Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 10:00 3 737 19

Турция: турбо-инфлацията е по-страшна от обезценяването на лирата

  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган

Редица наблюдатели смятат, че за инфлацията е виновна дългогодишната политика на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, насърчаваща най-вече строителния сектор

Турция: турбо-инфлацията е по-страшна от обезценяването на лирата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От над две години Турция се бори с икономическа и валутна криза. Президентът Ердоган успя да спре обезценяването на турската лира. Но турбо-инфлацията изяжда парите на хората. Цените растат неудържимо.

В продължение на две години турската лира се намираше в състояние на свободно падане. Безработицата достигна драматични равнища - особено сред младите хора в началото на трудовата им кариера. А цените на основните хранителни продукти непрекъснато играят. От есента на 2018 година, когато в Турция избухна икономическата и валутна криза, картината е все една и съща: положението е окаяно, а действията на властите така и не се увенчават с успех.

Турската лира се стабилизира

В края на миналата година президентът Реджеп Тайип Ердоган мелодраматично дръпна внезапната спирачка, оповестявайки "нова икономическа ера". Последваха сензационни уволнения: най-напред си отиде шефът на емисионната банка, а после финансовият министър, който е и зет на Ердоган.

В края на ноември властите взеха радикални мерки в областта на паричната политика. Водещата лихва изненадващо беше повишена от 10,25% на цели 15%, а малко по-късно - на 17%. Наблюдателите смятат това решение за повратно, защото по принцип Ердоган е привърженик на ниската водеща лихва. Тези мерки се отразиха положително върху валутния пазар и лирата само за няколко месеца повиши курса си с 18 на сто.

Икономистът Синан Алджън, професор в един от истанбулските университети, смята, че персоналните решения и повишаването на лихвата се отразяват положително на турската валута. Според него ясният курс на правителството в борбата срещу инфлацията също укрепва доверието в турската лира, което през последните години пострада по различни причини - сред тях са задлъжнялостта на частния сектор, която достигна 300 милиарда долара, и въвеждането на президентско управление в страната.

Кой е виновен за скока на цените?

Но стабилизирането на турската лира засега не успява да напълни джоба на обикновения турчин. Инфлацията в страната продължава да расте, а хората болезнено го усещат най-вече по цените на хранителните продукти, които през последните месеци се изстреляха в космоса. Турската статистическа служба констатира шеметен скок в цените на плодовете, зеленчуците, яйцата, олиото и млякото. Прзидентът Ердоган обвини търговците, които надували цените и преди две седмици оповести "строги наказания". Той призова търговците да не тероризират гражданите, а освен това като виновници за скока на цените привлече още сушата и пандемията.

Редица наблюдатели смятат обаче, че за инфлацията е виновна дългогодишната политика на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, насърчаваща най-вече строителния сектор. А в момента, вместо да подпомогне селското стопанство, намиращо се в криза поради дълготрайното пренебрежение на властите, турският президент се хвърля в поредна гигантоманска авантюра. Хората в Турция намат пари да си купят храна, а Ердоган оповестява старта на турска космическа програма. Миналата седмица той заяви, че с помощта на международни партньори Турция ще изстреля своя собствена, хибридна ракета към Луната. Тази акция трябва да се състои през 2023 година, точно за юбилея от основаването на Турската република, а към турските граждани беше отправен призивът да измислят дума за астронавт или космонавт на своя собствен, национален език.

Полетът към Луната раздвоява нацията. Част от хората в социалните мрежи ликуват, други обаче с основание питат дали във времена на икономическа криза е разумно да се харчат толкова много пари за космически полети.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон

    21 26 Отговор
    Вие във ФАКТИ да не сте филиал на Дойче веле ? Докога ще публикувате само тях със злъчните си антитурски и антируски коментари, сценария на които е задокеански??

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Заркривай кочината

    24 0 Отговор
    Ми то тия войни не са безплатни. Оставка.

    Коментиран от #10

  • 3 Наказател

    20 4 Отговор
    Авторе-е-е, какво е обезценяването, ако не е инфлацията. Няма значение какъв курс поддържаш изкуственно, когато хораха купуват все по-малко със едни и същи пари си е обезценяване на парите.

    Коментиран от #13

  • 4 боко

    20 1 Отговор
    Везира нещо я закъса, исляма не му е добър учител. Но така е поне Кюрдистан ще е демократичен!
  • 5 эгати червените

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Антон":

    За антируски коментари няма нужда от никакви сценарии. Тия червени боклуци така са си постлали през годините, че още минимум още едно хилядолетие цял свят ще ги псува с огромно удоволствие. А, че всичко, което според тях ги държи в 19-ти век е от дявола и запада го знаем. Така, че не се навирай с двете си питанки у шамарите.
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Антон":

    Чудесно . А сега обърнете внимание на инфлацията в България и ЕС .Тази която ЕЦБ и другите скъпо платени чиновници нарочно не забелязват и стимулират фискалния и монетарен разврат. Пардон , количествени улеснения
  • 7 Анадолеца

    27 1 Отговор
    Немец, китаец, турчин и американец пътуват във влак. По едно време китаеца става вади от багажа си торба с ориз и я хвърля през прозореца. Немеца е шашнат:
    - Ама защо?
    - Ние в Китай имаме толкова много ориз, че можем да си позволим да го хвърляме.
    След малко американеца става и хвърля пачка долари през прозореца. Немеца почти обезумял:
    - Ама защо хвърляш парите бе?
    - Ние в Америка сме измислили доларите и имаме толкова много, че можем да си позволим да ги хвърляме....
    Немеца и турчина се спогледали и турчина казал:
    - Да не си посмял!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Заркривай кочината":

    Браво на султан Ердо - ще постигне голямата си цел да направи всички фесове милионери ... в турски лири като 1 долар стане 100 000 лири ! Голем политик е да знаете !
  • 11 само питам

    6 0 Отговор
    Как върви паламуда днес по стамбулските пазари бе, нема ли кой да каже?...(един приятелпита щото)
  • 12 Мдаааа

    9 0 Отговор
    Тук асфалт не ядем,у комшиите пък стоманобетон не ядяли?!
  • 13 Внимателно прочети статията...

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Наказател":

    Повишил е основният лихвен процент два пъти, до 17%, лирата се стабилизира, бъди сигурен че са намалили и задължителните минимални валутни резерви на банките, при това положение те трябва да продават от валутните си резерви..това успокоява обезценката на лирата..но предизвиква други неблагоприятни последици, виж само задълженията на частният сектор 300милиарда $, по ниска покупателна способност на населението...дефлация, съчетана и с висока инфлация..това води до стагфлация, в период на тотална световна финансова криза това е най-лошият вариант. Но Турция е страна с голямо производство, производители са, имат и голям вътрешен пазар, и добри технологични производства, така че не са за оплакване. При отшумяване на кризата и възтановяване на света, при правилно управление на икономиката им, те бързо ще излязат от кризата.
  • 14 БАТЬОВ

    5 1 Отговор
    Нова икономическа ера,ще настъпи когато Ердоган вече не е президент! Няма нищо вечно-той самият трябва да го знае! И сигурно го знае! Нашата баба Ванга казваше-и бедният и богатият,имат един г.з и една уста! След като човек,не може да се справи като ръководител,особено като президент,следва да си даде оставката! Останалото ще заприлича на диктаторство и лакомия!!!
  • 15 Deepdown

    0 0 Отговор
    Някой нещо купнее за миналото за старата наведена турция ,в 90 те ,тя си болния човек рая на монтажническата индустрия ,където са произвеждаха западни стоки за износ за запада обратно ,но това е минало
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лефтери

    4 1 Отговор
    .... a към турcкитe грaждaни бeшe oтпрaвeн призивът дa измиcлят думa зa acтрoнaвт или кocмoнaвт нa cвoя coбcтвeн, нaциoнaлeн eзик. Ми как да са казват..турконавти май е най-правилно. Щели да ходят на Луната..божее...прибери си вересиите. Нали втори Босфор прокопаха, та сега и на Луната искат да ос..рат.

    Коментиран от #19

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина.
  • 19 КАСАПИНА

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лефтери":

    За тяга- ще призоват всички кадъни да смъкват ластиците от шалварите.