ФАКТИ.БГ

"Китайската мечта": Пекин се готви да доминира над света

Няколко държави дори в този момент вече не са в състояние да изплащат кредитите, които Китай им е отпуснал по чисто политически мотиви

Публикувана: 26 Март, 2021 19:00
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2911
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Грандиозният проект "Нов път на коприната" не е самоцел, нито хуманитарна програма за помощ. Целта на Китай е ясна - да прекърши доминацията на САЩ в свободния свят. Това ще се отрази сериозно и на всички в Европа.


Коментар на Александър Гьорлах

Китайският проект за „Новия път на коприната“, който се води под името „Един пояс, един път“, възникна като най-грандиозната и амбициозна инфраструктурна програма, позната досега. До момента над 100 държави от четири континента вече се включиха в кредитната линия, чрез която Китайската народна република финансира шосета, жп-линии, пристанища и електроцентрали.

Тази програма обаче преследва не една, а две цели. „Новият път на коприната“ от една страна ще свърже структурно слабия китайски запад с богатите крайбрежни провинции. От град Синян в провинция Цинхай в западна посока ще бъде прокарана нова жп-линия през Казахстан към Европа.

Целта не е само икономическа

Втората цел е глобална. Условията за отпускането на кредитите Китай уговаря с всяка държава поотделно и държи в тайни договорите. Страните и проектите, върху които се концентрира Пекин, очевидно не са избрани по чисто икономически критерии – главна роля играят геополитическите съображения.

Си Дзинпин създаде целия проект през 2013 – първата година от неговото президентство. Още тогава беше ясно, че се преследват не само икономически цели, а идеята е Китай да установи интензивен политически, културен и образователен обмен със страните по протежение на „Пътя на коприната“.

Няколко държави дори в този момент вече не са в състояние да изплащат кредитите, които Китай им е отпуснал по чисто политически мотиви. Шри Ланка например се принуди да отстъпи на Китай за цели 99 години пристанищния проект Хамбантота заедно със самото пристанище и прилежащите му терени. По историческа ирония, тъкмо подобен вид дългосрочни договори за аренда навремето бяха наложени на самия Китай от европейските колониални сили – така Великобритания получи Хонконг „под наем“ за цели 99 години. Сега самият Китай се е засилил да става нова колониална сила и действа в съответствие с тези свои амбиции. Пристанището в Шри Ланка, което – естествено – може да се използва и за военни цели, се намира близо до Индия, най-многолюдната демокрация на света и в същото време заклет противник и конкурент на Китай.

С най-големия враг на Индия, Пакистан, Китайската народна република също поддържа много добри отношения. Пакистан е благодарен за прокарания към страната коридор в рамките на „Един пояс, един път“ и се обявява за „брат на Китай“, поддържайки политическите инициативи на Пекин на международната сцена. Китайският юан дори беше въведен като официално разплащателно средство в Пакистан, наравно с долара.

Нова архитектура за сигурност по вкуса на Китай

Всичко това доближава Китай с още една крачка към целта му: да прекърши доминацията на САЩ в целия демократичен и свободен свят. Ако Пекин наистина успее чрез „Един пояс, един път“ да изгради по свой вкус нова архитектура на сигурността в света, това ще има сериозни последствия и за Европа, и за Германия.

В самата Европа китайските интереси вече си пробиха път в няколко държави: в Италия и Гърция, например, а отскоро в Унгария и Сърбия. Изброените държави лека-полека се нагаждат към китайската политика и вече не осъждат нарушенията на човешките права в Народната република.

Когато говори за своята визия за бъдещето на Китай, Си Дзинпин често използва изрази като „китайска мечта“ и „подмладяването на китайската нация“. Още през 2013 година официозът „Женмин Жибао“ обясни какво се крие зад една от тези формулировки: „Китайската мечта – това е Комунистическата партия.“ В Китай всичко се подчинява на партийното господство – и политиката, и икономиката, но най-вече законите и тяхното прилагане.

В свободния свят има различни възгледи за изворите на правото, които през столетията са се помирили помежду си. Според тях, правото произхожда от Бога, от природата, от човешкия разум и от волята на избирателите. В Китай правото произхожда от партията, от партията и пак от партията. Тъкмо този мироглед сега тръгва да завзема света по „Новия път на коприната“.

Защо светът не може да остане многополюсен

В своята прочута книга „Сблъсъкът на цивилизациите“ Самюъл Хънтингтън описа възникващия нов свят като арена, където действат различни властови центрове, които в съревнование помежду си пораждат нещо като баланс на силите. Хънтингтън смяташе и вселената Китай за един от тези могъщи културни средоточия.

Този възглед споделяха и споделят много от дейците на политическата сцена, които обаче забравят едно: Китай е толкова голям и икономически толкова силен, че не може доброволно да приеме ролята на едно от средоточията, той просто иска да бъде единственият център на могъщество. Ето защо в средносрочна перспектива няма как да се удържи моделът на един многополюсен свят.


*Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж. Преподавал е в Тайван и Хонконг.

Китай

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
!!!?
1 Отговор
Китайската мечта - Короната по пътя на коприната !!!?

Коментиран от #4


Оценка:
-2 +11

Behemoth
2 Отговор
Идеологически клишета.....всичко е желанието на една група хора да доминира над останалите икономически ,да изчерпва ресурсите им и да живее охолно......тъй и тъй сме към гнилия запад вече не е разумно да симпатизираме на източните деспотии ....според мене де

Оценка:
-9 +3

казах
3 Отговор
Жълтите ще направят това, което гитлер и сащ не можаха-ще превземат целия свят. Бавно, но сигурно. Американците преди 20 г решиха, че могат да го направят веднага и сгрешиха.

Оценка:
-6 +29

prorok
4 Отговор

До коментар #1 от "!!!?":


И ще доминира.

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +10

ежко
5 Отговор
Така е.Ама Китай дава кредити,а САЩ трупат заеми......Ще доминира.За един мерцедес повече,западните капиталисти научиха китайците да ядат с вилица и сега същите реват,че много ядели....Ще ядат ами.Апетита идва с яденето.Отдавна вече Китай не е евтина ,работеща на ишлеме държава.Имат и иноваторство и развойна дейност и т.н.

Оценка:
-0 +32

!!!?
6 Отговор
Краварите не могат да доминират защото са длъжници, а длъжниците нямат думата докато не си върнат задълженията!

Оценка:
-3 +21

Няма да мине
7 Отговор
С Мумията и ЕС може,но с Русия - не! Впрочем,Русия е истинският защитник на световната цивилизация,съчетава европейската и азиатската култура,докато Китай е 100% азиатски манталитет..Вреден за западната/каквото е останало от нея/ идентичност..

Оценка:
-4 +21

БАЙ КУРТИ
8 Отговор
Неофициално КРАВАРИТЕ казаха че до 2024 г. КИТАЙ ЩЕ Е ПЪРВА СИЛА ВЪВ СВЕТА . Колкото и да скачат КРАВАРИТЕ това е истината. РИЖАВИЯ се опита да направи нещо с икономиката но го свалиха , МУМИЯТА изобщо не знае за какво иде реч а и решил да се кандидатира за 2 ри мандат .Е ТОВА ВЕЧЕ ЩЕ Е СИГУРНАТА ГИЛОТИНА ЗА САЩ .

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +21

ПЕС пушистый
9 Отговор
Китaй ce cтрeми към cвeтoвнo лидeрcтвo нa вcякa цeнa. Първa cтъпкa към пocтигaнeтo нa цeлтa e пoдчинявaнeтo нa Тaйвaн, а втората е изместването на руското владичество на Сибир; След това нищо не може да го спре;

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +12

Хахаха..
10 Отговор

До коментар #9 от "ПЕС пушистый":


И ти си мислиш че Путин не знае за китайския глад към Сибир? 1969 китайците се пробваха и се прибраха опърлени от п-в Даманский не мисли че знаеш повече от Вовата.Ако си русофил,спи спокойно,ако си русофоб,м............олна..

Оценка:
-4 +14

Шайба
11 Отговор
Няма начин нация,където се храни с плъхове,прилепи и всевъзможни гадости да управлява света още повече,че разпространяват комунизъм,който е обявен за престъпна идеология в целия цивилизован свят,могат да се пробват разбира се китайците,но освен със сила не виждам с какво друго биха доминирали,собствената им държава е в екологична катастрофа,заради прословутата им алчност да стават производител на всичко възможно,но пък вече им видяхме качеството и почти никой не ще да им купува евтините боклуци.А и видяхме какво още пристига по пътя на коприната,освен да уморят света с техните вируси,друго не могат да направят.

Оценка:
-11 +10

Хахаха
12 Отговор
Ковида, както и блокирането на Суецкия канал, както и враждебната политика на Китай, ще докарат нов протекционизъм и разпад на глобалните вериги, а това е смърт на глобализма.
А гътне ли се глобализма, Китай утича ...
Дори в ЕС отново има съперничество между държави, някой ще цепи басма на Китай.

Оценка:
-1 +8

Хахаха
13 Отговор
Колкото русия беше колос и с мижави санкции ЕС и САЩ, изтриха над 50 % БВП на руската кочина за няма и 4 години, толкова и Китай е могъщ.
русия вече е схрускана, идва ред на Китай.

Оценка:
-11 +6

Поп Алигорко
14 Отговор
Ами то и в Библията си го пише: Жълта вълна ще залее света...

Оценка:
-2 +3

стоян георгиев
15 Отговор
китаи е като ссср колкос на глинени крака.потдържа се изправен благодарение на помоща от запад.и слава Богу че е така щото един бедени и дестабилизиран китаи е много по-опасен от един проспериращ такъв.лошото е че китаиците вече усещат че ядат само гарнитурата на яденето и почват да си търсят своето което ще доведе до сериозен конфликт между комунисти и капиталисти там.

Оценка:
-8 +2

Казуар
16 Отговор

До коментар #8 от "БАЙ КУРТИ":


Ти пък фен на Китай лиси, азиатец ли се пишеш.

Оценка:
-2 +3

Дългия
17 Отговор

До коментар #4 от "prorok":


Тогава ще разбереш кон боб яде ли!

Оценка:
-0 +2

Шамара
18 Отговор
Китайците мразят всички, които не са китайци!

Оценка:
-2 +2

Ввв
19 Отговор
Мечтиии жълтурски

Оценка:
-3 +2

РусоРоб
20 Отговор
А Русия колко милиарда дължи на Китай, ще я получат на концесия за 99 години и ще я оглозгат като печена кокошка .......

Коментиран от #23


Оценка:
-4 +5

21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
РФе
23 Отговор

До коментар #20 от "РусоРоб":


не дължи нищо на КНР!

Оценка:
-1 +1

Наблюдател
24 Отговор
Запада не само че проспа но и участва активно в развитието на Китай до положениет да е "дракон" с апетити за Световна доминаця!
Заслепен от собствената си алчност Запада си отгледа буквално Дракон открил вече че "ориза не е основно ядене", a както се казва и Китай го демонстрира "апетита идва с яденето"! От към него тепърва Света ще бере ядове Големи!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Зигмар Габриел
Коментар на германския вицеканцлер за Brexit и желанието на Лондон да запази привилегиите си след проведения референдум
Великобритания не може да запази само хубавите неща от ЕС след Brexit"

Още бисери