Last news in Fakti

3 Април, 2021 16:00 3 455 20

„Нова Македония“: Десетте живота на Зоран Заев

  • зоран заев-
  • северна македония

В политиката той оцеля много пъти в моменти, когато всички смятаха, че с него е свършено

„Нова Македония“: Десетте живота на Зоран Заев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако се твърди, че котката има девет живота, тогава може да се каже, че Зоран Заев има десет живота. В политическата си кариера той е оцелял поне десет пъти в моменти, когато всички са смятали, че с него е свършено и е политически неизползваем.

Последното събитие, споразумението на лидерската среща с ВМРО-ДПМНЕ за отлагане на преброяването и по-нататъшно съвместно явяване в Парламента, показа, че както и да го обърнете, както и да го хвърлите, каквото и да му направите, Заев винаги ще падне на краката си и никога на главата си с последици за статута му на първия, все по-неприкосновен владетел на държавата Република Северна Македония, кръстена по негова воля и с негова помощ, пише Панде Колемишевски в скопския вестник ”Нова Македония” в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

От времето на кметуването му в Струмица, когато той се страхуваше да не бъде отведен в затвора заради аферата „Глобал“, до днес, може да се каже, че когато става въпрос за Заев означава да се разглежда феномен, който много партии и гражданите изобщо не могат да го обяснят. Нито могат да го хванат в капаните, които той често си поставя, понякога вероятно съзнателно и умишлено.

Той е лидер на Социалдемократическия съюз от осем години, четири на правителството, през което време е бил на ръба на пропастта няколко пъти, но винаги е намирал силата, начините или творческите решения да скочи, за да не се провали . Когато след подписването на споразумението с Гърция, което промени името на страната, след референдума за него, мнозинството граждани смятаха, че той няма да може да спечели нови избори, той чрез различни комбинации спечели и формира отново правителство.

Същото мнение беше разпространено по време на изменението на Конституцията и провъзгласяването на албанския като втори официален език. Неговото катастрофално интервю с българската информационна агенция БГНЕС, в което той написа апокалиптичен сценарий за съдбата и бъдещето на своя народ, предизвика силна буря, но скоро утихна, забравено, архивирано като лош ден, а не някакво намерение .

Не го порази нито един скандал с големи суми пари, включващ името му. Нито „Международен съюз, нито Боки 13, нито Фрозина Ременски, нито чантата „Louis Vuitton“ с милиони евро, фактори, от които косата на някой по-малко устойчив, по-би побеляла.

И не на последно място, почти като бръмчаща оса, той преодоля бягствата на Никола Груевски и Сашо Миялков. Въпреки че и в първия, и във втория случай, особено във втория, неговият стол висеше във въздуха, той бавно си дойде на мястото, заслужава да се отбележи, че във всяка демократична държава след такъв епилог правителственият глава би подал оставка без колебание. Ако е за негово добро и за доброто на неговата партия, никакво споразумение със Заев не е далеч, невъзможно, което се оказа случаят с осемте "предатели" на ВМРО-ДПМНЕ, относно гласуването за смяната на името.

Дадените отстъпки, оправдаването на всички, които се отзоваха, е само едно от свидетелствата, че премиерът е най-големият политически търговец, който Македония е имала . Вероятно му липсва време да настигне тези от развитото балканско и европейско състезание. По отношение на тях той скача на място.

Закалявайки се в Струмица, преодолявайки скопските вълни, той вкара македонския кораб в морето на НАТО. Трябваше да отплава към ЕС, но там неочаквано бе посрещнат от новата Берлинска стена, немско-френските укрепления и българското „братско“ вето. Той видя, че изкачването до европейските върхове не е толкова лесно, колкото изкачването на Струмишките кули на императора, въпреки че вярва, че няма разлика. Но въпреки че е паднал няколко пъти и е нокаутиран от приятелите си Борисов, Каракачанов и Захариева, приятелството не е предадено или продадено, той все още се надява да получи добра цена за продуктите, които е готов да продаде.

Последните споразумения с ВМРО-ДПМНЕ и традиционните с ДСИ само потвърждават тази способност. Стилът на общуване със системата - казах, не казах, отказах се, вчера едно, утре друго, насърчава разбирането, че изговорената дума не е яйце, което да се счупи, така че някой да се тревожи за това. С насрочването и отмяната на преброяването, датите за пристигане на ваксини срещу Сovid-19 драстично преобърнаха пирамидата на истината.

На сутринта в слънчев пролетен ден това, което беше истина, се превърна в лъжа, това, което се смяташе за лъжа, се превърна в истина. От гледна точка, че на всяка цена трябва да има преброяване, преброяването не може да всяка цена за сметка здравето на гражданите. Жертвите, които са били подведени и отчаяно са защитили едната или другата позиция, също не се броят.

Ослепителна акробатика, умела еквилибристика може да се нарече тройното салто, направено от Зоран Заев чрез споразумението с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, на когото той даде трохи, за да запази дебелия комат и по-голямата част от тортата.

Трудно е да се повярва, че ВМРО-ДПМНЕ ще стане клон или филиал на СДСМ, но чрез това споразумение започна желаният процес на обезличаване на партията, която се смяташе за най-националната, най-македонската и най-мощната. Сега в парламента на Македония тяхната парламентарна група ще има гласа на кашляща мечка, Заев ще бъде лъвът, който суверенно ще управлява тази савана.

Мицковски му осигури траен мандат, което не е толкова лошо, тъй като ВМРО-ДПМНЕ се оказа неспособен да завърши предприетите действия. Всяка от гръмотевичните им заплахи за сваляне на правителството в крайна сметка се превърна в тънка струя, само за лабораторна употреба. Но от друга страна, за Мицковски има оправдания и смекчаващи вината обстоятелства за такава жертва, ако има логика в мнението, че уж му е обещано нещо на четири очи, което той не може да откаже.

Тази логика придобива наситеност и сила, ако анализаторите са прави в твърденията си, че новосформираната Македонска национална коалиция чрез СДСМ минимизира ролята на ДСИ и озапти набралите скорост локомотиви - Артан Груби и Буяр Османи. С такава кройка, новата парламентарна униформа може да предизвика удовлетворение у повечето македонци.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандьо

    11 3 Отговор
    Преди 4 години бе огласен секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Според доклада Русия, заедно със Сърбия, иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Македония.
    В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в РС Македония и по-специално на Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА - бел.а./, на самия Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански. Всички те са участвали лично в пропагандната кампания в полза на режима на Никола Груевски. В момента Лазански е сръбски посланик в Москва, където Иван Стоилкович бе на посещение организирано от Живайлевич и изгонения руски дипломат Владислав Филипов от Сараево през 2019г./Източници: БНР, Бгнес бг и Фактор бг/

    Коментиран от #11

  • 2 Ами СЛУГИТЕ ГИ ДЪРЖЪТ

    3 0 Отговор
    Виж тука....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тази шушумига

    16 2 Отговор
    и сърбомански измекяр прилича на келнер-тарикат в селска кръчма.

    Коментиран от #10

  • 5 попара

    5 3 Отговор
    Зайо Байо иска да присъедини България към своя двор на къщата си,щото му се ходело на море,на частния си макеплаж в Бургас.

    Коментиран от #7

  • 6 Молодеца

    13 13 Отговор
    КАРАКАЧАНОВ И "ПРОФЕСОРА" ДЖАМБАЗКИ СКАПАХА ОТНОШЕНИЯТА С МАКЕДОНИЯ ДО АБСОЛЮТНО ДЪНО, ОТГОВАРЯТ НА НАПАДКИ НА РАЗНИ ОТРЕПКИ И ЖЪЛТИ МЕДИИ А ТОВА Е ОБРАТНОТО НА ДИПЛОМАЦИЯ
  • 7 Перо

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "попара":

    Ще “присъедини” на баба си хвърчилото.Той си мисли,че за това,за което не иска да дебатира,не подлежи на дебат и ще му се подари,много се лъже! До сега падаше от ниско и му беше добре,ама сега етажите се увеличиха!
  • 8 Татарчев

    9 2 Отговор
    Ако Зайо има 10 живота, то нашият "ЗАЙО" имах 100 живота. 101-вият не предстои.
  • 9 Порно

    6 2 Отговор
    Всъщност идеята на Зайо да "присъедини" България, не е лоша. За името после ще се разберем.
  • 10 Ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тази шушумига":

    Брата близнак на Толупа.Лъжи ,мажи,но щатските служби ги пазят.
  • 11 копи пейст

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сандьо":

    Има някакъв такъв проект на Балканите. За него ми разказа един от сръбските приятели на Виктор Канзуров. Когато аз им пожелах куртоазно да забравим кавгите в миналото и да заповядат в ЕС, той отговори: "В новия съюз." Първо не схванах какво точно има предвид, после ми обясниха: в Сърбия се работи с руска помощ за създаването на алтернативен на ЕС пост-юго съюз, но се надяват в него някога да влезе и България, ако властта бъде взета от крайните русофили. Идеята е общ пазар с отделни армии. Надяват се да привлекат още Черна Гора, Македония и Босна. Аз му обясних, че това е утопия и най-реалистичният вариант е максимум Република Сръбска, но сърбите си вярват. Затова е и битката за Македония. А този план е част от руски план за хегемония на Балканите. Основата му идеологически е: Православие и славянофилство.
    В този съюз обаче забравете за българските интереси в Македония и ЗП.
  • 12 "Ъ"

    5 2 Отговор
    Ха! Настана време заек мечка да еб. и она да си трае!
  • 13 мнение

    4 0 Отговор
    историята на демокрацията в македония е пряко свързана със сърбия,гледайте сърбия и ще видите македония!
  • 14 7789

    4 0 Отговор
    Селскш тарикат и тоя и лиже задницшти на сърби и американци и англичани и чехи и словаци
  • 15 ГОЛЯМ КРАДЕЦ

    2 1 Отговор
    ЗАЕВ Е НА ВИСОКО НИВО КАТО КРАДЕЦ - НО Е НА ОБИКОЛКИ ОТ БОКО !
  • 16 БОКОКРАД

    3 0 Отговор
    АКО СЕ ПРИСЪЕДИНИМЕ КЪМ АЛБАНИЯ , МАКЕДОНИЯ НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ С НАС ДА КРАДЕ КАКВОТО И ОТ КОЙТО СИ САКА !
  • 17 БОКО КРАДЕ

    2 1 Отговор
    Рeджeп Eрдoгaн
    Турcкият прeзидeнт в призив към турcкитe грaждaни, живeeщи в Eврoпa
    Иcкaм дa кaжa нa мoят нaрoд дa живee в пo-дoбри рaйoни и дa кaрa пo-дoбри кoли. Живeйтe в нaй-дoбритe къщи. Живeйтe възмoжнo нaй-дoбрe. Тoвa e нaй-дoбрият oтгoвoр към грубocттa, пoкaзaнa към вac."
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ПСР

    1 0 Отговор
    Изобщо не му вярвам.Въжеиграч.Единственият нормален техен политичар е Люпчо Георгиевски.Човекът е добронамерен и умерен,отворен,а не омразен към нас.
  • 20 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube