Last news in Fakti

24 Март, 2021 10:00 4 174 23

Как Юри от Пещера стана друг човек в Германия

  • юри камберов-
  • чужденец-
  • българия-
  • германия-
  • дуисбург-
  • пещера-
  • друг човек-
  • приятелство

В училище съучениците му го тормозели, наричали го „гаден чужденец“

Как Юри от Пещера стана друг човек в Германия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тоби Крокер е германец. В рамките на един училищен проект му се наложило да замине за Дуисбург - и по-точно в квартала Марксло, който не се ползва с добро име. Затова и треньорът по капоейра първоначално нямал никакво желание да работи точно на това място. Но едно момче от България му помогнало да се пребори със страховете и предразсъдъците си. Така започва репортажът на германското радио WDR, в който главно действащо лице е 18-годишният Юри Камберов от Пещера, който пристига в Дуисбург-Марксло преди пет години. В България имал трудно детство, разказва Юри пред WDR. Отгледали го баба му и дядо му. За баща си изобщо не иска да си спомня, а майка му отдавна била заминала за Германия. Планът бил Юри и брат му по-късно да се преместят при нея. Така и направили, но началото било много трудно.

"Гаден чужденец"

В училище съучениците му го тормозели, наричали го „гаден чужденец“. Подигравали му се заради евтините дрехи и износените обувки, приятели нямал. "Плачех от отчаяние", признава днес Юри. Чувствал се напълно безпомощен - в една чужда страна, в един непознат град, в една съвършено нова обстановка. А най-абсурдното било, че съучениците му, които се държали расистки с него, били също чужденци - турци, араби, ливанци. Юри не може да го разбере и до днес: "Та нали и аз съм човек като тях", казва той. И точно тогава случайността го срещнала с Тоби. 40-годишният инструктор по капоейра участвал в проекти в различни училища, в рамките на които преподавал бразилското бойно изкуство. „Най-вече децата от мигрантски семейства се палят по тази смесица от брейкденс и кунг фу. В училище трябва да седят мирно, а при мен е нещо като терапия за хиперактивни - децата могат да се движат и пеят, получават похвали и признание“, обяснява Тоби.

Именно тренировките при Тоби откъснали Юри от другата действителност - побоищата, насилието и членството му в една младежка банда. „Не искам повече да съм такъв и сега се опитвам да убедя другите момчета, че конфликтите могат да бъдат решавани и без насилие“, казва Юри днес. Искрено се срамува от това, че навремето си е имал работа с полицията. Разказва, че извадил голям късмет - не го изпратили в затвор за непълнолетни, а му присъдили общественополезен труд. За него Тоби е истински спасител, когото междувременно обича не по-малко от баба си и дядо си. А благодарение на момчето от България Тоби вече не се страхува да идва в Дуисбург-Марксло. Често гостува на семейства от квартала, говори с тях за проблемите и потребностите им. И така ги разбира по-добре.

Мечтата на Юри

„Покрай Юри разбрах колко силен е расизмът тук в Марксло. Германците, които още не са се изнесли от квартала, се страхуват от пришълците от Румъния и България. Турците и арабите също не обичат румънците и българите. Румънците пък не харесват българите. Расизмът тук е навсякъде“, казва Тоби. Затова той си поставил за цел да помогне да Юри да се промени, да промени мисленето и поведението си, да се превърне в един толерантен младеж. А самият Юри иска да стане като Тоби - възпитател и социален работник. Да работи със и за децата. 18-годишното момче вече се е посветило на тази задача - в свободното си време Юри се грижи за хлапетата от квартала, като ги прибира от улицата и ги учи на капоейра. За Тоби кварталът Дуисбург-Марксло има вече друго лице. Днес той знае, че зад стените тук живеят сърдечни и гостоприемни хора, които искрено се радват, когато някой се интересува от тях.

Автор: Щефани Хаждамович (ВДР)


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изводът

    56 5 Отговор
    Всички мразят циганите, а най-мрзени са българските цигани.

    Коментиран от #6, #20

  • 2 Мечтата на Дойче

    8 13 Отговор
    Хайде сега, измишльотини! Как го мъдрите незнам! Германия е доста социална държава!

    Коментиран от #10

  • 3 Логично

    53 0 Отговор
    До 20г.белите хора в Германия ще ги мислят за чужденци.Хвала на Меркел бездетната джендърка !
  • 4 Реалист 2

    47 0 Отговор
    " А най-абсурдното било, че съучениците му, които се държали расистки с него, били също чужденци - турци, араби, ливанци."

    Мюсулманите вече смятат Германия за своя !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Циганин

    24 17 Отговор

    До коментар #1 от "изводът":

    Не верно, всички мразят българите. Дори българите мразят другите българи.

    Коментиран от #8

  • 7 ГруЮ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Паро":

    Това пък откъде го измъдри?
  • 8 изводът

    31 6 Отговор

    До коментар #6 от "Циганин":

    Само че героят на статията е от твоята боя. Българите са навсякъде успели и уважавани, а истинският българин не търпи дискриминация.

    Коментиран от #13

  • 9 пропаганда

    17 1 Отговор
    За всяка източноевропейска страна имат такава статия от Зелето, само сменят имената на главните герои. Ясно се вижда, че са се объркали и Юрата е всъчщност некой украинец, ама може да мине и за българин, така че давай с пропагандата.
  • 10 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мечтата на Дойче":

    Бил съм там вярно не за дълго но честно казано не съм имал никакви проблеми квартирата я взехме от Турчин който като разбра че сме от БГ постоянно ни носеше някакви подаръци викаше ни комшо намали ни наема развеждаше ни из града показа ни турски и български заведения едното се казваше Шумен никви грижи не сме имали за две год. нещо е куцало в това момче ако въобще статията е истина във Франция имаше едно момче .. иганче правеше се на Турчин на ром на Българин и накрая всички го отсвириха и да той имаше проблеми ама... защо пък другите нямаха събирахме се всички Турци, Французи, Албанци, Румънци и Българи и правех е купони по два дни
  • 11 Стефан Петров

    15 0 Отговор
    Да ви разкажа един немски виц. Двама немски полицаи спират МПС и искат шофьорската книжка на водача. Разглеждат я и единия полицай казва на другия.- виж Мохамед, какво рядко немско име- Ханс.
  • 12 Тъпотии на кг

    17 1 Отговор
    Нищо не разбрах от тая измишльотина, освен, че всички са расисти..
  • 13 Циганин

    10 8 Отговор

    До коментар #8 от "изводът":

    Виждал съм много от вашата боя с какво се занимава в чужбина, също съм виждал много от вашите как рязко забравят български само като се качат в самолета. А да ги видиш в америка пази боже, по-големи американци и от американците😂😂😂

    Коментиран от #14, #18, #21

  • 14 РАДИО ЕЛТО

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Циганин":

    господине дръжте се възпитано в форума
  • 15 провинциалист

    6 2 Отговор
    Олеее, какъв расизъм между българи и румънци, бре, нали сме една раса!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 dedo

    10 0 Отговор
    Всички статии на DW са пълен шит, като самото DW! Всеки който разпространява дойче-шитака е национален предател и подлец, молец и кyrolubec!
  • 18 за самолета

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Циганин":

    ако не си наясно, много често в самолетите с полети от и до българия няма български стюардеси, та на какъв език да им говорим?
  • 19 Браво

    6 2 Отговор
    Много хубава история за Юри циганина от Пещерата давайте още много ми харесват
  • 20 Изводът е друг

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "изводът":

    Изводът е, че великите чужденци са същите като нас и че не трябва да им лижем задниците, а да си направим нашата държава уютна и просперираща
  • 21 pbdan

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Циганин":

    Не забравят българския, а са учили с години немски преди да дойдат в Германия за да учат висше там. Не са тръгнали като овце за по-тлъстия социал като теб.
  • 22 Виктор браво

    3 1 Отговор
    Генерал Вазов що англета и франсета натръшка,ама не се говори по темата-не уйдисва.
  • 23 Бивш немски студент.

    0 0 Отговор
    Моя състудент от Берлин веднъж ми каза, баба ми е от Мюнхен и е на 92 години, според теб дали обича чужденци, та тя е викала Хайл Х-р и колкото и да премълчава си е чист нацист.