Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 10:00 3 522 27

Идва ли краят на атомната енергия?

  • аец-
  • ядрена централа-
  • ядрена енергетика

САЩ са първенец по брой реактори в експлоатация - 94, които задоволяват 20 процента от нуждите от електричество в страната

Идва ли краят на атомната енергия? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия спира окончателно ядрените си централи докрая на 2022-а година. А другаде по света? Какво е бъдещето на атомната енергия?

413 в 32 страни - толкова са действащите атомни реактори в света. По данни на Доклада за състоянието на световната атомна индустрия (WNISR), през 2019-а година ядрената енергия е покривала 10 процента от нуждите от електричество в света. Този дял е бил най-висок през 1996-а година - 17,5 процента.

По-голямата част от реакторите са построени между 1968-а и 1986-а в Европа, САЩ, бившия СССР и Япония. Средната им възраст е 31 години.

Ядрените реактори са най-много в САЩ

САЩ са първенец по брой реактори в експлоатация - 94, които задоволяват 20 процента от нуждите от електричество в страната. Повечето реактори са пуснати в експлоатация преди 1985-а и само един - през последните 20 години. През 2013-а година започна изграждането на два нови реактора. Те изостават от графика, но трябва да влязат в експлоатация през следващите няколко години.

Бъдещето на ядрената енергетика в САЩ е несигурно. Въпреки, че са разработени концепции за ново поколение реактори, под въпрос е дали те един ден ще могат да произвеждат електричество толкова изгодно, колкото възобновяемите източници. В САЩ няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Те се съхраняват в електроцентралите.

Русия строи извън пределите на страната

В момента в Русия действат 38 ядрени реактора. Към 2019-а година те покриват около 20 процента от нуждите от електроенергия. През последните десет години в експлоатация са пуснати десет нови реактора. Два енергоблока са в процес на изграждане от 2018-а и 2019-а и трябва да бъдат завършени през следващите няколко години. Средната възраст на реакторите е 28 години.

Русия обаче вече не иска да субсидира строителството на атомни електроцентрали на собствена територия - държавната компания "Росатом" иска да печели най-вече с изграждането на реактори в чужбина. Според WNISR, в момента в чужбина се строят десет руски реактора - по два в Бангладеш, Индия, Турция и Словакия, по един в Иран и Беларус.

И Русия няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Затова спрямо страната се отправя сериозна критика за липсата на прозрачност по отношение на ядрените отпадъци.

Възобновяемата енергия набира скорост

Макар в Индия в експлоатация да са цели 21 реактора, те осигуряват едва три процента от електричеството в страната. В момента се строят още шест блока, а очакванията са до 2027-а общата мощност на ядрените централи да се повиши от 5 на 30 гигавата.

Класацията за най-много нови реактори, построени в последните години, се води от Китай. Само през последното десетилетия към мрежата са включени 37 реактора. Още 17 се строят. Но въпреки това, и Китай залага все повече на възобновяемата енергия за сметка на ядрената.

Франция тъне в задължения, Полша търси инвеститори

Франция залага на ядрената енергия повече от всяка друга държава. Към 2019-а година 71 процента от потреблението на ток се задоволява от атомните централи в страната, от които в момента активни са 56. Най-големият производител на ядрена електроенергия в света - държавната EDF, обаче има задължения в размер на 42 милиарда евро, а до 2030-а година трябва да инвестира около 100 милиарда за поддръжка на старите реактори. Дали във Франция ще заработят допълнителни ядрени блокове през следващите години? Въпросът ще бъде решен след президентските избори през 2022-а година.

Полша планира производството на ядрена енергия още от 1980-а година, когато стартира строителството на два реактора, преустановено след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986-о година. След това има многократни опити за рестарт на проекта, през 2014-а година правителството приема план за изграждането на нови реактори. Първият трябва да се включи към мрежата до 2024-а година, но засега така и няма инвеститор, който да иска да произвежда електричество чрез скъпата ядрена технология.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    16 16 Отговор
    Глупости, тепърва ще строим Белене в очакване на реките от масло като изградим светлия комунизъм
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наблюдател

    44 7 Отговор
    Пълна глупост. Атомната енергетика сега тръгва. Дрънкането за използване на неефвктивни вятърни и слънчеви централки само удължава агонията на отровните Тец-ове.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    26 12 Отговор
    Краят на АЕЦ Козлодуй се задава. След него ще има просто площадка за съхранение на ядрените отпадъци на ЕС, която беше и оригиналната причина да ви вземат преди 14г, не че с нещо сте го заслужили.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Това

    12 2 Отговор
    стане ли очаквайте немски гасърбайтери!
  • 8 Отегчен

    43 4 Отговор
    Поредната поръчкова "зелена" статия на ДВ , спираме АЕЦ овете и тецовете и минаваме на свещи .
  • 9 Хаджи Генчо

    35 3 Отговор
    С фотоволтаици и ветрогенератори промишленост не може да има!

    Коментиран от #11

  • 10 Соца

    6 33 Отговор
    Само бедни соц кочини ще ползват аец

    Коментиран от #14

  • 11 Да бе,

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хаджи Генчо":

    Кажи го на Дойчо Велев
  • 12 Surko

    21 2 Отговор
    Германия не спира по своя воля,а по заповед на началника САЩ.
  • 13 дедо Герчо

    21 1 Отговор
    ДА МИНАВАТ НА РУСКИ ГАЗ...ХЪХЪХЪ...НЕМА ЛАБАВО...
  • 14 Млък бе

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Соца":

    Грухчо .
  • 15 дедо Герчо

    18 1 Отговор
    ПРАВ Е ХАДЖИ ГЕНЧО,С ПРЪДНЯ,БОЯ НЕ СТАВА...ВЕТЪР И МАГЛЪ...ХЪХЪХЪ...
  • 16 Дед

    16 0 Отговор
    Ще караме електромобили, ще сме само на,, зелена,, електроенергия. Като пренатоварят мрежите, ще спира тока. Децата ще изпадат в депресия и истерия, защото няма да има интернет. Те друго не знаят.
  • 17 DWновини

    18 0 Отговор
    Като прочета Deutsche Welle ... знам, че истината е точно на 180 градуса :) Само последните думи от статията са достатъчни да се види тяхната манипулативност: "...произвежда електричество чрез скъпата ядрена технология." Как така скъпата ядрена технология дава най-ниска цена на произведена единица енергия :) Плюс това немците, няма да затворят ядрената си енергия до 2022 ... защото дадоха отсрочка с поне 10 години за затваряне на няколко централи.... така че ако успеят до 2040 пак ще е успех. Едно е да им се иска, друго е да могат, 3-4 да го направят !
  • 18 яяяя

    14 1 Отговор
    Германия спира АЕЦ и минава изцяло на руска газ! Следват масови самоубийства в средите на гейовете от DW и българските им подлоги!
  • 19 Експерт

    10 0 Отговор
    ТЪПИТЕ ЗЕЛЕНИ В ГЕРМАНИЯ НАТИСКАТ ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ И ГФР ЩЕ КУПУВА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ ФРАНЦИЯ КАТО ИТАЛИЯ!!! Зелената енергия е нестабилен източник и складиране на Ел енергия е невъзможно!!!
  • 20 Шайба

    2 2 Отговор
    Атомните централи са с двойно предназначение,за второто предназначение,за което не се говори разбира се,е производството на оръжеен плутоний,оттам идва и теорията за мирният атом,от схващането,че най-трайният мир е най-добре въоръженият.
  • 21 ФЕН

    4 1 Отговор
    Пълни глупости и стакмистика ...Само през миналата година 4 централи са в ход на пускане не знам бр. на реакторите в тех. Германия иска бързо затваряне на всички централи за евтин ток защото пазара вече е единен и всяка икономика сама си купува при договорени цени ..и ако немците останат със скъпи ток всяка ще купуват от вън така техния енерго блок ще отпадне от пазаразаради високи цени затова искат да затвора всеки производител на енергия с по-ниска цена зада имат те работа!!! Каде е Канада в статистиката 162 реактора до 2010 г.имаха70% пращат към Америка .Соларните паркове изгубиха преференция само преди 3-4г. ака си спомняте изригването на вулкана в европа само за 48ч.серазбра ,че солара може да стане не ефективен за минути .Вятърните мерници работят само при слаб вътяр никои не коментира стотиците прекършени мачти от бури и урагани и това на фона на 10 ркятното търсене наток ...а въглищата тровят вецовете са геноцит за населението-водата става ценен ресурс ....та какво излиза силните икономики развиват АЕЦ и принождават другите за зеленясват за тяхна сметкал
  • 22 ПатриотЬ

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ''Германия спира окончателно ядрените си централи докрая на 2022-а година''. Так точна! И преминава на разните му там потоци руски газ и потери клети бежанци, копнеещи за спасяване. Амин, приключихме и с Германия.
  • 23 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Възобновяемата енергия може да бъде само допълнение не и основа на енергетиката
  • 24 Матей

    6 0 Отговор
    АЕЦ няма алтернатива,това е базата,най-евтината енергия.Прехвалените волтаици се оказаха безбожно скъпи,тока им също,опитват се да ги наложат,с цел да съсипят конкурентни страни.Спирането на ТЕЦ е със същата насоченост,при нас е особено очебийно.Искат да ни вкарат в каменната ера и каквото е останало да мърда,да е на вносен ток,дотам са намислили да ни докарат,нашите американски сайбии.
  • 25 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    откъде пък ти доиде на акъла че е наи-евтината енергия?не прочете ли статиятаили ти си поредния много умен?

    Коментиран от #26

  • 26 Отговор

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Стояне, електроенергията произведена в АЕЦ е най-евтината!

    Коментиран от #27

  • 27 Тончев

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Отговор":

    Не и за българите.