22 Април, 2021 19:00 2 946 27

Случаят Джордж Флойд: тази присъда ще влезе в учебниците по история

  • джордж флойд-
  • дерек шовин-
  • минесота-
  • сащ

Как тези два свята, с техните различни преживявания и разбирания, ще обсъждат реформата в полицията или пък една коренна промяна в обществото?

Случаят Джордж Флойд: тази присъда ще влезе в учебниците по история - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Присъдата срещу бившия полицай Дерек Шовин за убийството на чернокожия Джордж Флойд е малка сензация. Но все още не означава настъпила промяна. Дори може да направи реформирането на полицията още по-трудна задача.

Баскетболната звезда Леброн Джеймс вчера публикува в своя “Туитър” акаунт само една дума, изписана с главни букви, но тя беше достатъчно красноречива: отговорност. Известният спортист не я е избрал случайно. Защото на един мъж му беше потърсена отговорност за това, което направи миналата година. Дерек Шовин е отговорен за смъртта на Джордж Флойд. Ако Флойд не го беше срещнал на 25 май 2020 година, щеше още да е жив. Толкова е просто. И по тази причина се очаква Дерек Шовин да прекара дълго време в затвора.

Един случай, който ще остане в историята

Това е един процес, който би трябвало да е съвсем в рамките на нормалното за една правова държава. Но присъдата, произнесена в Минесота, ще влезе в учебниците по история. Защото Дерек Шовин е бял полицай, а Джордж Флойд е чернокож мъж. И защото всичко това се случва в САЩ, където на полицията рядко ѝ се търси отговорност за нейните действия. И не на последно място - защото в САЩ непропорционално голям брой чернокожи умират от оръжията на полицаи.

Цяла Америка следи случая, показва още тази присъда. А също и това, че полицията не е сляпа за действията на редовите полицаи. Фактът, че полицаи свидетелстваха срещу техен колега, е една малка сензация.

Лаконичният коментар на Леброн Джеймс ни казва и още нещо: повод за празнуване няма. Защото отговорността и възмездието не означават справедливост и равенство. Президентът Джо Байдън правилно определи присъдата като “стъпка напред в марша към справедливостта”. Но множество трудности продължават да стоят пред това, което той иска да постигне като “реална промяна” и „реална реформа“. Много американци, особено от консервативния лагер, разглеждат расизма като преодоляно явление, робството като изтрито зло и равните възможности между чернокожите и белите като постигната цел. И също така вярват, че полицията се отнася еднакво както към чернокожите, така и към белите.

Житейският опит на хората с тъмен цвят на кожата демонстрира нещо съвсем различно: маргинализиране и снизхождение, неравни възможности за развитие, липса на доверие във върховенство на закона в САЩ.

Могат ли двата свята да се срещнат?

Как тези два свята, с техните различни преживявания и разбирания, ще обсъждат реформата в полицията или пък една коренна промяна в обществото?

Според песимистичния сценарий, вчерашната присъда може да затрудни още повече този процес. След като върховенството на закона показа, че работи, натискът за промяната в него сега може да намалее. Това не би било добра новина за семействата на Бриона Тейлър, Джейкъб Блейк, Даунте Райт, Адам Толедо или всички останали, които все още очакват възмездие и справедливост. Не трябва да се забравя, че доказателствата срещу Дерек Шовин бяха еднозначни, а видеото на смъртта на Джордж Флойд - разтърсващо. Останалите случаи не са толкова категорични.

В Минесота един полицай беше осъден да понесе своята отговорност. Нищо повече не се е случило. Но Америка следеше зорко случая и вече не може да извърне очи.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор ох боли

    38 5 Отговор
    Влезте в циганска махала и ще разберете защо там трябва да стреляш а не да говориш. Канибализвът е жив все още.
  • 2 Апостол Павел

    11 3 Отговор
    Това е добра новина, тъкмо ще смени апостол Петър, и най-вероятно аз ще съм номер едно, защото съм образован и не съм дрогаджия.
  • 3 не може да бъде

    45 4 Отговор
    Демократите и техните подобни решиха да направят полицая изкупителна жертва!Това е политико-социален -правов пирует без прецедент!Парадоксът е в това,че когато полицията в САЩ е прилагала несъразмерно физическо насилие и е арестувала без особена причина, тогава всички управляващи са се правели на глухи и слепи.Но в случая с Флойд полицаят е предприел насилие според действащите инструкции и е имал основание да действа така!?А последвалата истерия показа дълбочината на гнилостните процеси в САЩ .....
  • 4 Гюнтер

    8 9 Отговор
    В Дойчланд се раждат масови убийци.На всеки жив Немец се падат поне 10 убити .Обичат тази професия дойчовците.
  • 5 БПФ

    39 5 Отговор
    Проблемът е в това, че никой дори не говори за справедливост за Ашли Бабит, застреляна като куче в Капитолия, където бе отишла заедно с четвърт милион американци, да защити гражданските си права... защото тя макар и ветеран от американската армия без никакви криминални прояви, е бяла жена и животът и няма никакво значение !!!
    Проблемът е в това, че сега всички вдигат шум за бял полицай, застрелял чepна "тийнежджърка" (с фигура и килограми на сумист) сукинки преди да забие огромен нож в гърба на друго момиче... сега сигурно и тоя полицай ще го хвърлят в затвора, задето не е оставил чeрната спокойно да заколи жертвата си !!!

    Много скоро полицаите ще вдигнат ръце и ще откажат да защитават гражданите... и това ще е краят на Америка !!!

    Коментиран от #7

  • 6 Муньо

    30 4 Отговор
    И ако беше останал жив Флойд,бог да го прости,каква полза за обществото щеше да има, за един приятел питам...

    Коментиран от #13

  • 7 kkk

    7 30 Отговор

    До коментар #5 от "БПФ":

    Какви права е търсила тая свиня миризлива бе? Достъпа до Капитолия е ЗАБРАНЕН за всякаква паплач и дори е учудващо, че само тая гръмнаха както се полагаше НА ВСИЧКИ нахлули в сградата.
    Дали е имало измами при изборите е друга тема, но когато се НАХЛУВА НЕЗАКОННО в сградата където е събран ЦЕЛИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА ДЪРЖАВАТА това си е 100% опит за държавен преврат и в такъв случай резонната заповед е "стрелба на месо".

    Коментиран от #22

  • 8 ГЕРБ=БСП=ДПС

    22 1 Отговор
    На мен ми направи впечатление бързината на работа на американския съд. Съда реши за по-малко от година. У нас такива дела се точат по 10 години. Днес Хаджигинчев и Мая Манолова започнаха да прявят нещо по въпроса. И веднага ги заляха с помия. Предполагам атаката идва от средите на партиите прокурори и съдии.
  • 9 Мародер

    33 2 Отговор
    Присъдата срещу полицая Дерек Шовин е изсмукана от пръстите! Джордж Флойт е бил престъпник с богато криминално досие за което беше забранено да се говори! Тази присъда ще се завърне като бумеранг да отсече главите на безсъвестните съдии произнесли я под натиск и срещу подкупи. Запомнете това!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един от ЕС

    24 2 Отговор
    Не понасям кюнците и тяхната наглост.САЩ направиха един престъпник и крадец, борец за свобода(визирам Навални).Демократите,които са джендърска партия,направиха друг престъпник(кюнец),икона на страдаща раса,а той дефакто е бил престъпник с досие.В последните години сме свидетели на расизъм,но от страна на черните,третополовите,хомосексуалистите и всякаква из.мет спрямо белия НОРМАЛНИЯ човек.Мразя САЩ и всичко американско.Живея в западна Европа и съм с арийско потекло.Мразя Брюксел и ЕС,защото те са папагали на САЩ и искат глобализация и обезличаване на народите в Европа....Мой приятел българин редактира на български моето изказване и каза,че ще изпусна парата.
  • 12 Mister Cro

    5 2 Отговор
    Най-новият виц - "Бай Ганьо расист"
  • 13 Mister Cro

    5 15 Отговор

    До коментар #6 от "Муньо":

    И какво, да разрешим на полицаите, които са по-тъпи от магарета, да раздават смъртни присъди, а? Никой не отрича, че Флойд е имал криминално минало, но полицаят няма право да отнема живота му, това е връх на произвола и беззаконие!

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ккк

    11 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    И не на последно място - защото в САЩ непропорционално голям брой чернокожи умират от оръжията на полицаи.Ами когато черен извърши престъпление бял ли да е виновен
  • 17 Шамара

    13 2 Отговор
    И какво ще защитаваме бандиди и наркомани от полицията,? Ами тогава защо ни е полиция като ще ги съдим,? Да правилно ако не беше срещнал полицая щеше да е жив? Да ама не защото е бил яко надрусан и болен от ковид! А защо некажете кой е той? Бияч в дискотека, нарко пласьор, плаща с фалшиви пари в магазина, обирджия на апартаменти ..... а какво ще кажете за бременната жена, която той обира в собственото и жилище с насочен пистолет в корема и.....? Тоя трябва да умира много пъти не един път!
  • 18 auuu

    2 1 Отговор
    тия па история имали ... страната символ на робовладелството
  • 19 Грую

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Mister Cro":

    И кой си ти да съдиш дали полицаите са тъпи или не? Че иди в полицейска униформа в столипиново и ще разбереш че да си полицай не е като да четеш новините.

    Коментиран от #23

  • 20 Shponka

    3 1 Отговор
    DW по добре да обърне внимание на това, колко високо се цени човешкия живот в САЩ, имайки предвид обезщетението, което общината на града изплати на роднините на жертвата, в размер на 37 000 000 долара!
  • 21 someone

    9 2 Отговор
    Нито дума за Флойд ,че е престъпник и е осъждан , нито с какво се занимава , така се изкривява и закона ,скоро като видиш чернокож и си полицай ще трябва просто да седиш и да гледаш докато те убие, защото демонкрацията го изисква.Като един случай преди няколко дни където чернокожа на 16 беше извадила нож и нападнала хора и полицай я застрелва и веднага протести, защо ? Какво трябва да направи да й подари цветя ли ? Това само показва откачеността на обществото в САЩ.
  • 22 Полицай

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "kkk":

    То, и на нас ни издадоха такава заповед, като атакувахте парламента, ама не я изпълнихме! И въпреки това ви озаптихме!
  • 23 Колега

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Грую":

    Не му обръщай внимание на тоя! Най-обикновен наркоман и престъпник на дребно! Такива колкото щеш! Върши си работата спокойно! Това е България! Няма допуснем подобни ексцесии!

    Коментиран от #24

  • 24 Mister Cro

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Колега":

    Нито съм наркоман, нито съм престъпник на дребно! Адвокат съм, и като професионалист, мога да ти кажа, че е абсолютно недопустимо да се оправдава полицай, който показно отнема човешки живот! Да се оправдава подобно насилие е опасно, тъй като утре то ще бъде употребено потенциално срещу кой да е гражданин безпричинно и произволно! Човешката цивилизация отдавна е достигнала ди и закрепила институционално идеята за разделението на властите! Органите на прокуратурата и полицията могат да разседват деяния, представляващи престъпления, както и да ги предотвратяват, но нямат право да произнасят присъди! Това е работа на съда! Въпрос на развитост на едно общество е, колко е ефективен съда, както и полицията и прокуратурата! Да се оправдава полицейско насилие, особено довело до причиняване на смърт на обезвреден човек, означава само едно и то е беззаконие! Престъпност не може да се бори с престъпни действия на правоохранителните органи!
  • 25 Минувач

    4 2 Отговор
    Никой обаче неспоменава що за "птица" бе този Джордж Флойд....
    Превръщането на престъпник в национален герой /почти/ е изключително глупаво и последиците изобщо няма да са еднозначни!
  • 26 Как беше?

    4 2 Отговор
    Вола рие,но на гърба си хвърля! За да спечелят вота на саждосаните, изиграха този режисуран сценарий.Но това със сигурност ще им изиграе много лоша шега в бъдеще време.Веднъж разпасали се,техните хх,ряци ще се чувстват недосегаеми във всичко.Сега са с Тях,но утре като се затвори кранчето ( а това е неизбежно) ще им покажат,че монетата има две страни.По същия начин,но с друга цел ,съсипаха тотално Ю.Африка.Защото режима на П.Бота не им играеше по свирката, като не ги пусна да превземат златните,диамантените и уранови находища.По времето на П.Бота, бяха държава- мечта.И за Изтока,и за Запада.Единствената държава в света,в която можеш спокойно срещу банкноти в ранд,да получиш златен ранд във всяка тяхна банка.В онова време,един ранд се обменяше за 3,4 $. Дойдоха хъхряците с техния мандел- бандел и за по малко от тридесет години ранда се срина до 14 наши стотинки! Коментара е излишен!
  • 27 бай Даньо

    0 0 Отговор
    А мъдератора Ганчо и той расист!? Интересна "държава" е България ша са упраи ...