

  • 34 Тръбопроводите на Путин ...

    8 5 Отговор
    Абе , кой ви списва бе ?!🤭🤭 Сериозна журналистика
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Байдън

    24 22 Отговор
    На синчето бизнеса не върви в Украйна. Ще се моля на Путин да не го оставя на сухо. И той г@з храни

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Учуден

    21 23 Отговор
    Аз не виждам какъв е проблема . Ся според соросите , тези руски проекти са на тотална загуба , и тежки фалити за руснаците , защо тогава тези американци не оставят руснаците на мира , така да си фалират на спокойствие , хубаво да се набълбукат . Излиза , че с тези санкции , и застопорявания на руските проекти американците спасяват руснаците от тежки икономически катастрофи , когато пък руснаците са в тежко икономическо положение , нямат пари за стратегически оръжия , които могат да използват срещу американците . Е аз не разбирам - тези американци не си знаят интереса , и вървят срещу него.
  • 40 БОЗАДЖИЯН

    21 25 Отговор
    Руският газ е по е изгоден заради цената си.Пазарна икономика.Защо трябва да купуваме по скъп с 30 процента газ когато друг го предлага по изгодно.За Германия е същата дилема и го знаят.Това което правят САЩ е като мутрите ще купувате от нас.А ние трябва да имаме достъп до по Ефтим газ без значение откъде
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 БГ ЕС НАТО

    19 12 Отговор
    Отново САЩ ще ни спасят
  • 44 Изненада

    19 21 Отговор

    До коментар #35 от "Hellraiser":

    Hellraiser, хората имат еазлични мнения за Освободителката ни и най - брарска страна Русия! 🤔 Тези "опорки" с които ви зарибяват в институтите на Сорос не. вървят, хайлязнико!

    Коментиран от #47

  • 45 За сега Тръбопроводи те са на прицел,

    11 16 Отговор
    След тях идват на Прицел Градовете, ядрените централи, командните пунктове, вулканите!!! Само с правене на "Ингил" не става, има тънка червена линия, която не трябва да се преминава!! Лошото е, че и в двете държави живеят и много нормални, обикновени хора, които не се борят за още и още милиарди!!!
  • 46 С двата крака

    24 13 Отговор
    Хайде сега Путев да плаши и изнудва ЕС че ще им спре газа
  • 47 Hellraiser

    14 5 Отговор

    До коментар #44 от "Изненада":

    “Хайлязник” ше викаш на някой друг-прочети малко история, за да разбереш истинската роля на Русия в Бг - както е казал и Левски “който ни освободи, той ще ни зароби”..
    Аман от промити мозъци

    Коментиран от #50

  • 48 дончичо

    4 14 Отговор

    До коментар #14 от "само питам":

    нещо у левио крачол на М-р Путин
  • 49 Реалност

    11 22 Отговор
    Балкански поток е 100% български, икономически и стратегически важен за националната сигурност на България.
    Ясно е, че Казанджиев защитава не българския национален интерес, а този на Гърция, Израел, САЩ, нато.
    Имало е търг за преноса на газ по Балкански поток, спечелен за 90% от капацитета на тръбата от Газпром за следващите 20 г. Да са наддавали повече САЩ, Израел и Гърция! Кой ги е спирал:))! Въз основа на търга е сключен договор между Булгартрансгаз и Газпром! Какво иска Казанджиев? - Българското държавно дружество да не изпълнява търговския си договор с Газпром, за да може Газпром да осъди Булгартрансгаз, т.е. българските данъкоплатци, да плащат милиарди неустойки, така както РосАтом осъди България за над 600 млн. евро в Парижкия арбитражен съд?!
    Българският данъкоплатец вече плати 2,6 млрд. лв за построяването на Балкански поток, по който получава 3 млрд. куб.м. газ за България и ще се пренасят 14 млрд. куб. м. за Европа. Газопроводът от Русия за Турция през Украйна, Румъния и България е спрян от 2020г., а Турция получава газ директно през Черно море и от 2020г. България губи годишно по 107млн.долара, които може да компенсира само чрез преноса на газ по Балкански поток, който е стратегически важен за националната сигурност, топлото и конкурентостта на българската икономика. Нека Израел, Гърция, САЩ и нато да спечелят следващия търг след 20 години:)))!!!
  • 50 ГЕРП КЕ УМРЕ

    10 18 Отговор

    До коментар #47 от "Hellraiser":

    Ако не беше Русия България въобще нямаше да я има. От говедо-бой до ден днешен не сме видяли нищо хубаво. А СП2 ще го спрат на пyтkин ден.
  • 51 Spoko be

    17 8 Отговор

    До коментар #23 от "Антигерб":

    до 20-ина години росия нема да я има - както казва един коуега
  • 52 Простащината

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Оставка":

    ВЛАСТВА в България - едно от малкото верни неща, които е казал КОЙ? е "Аз съм прост и вие сте прости..."
  • 53 Не знам откъде

    4 18 Отговор

    До коментар #33 от "Hellraiser":

    се пръкна характеристиката "джудже" по адрес на Путин. Фактите обаче показват, че американските "великани" далеч не са нивото, на което си въобразяваха, че са... и понеже е доста болезнено да се разделят с илюзиите си, остана им лаенето...

    Коментиран от #55

  • 54 НАУМ

    0 13 Отговор
    И НА ТАЯ ДЕТО Е ПИСАЛА ТОВА НЕЩО СА И ПРОМИЛИ МОЗЪКА.НЕ ЗНАМ ЗЯЩО ,АМА ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ПОЯВЯВАТ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕРОЙ.
  • 55 късака

    21 0 Отговор

    До коментар #53 от "Не знам откъде":

    Веднага отговарям - щото е 1.52 като изуе токчетата.
  • 56 тролей тъп

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    рАЗИЯтски, нямат претенции, щото той не работи. "Откриха" го за дребосъка и го спряха "за профилактика". Ке*н*еф,като всичкото на ония