15 Април, 2021 10:00 3 578 54

Как Русия тълкува благото на българския народ

  • русия-
  • българия-
  • елеонора митрофанова-
  • кремъл

Ако тези, на които избирателите сега възлагат месиански надежди, се провалят, нищо чудно в един следващ български парламент да видим нови и по-влиятелни "руски патриоти"

Как Русия тълкува благото на българския народ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кремъл не се интересува от наличието на свободна воля. В България Москва цели съвсем друго: да събира информация и да дестабилизира. А корупцията е добър проводник на прокремълски интереси. Коментар на Петър Чолаков.

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова отхвърли обвиненията в шпионаж и заяви, че „сътрудничество с всички ще е за благото на българския народ”. Изборът с кои държави да си сътрудничат бил право на българите. Да вярваме ли на тези думи? Добронамерена ли е Москва?

Русия винаги е имала имперски амбиции и претенции. Ако случайно се чудим дали уверенията на г-жа Митрофанова са чиста монета, най-напред трябва да се запитаме дали Москва зачита суверенитета на другите държави. Вижте какво става в Украйна, например. Руски войски се струпват по границата, защото Москва се бои, че Киев може да предпочете евроатлантическата перспектива - това е коренът на конфликта.

Москва цели дестабилизация

Кремъл не е заинтересуван и от проявите на българската „свободна воля”. От една страна, геополитическият избор на София - членството в НАТО и ЕС - няма как да бъде по вкуса на руските дипломати. От друга, за разлика от Украйна, Естония, Латвия, Беларус и други държави, В България няма значително руско малцинство - тук сепаратистки сценарий не е реалистичен. Приемайки членството на България в Пакта за fait accompli (свършен факт - б.ред.), тук Москва цели друго: събиране на информация и главно дестабилизация.

Опасявам се, че нашите партньори в НАТО, които познават репутацията на институциите и политическата култура на България, не рискуват да ни доверяват данни, които са особено чувствителни. Москва залага преди всичко на широко разпространената корупция, за да реализира геостратегическите си проекти.

Парадоксално, но факт: разкраченият стоеж, който считаните за дясноцентристки и консервативни правителствата на ГЕРБ заемаха между Москва и Вашингтон, породи безпокойство в НАТО, но надежда в Кремъл. Неслучайно Русия пламенно защити партията на Борисов от критиките в годишния доклад на Държавния департамент за човешките права, публикуван непосредствено преди парламентарните избори на 4.04.2021.

Москва реагира остро и на думите на постоянната юридическа съветничка в посолството на САЩ у нас Джесика Ким. През януари г-жа Ким посочи, че в България липсва политическа воля за борба с корупцията. На притесненията от ширещата се корупция, от полицейския произвол над протестиращи срещу правителството, от зависимите медии и съдебна система, Кремъл побърза да отговори с ирония, определяйки критиките като „натрапвани от отвъд Океана ценности и шаблони“. Резултатите от последните парламентарни избори в България вероятно са били посрещнати със смесени чувства в Кремъл.

Между Москва и Вашингтон

В 45-тото НС няма да намерят място ВМРО (която, също като ГЕРБ, обича да заема разкрачен стоеж между Вашингтон и Москва, маскиран като „баланс”) и НФСБ (показателно е, че от партията на Симеонов реагираха остро на доклада на Държавния департамент, който според тях засягал „измислени проблеми” и бил „базиран на доноси”). Не преминаха електоралния праг също „Атака”, и „Воля”, чиито лидери не крият симпатиите си към Владимир Путин. ГЕРБ, които кокетничат с Кремъл, докато уж ловят „руски шпиони”, останаха първа политическа сила, но едва ли ще видим кабинет „Борисов” 4.

Можем само да гадаем за външната политика, която би реализирал кабинет с мандата на ИТН, ако до такъв изобщо се стигне. Интересно е, че партията на Трифонов изключва всякакви договорки с третата в класирането БСП (която настоява за отпадане на санкциите, наложени на Москва, и открито приветства руските енергийни проекти), докато силно „проатлантическата” ДБ би приела подкрепата на Столетницата за формиране на правителство.

За капак, формално либералното, проевропейско и пронатовско ДПС, което се опиянява от миризмата на руските въглеводороди, ще има повече мандати в 45-ия парламент, ала поне официално никой от останалите играчи не иска да има вземане-даване с него.

Прокремълски патриотизъм

Под електоралния праг останаха и други „троянски коне”, на които Кремъл изглежда възлага надежди, като „Възраждане” на К. Костадинов и „Възраждане на отечеството” на Н. Малинов, сочен от прокуратурата едва ли не за руски шпионин No.1 у нас. Но партията на Малинов получи малко над 13 000 гласа, докато формацията на Костадинов взе над 78 000 или 2.45%; вотът за нея е сравнително висок особено в чужбина.

Макар да е разпилян и обезкръвен, прокремълският патриотизъм у нас не е загубена кауза. Ето защо Москва ще продължи да хвърля мрежите си и да се надява на още по-добър улов следващия път. Ако тези, на които избирателите сега възлагат месиански надежди, се провалят, нищо чудно в един следващ български парламент да видим нови и по-влиятелни „руски патриоти”.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето яки

    53 42 Отговор
    Пак Другаря Путин ни е акал в гащите, според дойче зеле.
  • 2 Вова император

    52 48 Отговор
    80% са русофили по тия земи, минимум.

    Коментиран от #41, #53

  • 3 Българин

    52 42 Отговор
    Българинът няма свободна воля.Медиите са подчинени на новите госпидари. Кликата на турско-американските "патриоти" вече над 30 години управлява България.

    Резултатът - България на най-лошите места.
  • 4 сигурно

    45 27 Отговор
    Русия знае тайните на държавата ни много повече от управниците ни!!!
  • 5 зелелеле

    41 35 Отговор
    тъкмо се чудех кой глупендър пише небивалици още от заглавието и като влезнах в статията и ....какво да видя дочезеле, абе тия откровенни идиоти за какво ги пласирате за някакво крайно и напълно олигофренско мнение ли ги пускате незнам
  • 6 Ариец

    35 37 Отговор
    80 процента са русофоби и само десет процента национални предатели

    Коментиран от #38

  • 7 хъхъ

    41 30 Отговор
    Вашингтон нe ce интeрecувa oт нaличиeтo нa cвoбoднa вoля. В Бългaрия Вашингтон цeли cъвceм другo: дa cъбирa инфoрмaция и дa дecтaбилизирa. A кoрупциятa e дoбър прoвoдник нa проамерикански интeрecи.
  • 8 Българин

    35 30 Отговор
    КГБ направиха преврата и държат политици с компромати плащат на предатели с откраднати от нас пари браво на медията единствено свободна
  • 9 Българин

    41 30 Отговор
    Тези 21 въпроса бяха зададени на 9 февруари 2019 г. от "Контра Пропаганда" към руския посланик Макаров. За цели 2 години не успя, или не посмя, да отговори на нито един от тях.
    Нека се опита да ОТГОВОРИ новият посланик – Митрофанова.
    .......
    „В рубриката „Питай посланика” задаваме важните за обществото ни въпроси, а именно:
    1. Ще признае ли Русия откъде е дошла азбуката и писмеността, която ползва?
    2. Ще признае ли Русия за избиването на Волжките Българи и изселването на етническите българи от Крим, които руската пропаганда нарича татари?
    3. Ще признае ли Русия за подмолната роля на Граф Игнатиев в съдебния процес срещу Васил Левски, вследствие на което Апостолът на Свободата е осъден на смърт чрез обесване?
    4. Кога Русия най-сетне ще ни покаже оригинала на Сан Стефанския мирен договор от 03.03.1878г., подписан между Османската и Руската Империя, в който българските земи се споменават само като окупирана от Руската Империя територия?
    5. Кога Русия ще спре да ни натяква, че ни е освободила безкористно от властта на Османската Империя, след като ни е задължила да си платим 16 милиона златни франка за да откупим свободата си, а също и да платим разходите за войната и за окупацията на Княжество България от руските войски в периода след 1878г.?
    (Поясняваме, че в договорите е дефинирано именно „Окупация”)
    6. Кога Русия ще признае факта, че войната с Османската Империя от 1877-1878г. е водена с цел завоюване на територии и с цел основаване на Задунай
  • 10 Българин

    30 36 Отговор
    „За българския народ дружбата със Съветския съюз-Русия е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество”,
    Никакво зеле няма да ни манипулира с лъжите си.

    Коментиран от #14

  • 11 Комуниста

    31 35 Отговор
    DW са една черна станция която освен да насаждат омраза към славяните нищо друго не вършат!!!Едно време плюха и сипеха мерзост по НРБ особено след сглобения атентат срещу папата, после дори не се извиниха за това което са писали срещу НРБ и българите !!!
  • 12 ДОЛУ РУСИЯ

    37 30 Отговор
    СЛАВА НА УКРАЙНА!

    Коментиран от #17, #18

  • 13 свобода

    15 22 Отговор
    русия има путин /все още/,България ИМАШЕ боко! коя е нормалната държава сега?
  • 14 Българин от 10

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    да не ме бъркате с по предния анти "българин" от от пост 8 и 9
  • 15 Професора

    24 29 Отговор
    Република България е в демогравски и икономически срив от като 1990г се пявиха новите приятели на българите северно американците!
  • 16 no name no face no number

    16 21 Отговор
    НАТО и ЕС изобщо не ни трябват единственото ,което може да се остави е безвизовото пътуеане както и свонодните търговски отношения, всичко останало е кошмар. От нато изобщо ползи няма.

    Коментиран от #32

  • 17 Патето Яки

    13 17 Отговор

    До коментар #12 от "ДОЛУ РУСИЯ":

    Слава на Украйна и Русия, те са един народ.
  • 18 Пошел нах

    12 14 Отговор

    До коментар #12 от "ДОЛУ РУСИЯ":

    Заминавай към Донбасс. Търсят се навитаци.
    Или пишеш вече оттам?
  • 19 Гледам

    2 38 Отговор
    Кремлю на Болгарию Х положить!
  • 20 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    22 28 Отговор
    Руснаците мислят за благото на РБ като искаха да ги направят енергийно независими с нова АЕЦ и цял поток газ + транзините дебели такси за хазната на РБ.
  • 21 Българин

    20 19 Отговор
    Дежурния по Факти къде ми са стотиците плюсове като на глупостите на руските тролове, а нали сме НАТО, а не заддунайская малко лоялност или валят рубли

    Коментиран от #29

  • 22 Тодор Живков

    21 5 Отговор
    Някой друг няма как да мисли за твоето благо. Ако ние не се грижим за нас, сме обречени.

    Коментиран от #23

  • 23 Ахах

    8 17 Отговор

    До коментар #22 от "Тодор Живков":

    Национално бедствие русофили пише цял ден ,има друг дневен ред вече глупако
  • 24 Перо

    15 19 Отговор
    Дойче зеле на чичко Шорош!
  • 25 Чудих се кой пише подобни глупости и

    14 17 Отговор
    Върнах на заглавието и без да се очуда виждам DW!!!! Вие е карате като в 30.--40години на миналия век в Германия!!! Много време мина от тогава ание сие карате по старо му, не се получава, не го ли разбрахте!!!!
  • 26 А вие

    4 2 Отговор
    Сие карате по старому
  • 27 ВЕЧНА ДРУЖБА

    12 17 Отговор
    РУСИЯ - ВРАГА НА ГЕРБ Е НАШ БРАТ И ПРИЯТЕЛ !
  • 28 Ам Чи

    17 14 Отговор
    РУШЛЯНИИИ И ПРОДАЖНИ БЪЛГАРИ МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ ,САМО РУСОФИЛИСТИЦИТЕ ВЯРВАТ .А ПО МИНУСИТЕ ЩЕ ВИДЕМ КОЛКО РУСКИ ТРОЛЕИ ИМА
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сандо

    10 17 Отговор
    ДВ да се занимава с германските проблеми,че там съвсем я окъсаха,и да не ни дават много акъл.И най-вече да лишат от заплащане българите-драскачи там,че те освен да дискредитират ДВ,друго засега не са постигнали.
  • 31 пешо

    10 13 Отговор
    по голяма глупост не бях чел .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Я да видим

    15 17 Отговор
    Държави с имперски интереси са примерно Русия, Турция, САЩ, Англия. Не е важно с кого сме "приятели" а каква полза имаме. Със сегашните западни "приятели" България преживява брутален икономически упадък който е на път да доведе до изчезването на държавата България..
  • 34 ха ха

    15 7 Отговор
    чеченците най-добре знаят какво е любов към русия
  • 35 Да отбележа

    17 8 Отговор
    Много задунайци тука бе.
  • 36 Българин

    15 8 Отговор
    Пълно е с национални предатели
  • 37 Ам Чи

    13 8 Отговор
    РУСИЯ ГО ТЪЛКУВА КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО
  • 38 православен

    8 19 Отговор

    До коментар #6 от "Ариец":

    нищо много си се Объркал или просто си сбъркан "горд" еврогей
  • 39 РусоРоб

    13 7 Отговор
    рашаните никога неса искали силна българия, още от турско време, на тях им трябва слаба и разединена българия и те да си разиграват коня тука както си искат, наивници да им верват болллл
  • 40 АБЕ

    8 2 Отговор
    Ако са искали с 1-2 милярда да са го постигнали.
  • 41 хаххаххах

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    за това ли няма нито една проруска партия в парламента? :D
  • 42 Димитров

    6 20 Отговор
    Когато говорим за такива велики страни като Русия,не трябва да забравяме ние кои сме,обекнивни сме,или примерно мразим всичко руско тъй като нашия дядо е осъден от Народния съд.В края ня кпаищата защо да харесваме примерно повече Великобритания или САЩ,МОЖЕ БИ ИМ ДЪЛЖИМ НЯКАКВА БЛАГОДАРНОСТ ИЛИ СМЕ БЛИЗКИ ПО ЕЗИК И КУЛТУРА?Вече Ви чувам-те са носители на демокрацията,но техните интереси винаги съвпадат с нашите ли?Така,че внимателно с великите!

    Коментиран от #47

  • 43 Велик монгол

    6 4 Отговор
    Бой ,подчинение и докарайте златото в Москва
  • 44 До Дойче Веле

    17 6 Отговор
    Тече усилено план за създаване на руско малцинство в България. Последващ "референдум" тук ще е най лесната задача пред Кремъл.
  • 45 стоян георгиев

    15 3 Отговор
    руснаците изнасят всяка година от страната между 5 и 10 милиарда лева.тва са парите дето им плащаме за суровини.вноса обратно към русия е между 300 милиона и милиард.демек само за последните 30 години са ни изтекли в русия 200 милиарда лева.нямаме друг търговски партньор ,другите големи като китаи,германия или сащ сме около нулата даже износа ни при немците надвишава вноса.единствения спад при руско-българското негативно салдо са при санкциите след 2014 година.именно благодарение на санкциите заради намалените цени на газа и нефта спестихме около 15 милиара лева ,които не изтекаха по посока москва.тва е сухата статистика.всеки дрогар да си прави сметката после що му е празен джоба!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 5 Отговор

    До коментар #42 от "Димитров":

    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца с псевдоним - Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”.
    По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
    За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
    През Априлското въстание излизаме с черешовото дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които просто ръждясват в одеските складове.....
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки... КOПИ-ПEЙCТ: ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    пaтрoни зa ШacпoOщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaл

    Коментиран от #51

  • 48 упадък

    1 16 Отговор
    Няма връзка между България и Украйна спрямо интересите на Русия.
    Украйна това е перлата на Русия,това е родния дом на руската държава ,още там живеят много хора с руско самосъзнание.Бългаиря , вече никои за жалост.
  • 49 Юрган Чолак се облекчи чрез....

    2 18 Отговор
    Дочен велен продажен!Много продажници,много плужеци много предатели се нажвъкаха през последните тридесет години.Голям урожай ще има при жътвата която наближава..
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Димитров

    2 17 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Значи ние по.скоро сме англосаксонци,а ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ е дело на Великобритания,а Русия е снабдила Османската империя с най.съвременните пушки?Днес става модерно да се подменят истините,така че давайте напред с измислени и приспособени факти.
  • 52 ВАСИЛ

    14 0 Отговор
    КОЙТО НИ ОСВОБОДИ - ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Вова KaпуТкин

    20 0 Отговор
    Верно ли сте 80%?! А що взехне само 2% на изборите?