Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 10:00 8 351 32

Докога Германия ще бъде "публичният дом на Европа“?

  • германия-
  • публични домове-
  • проститутки-
  • проституция-
  • закон-
  • платен секс-
  • търговия с хора

Все по-силно се чуват призиви за забрана на платения секс

Докога Германия ще бъде "публичният дом на Европа“? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За депутатката от Социалдемократическата партия Лени Браймайер това е скандално: фактът, че в сегашната криза заради пандемията и съдържателите на (неработещите от година) публични домове в Германия получават държавни помощи. „Не може държавата да поддържа престъпници, предоставяйки пари на данъкоплатците на публичните домове, в които жени са принуждавани да проституират“, изтъква тя.

Призиви за забрана на платения секс

Браймайер е сред групата депутати, които настояват за забрана на платения секс в Германия – в съответствие с тъй наречения „северен модел“. Той криминализира не проститутките, а техните клиенти. В Германия проституцията е легална от 2002 година, а от 2017 действа закон за подобряване на условията на труд на жените, упражняващи тази професия. Публичните домове имат нужда от разрешително, а проститутките подлежат на регистрация. Досега в Германия обаче са се регистрирали едва 40 000 проститутки, макар реалният им брой да е някъде между 200 000 и един милион. Поради това мнозина смятат, че от закона няма особена полза – щом преобладаващата част от проститутките продължава да работи нелегално.

Германия – „публичният дом на Европа“

Досега обаче нито една от представените в Бундестага партии не е записала забраната на платения секс в програмата си. Според Лени Браймайер това, че Германия има толкова либерално законодателство в тази сфера и е смятана за „публичния дом на Европа“, се дължи на влиянието на бранша. „Индустрията, свързана с проституцията и с еротиката, има силно лоби у нас“, казва тя пред ДВ и допълва, че не може да става дума за никаква равнопоставеност на половете, щом единият може да купи другия. Дебатът за затягане на законодателството за проституцията се разгоря с нова сила покрай пандемията. След като при първия локдаун през пролетта на миналата година публичните домове бяха затворени, редица депутати от различни партии, сред които и Браймайер, се обявиха за запазване на ограниченията в бранша и след отминаването на кризата. Натискът нараства, консерваторите също са за затягане на законодателството, а и ЕС настоява вече от години за промени и препоръчва въвеждането на „северния модел“.

За и против „северния модел“

Швеция въведе този модел още преди повече от 20 години и стана първата държава, променила посоката на криминализиране. Чрез санкционирането на клиентите вместо на проститутките би трябвало да се намали търсенето на платената услуга. Някои европейски страни приложиха този модел и също забраниха продажбата на секс: Норвегия, Исландия, Финландия, Англия, Франция, Италия. В Канада и в Израел също има сходни закони за проституцията. „Колкото повече държави възприемат този модел, толкова по-силен ще е натискът спрямо Германия“, убедена е Браймайер.

Но моделът има не само поддръжници в Германия – редица организации са против него, като сред тях са Германският женски съвет, Организацията за оказване на помощ при СПИН, Съюзът на германските юристки и други. Те излязоха със съвместна позиция против криминализирането на проституцията с аргумента, че това би навредило само на хората, които работят в бранша. Както пише в документа – ако сексуслугите се извършват „на тъмно“, ако съществува заплахата от глоба, на консултантските звена и на здравните служби ще им бъде по-трудно да осъществяват контакт с проститутките, за да ги информират за техните права и за възможностите да напуснат този бизнес. „Има жени, които по своя воля работят и печелят като проститутки. Вместо да се криминализират сексуалните услуги, би трябвало да се подобрят условията на работа и живот на жените в тази професия“, настояват организациите в позицията си.

Автор: Рахел Клайн


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 7 Отговор
    Бардаците на Алибегов получиха помощи.Подлога на Тиквата.
  • 2 Fate

    60 5 Отговор
    Аз твърдо подкрепам безплатният секс

    Коментиран от #11, #14

  • 3 Maf1ata BG

    49 0 Отговор
    Смятай, щом Германия не може да се справи с този "бизнес" какво остава за тук, който се контролира от сводници ?!
  • 4 Рошко

    31 6 Отговор
    Дойче зеле, до кога и защо постоянно лъжете хората, и защо се криете под фалшиво име
  • 5 Зеле tv

    37 6 Отговор
    За бардака на Боко нищо не казвате ?
  • 6 бегаи

    21 1 Отговор
    Като всичко е на светло и някои политик или обществен играч реши да си облекчи нагона срещу пари да можем да го позлваме после като компромат.

    Женската логика е уникално нещо, лошото е, че жените управляват света в момента!
  • 7 200 000

    34 4 Отговор
    хиляди от които 100 000 са българки

    Коментиран от #22, #32

  • 8 другарят

    22 3 Отговор
    Как няма да плаща Германската държава на сводниците бре!?? Ами нали именно благодарение на узаконяването на проституцията през последните години се отчиташе някакъв мижав икономически "разтеж""!! Иначе не знаети ли, че Германия и Западаща Европа са в рецесия от 2008 година насам!??
  • 9 Гост

    25 2 Отговор
    Булята навремето като ѝ казавали да учи - тя можела и без образование да се оправи. След това не ще на полето, не ще и на конвейра - тя е над тези неща. Лека полека разбира, че връзките с мъжете и носят блага. Някои по-меки китки "наливат" дивиденти в булята докато не му писне или булята намери по-богат донор. В един момент разбира, че няма нужда да се преструва във връзки и разни други "простотии", защото "всички мъже да еднакви" и директно си "заработва" под часовник. Някои се самозалъват, че го правят, за да си платят образованиет. Не отричам, че има насилие в тази "професия", но това се случва предимно по магистралите.
  • 10 БАЙ Х@Й ‼

    17 2 Отговор
    Когато нещо се легализира по-лесно подлежи на контрол и е по-лесно достъпно, и е по-безопасно ! Справка сухия режим в САЩ и наркотиците!
  • 11 Последния Софиянец

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Fate":

    Няма безплатен секс бе балък!
  • 12 шантава работа

    11 1 Отговор
    Как така бе . Нали западняците официално разрешиха заплащането на дадена услуга със секс. Например хващаш такси и ако бакшиша се навие вместо пари в брой - секс .
  • 13 Реалист 13

    6 0 Отговор
    До кога България ше бъде разграден двор ?
    Хора, които са настройвали други хора против Живко Костадинов от Варна, те нарочно са ги настрийвали против него, зашото съвсем други хора искат той да не види хубавото в живота, да няма истинско и цялостно доверие на никого ки никога да не му е добре и вечно да бъде сам, а всъщност това не трябва да е така !
  • 14 моряка

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Fate":

    Кажи къде има такова нещо като безплатен секс , че и ние да се облажим малко. Ако смяташ , че секса в семейството е безплатен , жестоко се лъжеш. Собствените жени са най скъпо платените с които правите секс!
  • 15 запознат

    8 2 Отговор
    айде стига лъжи точно вие сте го легализирали тоя бизнес за да няма сводници и склоняване към проституция познавам законно практикуваща проститутка в германия която ми каза всяка от нас може да си има мъж и да си работи плаща си данаци и редовно ходи на прегледи (като казвам редовно да не си помисли някой примат че говоря за всеки ден) плаща се на публичния дом за ползване на стая и така само който не е бил там и не е обикалял из така наречените пуфове може да си помисли че там има склоняване към проституция!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ак Неделчев

    0 2 Отговор
    Проблема на България-КГБ,ДС,ДПС.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Павел Пенев

    8 2 Отговор
    Така ще е в Германия,докато Маман е бундесканцлер.
  • 20 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ак Неделчев":

    ДПС защо да е проблем ?
  • 21 БОЙКО БУДАЛА

    9 1 Отговор
    ...ХА...ХА...ХА...
    ...ЪМ ЧИ ШВАБИТЕ
    ДА СИ ЗАБРАНЯВАТ
    ПРОСТИТУЦИЯТА В ГЕРМАНИЯ....
    ...АЗ ТУКА СИ НАПРАЙХ БАРДАК
    В ДЪРЖАВНАТА МИ РЕЗИДЕНЦИЯ...
    ...ЩОТ СИ ИМАМ ПОТРЕБНОСТИ...
    ...АМА ВЪВЕДОХ
    НЕКОИ НОВИ ИЗИСКВАНИЯ...
    НАЙ - ВАЖНОТО И ИНТЕРЕСНОТО Е,
    ЧЕ АЗ НЕ ПЛАЩАМ
    НА ПРОСТИТУТКИТЕ,
    А ОБРАТНОТО - ТЕ НА МЕНЕ
    МИ ПЛАЩАТ
    И МИ ТЪПЧАТ ЧИКМИДЖЕТУ
    САМО С 500 ЕВРОВИ БАНКНОТИ
    И ЗЛАТНИ КЮЛЧЕТА...
    ....ХЕМ СИ ПРАЯ КЕФА С ТЕХ...,
    ХЕМ ТЕ НА МЕНЕ
    МИ ПЛАЩАТ ЯКО....КЕФ....
  • 22 Българки

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "200 000":

    Ама Столипенски и там се представят от Латинска Америка 😂
  • 23 Чочо

    13 0 Отговор
    Имат 20 милиона тарамбуки от Африка и Азия и се нуждаят от проститутки
  • 24 ТОЧЕН ОТГОВОР

    9 1 Отговор
    докато България е ТОАЛЕТНАТА на ЕС и Балканите
  • 25 Аз40🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Докато инсталираната началото на 90-те "култура" в бившия соц.лагер създава проститутки.
  • 26 4745

    11 1 Отговор
    Безплатен секс няма! Който не вярва да пита съпругата си, гаджето си, или любовницата си!:) Те ще му обяснат из тънко!:)
  • 27 Аз мислех че холандия е бардака😂😂😂

    8 1 Отговор
    Ами докъто бегето е кен3фа на европата
  • 28 ежко

    7 1 Отговор
    Забранете проституцията, за да скочат изнасилванията и сексуалният тормоз!Това само на жена може да се пръкне в главата и!
  • 29 шопендар

    6 1 Отговор
    докато има търсене-ще има и предлагане.у нас предлагането е в пъти по голямо от търсенето/сещате ли се защо/
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Анонимен

    2 0 Отговор
    Абе хора. От едната крайност ссср отидохме в другата крайност меркел. Сводника по живково време бе съден на 7 години затвор и по не лъжа, а били в съдебно заседание. После моя колежка преди 30 години ходиха с кола при сестрай в германия, Франкфурт.. И тогава тя ни каза проститутките се качвали по колата на тях, съпруга й докато зареждали колата. При живково на партийно събрание ни учеха на морал, дори бяха забранили абортите и много момичета родиха от приятелите си, но веднага се ожениха за други и в дом майка и дете, а някои успяха и абортираха. А днес не е проблем и със спане да си получиш сладък пост то пик виж, любовницата на дядо балев я тури минисър на туризма, вдички в НС си имали, е кво да продължаваме. Стискайте се, но имат пари.. Квсто на царицатамтакава и на магарицата, а моята колежка кера навремето за. Мъжете имат едно черво и навсякъде го показват вирят
  • 32 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "200 000":

    Може и да са толкова...ама май са и повече. Аз в Германия си порим кадъни. Евтини и непридирчиви. Наште са ми омръзнали, виж, кадънчетата са друга бира. Като им го отпориш и цвилят като млади кобили..абе друго си е да ги джаса бутало със сегменти.