Last news in Fakti

9 Март, 2021 10:00 4 085 31

Защо месото в Германия е толкова евтино?

  • германия-
  • месо-
  • кланица

През 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход

Защо месото в Германия е толкова евтино? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Месото в Германия е изключително евтино. Причината: ниските стандарти при отглеждането на животните и лошите условия на труд. Преди 70 години килограм свинско е струвал 1,6% от нетния месечен доход. Днес - едва 0,22%.

"Така е правилно, вкусът трябва да е такъв. Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда, в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. "Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той.

"Месото загуби стойността си"

Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите.

"Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото". И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц.

Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.

Ниски цени, евтина продукция

Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента направо предизвикваше гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: "На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над два милиона животни.

И докато през 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година - само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. "Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.

Скандалите, от които не произтече нищо

Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите редовно са обект на критики в медиите, при това от години.

Както отбелязва Кемниц, широката общественост едва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им. "Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.

Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Въпреки това някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгоре им се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. И той е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел: "Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кханнибал

    3 6 Отговор
    'щото е от човеци
  • 2 дедо Герчо

    7 1 Отговор
    ХАХАХА,ТОВА ГО КОМЕНТИРАХМЕ ПРЕДИ 10 ДНИ,ТАМ...И ЗА КОЖАТА,ВОЖАТА.....ХЪЪХЪ...
  • 3 другарят

    36 1 Отговор
    Как няма да е евтино!? Роби във фермите, роби в кланиците /предимно българи и румънци/!

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АНОНИМЕН

    13 0 Отговор
    А защо я няма таблата с кюфтетата?!
  • 6 Дойчо Зелев

    12 1 Отговор
    Ако спрат Латино-робите - сезонните берачи на портокали във Флорида ,
    ..............................
    цената на портокаловия сок в САЩ ще скочи от 1 долар на литър ,
    на 3 долара на литър
    ..........................................
  • 7 Boxer 3.0

    19 0 Отговор
    Който се пише много еколог - да се храни с червеи. Вече са одбрени за храна в ЕС.
    Но да не ми натякват, че аз , трябвало да се откажа от пържолите!
  • 8 DW - пропаганден машинен

    14 0 Отговор
    Като видите заглавия "Защо това...", "Дали онова..." и подобни не се хабете да си губите време да четете понатам, това е либерастен DW манипулационен !
  • 9 Сатъра на Хана

    6 0 Отговор
    Той затова Червения Серегей е завързал бузки
    .......................................... Да им пратим и Боцко и Джолана и Шиши
  • 10 русенец

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "другарят":

    Май не си работил в Германия. Немската държава не позволява роба както българската, а там имат и профсъюзи. Месото им е евтино заради ефективността на производството и това, че сами си произвеждат фуража за добичетата. Двама души могат да отглеждат по 500-1 000 прасета.

    Коментиран от #11, #18, #21

  • 11 От РусИ

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    ЗдравейтИ .
    Вий стИ Ут РусИ!
    За т'ва пишИтИ алабализЪмИ1
    Месото име е евтино, защото е нередовно.
    Както искаш ме разбирай, но ако си чел за соевите протеини и китайския протеинов сурогат може би крушката би ти засветила.
    У нас все още, колкото и да сме критични, се прокрадва тук-таме повече мръвка от истински животни, дори и гледани с фуражни смемски на изкуствено осветление.
    Там, брат, в Хамбург пристигат китайските танкери с пулпа...
    Ама в РусИ няма танкИрИ бьееееееееееее.
  • 12 НОВО ПЕТ

    7 12 Отговор
    ТИЯ ТАМ СА НЕМАЛИ КОМУНИСТИ И КОМУНИЗЪМ....ЗАТОВА ИМ Е ЕВТИНО И КАЧЕСТВЕНО....
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    11 3 Отговор
    Защо у нас никой не сравнява цените по стандарта на покупателната възможност на населението⁉️ Аз знам , а Вие ⁉️
  • 14 Защо ми

    13 1 Отговор
    изтри коментара бе ц.....?Какво нецензурно има в това,че попитах ЗАЩО не пишете защо в БГ е толкова скъпо месото,и не само??? И че голяма част от пенсионерите си го позволяваме само,на празници????

    Коментиран от #16

  • 15 дедо Гацо

    4 6 Отговор
    месото било по ефтино с некви си проценти през 60 та година незнам си кво нищо не схващам
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Защо ми":

    Ами как да оставят да се вижда , че по американския стандарт на Биг Мак у нас ВСИЧКО е най-скъпо в целия ЕС и не само ⁉️⁉️⁉️
  • 17 no name no face no number

    6 1 Отговор
    Защото сте нагли експлоататори -Те затова!
  • 18 Пепино

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    В Германия ама съм работил три години в Испания - евтиното месо и там е гола вода.Над 8 евро трябва да е за да е нещо качествено.Не ми сравнявай лидл и алди.
  • 19 Емигранта

    12 3 Отговор
    Има хубаво и вкусно месо, само от частни производители на цена над 8€. Така е и със пилешкото, колбасите, сирената, яйцата... Евтиното месо е шрот, без вкус и без цвят дори. Много добре казано, купи си два пъти в седмицата ама качествено и съответно по-скъпо.
  • 20 Чичо Тончо

    11 0 Отговор
    На същата статия преди дни писах:
    Като имаш собствени производство на зърно, фуражи, свинекомплекс и кланица е най-евтино! Като обработваш отпадъците от кланицата и ги даваш на животните с фуражите още по-евтино, но за това си мълчат като п+++и! За едно изгледано на село прасе до 120-140кг в цената влизат : да го купиш+ скопяване+ храна+ вода+ чистене всеки ден! За 1кг живо тегло отиват около 4кг храна! За кефа да знаеш какво ядеш и да събереш компания за изпълнение "Тримата глупаци и прасето", но африканската чума го уби тоя кеф!
  • 21 Разбраха

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    Май ти не си работил. В кланниците им е робски труд и голямо текучество - повечето работници са румънци и българи. Отделно евтиното месо е менте набъкано с консерванти Е-та,М-ета и животни хранени с химически манипулирани шротове. Немците чак миналата година след няколко големи скандала разбраха каква свинщина е в кланниците им.
  • 22 Ели Оригинал

    3 0 Отговор
    Навремето се чудих защо в Ю. Корея ахкаха по истинското месо, дори гордо цитираха регионите, в които е отгледано.
    По-късно в БГ разбрах.
    В САЩ портокаловия сок в кутии е химия, там има всичко друго, но не и истински протокали.
    В Германия и Южна Франция имат развито биоземеделие и животновъдство, последна дума на техниката.
    Много добри програми за "био" продукти, който иска да е собственик на ферма.
    Дори са запазили качеството на естествени водни източници, заради химикалите изгониха Веолия.
    И в БГ четох, че преди 1989 г. е имала развито екологично животновъдство и земеделие, с редки породи животни и семена ВСИ.
  • 23 Седесарят.

    4 0 Отговор
    Щот е боклук..Затова е евтино.Няма друго обяснение.И помощ от държавата..
  • 24 Мръвкар

    3 0 Отговор
    Бре ее,изчетох цялата статия -два пъти с лиги на устата, но така и не разбрах, КОЛКО Е ЕВТИНО месото в Германия...Например едиколко си евро на кг за свинско... и т.н...Слава Богу, че у нас свинското все още е по-евтино от ...сиренето, което го правят без ...мляко ...

    Коментиран от #27

  • 25 Друго нещо

    2 0 Отговор
    Защо е необходимо България да е член на ЕС ?
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    не е евтино месото!там поначало всичко е по скъпо,изключая,масло,мляко ,хляб!Особено частните месари си е много яка цената!там ядат много месо,много качественно е,свинското им,и с много зелени салати не е така вредно!Много скъпи са плодове и зеленчуци,а ягодите са много по евтини от тук!От англия идват и половинката е 1,25 евро!А тук е по 4лв!
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Мръвкар":

    Ще ви дам цени миналата година,там разфасовките са 250гр,500 гр...Да не пълнеят!Хубаво краве масло 1,3 -1,6 евро.Първото е в промоция,хляб мноо кочествен,плътен,килиграм от 1,19 до 1,5 и нагоре,ако го вземете от супермаркет ,от бакерей хлебар ,частник поне двойно нагоре,но супер качество!Прясно мляко 0,7 литьр-0,75 може и малко по ниско за евро говоря!Месото сега си спомням ,че един два пъти готвих супа пилешки дробчета поевтини са от тук някъде 300 гр са около 0.99 евро!свинското е поне колкото тук!Само веднъж взехме и правихме грил при дъщеря ми ,доста дадохме ,но не е по евтино от тук ,като тук е!над 50 евро дадохме но от специализиран месарски и имаше над 2кила не помня!В магазин гастроном го смятай 10 евро килото!
  • 28 Marinov

    1 0 Отговор
    При нас Сега в нормалните магазини, 1 килограм Свински бут струва $2.20 - $2.50, 12 Яица към $1.10, 1 Галон = 3.78 литра $2.10 - $2.30.
  • 29 Marinov

    1 0 Отговор
    При нас Сега в нормалните магазини, 1 килограм Свински бут струва $2.20 - $2.50, 12 Яица към $1.10, 1 Галон Мляко = 3.78 литра $2.10 - $2.30.
  • 30 Един

    3 0 Отговор
    Елементарно : при нас е оскъпено поради наложените ни от ЕС "изисквания и програми за подпомагане" с цел да сме и сме пазар за стоките от ЕС !!! И на никой не му пука за битието, доходите и здравето ни! Набийте си го в тъпите глави!
  • 31 доко

    0 0 Отговор
    зашото е от евреи..