Last news in Fakti

6 Март, 2021 10:00 4 878 80

"Там те пречупват" - Навални го очакват унижения и пълна изолация

  • русия-
  • алексей навални-
  • новичок-
  • владимир путин-
  • покров

Осъденият опозиционер най-вероятно ще изтърпи наказанието си в поправителната колония N2 в град Покров, Владимирска област

"Там те пречупват" - Навални го очакват унижения и пълна изолация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бой по петите, изолация, унижения - за всичко това разказва Константин Котов, прекарал година и половина в руски трудов лагер със строг режим. Това ли очаква и Алексей Навални?

Алексей Навални най-вероятно ще изтърпи наказанието си в поправителната колония N2 в град Покров, Владимирска област. Официално потвърждение за това няма, но пък от Федералната служба за изпълнение на наказанията обещават, че „Навални ще пребивава в нормални условия и заплаха за живота и здравето му няма“. Колония N2 в Покров е сред зоните с най-строг режим, в които „пречупват“ арестантите. Както точно го правят – разказва активистът Константин Котов, прекарал там 1,5 г. за организирането на неразрешени митинги.

Наричат колония N2 в Покров „червена“. Какво означава това?

К. Котов: Това означава, че администрацията определя всичко – вътрешния ред, режима и съдбата на хората. При това обичайно не се действа директно, а чрез другите осъдени - т.нар. „актив“. Тези хора изпълняват нарежданията на администрацията, определят режима, следят останалите и даже могат да използват физическа сила спрямо тях. Другият вид зони са „черните“, където всичко се решава от самите арестанти.

През какви процедури преминават арестантите при пристигане?

К. Котов: Процедурата по влизането в колонията е доста неприятна: оглеждат те, събличат те и трябва да облечеш затворническата униформа. Освен това ти бръснат главата. Има преглед при психиатър, където арестантът трябва да реши един елементарен тест, а освен това той минава и през един повърхностен лекарски преглед. На финала е разговорът със сътрудниците на оперативната служба, който е решаващ за съдбата на затворника – от него зависи дали присъдата ще мине относително леко и дали ще е възможно предсрочно излизане на свобода.

Какъв психологически натиск се оказва в колонията?

К. Котов: Ще ви дам един пример от самото начало. Отвеждат всички новопристигнали в малко затворено помещение. Дават ти метла, карат те да метеш и да кажеш, че не поддържаш арестантските порядки и се задължаваш да вършиш работа по благоустройството на територията. При това те снимат на видео – много е унизително. А онези, които не изпълнят изискванията, са заплашени с физическа разправа.

Мен лично не са ме били, но съм чувал достатъчно такива истории от останалите арестанти. Най-разпространеното наказание е боят по петите – например с отчупен крак от дървен стол. Много е болезнено, а следите от боя не личат – ако ти дойде някой на свиждане, не си показваш краката. Затова този вид наказание се прилага много често. Иначе съм бил санкциониран шест пъти с „порицания“, които фактически правят предсрочното освобождаване невъзможно – за това, че веднъж друг осъден ми услужи с ръкавиците си в студа; за това, че веднъж не съм поздравил един от служителите в колонията; както и за това, че не ми беше закопчано най-горното копче.

А какви са възможностите за общуване в тази колония?

К. Котов: Не са много. Разрешени са писма, но само на хартия, докато в повечето руски колонии е допустимо да се пишат и писма в интернет. По телефон може да се разговаря по 15 минути веднъж на две седмици - и то след издаването на специално разрешение, което може да отнеме няколко месеца. Освен това веднъж на два месеца е разрешено кратко свиждане.

В първите две седмици, по време на т.нар. „карантина“ не е възможно да се общува и с другите затворници – можеш да говориш само с разпоредителите, с „актива“. Те ти нареждат както да правиш, трябва да получиш тяхното разрешение и за посещението на тоалетна. Оттам нататък режимът постепенно се облекчава, но дори и в обикновения отряд никой не говореше с мен – разбрах, че са им забранили.

Какво би могло да очаква Навални в тази колония?

К. Котов: Не смятам, че ще използват физическо насилие спрямо него – казвам го на базата на собствения си опит. Но със сигурност го чака пълна изолация – вътрешна и външна, а това е много тежко. Още повече за Алексей, който е публична фигура. Но мисля, че ще се справи. Това, че попада точно в тази колония, е лошо за него. Но е добре от гледна точка на това, че целият свят ще разбере за тукашните порядки и те може и да се подобрят.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    40 8 Отговор
    АХ,НЕДЕЙ....ХЪХЪХЪ....
  • 2 Колонията

    69 11 Отговор
    не е хотел..

    Коментиран от #37

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ужас

    96 12 Отговор
    А какво я очаква Русия , ако такива като него и той дойдат на власт. Оглозване до костите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЛилиПутин

    19 76 Отговор
    Царството на Злото, Инквизицията и Средновековието

    Коментиран от #9, #14

  • 7 хахаха

    105 7 Отговор
    Да го пратят в Гуантанамо. Там пандиза е 5 звезди.

    Коментиран от #56

  • 8 Пропагандистите на сороснята

    59 7 Отговор
    И ТЕХНИТЕ ФАНТАСТИШ СТЕАШНИ ИСТОРИИ ЗА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!

    Коментиран от #18

  • 9 123

    57 8 Отговор

    До коментар #6 от "ЛилиПутин":

    Царството на злото е във Ватикана. Католицизма се стреми да обсеби света с отровните си пипала. Католицизма е Сатанизъм наследен от древен Вавилон.
  • 10 Салама

    45 3 Отговор
    Защо съдят пак Тръмп? Веднага санкции срещу ЩАС!
  • 11 😄😄😄😄

    73 8 Отговор
    От къде тези дървени столове, че чак да те млатят с отчупен крак не може ли с палката?? Сороснята счупи рекорда пo смех.

    Коментиран от #61

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русофил плюс

    45 4 Отговор
    Е, все пак няма да го изтезават с водни капчици както в Гуантанамо, нали?
  • 14 FAKTI

    55 4 Отговор

    До коментар #6 от "ЛилиПутин":

    А гуантанамо?! Там ги поят с шербет и ги хранят с рахат-локум ли?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хехе

    48 3 Отговор

    До коментар #12 от "един от многото":

    Разсмя ме !
    Ама навални не виждам как ще гои превърнат от джендър обратно в мъж.
    Джендъра си остава джендър. Няма връщане назад.
    Сега ще го сложат в една киля с няколко големи, космати грузинци и 2-3 брадати чеченци. Те поне знаят как да охажват мъже от другия пол.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 има шанс

    25 2 Отговор
    Ако попадне на хора, ще стане човек.
  • 20 ФАКТОЛОГ

    39 2 Отговор
    ЧЕТА СОРОСИДНИЯ ЕЛЕКТРОНЕН ВЕСТНИК И ПАК НИ ЗАЛИВАТ С ДОЙЧЕ ЗЕЛЕВСКА ВМИРИСАНА ЛЪЖА.
  • 21 дедо Герчо

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хехе":

    АХ,НЕДЕЙ....ХЪХЪХЪ....
  • 22 дедо Герчо

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "един от многото":

    АХ,НЕДЕЙ....ХЪХЪХЪ....
  • 23 KAVKAZ

    16 2 Отговор
    Трябвада го пратят в,, Черния беркут " в сравнение с него строгия ,, Пеликан Бей" от Калифорния изглежда като пансион!

    Коментиран от #64

  • 24 Смешници

    5 33 Отговор
    русороби ходете в русия да живеете в демократична държава и да плюете наволя !!!

    Коментиран от #25, #49

  • 25 KAVKAZ

    26 4 Отговор

    До коментар #24 от "Смешници":

    Ти гледай да не се събудиш посред зима по пижама в Сибир!!!
  • 26 Палавник

    34 3 Отговор
    Няма страшно. Корав пич е. Пък и да не беше слугувал на чужди интереси
  • 27 Романов

    38 7 Отговор
    На Александър 2 синът му престолонаследникът се е бил за свободата на България, племенникът му е загинал край Иваново. Самият Цар е бил в Бяла през това време. Мислете преди да говорите против Русия

    Коментиран от #41

  • 28 Смех !

    32 4 Отговор
    Джендъра не са го били,ама чул !И аз съм чувал,че от "задния ти двор" правят "паркинг за тирове".Нека това да сподели.Знае ли човек какво го чака ?
  • 29 Перо

    40 4 Отговор
    До кога ще ни го набиват този криминален престъпник-“опозиционер”. Ами обраната френска фирма да се откаже от парите и да оттегли жалбата до прокуратурата.
  • 30 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    33 4 Отговор
    К Костов, Какво си правил в Руски затвор??? Дай пример как е в Турски, Арабски, Африкански, в американски със Строг режим??? И защо си бил в, този Руски затвор, или просто Поредната Измислица на DW!!! Те не пишат за България, а за Русия само, защо ли???

    Коментиран от #40

  • 31 Европа

    21 4 Отговор
    Отново внушения и комунистическа пропаганда:
    "Мен лично не са ме били, но съм чувал достатъчно такива истории "
  • 32 Гешев

    5 33 Отговор
    Ех, да можех и аз така. Сега възниква въпросът това ли е Русия, дето всички в България обичаме? Така наречените русофили, дето обичат всичко руско, обичат ли и това? То по дефиниция трябва да обичат и Навални, нали и той е руснак? Интересно дали русофилите обичат татарите, които живеят от векове в Русия или чукчите? Много въпроси се повдигат при филствата и фобствата, разбира се. А това, което става в Русия е отврат.
  • 33 Жоро

    30 3 Отговор
    Не знам кака е в Руски лагер а знам как е в България да те оберат посред бял ден в Гаража ти и да се гаврят с теб патладжаните и полиция прокуратура да казват, че нямало престъпление!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дълбоко виждащ

    10 3 Отговор
    И там е за хора!!Човек ли си,нищо не може да те пречупи!!!Стига сте плашили децата!
  • 36 Азиатски

    3 11 Отговор
    Диваци
  • 37 На диваците

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Колонията":

    и хотелите им не са като в белите държави, какво остава за затворите... Колония!?! в XXI век...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 DW К Котов Руски политически Активист

    14 3 Отговор
    Напишете и второто му име, да, не МИСЛИМЕ, чее Българин?? Не ни Занимавай те с Криминали от Русия, ния имаме предостотъчно!!!
  • 40 В нормалните

    2 9 Отговор

    До коментар #30 от "DW. Никой не ви вярва за нищо!!!":

    държави в затворите няма политически затворници. Това е приоритет на комплексарите-автократи от централна Азия, латинска Америка и Африка.

    Коментиран от #67

  • 41 Негра мотник,

    4 18 Отговор

    До коментар #27 от "Романов":

    не са се били за свободата на България, а да я заробят, на мястото на турците. Руснаците искат и вземат 32,5 тона злато, за това, че са я "освободили"...

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Абе льохман

    15 3 Отговор

    До коментар #41 от "Негра мотник,":

    Освободиха ни,създадоха основите на военното ни обучение и си тръгнаха след 2 г.спазвайки правилата на договора.Твойте анадолци колко години стояха и кой ги принуди да се приберат като Империя отвъд Босфора?

    Коментиран от #46

  • 44 Бай ставри

    11 3 Отговор
    При мен да го пратят живот ще си живее
  • 45 А Гуантаномо хотел ли е?

    11 2 Отговор
    Само питам. А на нашите политици-мутри пожелавам комбинация от двете по 100
  • 46 един

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "Абе льохман":

    Тръгнаха си ,защото англичните им дадоха ултиматум,и си подготвиха марината за действие.

    Коментиран от #50

  • 47 Седесарят.

    17 3 Отговор
    Льонка е хохъл..Не може да бъде пречупен..ще лежи ,ще бачка, 18 мес..И това е!!! .В САЩ щеше да е в Гуантанамо..Или нещо подобно..!.Не е зле..
  • 48 jhvvv

    7 2 Отговор
    кога ще приключи този цирк писна на всички ни да си излежи присъдата какво е трудното толкова явно и там си има корупция
  • 49 РОССИЯ

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "Смешници":

    А, вас американофилите, кога ще започнат да ви пускат без виза в САЩ?
  • 50 НКвд

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "един":

    Кое, кое са си приготвили!?
    Марината ли? Ми тя, марината им е била символична, след като подводниците на Хитлер потопиха 95% от нея.
    По-скоро да са си приготвили маринаТАТА.
  • 51 Dr.mengele

    14 3 Отговор
    Така се постъпва с предателите и шпионите.Тука кога??!
  • 52 нахалника

    10 3 Отговор
    се прави `важен`..Пикльо и подлога да някой `миризлив `долар...
  • 53 Дамммммм

    12 2 Отговор
    Дойче Веле--даже няма да чета тази помиммимииия.
  • 54 Брендилия

    8 2 Отговор
    Исправителната (поправителната) колония не е затвор! Навални не е политически затворник, а най-обикновен хулиган в случая.. Ще го превъзпитат за 2,5 години, а по какъв начин си зависи от него дали ще спазва Правилата и Програмата.. И да в ХХI век го има - правилно!

    Коментиран от #57

  • 55 Посетител

    8 2 Отговор
    Нахалния изобщо няма да го коментирам. Каквото си е надробил, това ще сърба! За ронещите крокодилски сълзи, само ще им препоръчам днешният коментар на Кеворкян във ФБ!!!
  • 56 Диверсант

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "хахаха":

    Аз отговарям за Гуантанамо, но днес си ме преварил 😁
  • 57 един от стадото

    7 3 Отговор

    До коментар #54 от "Брендилия":

    не бих го нарекъл хулиган. По- скоро узурпатор и наемник. За колко не знам, но с какви цели е ясно. Във щатите приблизително на всеки 3000хлд един е лежал в затвора. Просто бизнес. Частните затвори имат нужда от клиенти, иначе субсидиите спират. И там като в Русия по- вечето са чисто криминални, политически само няма в тия страни. Внимават много, особено от калибъра на Навални. Тоя юнак има и финансови грехове, задочна присъда, простена до сега. Но търпението си има граници, и ще си плати всичко. Руското правосъдие много внимава сега, подложено е на микроскоп. И ще действа по законите си, че не им харесват на някои- арменския поп е насреща.

    Коментиран от #66

  • 58 Васил

    2 7 Отговор
    Нещата седят и във България по същият начин все пак и двете държави се управляват от диктатори.
  • 59 Николай

    8 3 Отговор
    Малко му Е !!!

    Коментиран от #65

  • 60 МАРА

    8 0 Отговор
    КАТО Е КРИМИНАЛЕН ПРЕСТЪПНИК НА ХОТЕЛ ЛИ ДА ГИ ИЗПРАТЯТ?
  • 61 111

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "😄😄😄😄":

    Сороснята чупи рекорди , а ти не по долу с Путинята!
  • 62 Антигерб

    11 1 Отговор
    Крадец и мошенник се "бори" против корупцията в Русия - и според дойчовците ние трябва много да му съчустваме. Ама защо ли никой не му вярва.

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 111

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "KAVKAZ":

    Под колко ника пишеш тука?! Сега си Кавказ после Кировец, после Монгол а и Тодор Живков! Тролската ви престъпления ще изплащате до много колена!
  • 65 ЦЪЦЪЦЪ

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "Николай":

    Аз да те вида пък ще видиш малко ли му е?!!!!!!!!!!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Зайо

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "В нормалните":

    А Америка нормална ли е?
  • 68 ПЕНКО

    10 0 Отговор
    КОЙТО "ЛЕЖИ" 1.5 ГОДИНА В РУСКИТЕ "ЛАГЕРИ " ЗА ИЗОЛАЦИЯ - НЕ ЛЕЖИ ПРИ СТРОГ РЕЖИМ !!! РАЗБРАХТЕ ЛИ -"ШВАЙНЕ ШВАБЕН ШВЕЛЕ " - ИЗДЪРЖАНИ ОТ ...ЦЪР-ЦЪР - УУУУ !?!?!?!?
  • 69 Матей

    6 0 Отговор
    Дойче веле,разбира се.Можеше още да го украсят,ама нейсе.Кка ще пропуснат възможността да очернят Русия,американските затвори как са, Алка-трас и Синг-синг,Гуантанамо,поздравления с песента Гуантанамера!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 DW само тази плоча имате, всеки ден едно

    7 0 Отговор
    И също:Навални, Кремъл, Русия, Москва Путин??? И 1000 пъти да повтори те, никой за нищо неви вярва, Нито ще Стане Истина!!!
  • 73 Боздуган

    6 0 Отговор
    Надявам се никога де не излезе от там тоя изменник Аналний !
  • 74 МАРА

    6 0 Отговор
    криминален престъпник измамил френска компания измами в русия сега хотел ли иска >
  • 75 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    "Администрацията определя всичко..." В затворите на другите държави редът се определя от Лейди Гага или Далай Лама? DW съвсем ни взехте за канарчета.
  • 76 Един

    1 0 Отговор
    Ами като не им харесва в Сибир, DW да го изискат и да го пратят в Треблинка!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Мисля си...?!

    2 0 Отговор
    Колко ли пъти Путин наистина е съжалявал,че не е пуснал ,,Новичок",в гащите на Навални...?!

    Коментиран от #79

  • 79 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Мисля си...?!":

    Много наивно, мислите ли, че ако КГБ реши да отрови Навални нещо може да ги спре. При тези служби грешки не могат да стават. Най вероятно Навални не е бил отровен. Може би това е постановка на ЦРУ.
  • 80 БАЧУ

    0 0 Отговор
    Абе в Русия нямат ли ЦМЗ с килиен шеф бай Серго