Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 09:05 6 315 10

Защо директорът на Pfizer Алберт Бурла напусна Гърция

  • гърция-
  • pfizer-
  • алберт бурла

Гръцката държава трябва да създаде стимули за младите, така че да не заминават непосредствено след края на следването си

Защо директорът на Pfizer Алберт Бурла напусна Гърция - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Никога няма да забравя откъде съм тръгнал и на кого съм задължен", казва Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer. Той е грък, но подобно на много свои сънародници прави кариера в чужбина.

В Гърция живеят около 10 милиона души. И още 7-8 милиона гърци живеят в чужбина. На този фон не е чудно, че в родината им се гордеят с техните постижения - особено ако някой участва в решаването на глобални проблеми.

Случаят с Алберт Бурла е точно такъв - той е роден в Солун в семейство на гръцки евреи, а днес е главен изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Pfizer. Американската фирма стана една от първите в света, разработили ваксина срещу коронавируса - съвместно с германския концерн BioNTech. Гръцките медии отбелязват събитието като национален успех.

Алберт Бурла е следвал в университета "Аристотел" в Солун и до днес поддържа местния футболен отбор "Арис" и предпочита да прекарва отпуската си на Халкидики. "Никога няма да забравя откъде съм тръгнал и на кого съм задължен", казва мениджърът, който притежава милиони.

Бурла не е изолиран случай: изтичането на висококвалифицирана работна ръка от Гърция е факт от десетилетия. Времената на финансовата криза подсилиха тенденцията.

Работа за учените няма

Икономистът Луис Лабрианидис изследва въпроса с изтичането на мозъци от години и е наясно, че това не е феномен, предизвикан от кризата. "Проблемът съществува от 1980-те години - когато броят на студентите в университетите се увеличава рязко. Но не високият брой абсолвенти е проблем. А това, че на гръцкия пазар просто няма търсене на учени. Икономиката не се базира на продукти или услуги, за чието създаване са необходими учени."

Подобно на Алберт Бурла, и невропсихоложката Стела Цоци е завършила университета в Солун. Тя не е намерила работа в Гърция и е напуснала страната. Междувременно работи в Осло, където изследва предаването на психически заболявания от родителите на децата. Цоци отбелязва, че в родината ѝ не само не достигат пари за подобни изследвания, но липсва и изследователска култура.

"Работила съм в Сингапур и в Норвегия. И на двете места имаше система за оценка и насърчаване на сътрудниците на годишна база. Това помага при планирането на по-нататъшните кариерни стъпки и на професионалното развитие."

В един по-късен етап Цоци би се върнала в Гърция - но ако заплащането е добро и бъде намерено решение за отдавнашните проблеми. "Администрацията и данъчната система трябва да станат много по-стабилни, за да могат учени като мен да се посветят на работата си."

От държавата се иска повече

И Луис Лабрианидис се надява условията за младите учени да се подобрят, но се надява и на преосмисляне от страна на младите кадри: "През последните шест-седем години стана модерно да се напуска страната. Тези хора се фокусират върху проблемите на Гърция и си мислят, че в държавите, за които искат да заминат, всичко е наред. Това е много голям проблем."

Икономистът е на мнението, че гръцката държава трябва да създаде стимули за младите, така че да не заминават непосредствено след края на следването си. За целта може например в университетите да бъдат разкрити програми за по-нататъшна квалификация и изследователски програми, подкрепени от държавата.

В това отношение могат да помогнат и гърците, направили кариера в чужбина. "Трябва да свържем гръцките учени в чужбина с колегите им в Гърция", призовава Лабрианидис. А Алберт Бурла описва ситуацията в родината си така: "Познавам проблемите, с които се сблъсквате - както онези, свързани с инфраструктурата, така и с насърчителните средства". По неговите думи, Pfizer планира откриването на дигитален технологичен център в Солун. И вероятно Бурла е допринесъл немалко за това.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PE6OGOLF4E

    37 0 Отговор
    "зад всяка голяма фирма,с милиони оборот,стои по един евреи"....
  • 2 Знайко

    23 1 Отговор
    Няма такова нещо хем грък, хем евреин. Освен, ако е вярно, че гърците са "изгубеното" еврейско "коляно". И грък и евреин е едно и също нещо.

    Коментиран от #10

  • 3 Бачо Киро

    15 3 Отговор
    Сега разбирате, че реално ви ваксинират нещо средно между узо и сиртаки.

    Коментиран от #4

  • 4 Перо

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Гл.Изп.Директор не е от гръцки произход.прочети цялата статия.Не разбирам с какво се гордеят гърците.

    Коментиран от #7

  • 5 Ббб

    15 2 Отговор
    Ясно,поредният хазарин..туй ма кара да не се ваксинирам.

    Коментиран от #9

  • 6 Грък и учен

    4 0 Отговор
    ...и как се съвместяват денонощното люскане с узо и науката...Разсмяхте ме наистина.
  • 7 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Тц, тц, тц, тц ... То бива да си имунизиран срещу майтап, ма ти си хептен зле ...
  • 8 Баш Бащицата

    4 1 Отговор
    Какви изследвания от малка и фалирала държава, която де що има пари ги харчи за пенсии, заплати и армия... Плюс лихвите по кредитите. Туризъм, умрял от Ковида в момента и маслини.... Е, търговски флот също... Но не и изследвания и учени.
  • 9 Е вярна

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ббб":

    Солунските евреи не са хазари,а сефаради изгонени от испанската кралица Изабела I Кастилска,същата дали парите на Колумб за експедицията му. Изабела ги гони,Османската империя ги приема,основно н Солун. Точно тия евреи правят Младотурската революция през 1908г. и десетина години преди Болшевишката революция обсебват Османската империя. Като взеха Солун през 1913г. гърците лека полека изгониха евреите,а накрая им запалиха квартала та изгоря,тоест поговорката от грък и евреин плаче е...вярна.
  • 10 Тракополис

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    "Гомер, син на Яфет", означава ,Кимер син на Яфет!
    Кимерийците са Българи и ние сме от еврейско коляно ,
    иначе как ще просъществуваме , хиляди години като народ?