Last news in Fakti

9 Март, 2021 19:00 3 127 48

Наистина ли мъжете са по-добрите шофьори?

  • жени-
  • мъже-
  • шофьори

Социалните мрежи преливат от смешни видеоклипове, в които се показва колко бездарни са дамите, когато паркират автомобил

Наистина ли мъжете са по-добрите шофьори? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой е по-добрият шофьор - жената или мъжът? Осми март е подходящ ден да си кажем някои истини за шофирането и автомобилните предпочитания.

Автомобилът отдавна се смята за символ на силата, успеха и статуса на един мъж в обществото. И колкото по-внушителни са размерите на возилото, толкова по-уверен в себе си се чувства той.

Габарити, дизайн, цвят

Твърди се, че тъкмо мъжете с нисък ръст често си избират автомобили със забележителни габарити, явно опитвайки се по този начин да повишат собственото си самочувствие. Навярно има и зрънце истина в подобни теории. Факт е също така, че мъжете придават твърде голямо значение на външния вид и дизайна на автомобила.

Според разпространените клишета, жените предпочитат малолитражните автомобили, които са по-икономични, а и по-лесно се паркират в града. Шофьорките освен това отдават голямо значение на цвета на автомобила. Но и това е вярно само отчасти. При покупката на автомобил жените се интересуват най-вече от безопасността и надеждността на превозното средство, както и от това дали има необходимите помощни системи за управление, включително асистент за паркиране, и не на последно място - дали купето предлага необходимите удобства.

Високите скорости

Представителите на силния пол обожават високите скорости, затова при избора на нов автомобил обичайно обръщат внимание на конските сили - колкото по-спортен и по-бърз е един автомобил, толкова по-ценен е той в техните очи. Затова в списъка на предпочитаните от мъжете автомобили на челни места фигурират марки като Порше и Ягуар. Чисто клише е, че жените обичат да карат бавно. Вярно обаче е това, че те в значително по-голяма степен спазват правилата за уличното движение и гледат да не излагат на излишна опасност себе си и хората, които пътуват с тях. Твърди се, че вниманието на пътя и благоразумието са вродени черти на жените шофьорки.

Кой говори с автомобила си?

Много от мъжете не възприемат своя автомобил просто като вещ. Сред тях има такива, които дори разговарят с колата си, сякаш е нещо одушевено или пък ѝ избират някакво нежно име. Жените зад волана обикновено не са така сантиментални. Те възприемат автомобила си основно като предмет, от който имат чисто прагматична полза.

Кой паркира по-добре?

Социалните мрежи преливат от смешни видеоклипове, в които се показва колко бездарни са жените, когато паркират автомобил. Тези клипчета са почти също толкова многобройни, колкото и вицовете за блондинките. Наистина ли жените не умеят да паркират? Както пише онлайн-изданието TZ, по този повод има различни мнения и изследвания. Според едните, умението на жените да паркират изрядно е наистина рядко срещано. Другите обаче твърдят, че шофьорките по нищо не отстъпват на мъжете и в тази сфера, а напротив - те дори умеели да паркират по-точно и по-акуратно. Следователно този въпрос остава открит.

Познания за устройството на автомобила

Повечето мъже разбират много повече от техника и машини. Любителите на автомобили сред мъжете много по-често от жените са в състояние да установят някоя лека повреда, а и дори да я премахнат. Твърди се, че средностатистическата жена зад волана има твърде слаба представа за устройството на автомобила.

Но и това твърдение не бива да се приема безкритично. Факт е, че днешните автомобили са препълнени с електроника и устройството им е така сложно, че само единици са в състояние да разберат "вътрешността" на превозното средство. Единствената разлика в това отношение е, че за разлика от мъжете, които при никакви обстоятелства не биха признали, че са некомпетентни по въпроса, една жена никога не би се притеснявала да признае това съвсем открито.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NAZI

    17 1 Отговор
    Пак се открива топлата вода.
  • 2 Deutschland

    11 3 Отговор
    А добър ден, сега ли го открихте?
  • 3 Един

    33 1 Отговор
    Винаги се познава когато кара жена!!!
  • 4 Факт

    8 20 Отговор
    Жена ми кара по-добре от мен. Спазва правилата и ограниченията и не ни лашка. Мнението е на големият ми син. Аз умишлено си купувам маломощни коли понеже и без това рядко някой ме изпреварва.

    Коментиран от #9

  • 5 Коларов

    39 2 Отговор
    Жена зад волана е като луд зад картечница.
  • 6 ххх

    9 18 Отговор
    ДА, мъжете са по-добрите шофьори! Доказателствата виждаме многократно в ежедневието. Изключваме обаче една особена група мъже, а именно дядовците над 70 години. Там не е смешно, даже е тъжно и безнадежно.

    Коментиран от #15

  • 7 ЗА ДА НЯМА СПЕКУЛАЦИИ

    18 13 Отговор
    АЗ съм от мъжки пол🐏Но ако сме обективни по_голям % от тежките катастрофи са причинени от мъже🐏ПО добре СТО маневри ОТ жена шофьор отколкото СТО дни в реанимация от рали майстор ОТ село горно нанадолнище😡😕🐏

    Коментиран от #45

  • 8 инструктор

    21 2 Отговор
    Жената няма как да бъде добър шофьор, защото движенията в автомобила са винаги една идея пред мисълта, а за рефлексите да не говорим, или ако, то сравнена с ленивеца, той е като фурия.. и по мисъл.
  • 9 ДА ЖИВЕЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    АКО НЕ СЕ МАЙТАПИШ П И Ч СИ😉
  • 10 До Щази Велето

    16 1 Отговор
    Тая на снимката много ми прилича на германка явно тия новите германки са с бурки. А за шофиране има и жени както и маже който лошо карат няма нужда да гледаме кой е по добър
  • 11 КОЛКО ЖЕНИ

    10 8 Отговор
    СТЕ ВИДЕЛИ ДА СЕ БИЯТ ПО КРЪСТОВИЩА!😡И на минуси дето ми е сложил на#7 да иде в КAT и да види НА ОПАШКАТА ЗА връчването на наказателно постановление колко са мъже и колко жени😂😂😂😂Ей големи СМЕ мъжкари🐏

    Коментиран от #31

  • 12 дума

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: по-точно и по-акуратно.

    Такава дума "акуратно" няма. Има "accurate", което означава "точно".

    Жените не шофират по-добре.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Един шофьор

    16 1 Отговор
    Шофьор и лека жена не се става те се раждат такива.
  • 15 Кожухаров

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "ххх":

    Дядовците на 70 години си карат бавно и даже да направят катастрофа - няма да е фатална. Докато при келешите дето се правят на Шумахер , резултатите са катастрофални.
    Колко % от катастрофите са предизвикани от пенсионери ?
    Има статистика - по малко са от 5% .
    А само тия дето с взели книжка под 1 година и са участвали в ПТП са 3 пъти по вече.
  • 16 Светът се крие между краката на жената.

    12 5 Отговор
    Статията или е писана от жена,или от мъж с политкоректни възгледи. Зад таксиджия,ТИР и жена не се кара. Видя ли отпред жена ,такси и ТИР се оглеждам ,къде има възможност да ги изпреваря. Таксиджийте (Маршрутките),спират заради клиентите си рязко и навсякъде,борба за клиент,какво да се прави. Тираджийте карат с 29 км в час под ограниченията,което е изнервящо. При 70,тия карат с 55, и т.н. Жените правят маневри,които само те си разбират. Мигачи,изнасяне,аварийни при паркиране назад,няма такива екстри. За техническите характеристики в колата. Камерата за задно виждане ,много я ползват,обикновенния парктроник не го харесват,и си идваме на думата. На важното за една жена е цветът на колата. Трябва да е червена,розова,жълта ,на цветчета и пеперудки е за тях колата мечта. Обаче мога ли без жени,ми немога? Затова казвам: Жените са най-големите,щото иначе ще карам седмица минимум на ръчни,и ще е начумерена дълго време.

    Коментиран от #21

  • 17 Име

    22 0 Отговор
    Тази с парцала на главата поради каква причина „краси“ статията?
  • 18 Шпек

    15 2 Отговор
    Веднъж попитах една жена каква кола имат и тя ми отговори—синя.
  • 19 Голям Слон

    8 0 Отговор
    Ти скоро ЗДвП чел ли си? Не ми казвай. Не си. Ами, прочети го. Може и да разбереш защо "тираджиите" карат със 70, когато ти можеш да караш с 90. Всъщност, колко, къде и кога караш вече ми е ясно.
  • 20 Просто човек

    13 2 Отговор
    Жена-шофьор и негър-скиор няма...с усмивка,дами...
  • 21 мисля че

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Светът се крие между краката на жената.":

    Ти май си взел книжка преди година - а ? Кой ТИР кара с " 29 км в час под ограниченията " ??? Май точно обратното - надвишават предписанията които са обозначени на тях. Освен ако не караш само на магистралата. Защото там тировете са задължени да карат с обозначената на тях скорост.
    А и със жените май не си наясно. Виждал съм жена да кара тежкотоварен камион с три оси отзад.

    Коментиран от #48

  • 22 Мъж

    6 9 Отговор
    Незнам дали мъжете са по добрите шофьори щото карането на кола не е само умело въртене на геврека а и спазване на правилата за движение по пътищата. След 31 години стаж зад волана разбрах че: 1 мъжете са по агресивните шофьори и правят повече ПТП, 2 мъжете в повечето случаи не спазват безопасна дистанция, 3 мъжете правят резки маневри и засичат други шофьори със или без умисъл. Мога още да изброявам но за мен жените са по добрите шофьори много по малко ПТП с жени отколкото с мъже!
  • 23 Добавям

    5 1 Отговор
    Жените не избиват комплекси с автомобилите си. Ти да изпреварваш жена и тя да дава газ един вид виж сега че моята кола върви повече.

    Коментиран от #29

  • 24 Жените носят гащи

    2 1 Отговор
    Жените пушат и пият,жените ползват страпони,жените шофират..

    Коментиран от #30

  • 25 стефчо

    4 1 Отговор
    Тая тема се изтърка още 90-те години. Вече и баба ми кара кола ,и нейната дружка също кара кола....
  • 26 Гост

    7 0 Отговор
    Само вижте колко от родните мут реси карат огромни джипове и приключваме темата, кой си избирал голяма кола, да компенсирал нисък ръст.
  • 27 Гост

    5 0 Отговор
    Въпросът с паркирането изобщо не е открит. Есента една мадама се мъчеше 15 минути да излезе от парко мястото си. След като му дожаля мой приятел й изкара колата, че да си ходи.
  • 28 Гост

    5 0 Отговор
    Ами добре. Другия път, когато някоя кака се чуди от коя страна на колата е капачката на резервоара, ще се правя, че не я виждам. Да се оправя сама. И за спукана гума на пътя да не чака помощ, а да си вика репатрак, да я таксува 100 лв само до сервиза. Успех, много можещи, знаещи и разбиращи дами.

    Коментиран от #33

  • 29 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Добавям":

    Не, жените само се гримират докато карат.
  • 30 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Жените носят гащи":

    Жените вече пи каят прави, но това не е на добре, нали?
  • 31 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "КОЛКО ЖЕНИ":

    Че коя жена ще чака в КАТ да й връчат фиш, като колата се води на мъжа й?
  • 32 бай Даньо

    7 0 Отговор
    Ако съдя по собствения си опит не само жените дори тийнейджърите без книжка карат по добре и затова ми дават съвети от задната седалка... Шегата настрана просто жените и мъжете карат различно. Жените не правят големи резили на пътя , повечето такива са дело на мъжете заради излишно самочувствие. Но жените правят повече малки резили и нарушения за глоби. Жените нямат концепция за кинетична енергия и затова не разбират че при 2 пъти по голяма скорост се иска да спазваш 4 пъти по голяма дистанция... изпреварват без да се огледат , резки маневри ... а мъжете трепят на пътя и трошат коли от мачизъм ...

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Фигаро

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    То пък сякаш няма леваци сред "мъжете" до 32 години дето не са виждали казарма . Не могат капачката на резервоара да си отворят сами.

    Коментиран от #36

  • 34 бай Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "бай Даньо":

    Младежите когато има мацка в колата откачат. И катастрофите които правят са неспасяеми. Всичките после към моргата. Примери - колкото щеш.
  • 35 бай Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "бай Даньо":

    Да не говорим пък за мотористите. Там е голямо чудо. Преди няколко години момче и момиче паднаха с мотор , месец преди сватбата. Момичето почина , а момчето после се обеси.
  • 36 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Фигаро":

    Ами такова поколение отгледахме. Мъжете не знаят бензин да си сипят, а жените една манджа не могат да забъркат.
  • 37 КРАДЕЦА

    6 0 Отговор
    БОЙКО Е НАЙ - ДОБРИЯ В .......................... КРАДЕНЬЕТО !
  • 38 джипката

    2 0 Отговор
    да наистина
  • 39 мислещ

    3 0 Отговор
    "Cпoрeд eднитe, умeниeтo нa жeнитe дa пaркирaт изряднo e нaиcтинa рядкo cрeщaнo. Другитe oбaчe твърдят, чe шoфьoркитe пo нищo нe oтcтъпвaт нa мъжeтe и в тaзи cфeрa, a нaпрoтив - тe дoри умeeли дa пaркирaт пo-тoчнo и пo-aкурaтнo. Cлeдoвaтeлнo тoзи въпрoc ocтaвa oткрит."

    С едно изречение, написахте цяла статия, за да не кажете нищо.
  • 40 Реалност

    4 0 Отговор
    Че си "по-реактивен" на волана, не значи, че си добър шофьор.
    Добър шофьор е спазващият правилата за движение.
    Редица изследвания сочат, че хората с нисък интелект,по-първобитните натури, са по-реактивни,по-ибухливи, свързва се и с ниво на агресия и териториалност на пътя.
  • 41 Дж Бруно

    6 0 Отговор
    Това на снимката е Жена?!

    О МРАКОБЕСНИ ВРЕМЕНА, ВЪРНАХТЕ СЕ! ЧЕРНА ИНКВИЗИЦИЯ ОТНОВО БЕСИШ И ГОРИШ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ!
    МЕРЗКИ ДОГМИ И РЕЛИГИОЗНИ ИЗВРАЩЕНИЯ СА ЗАКОНЪТ!
    ХРИСТИЯНСКИ (ЮДЕЙСКИ) ФАНАТИЦИ И МЮСЮЛМАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ НАЛАГАТ "ПРАВИЛАТА НА ЖИВОТА"...

    Народе, не си заслужил своя Ренесанс! За теб 5 века (!) се бориха ГЕНИИ, ВЕЛИКИ УЧЕНИ, ти за 20 години се продаде на угоени простаци да се гаврят с децата ти!
  • 42 ъъъъъ

    6 0 Отговор
    от дойчо разбираме , че на земята има един мъж и една жена. това са адам и ева? и те са шофьори? поредната глупост ....
  • 43 падналия ангел

    2 0 Отговор
    Четох една научна статия, че по-доброто каране е заложено еволюционно в мъжа. Като ловец във времето са се развили повече тези зони в мозъка, които отговарят за усета за дистанция, скорост, преспектива и т.н. Та може би еволюционно ни е заложено, но самонадеяността ни играе лоши шегички!

    Коментиран от #46

  • 44 НямакъщавБарцел

    2 0 Отговор
    Преди 5 минути ходих да пуша на улицата и една точно такава черничка, симпатична и забрадена ме помоли да и помогна да паркира. В Лондон. Безнадеждна работа, няма никакъв усет за пространство. Спряха сума ти коли и накрая взеха да и свирят. Казах и сори, ама няма инъф спейс. Има и жени, които са добри шофьори, ама са малко.
  • 45 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЗА ДА НЯМА СПЕКУЛАЦИИ":

    Колко % от шофьорите са жени и колко % от катастрофите са предизвикани от тех?
  • 46 селтак

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "падналия ангел":

    Еволюцията е развила абстрактното мислене във мъжът! А що се отнася до женското мислене, то нема орган който да извършва тази дейност! Доказано!!!
  • 47 Професионалист

    3 0 Отговор
    съм от 1977 г.Няма нито да се хваля- професия като всяка друга,но ще кажа моето скромно мнение.Както има шофъори с две леви ръце,така има и жени- и то зад волан на тежкотоварни автомобили, който могат да ти скрият шапката.И не са изключение.Аз лично,на пътя веднага и безпогрешно познавам водача пред мен,дали е мъж,или жена.По стоповете! Иначе и от двата чешита има от тези,който им казвам- пълна скръб!
  • 48 той ако е взел

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "мисля че":

    от година, ти и от толкова нямаш! Пълен лаик!