Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 20:30 4 149 40

Големият късмет на България не е, че я управлява Борисов, а че е в ЕС

  • българия-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • ес

От ключово значение за България е отпадането на пречките за пътуване, за тази цел е необходимо ваксинацията в целия ЕС да бъде успешна

Големият късмет на България не е, че я управлява Борисов, а че е в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големият късмет на България не е, че я управлява Борисов, а че е в ЕС. Особено в сегашната извънредна ситуация. Но заради забавянето на ваксините от АстраЗенека се задава ново развихряне на антиевропейската истерия.

Коментар от Даниел Смилов:

Началото на кампанията за парламентарния вот по всяка вероятност ще съвпадне с усложняване на Ковид-кризата в България. Ще бъдат отворени ресторантите и други заведения, но това разхлабване на мерките може да се окаже само временно поради повишаващия се брой на заразените. Имунизацията - трайното решение на проблема - сериозно зацикли поради недостиг на ваксини и слаба организация на целия процес. В една такава ситуация Ковид-19 може да измести останалите проблеми и да се окаже основният фактор в предизборната надпревара.

Този факт засега изглежда удобен за управляващите. Вярно е, че те няма с какво особено да се похвалят в справянето със здравната криза. Смъртността е много висока, а системата на организиран хаос ни закотвя на последното място в ЕС по поставени ваксини. Но това не пречи на премиера Борисов сам да се хвали, че най-добре управлява кризата, с най-либералните мерки и т.н. Фактите не спират политическия устрем и полета на премиерската мисъл.

Заради ваксините: опасност от антиевропейска истерия

Още повече, че със забавянето на ваксините от АстраЗенека българските власти намериха удобно оправдание за неудачите си - саботаж отвън, от лошия ЕС, който не ни доставя обещаното навреме. Проблемът с доставката на ваксини е сериозен и той трябва да бъде решен на общо европейско ниво, за да бъдат третирани всички еднакво и справедливо. Това най-вероятно ще стане, защото европейските институции имат достатъчно лостове, с които да накарат фирмите да спазват договорите си или да ги заменят с доставки от други източници. Но времето до окончателното решение на този проблем може да съвпадне с нашата предизборна кампания и да доведе до развихряне на анти-ЕС истерия.

Борисов и правителството дават тон за подобна истерия, като посочват причината за нашите неудачи, която, подразбира се, е извън България. Оттук нататък тази тема ще бъде поета и развита от “патриотичните” гласове, както и от професориата на БСП, който вече взе да възнася успехите на Русия и Сърбия и “провала” на Европа по отношение на Ковид-кризата. Фактите и тук нямат особено значение - и тук е важен полетът на мисълта.

А накрая ще дойдат “консервативните” дълбокомъдрия, че в кризата всеки е сам за себе си, че на вълка вратът му е дебел, защото е единак и т.н. Вълците обаче основно живеят на глутници и затова оцеляват. Така е и с хората, и с държавите. В един глобализиран свят и най-големите единаци имат нужда от съюзи и подкрепа. Големият късмет на България не е, че я управлява Борисов, а че е в ЕС. Поради този факт, който, уви, все повече изглежда като щастлива случайност, България е в следната благоприятна ситуация:

Участваме при равни и сраведливи условия с 26 други държави, които са сред най-развитите в света, в разпределението на ограничен брой ваксини от най-високо качество;

Ползваме се от щедра финансова рамка, стабилизираща икономиката ни и даваща възможност за нейната модернизация - около 30 милиарда евро за срок от седем години, с възможност за ударно изразходване на средства в близките няколко години;

Зад нашите институции стоят институциите на ЕС, включително ЕЦБ, които могат да ни окажат спешна помощ при нужда, включително за набиране на допълнителни евтини средства на международните пазари.

Това не е ситуация, в която всяка страна от ЕС е “за себе си” в тежката криза. Това е много луксозна ситуация на колективна защита, за която мнозина завиждат и която малцина могат да си позволят.

Да, има проблеми, които трябва да се решат в ЕС. Да, постигането на съгласие между 27 правителства не винаги е лека задача. Но и България трябва да престане да се мисли просто като консуматор на политики и ползи от ЕС, а да започне да действа и като двигател за взимане на добри решения. А тези добри решения не са по линията “всеки за себе си”. Много се спекулира например с това всяка държава сама да си набавя ваксини, включително от Русия и Китай. Първо, никой не ни спира да го направим - ако има толкова много други ваксини, които стават, да си купим. Но изглежда и самата Русия не е много напред в масовата ваксинация (Русия - 2,7 на 100 души, България - 2,4, Румъния - 7,5). Второ, ако държавите от ЕС започнат поотделно да се конкурират за такива ваксини, колко от тях ще дойдат до България и какво ще спечелим от подобна политика?

Големият риск сега

От ключово значение за България е отпадането на пречките за пътуване. За тази цел е необходимо ваксинацията в целия ЕС да бъде успешна. А в България имаше забавяне на този процес дори и като изключим проблемите с АстраЗенека и другите големи компании. Българската политика би трябвало да е ориентирана към общи европейски решения за ефективна ваксинация и ваксинационни паспорти, които да дадат шанс за възстановяване на туристическия сектор. Дали обаче тези послания ще влязат в предизборната кампания? Дали няма да бъдат заглушени от примитивен нативизъм?

Големият риск на предстоящата кампания е да произведе нови или санирани и рехабилитирани "спасители” на нацията, които я пазят от несъществуващи опасности, но я карат да забрави реалните си проблеми. Тези проблеми са структурни - във властта, в правосъдието, в липсата на достатъчна дигитализация и модернизация, в околната среда. Тези проблеми са и персонални обаче - и станаха болезнено ясни през лятото на миналата година. Заради здравната криза журналистите изглежда спряха да питат премиера за всички онези проблеми от лятото на 2020 - хазартния скандал, записите, шкафчетата и т.н. Но това е плитко заровена мина, с която България не може да си позволи да влезе в нов 4-годишен мандат.

Мнозина биха предпочели да пораздухат антиевропейски теми - къде за Ковид-19, къде за Северна Македония, за да насочат предизборната кампания в изгодна за тях посока. Дали това е изгодно и за гражданите - те сами ще преценят.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    62 11 Отговор
    Голям късмет има Сърбия ,че не е в еврогейския съюз.Пред фактите и боговете мълчат !

    Коментиран от #15, #34

  • 2 честен ционист

    38 5 Отговор
    Баце ще ви държи крепостни без ваксини, за да не бягате от Кочинката.

    Коментиран от #6

  • 3 tost

    49 5 Отговор
    Само да кажа на всички тиквеници гласуващи за 🎃, че хубав тиквеник се Прави от смачкана тиква. Лека вечер 😎.
  • 4 Оракул

    41 8 Отговор
    Голямото нещастие за Германия е ,че има отново за съюзник България,както по фашистко време.Знаете как завърши този злополучен съюз.
  • 5 Към заглавието

    31 6 Отговор
    По–тежка клетва и за най–зъл душманин няма! Тежко и горко на Майка България и на всичките ѝ чеда!

    Коментиран от #7

  • 6 Пръц

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Което е подсеща за една народна песен за маса:

    “Заспала свиня в кочина
    Стреснала се и скочила
    Голямо прасе заклахме
    С тати го изядохме”

    Та,наздраве за ваксърите е неваксаните.
  • 7 Врачка

    34 8 Отговор

    До коментар #5 от "Към заглавието":

    С приятел като Германия,на България и врагове не и трябват.

    Коментиран от #10

  • 8 ТаУмВзе

    16 6 Отговор
    Май 9ти. Явно еврогейците не се усещат, че е Руска рулетка с Калашник.
  • 9 зелен коридор

    11 1 Отговор
    ще има ли за гробищата? Как се именуват звучно по Цветановски неща без да имат връзка с действия.
  • 10 Към заглавието

    24 3 Отговор

    До коментар #7 от "Врачка":

    Стара поговорка– " Пази ме Боже от приятелите, от враговете сам се пазя"
  • 11 провинциалист от провинция Тракия

    33 5 Отговор
    Репликата "Големият късмет на България не е, че я управлява Борисов, а че е в ЕС" е смислена точно колкото едновремешното "Може да си грозен, но за сметка на това си тъп".
  • 12 Гост

    10 2 Отговор
    "- Голяма милост се падна на тази долина." - из Време разделно.
  • 13 ами да

    17 6 Отговор
    имаме късмет ,че сме в ЕС, сега Германия като не иска ваксините на Астра веднага ги взимаме ние.
  • 14 DW- пропаганден машинен

    23 4 Отговор
    Не знам за "късмет", ама по 100 статии либерална пумия на ден от DW е тотално нещастие ! Сорете вече, никой не заслужава, чак такъв медиен териризъм !!!!!!!
  • 15 Така е

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ":

    "Русия не е много напред в масовата ваксинация (Русия - 2,7 на 100 души, България - 2,4" . Не е защото няма нужда. И Русия и БГ са имунизирани с БЦЖ и преболедуват ковид без особени проблеми.
  • 16 КЪСМЕТА

    29 3 Отговор
    Голем късмет ! ББ направи българия най бедната държава не само в ЕС , но и в цела Азия, най корумпираната, държава с най висока смъртнос може би след Африка, държава в коята се плащат самолетчета на картинка и ваксинка която не може да се произведе в близките месеци. Държава с огромна администрация за единствено за гласуване за ГЕРБ.

    Коментиран от #36

  • 17 БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ

    3 29 Отговор
    ТЯ ЗАТОВА Е В ЕС...ЩОТО ПРЕМИЕР Е БОРИСОВ....ПОМНИМ КВО СТАНА ПРИ ...ОРЕШАРСКИ
  • 18 Българин

    10 7 Отговор
    Това е частично вярно защото икономика и финанси са в ръцете на Кремъл директно и чрез подставени лица
  • 19 ЛЕЧИТЕЛИ

    9 2 Отговор
    МНОГО СА КЪСМЕТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ВСЕ СА КРАДЦИ - НО ЦЕЦО СЕ ОТЛИЧАВА ОТ ОСТАНАЛИТЕ С ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗАПЕК , КАТО БОКО СЪЩО ГО ГОНИ ПО ПЕТИТЕ !
  • 20 DW=пропаганда

    20 3 Отговор
    Както написах и на предната ви помия,като бесни кучета пишете пропагандни материали на тема ваксиниране. Ако не е хвалби за ваксините, ще плюете Русия. Но големия късмет за Германия в крайна сметка е, че Русия не я анексира 1944г.
  • 21 един българин

    7 18 Отговор
    Всички русофилстичти тролове, ще си говорим след изборите на .4.4! Ще подвиете опашки като наак@ни ! Иначе сте "голяма" сила тука в сайта на другомислещите ушанки! Да живее България и ЕС , САЩ ,Англия и Израел!!!
  • 22 Васил

    17 1 Отговор
    Голям късмет диктатор няма що Европа си затваря очите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Къна

    6 0 Отговор
    Какво е късмета?
    Млад рибар хванал златна рибка но тя се изплъзнала от ръцете му.Той така се ядосал,че почнал да нарежда:
    “Да са е*ба в гъ*за...изтървах златната рибка....ОХ..ОХ...ОХ...ОХ
  • 25 Тяната

    11 3 Отговор
    Европейският съюз приключи играта,Англия вече я няма,с тоя вирус нещата идват доста в повече,при това положение България не е длъжна да се съобразява с претенциите им,относно мерките им,варианта еврозона и евро отпада,което по добре,лошото е.че.обърнахме гръб на Русия!!!!
  • 26 Ха ха ха

    12 3 Отговор
    Малко и остава на тази проклетия ЕС!!! Да си взима и бокото... той същия смет!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 no name no face no number

    8 4 Отговор
    Напротив DW това че сме в тези два Ненормални съюза ес и нато са най голямото нещастие и срам за България
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Безмерко

    15 1 Отговор
    Едва ли Бойко някога щеше да управлява ако Бългатрия не беше в ЕС и нямаше еврофондове за крадене. ЕС пряко и непряко корумпира цяла класа български политици, които и без това са си с нисък морал. Не, че съм против ЕС по принцип, но фактите са си факти.
  • 31 Shponka

    2 5 Отговор
    Това "Дойче Веле" ми изглежда точно толкова оригинално, колкото и фалшивата агенция "Галъп". Явно е, че и двете водят пропаганда, съответно в полза на Демократична България и на БСП, като не се изключва възможността, двете да са в координация помежду си!
  • 32 ПСФ

    3 10 Отговор
    Твъдeниятa, чe ББ e нaпрaвил Бългaрия нaй бeднaтa cтрaнa в EC и Aзия нe oтгoвaрят нa иcтинaтa, зaщoтo oщe при влизaнeтo ни в EC, прeди ББ да стане нпремиер, бяхмe нaй бeднaтa а и вce oщe cмe, зaщoтo EC e клуб нa бoгaтитe държaви, който ни пoмaгa дa дocтигнeм Eврoпeйcкия cтaндaрт нa живoт! Благодарение на тая помощ и управлението на ББ, страната ни измежду 190 държави в света, успя да достигне завидното 44 място, пред Турция, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Китай и Русия.
  • 33 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО :
    ДО СЕГА ПОЛИТИКАТА НА ББ СЕ ПРЕДОПРЕДЕЛЯШЕ ОТ ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС.СЕГА НИ ПРЕДСТОИ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ С ШОПСКСИТЕ МУ МИСЛИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ .
    ДРЪЖ СЕ ЗЕМЬО, ШОП ЩЕ ТЕ НАГАЗИ .
    ДО СЕГА ТОЙ СЕ ЗАПОЗНАВАШЕ СЪС СХВАТКИТЕ ИМ .
    НЕПРЕДСКАЗУЕМ Е . НЕГОВИТЕ ШОПСКИ МАНИЕРИ САМО ОТЧАСТИ ШОПИТЕ ГИ ЗНАЯТ .
    ЩЕ ВЪВЕДЕ В ПОЛИТИКАТА СИ И ОНАЗИ НЕГОВА ШОПСКА МЪДРОСТ : "ЩЕ ГЛЕДАМЕ НА НАС ДА НИ Е ДОБРЕ ..."

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 зависи

    0 2 Отговор
    Ако късметът ти носи бедствие защо пък да не е Борисов ?
  • 36 Deathstroke

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "КЪСМЕТА":

    България беше най-бедна в ЕС още от влизането си и преди Борисов. Факт.
  • 37 Матей

    2 2 Отговор
    ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ? Нима? Смъртността нарастна от другите заболявания поради недостъпната здравна помощ и икономическия срив.Много било важно свободното движение по континента,УХААА,ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ,как ли сме оживели преди 30 г. като не пътувахме!?И отново се слагат на преден план ваксините,жизнено необходими за всяко живо същество,като въздуха и водата.Не може ли по-малко да наблягат на грубата агитация и реклама,не виждат ли ,че резултата е обратен?Ако не се прилагаше тая истерия ивсичко се развиваше като един обикновен грип,както е в действителност,тогава най-добрата ваксина щеше да се наложи на пазара,вероятно руската и щяха да се имунизират към 1% от населението.Предразполбожените щяха да преболедуват и всичко щеше да приключи набързо.Ама не,тия образи искат да разтягат локуми,на приливи и отливи,да си продават невероятни количества серуми,печалбите са баснословни.Няма да им шетаме на техните алчни намерения,а може би и много опасни за здравето.

    Коментиран от #39

  • 38 Те ще разберат

    1 1 Отговор
    "Немска вълна ли си, или дри..я?!" Все ни е тая! Такива манипулативни коментари не приемаме. Глупаците ги избиха преди 09.09.1944г. Останахме само тарикатите. Добре че г-н Борисов е на власт, и управлява успешно България, при появата на този убиец Ковид-19. Ако бяха комунистите, леле не искам да си го представя. "Магарето за вървеж го няма, но за пърдеш еша му няма! "Особенно като си спомня за " Чернобилската авария " - Тогава "другарите" мълчаха цял месец без да съобщят на населението за появилата се радияция над България. Случайно да не засегнат с нещо големия брат от Москва! Когато западно-европейските държави дадоха гласност и питат - "Защо България все още мълчи ?! ", тогава нашите се размърдаха, и дори предприеха "спешни" мерки : "Заповед от министъра на здравеопазването - всички жени до трети-четвърти месец да направят аборт!". Но, и днес от последиците все още се раждат болни деца! Както след бомбите в Хирошима и Нагазаки! В днешната ни политика, противниците търсят все някой друг да е виновен, и плюят жълтоотровната си злъч с която заливат обществото! Уви, глупаците ги няма вече, останалите малко, дори не струват пукната пара! Нали чакаме новите "кадърници" да дойдат, да ни управляват?! " А дали това е изгодно за глупците неразбрани - те сами ще разберат! "
  • 39 няма правила

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Матей":

    Стягай раницата, ти си само за гората. Там е твойто място. Какво търсиш в цивилизования свят? Там в гората, в планината, свобода на воля, диво - дивото зове! Там няма приливи и отливи на разум, там е нужно само малко сиво вещество за да отцелееш! Но когато живееш в комунално общество, ти си задължен да спазваш всички правила, ако не прав ти път в планината. Защото ако ти си заразен с Ковид-19, първи ще тичаш за медицинска помощ. Убеден съм че никой няма да иска да се разболее с фатален край. Не ми се прави на много умен! За това стягай раницата, ти, и другите мислещи като теб и в гората, там е свободата. Тук в цивилизования свят е за разумни хора които спазват правилата! И последно да ти напомня - Дори животните в гората си имат свои природо неписани закони : те отлъчват болните животни от стадото си за да отцелеят! ГОТВЕТЕ РАНИЦАТА И ...
  • 40 Чичо Пейчо

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "аз съм Веска":

    Един път се пишеш Васко, друг път Веска? Най-накрая ще стиснем очи и ще те ашладисаме за да ти научим името. Без значение. "Дръж се земльо шоп те гази, шоп те гази, и то мъжката с дръжката! "