Месото в Германия е изключително евтино. Причината: ниските стандарти при отглеждането на животните и лошите условия на труд. Преди 70 години килограм свинско е струвал 1,6% от нетния месечен доход. Днес - едва 0,22%.
"Така е правилно, вкусът трябва да е такъв. Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда, в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. "Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той.
"Месото загуби стойността си"
Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите.
"Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото". И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц.
Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.
Ниски цени, евтина продукция
Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента направо предизвикваше гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: "На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над два милиона животни.
И докато през 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година - само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. "Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.
Скандалите, от които не произтече нищо
Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите редовно са обект на критики в медиите, при това от години.
Както отбелязва Кемниц, широката общественост едва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им. "Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.
Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Въпреки това някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгоре им се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. И той е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел: "Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Кханнибал
10:02 09.03.2021
2 дедо Герчо
10:03 09.03.2021
3 другарят
Коментиран от #10
10:07 09.03.2021
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 АНОНИМЕН
10:12 09.03.2021
6 Дойчо Зелев
..............................
цената на портокаловия сок в САЩ ще скочи от 1 долар на литър ,
на 3 долара на литър
..........................................
10:15 09.03.2021
7 Boxer 3.0
Но да не ми натякват, че аз , трябвало да се откажа от пържолите!
10:16 09.03.2021
8 DW - пропаганден машинен
10:16 09.03.2021
9 Сатъра на Хана
.......................................... Да им пратим и Боцко и Джолана и Шиши
10:16 09.03.2021
10 русенец
До коментар #3 от "другарят":
Май не си работил в Германия. Немската държава не позволява роба както българската, а там имат и профсъюзи. Месото им е евтино заради ефективността на производството и това, че сами си произвеждат фуража за добичетата. Двама души могат да отглеждат по 500-1 000 прасета.Коментиран от #11, #18, #21
10:16 09.03.2021
11 От РусИ
До коментар #10 от "русенец":
ЗдравейтИ .Вий стИ Ут РусИ!
За т'ва пишИтИ алабализЪмИ1
Месото име е евтино, защото е нередовно.
Както искаш ме разбирай, но ако си чел за соевите протеини и китайския протеинов сурогат може би крушката би ти засветила.
У нас все още, колкото и да сме критични, се прокрадва тук-таме повече мръвка от истински животни, дори и гледани с фуражни смемски на изкуствено осветление.
Там, брат, в Хамбург пристигат китайските танкери с пулпа...
Ама в РусИ няма танкИрИ бьееееееееееее.
10:21 09.03.2021
12 НОВО ПЕТ
10:22 09.03.2021
13 БАЙ Х@Й‼
10:25 09.03.2021
14 Защо ми
Коментиран от #16
10:28 09.03.2021
15 дедо Гацо
10:30 09.03.2021
16 БАЙ Х@Й‼
До коментар #14 от "Защо ми":
Ами как да оставят да се вижда , че по американския стандарт на Биг Мак у нас ВСИЧКО е най-скъпо в целия ЕС и не само ⁉️⁉️⁉️10:31 09.03.2021
17 no name no face no number
10:38 09.03.2021
18 Пепино
До коментар #10 от "русенец":
В Германия ама съм работил три години в Испания - евтиното месо и там е гола вода.Над 8 евро трябва да е за да е нещо качествено.Не ми сравнявай лидл и алди.10:44 09.03.2021
19 Емигранта
11:26 09.03.2021
20 Чичо Тончо
Като имаш собствени производство на зърно, фуражи, свинекомплекс и кланица е най-евтино! Като обработваш отпадъците от кланицата и ги даваш на животните с фуражите още по-евтино, но за това си мълчат като п+++и! За едно изгледано на село прасе до 120-140кг в цената влизат : да го купиш+ скопяване+ храна+ вода+ чистене всеки ден! За 1кг живо тегло отиват около 4кг храна! За кефа да знаеш какво ядеш и да събереш компания за изпълнение "Тримата глупаци и прасето", но африканската чума го уби тоя кеф!
11:41 09.03.2021
21 Разбраха
До коментар #10 от "русенец":
Май ти не си работил. В кланниците им е робски труд и голямо текучество - повечето работници са румънци и българи. Отделно евтиното месо е менте набъкано с консерванти Е-та,М-ета и животни хранени с химически манипулирани шротове. Немците чак миналата година след няколко големи скандала разбраха каква свинщина е в кланниците им.12:01 09.03.2021
22 Ели Оригинал
По-късно в БГ разбрах.
В САЩ портокаловия сок в кутии е химия, там има всичко друго, но не и истински протокали.
В Германия и Южна Франция имат развито биоземеделие и животновъдство, последна дума на техниката.
Много добри програми за "био" продукти, който иска да е собственик на ферма.
Дори са запазили качеството на естествени водни източници, заради химикалите изгониха Веолия.
И в БГ четох, че преди 1989 г. е имала развито екологично животновъдство и земеделие, с редки породи животни и семена ВСИ.
12:23 09.03.2021
23 Седесарят.
12:56 09.03.2021
24 Мръвкар
Коментиран от #27
14:43 09.03.2021
25 Друго нещо
16:33 09.03.2021
26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
17:53 09.03.2021
27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #24 от "Мръвкар":
Ще ви дам цени миналата година,там разфасовките са 250гр,500 гр...Да не пълнеят!Хубаво краве масло 1,3 -1,6 евро.Първото е в промоция,хляб мноо кочествен,плътен,килиграм от 1,19 до 1,5 и нагоре,ако го вземете от супермаркет ,от бакерей хлебар ,частник поне двойно нагоре,но супер качество!Прясно мляко 0,7 литьр-0,75 може и малко по ниско за евро говоря!Месото сега си спомням ,че един два пъти готвих супа пилешки дробчета поевтини са от тук някъде 300 гр са около 0.99 евро!свинското е поне колкото тук!Само веднъж взехме и правихме грил при дъщеря ми ,доста дадохме ,но не е по евтино от тук ,като тук е!над 50 евро дадохме но от специализиран месарски и имаше над 2кила не помня!В магазин гастроном го смятай 10 евро килото!18:03 09.03.2021
28 Marinov
22:12 09.03.2021
29 Marinov
22:13 09.03.2021
30 Един
09:17 10.03.2021
31 доко
22:35 10.03.2021