27 Януари, 2021 13:00 5 620 17

Великобритания - скоро една провалена държава?

  • гордън браун-
  • великобритания-
  • брекзит

Трябва да припомним, че мнозина обясняваха и самия Брекзит тъкмо с умората на хората от управляващите елити и с недоверието им към политиката

Великобритания - скоро една провалена държава?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едните смятат, че Великобритания върви към провал. А другите: че я чака светло бъдеще. Истинска пропаст е зейнала между тях. Но и едните, и другите преувеличават. Коментар на ФАЦ.

Тези думи режат като с нож: ако не проведе основни реформи, Великобритания е заплашена да се превърне в "провалена държава", пише бившият премиер Гордън Браун. Според него, гражданите вече са изгубили доверие в начина, по който ги управлява "лондонският елит".

Вярно, Браун е шотландец, а в Шотландия недоволството срещу "Лондон" е особено голямо. И то не само заради Брекзита, против който гласуваха мнозинството шотландци. Сега, след като Обединеното кралство наистина излезе от ЕС, шотландските националисти отново здраво напомпват крилатите стремежи към независимост. Тъкмо за това предупреждаваха противинците на Брекзита: че в резултат от него и от английския национализъм ще възникнат колатерални щети и Великобритания може да се разпадне.

Трябва да припомним обаче, че мнозина обясняваха и самия Брекзит тъкмо с умората на хората от управляващите елити и с недоверието им към политиката. Очевидно си имаме работа със структурни феномени, които разтърсиха и Америка в епохата на Тръмп. А сплотеността на обществото не се постига само с добронамерени призиви. Тази сплотеност е силно разклатена и от пандемията и лошия кризисен мениджмънт на правителството в Лондон.

Истинска пропаст е зейнала между онези, които предричат на страната светло бъдеще, и другите, които я виждат на път към същински провал. Но може би и едните, и другите малко преувеличават.

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Uncle Nige

    38 14 Отговор
    Пълни глупости , отърваха се от еврогеиския съюз

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    43 5 Отговор
    Аз знам със сигурност за една провалено държава,и тя за огромно съжаление е България.Ако искаме да се оправим трябва да дадем отговор на въпроса:Кой и с каква цел превърна България в провалена държава?Без отговор движение към развиваща се и продперираща България е невъзможно.А коя друга страна е или ще е провалена е само една любопитна информация.

    Коментиран от #11

  • 4 ПЕНКО

    15 5 Отговор
    И В БЪЛГАРИЯ ЖУРНАГЪЗЦИТЕ НЕПРЕКЪСНАТО ИЗПОЛЗВАТ МНЕНИЯТА НА - ТОЗИ И ОНЗИ Б И В Ш - ТАКЪВ И ОНАКЪВ !!!!! ПОВЕЧЕТО БИВШИ СА ПОЛУУМРЕЛЯЦИ -НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С БЪДЕЩИТЕ ОБЩЕСТВА НА ДАЦАТА- И ПОКОЛЕНИЯТА !!!!!
  • 5 Перо

    15 4 Отговор
    Мнението на бивши провалени управници е равно на нула!

    Коментиран от #9

  • 6 Рошко

    13 8 Отговор
    Не е държава а империя, за сведение

    Коментиран от #7, #17

  • 7 ТОЧКАТА

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    и като държава и като империя Британия е може би единствената в света/заедно с Китай/ която има виждане ,планове и стратегия за 100/150 г НАПРЕД!!!!! ...Турция си има такива за 50 г напред...считат ни за,,ловно поле,, и НЕ ДАВАТ АРАБИТЕ ДА ,,ГО ЗАМЪРСЯВАТ,,,Затова и НЕ ПУСНАХА БЕЖАНЦИТЕ .....
  • 8 No Exit

    5 1 Отговор
    Стигне ли се до втори референдум (което е съмнително), Борис ще си отиде и премиер ще стане шотландец като Гордън Браун, и той ще го спечели, както стана първия път. Самата Шотландия е разделена наполовина и винаги ще бъде. В Европа има по-тежки случаи като Испания (Баски и Каталонци са много повече за отделяне).
  • 9 перкО

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    пенко>Перо>перкО
  • 10 иван иванов

    11 2 Отговор
    великобритания е най-велката държава в света,влачат,крадът,пиратстват...но всичко вкарват в страната си,а не като нашите продажни дупедавци политици да изнасят всичко навън.затова е богата държава-бяла държава,евала.
  • 11 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    И да добавя,преди години Ноам Чомски даде едно интервю /може да се намери в интернет/.В края той заявява /цитирам го по памет/:Българите трябва да знаят,че България е една провалена държава и за това трябва да благодарят на американците.Изводите всеки сам да си направи.
  • 12 хенри

    6 0 Отговор
    Страната е велика, преживяла е векове, ще преживее и без Шарл Мишел, Туск и Мичето Габриел.
  • 13 Ние

    4 1 Отговор
    А България кога ще напусне Европейския съюз?! Тук очевидно добре си живеят олигарсите и мутрите, очевидно е, че европейския съюз подкрепя само тези категории от хора за да държат другите в подчинение. Вече не ми е симпатичен "съюза"
  • 14 Истинския

    2 0 Отговор
    Някой задавал ли си е въпроса защо ТОДОР ЖИВКОВ няма паметник?
  • 15 Истинският

    1 0 Отговор
    Някой задавал ли си е въпросът защо трябваше да минат 250 години за да се вдигне паметник на ВЪЛЧАН воевода?

    Коментиран от #16

  • 16 Я кажи?

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Истинският":

    При?
  • 17 КАКВА ИМПЕРИЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    поредния човек излязал от село невиждащ по далече от собственото си АЗ