12 Януари, 2013 09:03 8 872 34

Когато правителството създава престъпници

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във връзка с акцията срещу ТВ+, с формален повод "двойно счетоводство", моментът е подходящ да посочим един от елементите на тоталитарна държава у нас. Законът е направен така, че да не може да се спазва.

За да оцеляват фирмите, са задължените да го нарушават. И така са лесна мишена за рекет (напълно законен формално) от страна на държавните органи. Ако се платят всички осигуровки и данъци, бизнесът не може да съществува, освен ако не е някакъв монопол или генериращ огромни печалби. Така за да има изобщо бизнес, той работи частично в сивата икономика, като укриването на заплати и неплащането на осигуровки е масово явление. То е полезно явление, защото иначе изобщо няма да има бизнес и работни места. Подобно явление обаче прави всеки бизнес уязвим откъм проверки, и реално всеки бизнес може да бъде закрит по всяко време от държавата. Ето това е тоталитарна държава - хората по принуда са нарушители на закона, та с това да могат винаги да бъдат репресирани.

Няма как да стовариш огромна данъчно-осигурителна тежест, и после да викаш "защо не плащате осигуровки, а давате пари под масата". Ами защото не сме държавата, не харчим чужди пари и нямаме 100% рентабилност. Работим на свит и конкурентен пазар, и за да работим изобщо, и да не пращаме народ на трудовата борса, скатаваме осигуровки.

Виновни сте тия дето сте въвели осигуровките, а не тия дето си изкарваме хляба с почтен труд, който вие - държавните мафиоти, правите незаконен.

Подобна проверка може да разкатае поне 99% от фирмите у нас. Което ще рече, че очевидно ТВ+ е жертва на заговор. Не може да е забранено нещо, което се прилага от 99% от бизнеса. Ако не се прилагаше, кой щеше да храни 99% от работниците?

Държавна законна мафия - това наблюдаваме. Показно, гледайте. И не се чудете защо няма много бизнес у нас. Защото малцина искат да ходят в затвора, заради глупости...

Много точен цитат от "Атлас изправи рамене". Преводът е мой:

"Айн Ранд "Атлас изправи рамене":

Бюрократът Флойд Ферис към индустриалеца Ханк Риърдън: "Наистина ли мислите, че ние искаме тези закони да се спазват? Ние ги искаме нарушени. Няма начин да управляваме невинни хора. Единствената власт, която правителството има, е да репресира престъпниците. Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно да човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им."

Добри Божилов
интернет предприемач


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бунак

    1 1 Отговор
    Самата гола истина!
  • 2 The Big Boss

    1 1 Отговор
    Браво!

    Мога да допълня, че осигуреният на пълна заплата работник, когато отиде в болницата, пак ще трябва да плати на лекаря в брой. Ако иска нещо да го лекуват...
    А с какви пари ще плати, след като вече ги е дал на държавата ?
  • 3 слави

    1 1 Отговор
    Подписвам се под написаното.Не разширявам бизнеса си точно по тези причини.
  • 4 Явор Кръстев

    1 1 Отговор
    Абсолютно вярно и точно. Поздравления за прекрасната статия!
  • 5 Димчо Кацарски

    1 1 Отговор
    Нещастно правителство при което всички са престъпници,а те свтетци.
  • 6 Стар Българин

    0 0 Отговор
    Това все едно план за разрушаване на България. А, защо "все едно", като то си е така.
  • 7 Цветомир

    0 0 Отговор
    Това е ситуацията в нашата държава. За съжаление всичко написано от автора е 1 към 1 с реалноста. Интересно е има ли кой да разследва ЦКБ за двойно счетоводство както и БТВ , както и за налагане на монопол от субекти свързани с ЦКБ на пазара бил той медиен или телекомуникационен...
  • 8 Трибал

    1 0 Отговор
    Във каквато среда живее човек такъв става!
    Не може да те управляват престъпници и босове мафиоти и да живееш нормално!Групировките с три букви си разпределиха всичко,е как да сме нормални!СИК си има Боце,а ВИС Плевнелиев!Е как да стане тогава!Както винаги съм казвал,когато закона е несправедлив,и обслужва мафиотски интереси,ние нормалните хора,просто не сме длъжни да го спазваме!
  • 9 boko

    0 0 Отговор
    Не че държа на предното правителство,но при тях беше по лесно да се прави какъвто и да е бизнес,нямаше толкова бюрокрация както сега
  • 10 7777

    1 0 Отговор
    Самата истина в нашата държава.Вси4ките закони са против народа.Как да плащаш големи осигуровки щом нямаш голям доход??
  • 11 dragon_bg

    0 0 Отговор
    Поздравления за статията - точна и обективна.Явно плана " Ран Ъп "
    работи прекрасно. А колкото до цитата- бих се заклел,че е на Бат Бойко, а не на Флойд Ферис /ако не бях гледал филма "Атлас изправи рамене"/.
  • 12 СССР

    0 0 Отговор
    и къде по времето на тоталитаризма тук до 90 та година е имало подобно нещо за да сравнявате случващото се сега от 90 та година насам тоест при установена демокрация и капитализъм в страната ви
  • 13 Трибал

    1 0 Отговор
    До СССР
    А комунизмът за който толкова бленуваш до 90та не го ли създадоха същите чифути за които питаш!От 44та сме под чифутска власт и така ще бъде докато не гръмнат пушките,и не изгоним м....лите и еврейте от земята на дедите ни Траките!Ако зависеше от мен бих ги драл живи на ченгела до последното чаве,но една птичка пролет не прави!За това няма от какво да се оплакваме,вината си е наша че продължаваме да ги търпим!

    Коментиран от #32

  • 14 Ачо

    1 0 Отговор
    Много точно. Ако не си с властта могат да те разкатаят по много причини и да ти съсипят бизнеса.
  • 15 ри

    0 0 Отговор
    Какво са ти виновни м...лите и евреите, г-н Т...пак!
  • 16 Гламав

    1 0 Отговор
    Абсолютна истина е твърдението в статията. Но в коментарите не виждам точната групировка - ТИМ. Защо никой не смее да я спомене даже? Господин СССР може би иска да каже, че в същност при комунизма си беше 100% корупция и това е единствено вярно. За парче луканка трябваше или да "бутнеш" или връзки. А "връзки" е българската дума за корупция. Всичко беше връзки - от цитрусовия плод до цвета на изстрадания автомобил. ЗА ОСИГУРОВКИТЕ? Колко добре щеше да бъде фирмите да МОЖЕХА да плащат осигуровки върху действително изплащаните заплата... Пенсиите поне щяха да са тройни. Но с този начин на управление на държава - пълно нещастие. От къде ни дойде на главите... КОМУНИЗМЪТ ни строши главите.
  • 17 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Ха, това май е единствената тема от както съм във форума по която всички сме ЕДИНОДУШНИ !
  • 18 бентърпин

    1 1 Отговор
    Във фирма РОЛПЛАСТ това е практика от години :-) осигуровки на минимална заплата останалото ако решат да ти го дадат в пликче :-)друга практика е да те задължат да си пуснеш неплатен отпуск и да ходиш на работа :-) през това време :-) когато един служител се оплака на компетентните органи :-) му отговориха че сме голяма фирма и нищо не могат да направат :-)
  • 19 Пижо

    1 1 Отговор
    Който е некадърен да прави печеливш бизнес да фалира и да отива на трудовата борса. Който не плаща данъци мястото му е в затвора. Така е в "белите" държави. Ал Капоне е осъден на 13 години затвор за неплатени данъци. България има най-ниските данъчни ставки в цяла Европа. Некадърните дори и тях не искат да плащат.

    Коментиран от #22, #24, #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Трибал

    1 0 Отговор
    Едно правителство създадено от престъпници какво да създава освен престъпници?Със какъв се събереш ,такъв ставаш баце! "Кадърен" като тоя от долу! :)
  • 22 Явор Кръстев

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пижо":

    Започни собствен бизнес и плащай всичко- искам да го видя!!
  • 23 партизан

    1 0 Отговор
    невероятна статия браво само такива статии трябва да се пишат
    аз давам пример със себе си осигуряват ме на 160 лева за 40 часа месечно от тях държавата ми взима 92 (повече от половината как е възможно ) колко взимам реално е друг въпрос стигал съм и до 260 лева надник но си счупих крака и се наложи да дам 160 лева за ортеза понеже доктора няма далавера да ми сложи гипс който ще е безплатен за мен така че ако мога да не давам и тия 92 лева за осигуровки ще го направя м...ната й на държавата не искам богата държава искам богат народ (както е в гърция)
  • 24 Явор Кръстев

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пижо":

    Можеш да започнеш с нещо малко, да речем садоледаджийска количка
    След като регистрираш фирма, трябва да се сдобиеш с няколко разрешителни (без подкупи), първо от общината за място, после ХЕИ- да не вземеш да отровиш народа, След това пожарната - защото захранващия кабел на фризера може да запали ако не града то поне квартала, и това се предотвратява с благословията на инспектора. Изобщо не се шегувам това е точно така!
    Като свършиш тези неща можеш да започнеш да работиш НО инспекторите на гореописаните служби периодично ще минават да проверяват дали всичко е наред . И то е наред ако .... не знам, казахме без подкупи! След това си наеми продавач и го осигурявай на реалната заплата + болнични + платена отпуска, плащаи си данъка и издавай касова бележка за всеки сладолед.
    Това не е всичко но ми омръзна да пиша. Желая успех.
  • 25 Angelov

    1 0 Отговор
    Браво.Евала на този които е на писал тази статия......
  • 26 $$$

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пижо":

    A, дано ама на дали! Когато платиш всички данъци, нали се сещаш, че трябва и стока да купиш. А печелбата къде отива, еми няма такава! Така са направени нещата, че бизнес да имат само богатите, бедните да не могат да правят бизнес. И това ако не е мафия здраве му кажи! ТИ явно си от тези КАДЪРНИТЕ! Некъдърните като нас, кучета не яли! Ама така е , ситен на гладен не вярва! И за това сме на това диридже, повече знаем да говорим по кръчмите, всичко знаем, ама нищо не правим!
  • 27 Ина Стефанова

    1 0 Отговор
    В България демографският срив придобива все по-застрашителни размери, а населението на страната падна под 7 милиона. И в това няма нищо учудващо. За повечето българи развитието отдавна вече не е приоритет.!!! Приоритет е оцеляването. Надеждите и стремежите на повечето хора са сведени до това да не изпаднат в пълна мизерия. Вече никой на прави дългосрочни планове, вече никой не се впуска в нови начинания.!!! демографските показатели и новите данни за нарастването на бедността и имотното разслоение подсказват, че за развитие могат да мечтаят не повече от милион-милион и половина българи .!!!! Все по-голяма става и групата на така наречените „работещи бедни” - хора, които имат работа, но доходите им са толкова ниски, че ги обричат на мизерно съществуване. !!!!Междувременно корумпираната прослойка в държавното и общинско управление и безскрупулната олигархия продължават с политически протекции да изсмукват оскъдните ресурси на държавата. !!!! “Изглежда политическият елит отказва да осъзнае както мащабите на българското бедствие, така и собствената си безпомощност да го овладее”, обобщава Александров.????? Все повече родопски турци търсят спасение от бедността и заминават за Турция, която за разлика от България изживява икономически подем.!!!!! Очертава се нова изселническа вълна, сравнима по мащаби с прогонването на българските турци през 1989 година. ????В същото време все повече гърци се заселват в България - но не защото България е забогатяла, а защото Гър
  • 28 НАНЕ

    1 0 Отговор
    И какво предлагаш приятелю Добри Божилов-Калашников?А може би ново правителство?За коя мафия да гласуваме?Мафията е безсмъртна!Тук вече ни е нужен Пиночет!
  • 29 Трибал

    0 0 Отговор
    До Нане
    И защо не калашников,страх ли те е?
    Да защитиш правата си и земята си,защо не,какъв Пиночет те гони?
    До като спите и вярвате на африкански калинки така ще е!
  • 30 Трибал

    0 0 Отговор
    Ти ако си малко по заможен,помогни за калашника и патроните в началото а за Пиночет и мафията не се безпокой не ги мисли!
  • 31 Мечката

    0 0 Отговор
    Евала. Всичко е точно така както е написано.
  • 32 Станислава Стаси

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Трибал":

    Чаветата гласуват.
  • 33 Трибал

    1 0 Отговор
    Време е да излезем всички на улицата,със каквото намерите под ръка,дърво,нож,автомат,тиган,даже и вилицата по някога върши работа,достатъчно да избодеш очите на някоя безочлива,мутра!

    Абсолютно целия народ и тогава системата ще падне. И ще има свобода за всички!

    Малко депресивно-философски ще прозвучи,но основният проблем е страх.
    Страх ни е да не ни бият,да не ни вземат собствеността,да не ни убият.
    Какво би станало ако 1 човек се самоубие пред европейския парламент? - някой луд ще кажете
    Ами този лудия ако го последват още 1000 на следващия ден?И още 100000 на другия ден?
    Всички сме смъртни.От прах сме направени,на прах ще станем.Това поне е сигурно.
    Виж , да избиваш жени и деца е друга работа,щом става въпрос за пари и власт!Но сам да си отнемеш живота е лошо.
    Те искат контрол.Но скоро няма да има кого да контролират.И тогава ще започнат да се ядът помежду си.И какво ще остане тогава?
    Всичко е една игра на лъжи.Религия,наука,начин на живот,стандарти.
  • 34 Трибал

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=xttUoi3L4E8

    Тема за размисъл за всички!