Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 19:00 7 198 44

Кръщене на ужаса: бебе умира, църквата държи на архаичните си позиции

  • румъния-
  • църква-
  • кръщене

В случая с починалото бебе множество именити интелектуалци призоваха православната църква най-после да стъпи в 21 век

Кръщене на ужаса: бебе умира, църквата държи на архаичните си позиции - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бебе на шест седмици умира след кръщене: тази трагедия, разиграла се преди броени дни в Румъния, отприщи остър дебат за църковните ритуали и за ролята на православната църква в румънското общество.

Свещеникът потапя бебето изцяло в купела - цели три пъти. Отначало то все още плаче, но след това отмалява, а устните му посиняват. Загрижените родители викат спешна помощ, бебето е откарано в интензивното отделение на една болница, където на следващия ден умира. При аутопсията в белите дробове на кърмачето лекарите откриват 100 милилитра вода.

Трагедията се разиграва в края на януари в румънския град Сучава. Междувременно срещу свещеника се води разследване за убийство, но за румънската общественост кръщенето в Сучава е много повече от шокиращ единичен случай - смъртта на бебето предизвика остри дебати за начина, по който протичат кръщенетата. Над 60 000 души подписаха петиция, с която настояват да се сложи край на ритуалното потапяне на бебетата във водата.

Румънците и църквата

Случаят предизвика и дискусия за оспорваната обществена роля на Румънската православна църква. „При трагедията с бебето в Сучава става дума не просто за един свещеник и за църковните ритуали, а за обществото ни като цяло“, написа известната румънска публицистка Йоана Ене Догиу.

В Румъния почти всички етнически румънци са православни. Повечето не са дълбоко вярващи, но въпреки това са в плен на едно християнско-традиционалистично мислене. Особено в селските райони, където думата на попа е закон. Но и в градовете мнозина спазват стриктно християнските ритуали - от кръщенето до ежегодната благословия на къщата. С други думи: църквата в Румъния има голямо влияние. От десетилетия тя неизменно е сред институциите, ползващи се с най-голямо доверие.

Скандалният архиепископ Теодосий

И до днес православната църква държи да участва във взимането на решения най-вече по въпросите на семейството и образованието. При това тя често отстоява антилиберални, християнско-фундаменталистки и антимодернистки позиции. И така поляризира.

Както е и в актуалния случай с починалото след кръщенето бебе. Особено гръмогласен бе архиепископ Теодосий, който е един от най-консервативните църковни лидери в страната. Известен е с множество афери, смята се, че е бил доносник на Секуритате, а през последните години неведнъж е бил изправян пред съда по обвинения в корупция, лъжливи показания и измама, но винаги е бил оправдаван.

"Кръщавам само в студена вода. Защото въздига духовно."

Теодосий категорично отхвърля исканията бебетата да не се потапят по три пъти във водата, а само да бъдат напръскани или поляти. Потапянето във водата било традиция от две хилядолетия и така щяло да си остане още хиляда години. Самият той кръщавал бебетата само в студена вода, защото това ги въздигало духовно, а освен това ги калявало. Теодосий дори индиректно обвини родителите за смъртта на бебето. При краткото потапяне то нямало как да погълне вода - най-вероятно родителите го били прехранили, в резултат от което бебето се било задушило с майчино мляко.

Официалната позиция на църквата в Румъния е по-нюансирана. При определени обстоятелства било допустимо бебето да не се потапя във водата изцяло, а при здравословни проблеми кръщенето можело да бъде отложено. Но като цяло Румънската православна църква държи на своя християнско-фундаменталистки и антимодернистичен курс. Така например през 2018 година църквата организира хомофобски „Референдум за семейството“. Поради ниска избирателна активност в крайна сметка той бе обявен за невалиден, но все пак 3,5 милиона души гласуваха за инициативата.

"Вързопче от живот и светлина"

Поляризиращите възгледи на православната църква напоследък се натъкват на все повече критики в средите на румънските интелектуалци - нещо, което доскоро бе немислимо. Сред дискутираните теми са обвързаността между църквата и държавата, корупционни афери в църквата, както и незадоволителният ѝ социален ангажимент.

И в случая с починалото бебе множество именити интелектуалци призоваха православната църква най-после да стъпи в 21 век. Румънският философ Михай Сора, който е вече на 104 години, но все още е много активен, написа следното на страницата си във Фейсбук: „Новороденото е крехко същество, вързопче от живот и светлина, а не парче месо".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юден Веле

    10 47 Отговор
    Забрана на кръщенетата!

    Коментиран от #38

  • 2 сила

    21 20 Отговор
    ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ ВЯРАТА СИ КОГАТО НАВЪРШИ ПЪЛНОЛЕТИЕ....АЗ СЪМ ДЖЕДАЙ,ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН

    Коментиран от #13

  • 3 Behemoth

    8 18 Отговор
    С православие към вечността. ... хахах...
  • 4 Си ган

    40 22 Отговор
    Добре бе, за какво е този зор да ги кръщават толкова рано!!! То малкия човек е на месец и половина..кажи-речи току що е прескочил 40-те дни на този свят. Луда работа..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РАДИО ЕЛТО

    32 2 Отговор
    горкото ДЕТЕНЦЕ МИР НА ДУШИЧКАТА МУ то е звездичка в НЕБЕТО

    Коментиран от #8

  • 7 реалистъ

    54 27 Отговор
    Гнусна, антиправославна и антихристиянска статия на парцала дойче веле.
  • 8 Си ган

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "РАДИО ЕЛТО":

    Винаги ме боли страшно много, когато прочета за смъртта на детенце...

    Коментиран от #15

  • 9 Гост

    9 1 Отговор
    А традициите дали са част от религията?
  • 10 другарят

    48 12 Отговор
    Внимание!!! Нацистката Гьобелсова медия дойче веле започва да атакува Православната църква! За какво "потапяне" пишат тези изроди!?? Под вода ли е потапяно или не са виждари кръщаване на дете!??

    Коментиран от #12

  • 11 четящ между редовете

    26 8 Отговор
    дойче зеле полека лека подтикват към новата си религия която меркел им осигури последните години и явно искат цяла европа да стане от тази религия странното е че хората го възприемат като някаква шега а то си е реалност и дори бана ванга го споменава че ще се случи в европа това вероизменение който иска с добро който не с лошо но ще стане...
  • 12 хахахаха

    8 15 Отговор

    До коментар #10 от "другарят":

    ех ако беше нацистка медията колко хубаво щяхме да живеем ...
  • 13 Йода

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    и аз!
  • 14 Изясняване

    16 14 Отговор
    Библията казва-който повярва и се кръсти ,ще бъде спасен.Товва малко дете може ли да повярва?Разбира се,че не.Затова кръщението се прави,когато човек осъзнава има ли според него Бог и решава да се кръсти.Като малко детето се води в църквата да се помолят за детето за здраве.

    Коментиран от #32

  • 15 РАДИО ЕЛТО

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Си ган":

    така е приятелю мой
    а ти колко деца имаш

    Коментиран от #25

  • 16 Behemoth

    2 4 Отговор
    Да му бяха били една ваксина по голям смисъл би имало...
  • 17 Соросоид

    28 6 Отговор
    Дойче WC да не се бърка в православните ритуали, а по-добре да обърне внимание на собствените си свещеници, които от стотици години се обграждат с момченца да им слугуват и държат расото. През година две излиза скандал, че някой посегнал, но се осъзнал пред Бог - "Сгреших, покайваме се" и продължава по старому.
  • 18 Blackthorn

    28 13 Отговор
    Престанете да атакувате Светата Православна Църква, а още по-малко Светото тайнство Кръщение защото ще дойде ден, когато ще отговаряте за това пред Бога. Благодаря!

    Коментиран от #19

  • 19 Behemoth

    7 17 Отговор

    До коментар #18 от "Blackthorn":

    Ем си луд Ем културен...евала!
  • 20 Бах

    24 12 Отговор
    Това са традиции на Православието . Това че едно дете е починало не значи нищо ., БОГ е пожелал така . На някои пишешти им се ще да настъпи джендърско мислене , но няма да се получи . Мюсолманите още повече „ наказват ” малките деца , като ги обрязват . Та затова приемете нещата такива каквито са , както е казал Румънският свещеник , още 1000 години ще е !

    Коментиран от #22, #27

  • 21 Честито

    6 15 Отговор
    Този поп-Теодосий, бил б.а.с.и. гангстера-доноси, афери, измами, лъжливи показания. :) Наистина трябва Църквата да се реформира, светът се променя и свещениците трябва да са във крак с него.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЩЕ имали протести пред

    1 2 Отговор
    Посолството на ЧАОшecky😈
  • 24 Сандо

    28 2 Отговор
    Я виж ти,ДВ се загрижило за църковните ритуали.А каква е истината?Войната,подета на Запад срещу християнството се води с пълна сила и със всички средства.
  • 25 Си ган

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "РАДИО ЕЛТО":

    Имам близнаци на 10 :)
  • 26 ЗАГЕРБЕНИ

    9 0 Отговор
    РУМЪНЦИТЕ ЛЕКУВАХА БОЛНИТЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ С ПУСКАНЕ НА КРЪВ , ДНЕС ПРАВЯТ ВАКСИНИ ............... НИЕ ТОГАВА ПРАВЕХМЕ ВАКСИНИ , ДНЕС ЛЕКУВАМЕ С БАЯЧКИ ПО ТЕЛЕВИЗОРА !
  • 27 Behemoth

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бах":

    Не знам защо беше изтрит коментара ми а беше оставен тоя който по същността си е човеконенавистен...подобни хора организират кланетата в името на въображаемия си приятел...
  • 28 Дойче Лъже

    11 2 Отговор
    Само какво нещо е долното соросоидно възползване от трагедията.
    Ако детенцето (Мир на душата му), бе мюсюлманче и за смърта му бе виновен имама на джамията, нямаше изобщо и да узнаем.

    Коментиран от #29

  • 29 Вера

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дойче Лъже":

    Точно.
    А обрязванията на жени в крайните течения на Исляма или убиването им с камъни, след като биват насилствено омъжени на 10-годишна възраст от родителите си, включително и в Германия, трябва да се разглежда като отделни случаи, нали? Лицемерието им няма край.
  • 30 Камен

    24 9 Отговор
    Мнoгo гaднa и гнуcнa aнтипрaвocлaвнa cтaтия!

    Първo ce cъмнявaм, чe тoзи cлучaй e cтaнaл тoчнo тaкa кaтo гo oпиcвa тaзи aнти-прaвocлaвнa и анти-християнска мeдия!

    Втoрo - нeвeдoми ca пътищaтa Гocпoдни, дoри пo някaквa причинa Бoг дa e дoпуcнaл дa ce cлучи тaкoвa нeщo, не трябва да от изключението да се прави правило!

    Така или иначе, за самото дете това не е загуба, като си мислят някои невежи хора: защото щом е починало веднага след Кръщението - то е отишло като ангелче в рая, и ще бъде вечно с Бога в Небесното Царство!

    А какво по-хубаво от това?

    Ние православните християни знаем, че този земен живот е временен и е подготовка за вечния живот.
    И всички ние се стремим, трудим и се подвизаваме като се надяваме да спасим душите си и да бъдем вечно с Бога в Небесното Царство.

    А това детенце е получило това, без усилие. Затова то не е за съжаление и за окайване, защото е получило най-стойностното възможно нещо!

    Тежко е изпитанието му за родителите му, и също и за свещеника, на който се е случил този нещастен случай. Но така или иначе ние православните християни знаем, че Божия промисъл е всеобхватен и всяко изпитание се дава за усилване на вярата и за укрепване на човека по пътя му към Бога, и в крайна сметка дори и да е тежко - всъщност е душеполезно, защото ни помага да достигнем до Бога!

    Бог да укрепи, вразуми и просветли всички православни християни и въобще всички хора в Румъния и в целия свят!

    Коментиран от #36

  • 31 ха ха ха

    7 2 Отговор
    Сега и църквата погнаха... няма да мирясате гадове, не виждат ли, че само собственият си гроб копате?
  • 32 Коментатор

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Изясняване":

    А де бе. Да не бебетата да ги питат какво искат да ядат и кога искат да ядат? Или просто им дават. Както храната е жизненоважна за организма, така и кръщенето е важно за духа. Ако малко детенце умре например на 2, на 3, на 4 и т.н години, ако не е кръстено неможе да бъде спасено както казва Исус "който се кръсти и повярва,ще бъде спасен". А повярването в Исус се поема от родителите и кръстника от името на детето, което още неможе да осъзнае напълно.
  • 33 Мутри вън

    5 5 Отговор
    Не съм кръстен и не съжалявам.Прадядо ми е бил отец християнин на висока длъжност.Един ден получил просветление,че всички хора на тая земя трябва да се обединят около един Бог и ще заживеят щастливо.Искал е да построи църква,където да влизат всички без значение от тяхната религия.Пребиват го като куче и го оставят в локва кал и 2 седмици по-късно умира в адски мъки повече душевни отколкото физически.Тогава е казал на своите деца да не кръщават децата си повече,но да вярват в Бог.В нашия род кръщенетата са спрени и не виждам нещо лошо да е станало.Вярваме и правим добрини,но не ходим на църкви,защото там влизат и престъпници,предатели и богати,които се молят за пари.Същите са пребили прадядо ми един добър човек
  • 34 Мухахаха

    1 7 Отговор
    Кажете кога да спра да се смея... честито на печелившите родители баламурници... детето сега е ангел ахахаха
  • 35 Смях

    3 5 Отговор
    "Родителите извикали спешна помощ" ахаха защо не са извикали бог ахаха
  • 36 православен

    9 6 Отговор

    До коментар #30 от "Камен":

    Забелязвш ли брате...че единствения стойностен и задълбочен коментар е..твоя!!! Всички останали са с..протестантски..или атеистичен привкус. Даже богохулен! Кръщението не е "ритуал"/като тричането/ напр.а..Свето Тайнство. Освен това....наред с кръщението с вода....има кръщение в собствената си кръв/когато човек не е кръстен.но изповядва вярата и става мъченик/..и "клинично кръщение"..когато детенце може да умре..некръстено..тогава всеки православен християнин може да го кръсти произнасяйки трикратно името на Св.Троица...и давайки му име. Ако детето се поправи..свещеника извърщва само Тайнството Миропомазване. Но...наистина идват времената на Гоненията...и тази статия е първата черна врана!

    Коментиран от #39, #44

  • 37 Изясняване

    5 3 Отговор
    Исус също бе заведе като дете в храма.Беше ли кръстен във вода.Доколкото си спомням пророка го кръсти на тридесет години.Сигурно вашата вяра е по-голяма .

    Коментиран от #43

  • 38 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Юден Веле":

    А забрана на децата на мюсюлманите и еврете да им се подрязват половите органи в невръстна възраст ?
    А забрана католиците да прощот момченцата си за сексуални удоволствия на техните католически падрета ?
  • 39 Камен

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "православен":

    Да, така е.
    Затова трябва да молим Господа да ни дарува духовна мъдрост, търпение, сила и смелост, и да укрепи и усили вярата ни, за да може твърдо да понасяме всички предстоящи изпитания! Подай Господи!

    Относно коментарите - аз очаквах даже да са много по-лоши, защото в този сайт православните по дух хора са малко. (И за съжаление - това е всеобща съвременна тенденция.)

    Всъщност след моя коментар има писани още подигравателни и донякъде хулни коментари, но за съжаление тук в този сайт това се случва често.

    Аз знам това от опит, понеже често пиша в темите за църковните празници и имените дни, като понякога допълвам житията на Светиите, понеже тук ги пишат много кратко и набързо.

    И освен това там постоянно се налага да споря, да убеждавам, да предупреждвам да не се пишат подигравателни, сквернословни, и хулни коментари, защото това е тежък и сериозен грях, който прогневява Господа...

    Затова апелирам и към пишещите и в тая тема: пишете мъдро и разумно, без подигравки, сквернословия и хули, защото така прогневявате Господа! А много е страшно и ужасно за човека да става враг на Единия и Истинския Бог!

    Бог да ви вразуми и просветли!



    п.с.Радвам се че ми писа! Бог да те благослови!
  • 40 Тц Тц

    3 3 Отговор
    Тоя психясал поп го е държал под водата докато се удави !Няма бебе което като го потопиш под вода да не нададе рев !
  • 41 Зорница

    9 2 Отговор
    Това е инцидент! Много е лицемерно, когато един свещеник сбърка, цялата църква да е виновна.Отдавна се заговори, че ще посегнат и на тази ни традиция и ето... пред нищо няма да се спрат.
    За разлика от Християнството Исляма проповядва насилие, но за там Deutsche Welle дума не обелват.
  • 42 Клисра

    0 3 Отговор
    Хайде сега попа е бил просто некадърен, то като се кръщават бебетата че и възрастните да ме би да ги потапят у вана или басейн.... Явно чернорасецът се е увлякъл, ама пък и родителите е можело да изчакат някоя друга година каква е тая мода 40 дни след раждането и айде да търпим на ритуали.... Пък сега като един лекар направи неуспешна операция, да не би да закриват болницата или премахват оперативните методи щото се е споминал пациента.... Всеки прави избори и си носи последствията от тях. Може пък Божията воля да е била такава пеленачето да си иде от тоя свят и божият служител е бил инструмента на съдбата. Никой не може да каже на 100%
  • 43 Ама попа ако чака да пораснат...

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Изясняване":

    Попа ако ги чака да станат на 30г. за да ги кръсти той самия ще е на преклонна възраст, няма да има кеш парасъ за восък и църковни благинки. За това всяко новородено е като донор, кръщене, помен няма значение само пара да има.
  • 44 Я кажи

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "православен":

    ми ти облаче ле бяло, какво ти пречат протестантите ? Те са християни и някои от тях повече от вас, които се биете в гърдите. Какво е това невежество от, което не само, че не можете да излезете, но подстрекавате хората с фанатичната си себеправедност.