3 Март, 2021 07:07 5 657 45

Доклад: В България систематично се злоупотребява с аграрните субсидии от ЕС

  • ес-
  • българия-
  • доклад-
  • земеделие-
  • субсидии-
  • селско стопанство-
  • измами-
  • зелените

България е сред страните от ЕС, в които "систематично" се мами и злоупотребява с аграрните субсидии

Доклад: В България систематично се злоупотребява с аграрните субсидии от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е сред страните от Средна и Източна Европа, в които "систематично" се мами и злоупотребява с аграрните субсидии на ЕС - това се твърди в доклад на фракцията Зелените/Европейски свободен алианс в Европарламента. Освен срещу България, авторите на доклада отправят критики срещу Унгария, Чехия, Румъния и Словакия.

В чии ръце отиват парите на ЕС?

Докладът, озаглавен "Къде отиват парите на ЕС?", анализира систематичните слабости на структурите за аграрни субсидии и дава примери за корупция и за измами, с чиято помощ се обогатяват бизнесмени и политици от изброените страни. А това, освен всичко друго, подкопава и принципите на правовата държава в тези страни членки, пишат авторите. Депутатката от фракцията на Зелените Виола фон Крамон твърди, че Еврокомисията си затваря очите за случващото се, а и правителствата на държавите от ЕС не взимат достатъчно мерки срещу тези практики.

Един от проблемите е, че общата селскостопанска политика на ЕС насърчава най-вече крупните аграрни структури, твърди фон Крамон и добавя, че европейският бюджет не бива да бъде "магазин на самообслужване за жадни за власт бизнесмени и правителствени ръководители". Според авторите на доклада, в момента е необходимо радикално преосмисляне на селскостопанските субсидии, защото освен че се стига до множество злоупотреби, в сегашния си вид те вредят и на природата, и на човека. Въпреки че миналата година бяха направени някои промени, от най-сериозното перо в бюджета на ЕС все още печелят предимно онези, които разполагат с най-големи селскостопански площи, даващи и най-много продукция.

14 от общо 84-те страници в анализа на Зелените са посветени на България. Авторът на тази част Димитър Събев посочва, че редом с Чехия и Словакия, България е една от страните, където делът на големи фермерски предприятия е най-висок. Той припомня, че през 2019 година българските фермери са получили 1,144 милиарда евро - значителна сума, която съставлява около 2% от прогнозирания за 2020 година БВП в България. Но преобладаващият дял от тези субсидии се стича в ръцете на няколко големи арендатори, четем още в доклада. Така например през 2018 година 2,4% от бенефициентите в България са получили общо 45% от всички директни плащания.

Някои от най-богатите получават милиони

Авторът на частта за България цитира изводите на разследващи журналисти, неправителствени организации и университетски експерти, според които лъвският пай от аграрните субсидии отива в ръцете на малко едри фермери - около 100 на брой, според тематичния доклад на Института за икономически изследвания. "Този брой може и да е условен, но вън от съмнение остава фактът, че някои от най-богатите хора в страната годишно се субсидират с милиони от парите за общата селскостопанска политика на ЕС. Това циментира тяхната икономическа мощ и политическото им влияние. Има индикации, че публичните институции и агенции осигуряват политически и правен комфорт за най-големите играчи", пише още в частта за България.

Според критичния анализ на Зелените, крупните арендатори в България често разделят имотите си между няколко компании, които формално са собственост на различни членове от семействата им. В други случаи една холдингова компания контролира директно няколко големи получатели на европейски селскостопански субсидии, четем още в доклада. В края на частта, посветена на България, авторът Димитър Събев обобщава: "Системата за администриране на селскостопанските субсидии в България има редица недостатъци: информационно затъмнение, липса на целенасочена подкрепа за малките фермери, многобройни вратички за избягване на ограниченията за директни плащания, подсигуряване на удобна правна и административна рамка за големите играчи." В доклада се изтъква и това: че в България малките предприятия са изправени пред твърде големи бюрократични препятствия. Заради тях те често се провалят още при подаването на молбата за отпускане на директни плащания.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    107 6 Отговор
    Хаха...ха добро утро, чак сега ли разбрахте, че УНАЗЕ, само се КРАДЕ?!

    Коментиран от #21

  • 2 пройчо

    79 5 Отговор
    Десислава Танева е циганка---по ритъма на речта и личи:))

    Коментиран от #29

  • 3 Не е верно!

    86 3 Отговор
    Вчера министърКАТА каза, че всичко е прозрачно, проверявано, та проверявано и изобщо в земеделието и в държавата всичко е "цветя и рози"

    Коментиран от #31

  • 4 555

    78 5 Отговор
    Въх, шест месеца ви трябва ха да преведете думите на Таневица, която го каза в прав текст? Колко ли време ще трябва да разберете, че тук не се злоупотребява, а се крадат всички субсидии и Евро фондове. Но то не е само тук, така е навсякъде в Еврогеята
  • 5 Ганьо

    67 1 Отговор
    Как беше, нека да си мълчим, че няма да ни позволят да крадем ли....
  • 6 истина е

    70 1 Отговор
    Всяка година мушингерите -аграри си сменят бентлитата !! Да е жива и здрава гърбината на българският селянин , че мизерниците от глад ще умрат !
  • 7 От сутрин до вечер

    65 4 Отговор
    да ни субсидират, парите се разпределят неправилно. От това станахме бедна държава с шепа хора свръхбогати. Според експертите в Европа България ще достигне средния европейски брутен вътрешен продукт на глава от населението след 62 г. Румъния след 20. А само преди 12-13г румънците ни дишаха праахта
  • 8 Грабене

    60 2 Отговор
    на милиарди, пари от труда на европейските данъкоплатци отиват в мръсни ръце и се превръщат в луксозни имения , вили, прескъпи лимузини и джипове , висок стандарт на живот , пътешествия по света и какво ли не ! Със съдействието на министЕрката крадлива !
    Милиарди отиват в ръцете на мафията , както каза уважаван евродепутат ! Позор!
  • 9 васил

    27 2 Отговор
    новите колаци
  • 10 оти

    35 2 Отговор
    арендуване до 500 декара
  • 11 Европа

    40 2 Отговор
    Оставка на корумпираното правителство!
  • 12 един от многото

    59 2 Отговор
    Само с аграрните субсидии да беше , щеше да е цвете. Да , ама , не! Краде се от всяка субсидия , краде се от всичко , краде се като за световно! Публикуваните преди дни , повече от 150 нови милионери в България по време на пандемии и не работеща икономика. Те са видимата страна на айсберга ГЕРБ , колко са нерегистрираните милионери с чекмеджета , един Господ знае! Затова на 04/04/ не спете!
  • 13 Видинско

    38 2 Отговор
    Нашите съселяни които се занимават със земеделие са много хитри,много пари дават за скъпи коли,къщи и екскурзии,а осигуровките на шес седем човека които им обработват 15000,20000 дк.са минимални,крадат от всичко но това не им пречи да си ходят с плетените обувки и да се хвалят.
  • 14 Чекмеджан

    23 1 Отговор
    Парите не отиват в ръце - отиват в едно чекмедже.
  • 15 МАФИ

    35 1 Отговор
    Ех , в България колко субсидии се гепиха от краставици, чушки и бостани и лук кромид пък на пазара нема български зеленчук за лек.Но всичко това се плаща от народа , от данъците на които се плащаха субсии за да станат група мошеници богати - електората на ГЕРБ те ползват основно програмите.
  • 16 Бой-COVID-59

    32 1 Отговор
    Не е вярно,
    България се справя най-добре в цяла Европа.
    Толкова добре се справя България,
    че навсякъде ни дават за пример.
    Даже и снимки на чекмеджето ми показват...
  • 17 КАКТО

    21 1 Отговор
    ВИНАГИ НА ПЪРВО МЯСТО ПО
    ЛОШОТИЯТА. АЙДЕ ГЕПАДЖИИТЕ
    НА АМБРАЗУРАТА.В ЗАЩИТА НА
    УСВОЯВАЩИТЕ EU СРЕДСТВА.
  • 18 антрашпиц

    23 1 Отговор
    В Бг систематично се злоупотребява със всички видове помощи субсидии и др,и не е от таз година..
  • 19 ЕС не са в час

    17 2 Отговор
    Свързаха се с племе от крадци и мошеници.

    Коментиран от #23

  • 20 ФАРАОН

    28 4 Отговор
    КРАДАТ СУБСИДИИ ЗА 250 000 КРАВИ, КОИТО НИКОЙ, НИКОГА НЕ Е ВИЖДАЛ. КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ И НЕКОЙ В БРЮКСЕЛ ДЕЛИ С ТИЯ РАЗБОЙНИЦИ.
  • 21 Gosho

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Да сега го разбрали, а такива като теб които са го знаели много от преди какво са предприели. Или ние като нация обичаме всичко някой друг да ни реши?
  • 22 Един Човек

    4 0 Отговор
    Ко?Не!
  • 23 Аре

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "ЕС не са в час":

    А не вярно това. Е.С.са в час, знаят го и са съгласни.
  • 24 DW - измамници

    3 15 Отговор
    Търсят причина да ни спрат субсидиите.

    Коментиран от #28

  • 25 Шекел

    6 10 Отговор
    То щото на Запад не се краде.То щото немците не дават подкупи

    Коментиран от #32, #38

  • 26 Ади сега ?!

    12 0 Отговор
    Чак пък системно ?! Просто, някои феодали, се хвалят повече отколкото трябва. Кака Деси, им се скара и всичко е ОК (чисто и прозрачно :-) .
  • 27 Комшията

    21 0 Отговор
    Всички знаят, къде отиват откраднатите субсидий от ЕО?

    1. За нови политически партии и власт, " и още и още".

    2. За Прокурорски прикрития и мушенгии, ,там Олаф не работи за данакоплатците.


    3. За Полицейско бездействие с цел прикриване на престъпността на Калинките!

    4. За подкупи на съдии и цели съдийски съвети.

    5. За строеж на Апартаменти и къщи с цел, пране на пари.

    Едни Хисарски Калинки от просяци ,станаха "фермери" от фалшиви договори и

    измами и сега са строители на мега обекти , разполагат с пари и скъпи возила

    ,купени с парите на данъкоплатците от

    цяла Европа , включително и нащите!
  • 28 Има норми

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "DW - измамници":

    Аоа субсидийте ти отиват, за един апартамент или къща да, но да правиш цели коопераций на пъпа на Пловдив, като Хисарските Калинки "фермери" , това означава, че те вече не са фермери, които имат нужда от помощ , това е злоупотреба със ЕО средства!
  • 29 карамфила

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "пройчо":

    И това доживяхме,циганка да ни краде и помак плявналиев да ни е президент.
  • 30 Аз40🏴‍☠️

    10 0 Отговор
    Директно отиват по шкафчетата.
  • 31 Беличев от ОП

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не е верно!":

    Министърката да провери "приятелите си" от Хисаря !
    "Калинките" фермери ,със фалшиви договори ,
    и очертани пътища за субсидии в Община Хисаря?
    В най-скоро време очакваме "Калинките" в Хисаря ,
    да изорат и очертаят асфалта на Бойко Борисов ,
    за субсидии ,че те вече са от партията на Цветан Цветанов ,
    той им беше" прикриващия прокурор" когато беше на власт?
  • 32 Антимафия

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Шекел":

    Не, няма Прокурятура, която да им позволи?

    Коментиран от #40

  • 33 Васил

    6 0 Отговор
    Ти да видиш сега диктатора ще извади от джоба си листчета за кредитния ни рейтинг
  • 34 Просто природен закон

    10 0 Отговор
    Чакаме само на подаяния от ЕС, същите сме като нашите братя роми.

    Коментиран от #35

  • 35 Ганьо

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "Просто природен закон":

    Цветелин Кънчев много правилно беше го казал, каквито са българите, такива са циганите им..
  • 36 Гост

    11 0 Отговор
    Няма контрол. Защото няма интерес. Защото държавата играе в комбина. Защото такива сме си ги избрали. Защото още вярваме на предизборни обещания.

    Коментиран от #44

  • 37 браво

    8 0 Отговор
    Кокошкарите за 20 лв. ги вкарват в затвора, а за големите кражби, наречени "усвояване", пишат само доклади.
    За милиони и милиарди кражби- доклад и нищо друго!!!
  • 38 браво

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Шекел":

    Разликата е, че немският народ не е беден. А българският народ тъне в мизерия.
  • 39 смерш

    1 4 Отговор
    И на 3-ти март тези миризливи партенки - DW - не спряха да мачкат самочуствието на българина. Явно не им се извърта езика да кажат "Честито". Сигурно предпочитат датата на берлинския конгрес.
  • 40 Загрижен

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антимафия":

    Ще , Ще , скоро ще е ?

    Първо нищо и никой , и после се отвори Ада и Потопа!

    Питай Иван Гешев,

    кой изпрати от прокурорите при Кьовеши , " ДА МУ ПАЗИ ГЪРБА"?

    От Пловдив е , пъдарина" Калинка" при Кьовеши?
  • 41 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Айде пак откриха "топлата вода"...
  • 42 Матей

    5 0 Отговор
    Не са само едрите латифундисти,особено дразнещи на терен са тарикатлъците на дребните май-му-ня-ци,някакви тъ-пи и прос-ти ни-що-жест-ва,а се научили как да отмъкват пари от еврофондовете,и нагли до безумие.Правят някакви измамнически финтове,напълно прозрачни,но няма кой да се заеме с тях,по този начин се създава прослойка от селски деребеи,те знаят колко са в опасно положение,ако се обърне хавата и затова са настръхнали.Тия тъ-па-на-ри трябва при първа възможност да се натикат в затвора и пълна конфискация.
  • 43 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    ТАЗИ ПРОСТОТИЯ/ФОНДОВЕТЕ!!!!!е по-голямо зло от комунизма!!!!!и е съвсем целенасочено така..Робинхуд НАОБРАТНО......Просто така се оформя глобалният елит/другите не са важни///....и си личи по нарастващото неравенство...
  • 44 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    НАПРОТИВ!!!!ИМА!и контрол и интерес!!!!ТАКА парите отиват,,където и при когото трябва,,,!!!!Всичко е старателно и добре организирано за да има ОПРЕДЕЛЕНО ,ПЕЧЕЛИВШО производство и да бъде ЛИКВИДИРАНО КОНКУРЕНТНОТО!!!Така НАШИЯТ ПАЗАР Е ОВЛАДЯН!!!!!,,държавата,, изпълнява функциите си и ненапразно америте казват,,,....ние работим добре с правителството на БМБ,, А по-същество ЕНП казва същото!!!!!!...и виж коя техника ни оре,кои семена и торове вилнеят тук.......
  • 45 Румънците не са ни дишали прахта!!! Това

    2 0 Отговор
    Беше Измислица на Нашите Политици, че Някой все ни пречи да се Развиваме!! А услужливите Медии го повтаря а по 100 пъти!! Докато не бъдят осъдени и не влязат в затвора Крадците на Прехода и след 1000 години ще си бъдеме най бедната и изостанала държава в ЕС