Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 10:00 5 477 42

Ромите в Германия – маргинализираното малцинство

  • германия-
  • цигани-
  • роми

Германската държава отхвърля целенасоченото насърчаване на ромските деца - за което пледира Брюксел - с аргумента, че училищната система е отворена за всички

Ромите в Германия – маргинализираното малцинство - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Расизъм, антициганизъм и дискриминация: актуално проучване сочи, че предразсъдъците към ромите в Германия не са изкоренени. Двама от всеки трима представители на най-голямото европейско малцинство са дискриминирани.

„Ти си нищо, не те бива за нищо, от теб нищо не става" - от векове на ромите се гледа по този начин кога директно, кога по-прикрито, казва за ДВ Себастиан Куртизи. Той е сред анкетьорите от проучване сред ромите и синтите в Германия, проведено от организацията „RomnoKher", чиято цел е поддържането на ромската култура и идентичност. По-голямата част от анкетираните определят образованието като необходимо, над 80 процента го смятат за много важно.

Подобно на останалите анкетьори, и Куртизи е част от най-голямото европейско малцинство - предполага се, че в ЕС живеят около 6,3 милиона негови представители. Той е роден в днешна Северна Македония, но е израснал в Сърбия, завършил е техникум, на 17 години е избягал с родителите си в Германия и междувременно има германски паспорт. Работи като консултант на безработни и споделя, че в един момент неизбежно установяваш колко предразсъдъци има спрямо това малцинство - щом се смята, че това е народ, който се състои само от крадци, музиканти, врачки и просяци.

Двама от всеки трима души са дискриминирани

Авторите на проучването са регистрирали и прояви на расизъм, антициганизъм и дискриминация: 40 процента от анкетираните разказват за дискриминация на техните деца, включително в рамките на учебния процес - от преподаватели и съученици. Две трети от участниците споделят, че самите те са били обект на дискриминация заради това, че са част от малцинствена група – включително в образователната система. Но там, където преподавателите са отправяли по-високи изисквания към децата от малцинството, те по правило са завършвали с по-добри дипломи.

„Ако имаш германско име, отношение към теб по телефона е едно, а като те видят на живо в училището с тъмната коса и кожа, то се променя", разказва Маня Шукер-Вайс, която също е работила по проучването. Тя разказва за конкретен случай с ромско дете, което принципно имало среден успех, но след като видели родителите му, го включили към учениците със специални образователни потребности.

Случаят съвсем не е единствен - редица родители се оплакали, че децата им са получили недобри атестации в училище. А дъщерята на Шукер-Вайс, която учи в гимназия, ѝ казала: „Много се радвам, че съм руса и имам сини очи".

Само 4% завършват висше образование

Като цяло проучването показва значителен напредък в образованието в сравнение с предишни подобни анализи и при сравнение на поколенията, заявява за ДВ една от неговите авторки - Карин Чудак, педагожка в университета във Фленсбург. Всички деца от малцинството междувременно са получили основно образование, но почти всеки трети така и не успява да завърши средно. Затова мнозина успяват да намерят само нископлатена работа. Сред по-младите анкетирани броят на незавършилите е по-нисък, но пак остава значително по-висок от средния за страната, който е пет процента.

Разлика със средните за Германия нива се вижда и другаде - много по-малко деца от малцинството посещават детска градини, много по-малко са и тези, които успяват да получат специалност или да завършат висше образование. Но дори и 15 на сто от анкетираните под 30 годишни да успяват да вземат зрелостния си изпит(средният показател за Германия е 40%), само четири на сто завършват висше образование.

Една от причините би могла да бъде в това, че семействата нямат достатъчно възможности да подкрепят децата си и не могат да намерят достъп до различни спомагателни курсове, както сочи допитването.

Има ли решение?

Германската държава отхвърля целенасоченото насърчаване на ромските деца - за което пледира Брюксел - с аргумента, че училищната система е отворена за всички. Но както посочва пред ДВ Даниел Щраус, един от съоснователите на „RomnoKher", за изравняването на шансовете има нужда от няколко поколения и изрична подкрепа. Неговият баща, един от малкото оцелели от Аушвиц, е останал неграмотен заради това, че на хората от малцинството е била наложена забрана да посещават училище. „Но той се погрижи ние, децата му, да ходим на училище, макар той да не е имал тази възможност."

Карин Чудак на свой ред отбелязва, че за обществото и образователната система би било от полза темата за преследванията на ромите по времето на нацизма да бъде по-широко застъпена в учебните планове. Освен това да се отделя повече внимание на културата на синти и роми, както и на езика им. Засега обаче тези случаи са по-скоро изключение.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    61 8 Отговор
    За два дена отворете пещите , за да се оправите и да нямате проблеми повече , че и нас да освободите !!!!
  • 2 честен ционист

    43 6 Отговор
    Скоро Германия ще натовари всичкото БГ ром и камилар регистриран в първа страна БГ и ще ги изпрати с безкрайните влакови композиции към Кочината.

    Коментиран от #5

  • 3 Гост

    51 2 Отговор
    Дискриминацията срещу ромите ще бъде заменена с дискриминация срещу неваксинираните. Ама това вече е тоооолкова демократично, европейско и напредничаво.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 4 Отговор
    не ги щемна циганите паразштират вършат престъпления не плащат ток вода здравни данъци точат нззок телк нелк
  • 5 Отървал се

    42 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    А,че тука за какво - тъкмо сме се отървали да си ги чуват там!

    Коментиран от #7

  • 6 Stormtrooper

    66 2 Отговор
    Проблема е в" ромската "култура. Ако питаш един циганин, каква е тази култура, отговаря : Еми, кючеци. Това е единственото племе на света, което не може да асимилира какво е Държавата! Чисто психологически, проблема идва от там, че тези, които станат хора не само не служат за пример на останалите, а вече не ги имат за свои.
  • 7 честен ционист

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Отървал се":

    Ще ви ги върнат обратно с подарък милиони ваксини.
  • 8 Циганизация ЕС

    26 1 Отговор
    И как сега, ше им въведете на циганите "зелени чипове" ??? Ми то това си е "Расизъм, антициганизъм и дискриминация..."
  • 9 Наблюдател

    29 0 Отговор
    Най-после една по-обективна статия, която за ралика т дописките на бг соросоидите вижда реалността и на запад и не е насочена да обтяга напрежение в България, Сърбия или Русия !
  • 10 Павел Пенев

    35 2 Отговор
    Какъв е този Себастиян Куртизи? Да не е платен анкетьор на циганина Сорос. Защо трябва да изкореняваме предразсъдъците на Германците. Нека циганите да докажат че не са слабограмотни,крадци, изнасилвачи и просяци и едва тогава хората няма да имат предразсъдъци към тях.
  • 11 Троянеца

    45 0 Отговор
    Факта че ромовете са изгонени даже от Индия навремето говори достатъчно.

    Коментиран от #33

  • 12 Хасан

    17 14 Отговор
    Единствения начин да се поощряват бракове между ром и немкиня и по такъв начин родените деца ще се възпитават от немкинята

    Коментиран от #14

  • 13 провинциалист

    35 1 Отговор
    "предразсъдъците към ромите в Германия не са изкоренени" - няма и да се изкоренят, защото това са следразсъдъци - след "ромските" нахлувания са ги видели що за чудо са и са следразсъдили.
  • 14 pbdan

    24 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    А ромките какво ще правят? На Хасан кефа? С прерязани тръби и с метла и кофа по улиците?!
  • 15 Дед

    36 1 Отговор
    Да си ги държат там. След 10 години вече няма да са малцинство. Размножават се бързо.
  • 16 Антон

    31 1 Отговор
    Вместо масова ваксинация, трябва да се направи масова кастрация!
    Или е едно и също?
  • 17 Анонимен

    17 0 Отговор
    Статията на Дойче Зеле е за германските маргинали, а снимката е от румънско село!

    Коментиран от #18

  • 18 падналия ангел

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Всъщност е от албанско село, правена е 03.04.2017г. и е използвана в тема за вдигане на пенсиите в Румъния!
  • 19 шопендар

    19 0 Отговор
    където и да отидат,мургавите търсят специално отношение и изрични права.в германия училището е безплатно,и докато учиш получаваш стипендия,медицината е безплатна,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЛЕКАрСТВАТА ПРЕДПИСАНИ ОТ ДОКТОРА,социални жилища им осигуряват,но ромите са като скакалци,където минат трева не никне.
  • 20 Гост

    19 0 Отговор
    Циганите са си цигани навсякъде - мързеливи, подли и прости.
    За ромите в Германия сигурно е същото, не знам.
  • 21 Подкрепям

    15 0 Отговор
    Дискриминация от страна на преподаватели и съученици", включване към групата на децата със специални образователни потребности - това не са причини, това са последствията. Който не иска детето му да бъде дискриминирано или третирано като бавноразвиващо се, нека да се постарае това дете да отговаря на критериите за нормалност, типични за средата, в която семейството е избрало да живее.
    Това, че най-после са се решили да отхвърлят "целенасоченото насърчаване на ромските деца", е добър знак, че нещата отиват към нормализиране. След като всички са рани пред закона, защо някои трябва да бъдат глезени и отрупвани с бонуси само заради това, че не благоволяват да направят усилията, нужни за възпитаване и дисциплиниране на децата им?
    Не е ли по-справедливо обратното - не желаеш да правиш усилия, за да се култивираш и напреднеш, тогава ще си отхвърлен или принизен, сам си избрал това.
    Защото никой не ги маргинализира насила, те сами се маргинализират.
  • 22 От къде накъде

    14 0 Отговор
    А защо децата им се нуждаят от спомагателни курсове?
    Защото семейството може да си позволи квартира с 2-3 стаи, но създава 10-12 деца? Или защото не си прави труда да научи детето си на официалния за държавата език?
    И някой друг трябва да бръкне в джоба си и да плати със своите спечелени с труд пари, та да могат децата на безотговорните безхаберници да посещават спомагателни курсове и там някой друг да изпълни част от функциите, които са отговорност на родителите?
  • 23 гост

    14 1 Отговор
    Интеграцията на циганите е най-малко двустранен процес. Двете страни да го искат и да РАБОТЯТ за постигането му. При ромите действа синдромът на домашното куче, постоянно да бъдеш обгрижван и да не носиш отговорност за себе си и децата които си създал/ /синдром на кукувицата/. Много е лесно и безотговорно да се живее ден за ден на помощи и да знаеш, че законът нете лови. Това не се отнася за всички, но за по-голямата част.
  • 24 шопендар

    13 0 Отговор
    не се интегрира това което не иска да се интегрира.трябва да се спре обгрижването на тези паразити,за да се предизвика у тях желание за по добро развитие,а сега се стимулира единствено техният мързел.кой е луд да работи,щом може да си живурка баз да работи,а ние се гърбиме за да ги издържаме
  • 25 Михал

    2 2 Отговор
    Таз, баба и тоз дядо не са роми, бесарабски българи са..що ги срамят хората....!
  • 26 Калмук

    4 0 Отговор
    Ако снимката е на ДВ ... ама, че те, тези сладури не различават циганин от селянин "плажувал" на нивата, бе хора ?!?!?!
  • 27 Хлодвиг

    9 0 Отговор
    Управляващите и на изток и на запад знаят,че т.нар."роми"(разбирай категорични цигани)не могат да бъдат интегрирани.Така наречената"ромска култура"не е нищо повече от кражба на културните достижения на други народи.Циганите дори в една държава не говорят един език,какво остава да споделят общи културни ценности.Крайно време е да бъде преустановен толерансът,който се предоставя на това антицивилизационно етническо недоразумение
  • 28 Хлодвиг

    5 0 Отговор
    Управляващите и на изток и на запад знаят,че т.нар."роми"(разбирай категорични цигани)не могат да бъдат интегрирани.Така наречената"ромска култура"не е нищо повече от кражба на културните достижения на други народи.Циганите дори в една държава не говорят един език,какво остава да споделят общи културни ценности.Крайно време е да бъде преустановен толерансът,който се предоставя на това антицивилизационно етническо недоразумение
  • 29 Хлодвиг

    6 0 Отговор
    Съгласете се,уважаеми дами и господа от Български Хелзински комитет,че ако идеше реч за това вашите баби и дъщери да бъдат пребивани и изнасилвани безнаказано от"милите роми"друга песен щяхте да пеете.Или може би не-парите на Сорос и компания са достатъчни да заличат и родовата принадлежност
  • 30 Хлодвиг

    9 0 Отговор
    Цивилизационен модел съществува тогава,когато има кой да го създаде и следва.Циганите,погледнато в историческа ретроспекция не са създали нищо,единствено са рушили.Неслучайно в представата на всички народи думата"циганин"е синоним на престъпник.Това явление се нарича историческа памет и е фиксирано в преданията на всички народи,имали досег с циганите.Няма как да се постави под съмнение родовата памет на всички народи,за да се оправдае един безчинстващ етнос
  • 31 Дърт пее..раст...

    6 0 Отговор
    Майка Германия,да обере Сичко циган от България ..Да им даде по 10 бона евро ,за начало.Къща,храна,доктор,Дай боже!!!.

    Коментиран от #39

  • 32 Хлодвиг

    6 0 Отговор
    Ромска култура и език в училищата?!Точно това липсва на Европа,за да стане отново велика.Рестарт от нулата.Циганите нито имат общ език,културата им е синкретизъм от всичко,около което са паразитирали,а отношението им към света е като към тяхна собственост.Честито на новите евролидери.Упадъкът на Европа е неизбежен
  • 33 4745

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Троянеца":

    Тия, са единствените прокудени от Индия! Думите са на изключително умен и интелигентен индиец! Има и продъжение на цитата, ама ако го напиша , ще ме изтрият!
  • 34 Хлодвиг

    5 0 Отговор
    Това,което Европа сътвори от Ренесанса(14-15в.)и Просвещението насам,Меркел и нейните дирижьори искат да разрушат за по-малко от 10г.Това ли е Европа на Рабле,Монтескьо,Волтер,Джон Лок?!Къде е просветният дух сред тази сган,наречена "роми"?Цял свят се опитва да им даде възможност да живеят нормално,но те отказват.Живеят в мръсотия,невежество и тове е техен избор,наречен самобитна култура.Да не говорим,че според европейските закони педофилията е престъпление,ациганките масово раждат на12-13г.
  • 35 До Брюксел ЕС

    5 0 Отговор
    Крайно време е проблемът с циганите да се постави ма масата, а не да се замита под килима. Защото паразитите се размножават като ..паразити и поставят под заплаха мира и спокойствието на гражданите. А скоро ще станат и заплаха за държавите като цяло, особено в в страни като нашата - икономически бедни и институционално слаби. Представяте ли си колко пари изсмукват те от нас - за детски от многодетните си фамилии, фалшиви пенсии, от помощи за какво ли не, с неплащане на данъци, сметки. Някой да е виждал циганин да дупчи билет в автобуса? Държавата харчи милиарди с тях да се занимават хиляди държавни служители - учители, социални, полиция, съдилища, затвори, служебни защитници, експерти за експертизи и т.н. които при други обстоятелства щяха да се насочат усилия за решаване проблемите на нормалните хора, а не да ходи примерно полицията да въдворява ред в маалата щото Мангу има рожден ден и половината град или село не може да спи. Циганията обхваща все повече територия и хора. Има вече изцяло цигански райони и общини, където циганския начин на живот е норма, а читавите хора живеят в страх или ако не са се вече изселили. Затова единственото решение ( освен интеграция през комина на пещите) е европарламентът да започне процедура да им се даде територия и всички цигани да бъдат заселени там задължително! Да си живеят по циганските си закони и никога повече цигани в нормалните държави!
  • 36 Хлодвиг

    5 0 Отговор
    Докато има двоен стандарт ще има недоволни.Докато на едно не само безполезно,но и вредно малцинство всичко му е позволено,ще има реакция от мислещите хора.На практика това е дискриминация спрямо образованите,работещите и изобщо полезните хора в държавата.Останалите,които просто ползват социалните механизми без реципрочен ангажимент трябва да бъдат лишени от всякакви права.Край на циганските придобивки.Научете се да работите и да не забременявате деца,впротивен случай-без помощи и т.н.т
  • 37 Хлодвиг

    3 0 Отговор
    Европейската цивилизационна матрица няма нищо общо с варварите цигани,които смятат,че металните душове служат единствено за да бъдат предавани на вторични суровини(ако могат да ги откраднат).Доказано неуспешните опити да бъде цивилизовано едно племе означават едно-това е невъзможно.За справка -племето,живеещо на о-в Сентинел,в близост до Индия.Вероятно техни"братчеди",предвид геопроизход
  • 38 Хлодвиг

    4 0 Отговор
    Европейската цивилизационна матрица няма нищо общо с варварите цигани,които смятат,че металните душове служат единствено за да бъдат предавани на вторични суровини(ако могат да ги откраднат).Доказано неуспешните опити да бъде цивилизовано едно племе означават едно-това е невъзможно.За справка -племето,живеещо на о-в Сентинел,в близост до Индия.Вероятно техни"братчеди",предвид геопроизход
  • 39 Направиха

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дърт пее..раст...":

    много сериозен опит преди 10 години. Нищо не се получи и се отказаха.
  • 40 Разум

    2 0 Отговор
    Ами вие ДВ първи дайте пример, назначете цигани нявсякъде из вашата организация!!! Моля ви направете го! Нека 80% от ДВ екипа е цигански!
  • 41 АйМай

    1 0 Отговор
    Единствената работеща интеграция е вазектомия срещу срещу помощи, за да може да се намали популацията им. И на паветата е ясно, че като ги оставиш на воля да се възпроизвеждат проблемът се разширява и задълбочава. А т. нар. НПО-та нямат интерес да се разреши проблема, защото те от това живеят. И то никак зле! Тарторът на т. нар. БХК Кънев вече е мултимилионер.
  • 42 IDIL

    1 0 Отговор
    единствената интеграция извършваше Хитлер жалко че не спечели войната сега нямаше да има юдеи цигани психясали джендъри третополови гей паради сороси и дуги извратаняци