ФАКТИ.БГ

Германия вече не е това, което беше

Време е да подхванем дискусия за онази Германия, която искаме да видим след пандемията

Публикувана: 26 Февруари, 2021 19:00
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4702
Германия вече не е това, което беше
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не, Германия очевидно не е така изрядно подредена и организирана, както вярват самите германци. Пандемията окончателно показа, че Германия вече не е това, което беше.

Коментар от Йенс Турау:


А някога Германия минаваше за страната на ефективността и благонадеждността. Германците може и да са малко сковани, гласеше тази гледна точка, те може и да се крият в избата, когато искат да се посмеят на глас, но затова пък винаги са точни и дисциплинирани. А благосъстоянието им открай време се гради върху десетките хиляди средни и малки предприемачи и върху една относително силна държава.

В центъра на всичко стояха широката средна класа и идеята за корпоративизъм, чиято формула най-опростено гласи: отказваме се от някогашните класови борби и решаваме конфликтите по мирен път. Въпреки силните синдикати, стачките в Германия са рядкост. В отплата максимално количество хора са приобщени към едно завидно благополучие.

Защо е тази бъркотия?

Дали именно тази култура не отиде окончателно в историята в резултат от пандемията? Промяната започна всъщност доста по-рано: дългогодишните спорове около строежа на подземна жп-гара в Щутгарт или на новото берлинско летище бяха първите предвестници, че доказалият се през годините баланс на интересите вече не работи както трябва. Да, полагаха се усилия в решаването на проблемите да участват всички обществени групи, но все по-често се оказваше, че край печката са се струпали прекалено много готвачи: правителството, провинциите, окръзите, градовете, гражданските инициативи, експертните съвети. От старите времена оцеля само една идея: когато се захванат с нещо, германците гледат да го свършат по най-старателния и подробен начин.

След разправиите около жп-гарата в Щутгарт и безкрайното отлагане на летището в столицата, дойдоха дългите мъки около манипулирания софтуер на концерна Фолксваген. Да не говорим, че и енергийният обрат, в който германците уж искат да бъдат първопроходници (включително и с отказа си от атомната енергия), така и още тъпче на място.

А сега дойде и пандемията. Вече никой не може да се ориентира в гъсталака от концепции, според които едни училища отварят, а други остават затворени. Канцлерката Ангела Меркел очевидно се е отказала от опитите си да наложи поне някакво подобие на единни правила в борбата срещу пандемията. Позволяме си лукса да разпределим хората в безброй групи за поредността на ваксиниране - типично по германски, с мисъл и за най-дребния детайл - а в същото време забравяме да поръчаме достатъчно ваксини.

Но това не е всичко. В един момент медиите така очерниха наличната ваксина на AstraZeneca, че много хора вече не искат да се ваксинират с нея - въпреки че ефектът ѝ е доказан. От толкова много дървета престанахме да виждаме гората...

За цялата тази бъркотия съществуват отчасти традиционни причини. Образованието например открай време е в компетенциите на отделните провинции. Абсурдните понякога разлики в образователната политика и в равнището на образованието са се превърнали във всекидневие, но ние си затваряхме очите за тях просто защото тази форма на федерализма работеше много добре, включително и след началото на пандемията.

Тогава, преди година, всички си казвахме: Ние сме германци и ще овладеем тази пандемия. Та нали се справихме по-добре от мнозина други и с финансовата криза, и със сътресенията в еврозоната, и с бежанската криза. Прекалено дълго обаче останахме в обятията на самодоволството. А както знаем, самодоволните понякога изпускат момента. Нека да си го признаем: в сферата на дигитализацията например Германия определено има какво да наваксва. Къде ли другаде в Европа местните здравни служби пращат сводките си за заразените по факса?

Честно за Германия

Германия спешно се нуждае от едно честно взиране в себе си. Не, това изобщо не означава, че трябва да се саморазкъсаме (макар че ние, германците, имаме опит в това). Ние и занапред ще си останем една от икономически най-силните държави на земното кълбо. Ние и занапред твърдо ще се застъпваме за международно сътрудничество в борбата срещу пандемията, за опазване на климата и за гарантиране на мира. И това е добре.

Но определено трябва да преосмислим някои свои нагласи. Да съсипем с икономии държавата само за да постигнем уравновесен бюджет - не, това не е добра идея. По време на пандемията държавата раздаде щедри помощи на безброй фирми и предприемачи, а законодателството за труд при намалено работно време се оказа същинска благословия, както беше и по време на финансовата криза. В същото време обаче забравяме колко важни са и младите основатели на фирми, самонаетите, хората на изкуството и културата, на които почти никой не обръща внимание. И които се задушават от бюрократичните правила за отпускане на помощи.

Време е да подхванем дискусия за онази Германия, която искаме да видим след пандемията. За онази Германия, която ще си остане на добри позиции дори ако вирусът не си отиде, дори ако на вратата ни почука следващата пандемия. Имаме нужда от една ефикасна и успешна държава с колкото може по-малко йерархии. Имаме нужда да видим с нови очи модерните форми на предприемачеството. Да оставим федерализма само там, където ни е нужен - и да си позволим риска от повече централизъм, когато той ни потрябва. А и по-малко самодоволство никак няма да ни навреди.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Салим
1 Отговор
Ами да след 50 години Германците ще са малцинство.Ще стане халифат.

Оценка:
-4 +63

Четник
2 Отговор
В провинция Бавария ще се изучава “Ислям” в училищата.При кандидатстване за работа знанието на Турски език е предимство.
Прелест.

Оценка:
-4 +69

К 1929
3 Отговор
ГАНЦ ШАЙЗЕ

Оценка:
-3 +29

Обесен Язовец
4 Отговор
И ние, от както влезнахме в ЕС не може се осъзнаем и разпознаем и вече не сме това, което бяхме!

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +54

дявола
5 Отговор
Няма да мине много време и ще стане по-зле от България

Оценка:
-2 +48

сПас
6 Отговор
ИМАШЕ ЕДИН ЧИТАВ ГЕРМАНЕЦ И ТОВА БЕШЕ ОНЗИ С МУСТАЧКИТЕ .

Коментиран от #29


Оценка:
-5 +49

реалистъ
7 Отговор
Германия приключи през 1945-та година, заендо с Хитлер. Добър или лош беше той, е съвсем отделен разговор, но фактът е факт.

Оценка:
-4 +41

Прочетете днешната новина.
8 Отговор
Вече в Германия ОФИЦИЯЛНО ще се изучава ислям.
Това е наистина.
А според мен след 2 години ще прекръстят Мюнхен , в МЮМЮНхен.
Европейски ценности баце.

Оценка:
-3 +58

БУДЕН ГРАЖДАНИН
9 Отговор
ТЕРИТОРИАЛНО СИ Е ПАК ТАМ,САМО СКОРО МОЖЕ ДА СЕ КАЗВА ОРИЕНТАЛСКА РЕБУБЛИКА ГЕРМАНИЯ!!

Оценка:
-3 +40

Бони
10 Отговор
НЕ Е ТОВА КОЕТО БЕШЕ ИМЕННО И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ФРАУ КРАВА.

Коментиран от #24


Оценка:
-3 +43

Верно ли
11 Отговор
Късно е либе за китка! Германците, с това "услужливо" към чуждия интерес отвъд Атлантика правителство от марионетки съсипа не само Германия, а повлече и цяла Европа след себе си.

Оценка:
-3 +51

Анонимен
12 Отговор
Да ма те ще ходят в космоса, а нас никой не ни рачи, освен Пеевски да ни осинови

Оценка:
-5 +10

гост
13 Отговор
Дай боже като литнат с бай ерго горе и останат завинаги в космическата станция

Оценка:
-3 +17

Левтер
14 Отговор
Меркел им разказа играта!

Оценка:
-2 +32

Дидо
15 Отговор

До коментар #4 от "Обесен Язовец":


Много по-добре щото милиарди евро постъпиха в бюджета,но крадливи политици объркват развитието и руската мафия

Оценка:
-18 +5

Ариец
16 Отговор
Не плачете на чужд гроб вижте си кочината

Оценка:
-7 +24

Рошко
17 Отговор
В Германия та ми харесват само евраците и убавите германки, само убавите

Оценка:
-1 +13

Германистан на три минарета
18 Отговор
Кой, каквото си прави никой друг не може да му го направи !

Оценка:
-1 +24

Туй дебелото
19 Отговор
плаче за диета марка Дахау..

Оценка:
-2 +14

DW=пропаганда
20 Отговор
Да! Германия не е това, което беше. Узумен съм до безкрайност, че отдавате това на пандемията, а не на това, че приехте стотици хилади орки, които не стига, че са увиснали на социалната система на Германия, но и извършват всевъзможни престъпления. Германия се напълни с паразити без ценностна система, без желание за интеграция и вписване в съвременното общество. А ВИЕ МИ ПИШЕТЕ ЗА ПАНДЕМИЯТА?!?!

Оценка:
-2 +52

Черни
21 Отговор
Нее виновна пандемията за Германия. Виновна е тази дърта коза тинясала и миризлясъла.

Оценка:
-2 +32

ТМВ
22 Отговор
Почти шест години живях и работих в Германия,свикнах с техният начин на живот въпреки че когато отидох вече не бях в първа младост.
В разговор с един доста възрастен шваба Рико ми каза че германците не са тези които са били преди петдесет години, защото с фрау баба Меркел нещата вървят на зле!!!
Имаше в предвид прекалено либералната политика на управление,и особено към мигрантите...!
А аз му отговорих просто и ясно че ако един австриец с мустачки не беше нападнал Съветска Русия сега Европа щеше да бъде рай изчистена от всичката тази паплач която я превзема бавно но сигурно и разрушава моралните ценности!!!!

Оценка:
-3 +26

Цугцвиг
23 Отговор
Дойчланд капут! Ферщеен?

Оценка:
-2 +11

Карл Мартел
24 Отговор

До коментар #10 от "Бони":


По скоро на кукловодите и,приятел.Тя е просто една безродна кукла

Оценка:
-3 +16

Бетовен 1
25 Отговор
Германия трябва да се гордее с Екатерина велика / София ! Тя е етническа германка !

Оценка:
-0 +9

Наблюдател
26 Отговор
Щом приеха да се изучава задължително исляма /в Бавария/ може да се представим що за бъдеще се очертава на Германия !!
Глупостта очевидно е пуснала дълбоки корени там!

Оценка:
-2 +12

Шаран БГ
27 Отговор
Знайно е, че Германия е тотално подвластна на САЩ - медии, финанси, територия. Т.е. в Германия няма нищо германско, особено след ВСВ. Когато се казва, че тя не е това което беше, би следвало да се визират точно определени години ! Може би времето преди ПСВ. Защото оттам до ден днешен НИЩО НЕ Е ГЕРМАНСКО ТАМ !!!
След падАнето на Берлинската стена и благодарение усилията на Миша Раисович, цяла Европа стана американски протекторат.
Само Белорусия и Русия все още"стискат кълки", но ще видим до кога.................

Оценка:
-3 +1

Кико
28 Отговор
Егати матеряла тук, майна! Някакви хорица анализират Германия и Меркел. Била съсипала Европата с мигрантската политика. Вие как точно го разбрахте това съсипване в България? Тъжна родна картинка ! На Ганчо, все някой друг му е виновен и иска да го съсипе. А той, че сипе всеки ден щедро от простащината, всичко е точно!

Оценка:
-6 +2

Историк
29 Отговор

До коментар #6 от "сПас":


Оня беше австриец, бе!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5