23 Февруари, 2021 19:00 3 542 22

"Кара тепе" на остров Лесбос: Студ, болести, мизерия

  • лесбос-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • егейско море

Европейската комисия междувременно съобщи, че до април ще увеличи с 30 милиона евро финансовата подкрепа за изтеглянето на бежанци от Лесбос

"Кара тепе" на остров Лесбос: Студ, болести, мизерия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Условията са катастрофални: палатките са под вода, няма ток, нито достатъчно тоалетни, а почвата изглежда е заразена с олово. Близо 7000 души живеят в бежанския лагер "Кара тепе" на остров Лесбос в неописуема мизерия.

Допреди два дни беше много студено, разказва Мохамад Хамид. Няма и достатъчно ток, за да се отопляват палатките, допълва той. „С един генератор трябва да се отопляват 200 палатки и токът не стига, за да се стоплят всичките 400 семейства, които живеят в палатките. Много е трудно,“ обяснява Мохамад.

Повече от година той живее заедно със семейството си на Лесбос. Тук е родена дъщеричката му. Тя била само на две седмици, когато избухна големият пожар в лагера „Мория“. След пожара гръцкото правителство премести бежанците в друг импровизиран лагер на мястото на един бивш военен полигон край брега на морето.

Отчаян зов за помощ

Ето, че на 19 февруари и в лагера „Кара тепе“ пламнаха две палатки. Обитателите пуснаха видео в Инстаграм, което показва облаци дим над палатките и жени, отчаяно молещи за помощ. Лагерът е изолиран от външния свят, на територията му не се допускат нито фотографи, нито телевизионни екипи, поради което единствената видео информация за случващото се идва от обитателите му.

На Лесбос в момента живеят около 15 000 бежанци, близо половината от които са в лагера „Кара тепе“. През последните седмици за „Кара тепе“ ставаше дума най-вече поради сковалия го зимен студ, за който говори и Мохамад. Над Лесбос на няколко пъти се изсипаха градушки и суграшици, леден вятър нахлуваше в лагера и дори отнесе платнищата от няколко палатки. В глинестата почва водата се задържа без да попива и палатките отчасти затънаха в кал. А поради близостта на морето обитателите непрекъснато са изложени и на опасността от бури и наводнения.

За снабдяването с храна се грижи гръцката армия. След пожара в лагера „Мория“ на бежанците вече е забранено да си готвят сами. „Кара тепе“ е заграден с бодлива тел и стриктно се охранява, а на територията му е наложен и локдаун.

"Пример за провала на европейската бежанска политика"

Според оценката на хуманитарната организация „Каритас“, в лагера има хроничен недостиг на тоалетни и душове. Екип на „Каритас“ инсталира допълнителни тоалетни, а освен това раздава храна и одеяла, организира уроци по английски и предлага психологическа помощ на бежанците. „Този нов лагер е пример за провала на европейската бежанска политика,“ пише в един документ на хуманитарната организация.

Друга хуманитарна организация, „Хюман Райтс Уоч“, през миналата седмица обвини гръцкото правителство, че лагерът в „Кара тепе“ е бил изграден върху почвата, замърсена с олово. „Вече от 7 седмици правителството разполага с анализа на почвените проби и с кръвни проби от деца в лагера,“ казва се в анализ на хуманитарната организация, която твърди, че в това отношение не се взимат почти никакви мерки, а опасността се омаловажава.

Според „Хюман Райтс Уоч“, на територията на военния полигон, където сега е лагерът, навремето са се провеждали учебни стрелби, което обяснява високите стойности на оловото в почвата. Гръцките власти възразяват, че стойностите не надвишавали нормата, а освен това пробите били взети от терени, където изобщо нямало палатки.

Опасността от отравяне с олово е реална

Катарина Рал от хуманитарната организация твърди обаче, че опасността е реална - особено за децата, които играят навсякъде. Оловото прониква в човешкия организъм по въздушен път, през водата и храните, при това, според Световната здравна организация, не съществува долна граница, под която поемането на олово да е безопасно. Особено пък за децата. А в "Кара тепе“ живеят близо 2500 деца.

Европейската комисия междувременно съобщи, че до април ще увеличи с 30 милиона евро финансовата подкрепа за изтеглянето на бежанци от Лесбос. Сред държавите, които официално оповестиха готовност да приемат такива бежанци са България, Германия, Франция, Белгия, Хърватия, Финландия, Ирландия, Португалия, Словения, Нидерландия, Норвегия и Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ЕС отпуска милиони на Гърция

    13 6 Отговор
    Които трябва да отидат уж за бежанците

    Коментиран от #8

  • 2 Ама си

    7 4 Отговор
    Имате лезбийkи!👠💄
  • 3 Доцент Мангъров

    40 4 Отговор
    Обратно в турско, а от там обратно от където са тръгнали.
  • 4 Обесен Язовец

    32 1 Отговор
    Тъкмо се зарадвах, че ги учат на англииски, а не на Български и усмивката ми помръкна. Кой е представителя от Българска страна изявил готовност да приютим тези бежанци? Има ли си три имена?

    Коментиран от #12

  • 5 Анонимен

    23 1 Отговор
    В Африка е топло.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Скоро и у нас.......

    27 0 Отговор
    Ами да както е тръгнало скоро и у нас ще дойде Хасан с родата и ще иска помощи и безплатни медицински иначе другото е проява на расизъм.............
  • 8 Нема помощи........

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "А ЕС отпуска милиони на Гърция":

    От данъците държавни им строят хипер лукс градове из Гърция за постоянно- има даже карти из Гръцките сайтове, но продължават постоянно да бута Турската армия и МКО нови и нови към Европа , не смогват! Помощи от ЕС в джобовете на политиците и МКО, всичко плаща данакоплатеца накрая...........
  • 9 А защо......

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    А защо не остават в братска и единоверна Турция?! В Израел?! Дубай?! В Европа при белите расисти всичко се юрнало, странно.........
  • 10 един от многото

    17 0 Отговор
    Багажа на суджук и към къщи , чабук! Кой от където дошъл да си хваща пътеката , като стигне там и им разкаже благините на демокрацията , ако и мат акъл в главата , да си стоят в къщи!
  • 11 555

    14 0 Отговор
    Хора бдете!!! Мисля, че Юлюус Фучек го беше казал за фашизма! Явно сега трябва да бдим за либерастията, която се разпространява с бързи стъпки в този Еврогейския съюз, чиято цел е превръщането на Европа в паразитник. Не на дуото и Маяма, не на "да България", не на Герб, които за пари ще допредадат България това са предателите готови на всичко за пари.
  • 12 Лицето

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Обесен Язовец":

    Бойко Методиев Борисов ! Той и единствено ТОЙ е АЗ-ът, който навлича всички беди на България!
  • 13 Оди сей

    14 0 Отговор
    Да не се оплакват много много, защото вместо на остров Лесбос, можеше да се окажат на остров Манафос в егейско море.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Реалист

    1 1 Отговор
    Какво кара тепе бе нали е гърция:)
  • 16 Някой

    8 0 Отговор
    да ги е викал?! Мисля, че по - евтино и разумно ще е да ги товарят на самолета и обратно, кой от където се е дотътрузил. Доказани паразити, че и необразовани. Да не говорим за верската нетърпимост и примитивна агресия.
  • 17 гдффд

    10 0 Отговор
    Могат да се изкарат много пари като се организира сафари на острова !
  • 18 Антисоросоид

    8 0 Отговор
    Какво ? Да заплача ли ? Какво ми дреме на мен и на останалите за неканени натрапници финансирани от сороскиНПОта ? Да се връщат там от където са дошли
  • 19 Минувач

    4 0 Отговор
    Като не им харесва да се връщат!
  • 20 Надежда

    4 0 Отговор
    Ами като им е зле, да се връщат кой от където е. Никой не ги е викал тука, що за претенции? Да си оправят ла@няните държави и да си живеат там.
  • 21 Филибе тепе

    2 0 Отговор
    Сяка жаба да си знае гьола нямат работа тук който кафето е роден там да си стой баба меркел напълни Европа с неуки неграмотни хора от пра историческа епоха за какво са ни на нашите деца дават по 40 лв на месец. Тез да ги върнат при одително там от дето са дошли
  • 22 Мнение

    2 0 Отговор
    Който разпали войната в Сирия той трябва да се грижи за имигрантите.
    Какво са виновни гърците за тази война, че трябва да понесат всички пасиви от нея?