Last news in Fakti

23 Април, 2021 19:00 4 401 32

След речта на Путин. Няколко предположения

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • сащ

Той много иска да изглежда като грижовен баща за руснаците, окончателно да потисне всякаква опозиция в страната и да си осигури безпроблемно управление през отпуснатите му още 15 години във властта

След речта на Путин. Няколко предположения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашната реч на Путин не поднесе изненади във външнополитически план. Тя беше замислена така, че да накара всички да се чудят какво може да последва оттук нататък. Константин Егерт с няколко предположения.

На 21 април руският президент Владимир Путин посвети по-голямата част от годишната си реч пред Федералното събрание, както се очакваше, на битката срещу пандемията и предизборното раздаване на пари. Както изглежда, подгряването на електората преди изборите за Държавна дума през септември вече е в пълен ход. На външната и отбранителната политика Путин посвети съвсем малко време в края на обръщението си.

Путин вярва на Лукашенко

Обръщайки се към руските граждани, той се показа необичайно мил, неофициален и дори ги нарече "скъпи". Затова пък в тона си към Запада не изневери на стила си. "Погледнете себе си!", каза той, обвинявайки Запада в това, в което самият Запад обвинява Москва: в организирането на държавен преврат, в кибератаки и в политически убийства. Путин дори припомни за забравения Виктор Янукович, който, по думите му, е бил свален от прозападните конспиратори. Той също така изцяло подкрепи версията, че руските и беларуските специални служби са предотвратили пуча срещу Лукашенко в Минск, потвърди и това, че се подготвяло физическото ликвидиране на беларуския диктатор.

Фактът, че руското ръководство не осъди военния преврат в Мианмар и дори изпрати делегация на военен парад в столицата на страната Найпидо, изглежда изобщо не притеснява Путин. В останалата част от външнополитическото си послание той увери, че Москва много искала да си сътрудничи с всички.

В света на Путин Америка е зловещият бенгалски тигър Шир Хан от "Книга за джунглата" на Ръдиард Киплинг. А в ролята на чакала Табаки биха могли да влязат например чехите, които по заповед на Вашингтон гонят невинни руски дипломати. Или пък украинците, които, както тръби кремълската пропаганда, струпвали войски по границата с Русия, за да превземели "руския Донбас". Изглежда, че Путин смята Русия за Маугли, който се брани срещу кръвожадния Шир Хан.

Сигнал към Байдън

Този път Путин не се впусна във външнополитически детайли. Той не даде никаква оценка за отношенията на Русия със САЩ и ЕС, не спомена нито един международен проблем (разоръжаването, Иран, Сирия) и не похвали отличните си отношения с Китай, които обикновено представя като модел за хармония и антипод на безкрайните конфликти с подлия Запад. Причината е ясна: Русия е толкова изолирана на Запад, че всъщност няма за какво да се говори. На практика няма никакви отношения. Като изключим това, че Путин има желание да си сътрудничи по темата за климатичните промени. Даже неговият прес-секретар потвърди желанието му да разговаря по тези въпроси с Джо Байдън в рамките на виртуалната среща на върха за климата.

Речта на Путин беше замислена така, че да накара всички да се чудят какво може да последва оттук нататък. Така например председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко още преди президентската реч обяви, че Горната камара на парламента ще се събере на 23 април, за да изпълни инструкциите на Путин. Можем да предположим, че сенаторите ще дадат разрешение за изпращане на войски в Беларус, за да защитят Лукашенко от интригите на НАТО. Или да оторизират признаването на тъй наречените "ЛНР" и "ДНР" (Луганска и Донецка народни републики) с последващо изпращане на "миротворци" там. А може би всичко е по-просто: събирането се налага заради обещаните щедри плащания от Кремъл, за което се налага да бъде актуализиран законът за бюджета.

Много рекламираното посещение на Лукашенко при Путин в Сочи този четвъртък ще бъде показателно в този смисъл. Беларуският диктатор обяви миналата седмица своеобразно "епохално решение", което ще наложи със свой указ. Правомощията на Лукашенко са почти неограничени и умишлено неясни. Като върховен главнокомандващ той може да поиска от Путин спешно да изпрати войски в Беларус и да официализира това постфактум - с по-късен акт на парламента. Приемането на руската рубла, отказът от суверенитет и влизането в състава на Руската федерация ще изискват повече формалности. Но нищо не пречи на Лукашенко да води такъв разговор с Путин в Сочи, а на Путин - да поддържа този разговор, без да поема никакви твърди ангажименти.

В очакване на Меркел и Макрон?

Украинската тема обаче все още не е изчерпана, а тя крие по-големи проблеми за Путин, отколкото тази за Беларус. Може би Путин очаква Ангела Меркел и Еманюел Макрон да се опитат да го убедят да не нагнетява обстановката. Той пък, от своя страна, може да поиска да окажат натиск върху украинското ръководство да бъде възстановено подаването на вода от Херсонска област за Крим. Дори Путин може да изтегли руските войски по границата с Украйна ("Нали ви казвахме, че това са просто учения!"). Но все пак ми се струва, че най-малкото Путин иска да накаже президента Володимир Зеленски за наложените санкции срещу проруските медии и срещу основния прокремълски политик в страната Виктор Медведчук.

Ясно е, че напрежението в отношенията с Украйна е инструмент за натиск върху Запада и начин за отклоняване на вниманието от гладната стачка на Алексей Навални. Путин се надява до лятото да се е разправил с неговите структури в страната, а самият Навални да бъде прехвърлен някъде в чужбина в сериозно влошено здраве - и най-добре, ако може да го размени срещу някого, например срещу един Виктор Бут. Ако това не се получи, тогава Путин ще бъде готов на всякакви санкции - стига Навални да не се окаже на свобода в Русия.

Общият извод от речта на Путин е следният: той много иска да изглежда като един грижовен баща за руснаците, окончателно да потисне всякаква опозиция в страната и да си осигури безпроблемно управление през отпуснатите му след "нулирането" на досегашните му управленски мандати още 15 години във властта. В същото време Путин вярва, че западният Шир Хан дебне всяка възможност да го свали от власт. Затова и гръмко заплашва въображаемия тигър, надявайки се да го отблъсне от стените на крепостта Русия.

Константин Егерт е руски журналист и автор на коментарна рубрика в ДВ


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отче Благослови

    80 9 Отговор
    Путин - некоронования Цар на всички православни християни!

    Коментиран от #5

  • 2 Татарчев

    27 13 Отговор
    Този човек управлява добре но както е тръгнал ще подобри рекорда на кралицата
  • 3 Преднамерена статия

    87 5 Отговор
    Путин се старае да работи за народа си,респ.Русия,а не за вас,респ.Запада.Що си толкова жалък бе,Западе,тунизийците ви колят като кокошки,вие все Путин та Путин.Ама наистина не ставате за нищо..
  • 4 Рундьо Радев

    21 12 Отговор
    Давай, Путя!!! Это твой план. Мы лишь исполняем.
  • 5 ха ха хаааа

    7 42 Отговор

    До коментар #1 от "Отче Благослови":

    Путин - Отровителят на гащи ...
  • 6 РРадев кенефали

    5 29 Отговор
    Я верен моему другу, российскому Президенту В.В.Путину!!
    Всегда ваш,
    Р.Р.
  • 7 !!!?

    0 0 Отговор
    Речта на Путин и руската действителност !!!?

  • 8 1234

    71 6 Отговор
    20 г рейтинг 70%. Народите винаги преценяват най точно. Неговата единствена цел беше да възвърне величието на Русия. И той успя. Служейки честно, без лъжи и мантри.
  • 9 дойчезеле

    53 1 Отговор
    Немска алчност, прасната през лакомите пръстчета вие на умрело, оле!
  • 10 Чуден

    4 37 Отговор
    Човека, че е способен лидер спор няма. Че е удобен за балансиране на олигархията в Русия, също. Но не е нормално само той и никой друг да управлява толкова години. Трябваше отдавна да е минал към задкулисието. Също все повече започва да се усеща липсата на идеология в Русия. Ако си позволи да навреди на Навални, ще го изкарат, че е узурпатор на властта. Нещата им се затягат сериозно.
  • 11 !!!?

    7 21 Отговор
    Най-голямият успех на Путин е че държи Ордата в лагера !!!?
  • 12 казах

    63 2 Отговор
    Опозиционите сили в Русия никой не ги преследва. В парламента има 3 опозициони партии. Навалняците не са опозиция, те нямат партия. Те са 5 колона на хранилка на запада. Нейната цел е свалянеот власт на Путин с помощта на цветна революция. Кой би търпял подобно нещо в страната си. Видяхте какво стана в Капитолията, когато влязоха там.
  • 13 Рундьо Радев

    4 22 Отговор
    Браво!! После моего мандата Путин усилить контроль над Болгарией. Увидите Вы русский медведь!! Теперь и Слави за нами. Он все четко исполняет.

    Коментиран от #19, #31

  • 14 Дийче веле

    47 2 Отговор
    Хаха . Вместо да пишат глупости, Дойче веле можеха просто да преведат неговите думи. Вместо това се впрягат да преразказват слагайки 100 кила Натовска пропаганда. Обръщението на Путин го има на Английски за всеки да чуе версията без умрялата Натовска пропаганда.
  • 15 no name no face no number

    39 2 Отговор
    Путин си е добре, но си вижте вашата меркелица че съвсем се отнесе
  • 16 Диверсант

    42 1 Отговор
    И по каква тема трябва да си говори Владимир Путин и Русия със лицемерния запад.????? Трафик на нещастни негри от Африка в Европа.??? Бракове на гейове и лесбийки.???? Държавен тероризъм с физическото ликвидиране на държавни ръководители.??? Медицинска диктатура и фашизъм.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 грантажия

    13 3 Отговор
    защо демократичният запад предаде Навални в ръцете на сатрапите от КГБ? Разочарован съм, спирам да "работя", не ми трябват повече пари, събирам, каквото ми е останало и бягам. Къде да бягам? Няма къде...олеле...пак ли Путин трябва да ме спасява? Знам, че е "строг но справедлив", сигурно ще се смили. Иначе трябва да връщам парите.
  • 19 ти си

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "Рундьо Радев":

    руски шпионин. Гешев, хвани го този
  • 20 ДжафДжаф

    38 0 Отговор
    Путин прави обръщение към нацията, което по принцип си е вътрешнополитически ход, но въпреки това медии от цял свят се надпреварват да пишат коментари и да съчиняват всевъзможни небивалици като това чудо тук! Дори само този факт е достатъчно показателен за влиянието на Русия и Путин в световен мащаб. Всъщност в Тубата има клипове с негови изяви от преди 20г, които продължават да трупат зрителски интерес и коментари. Безпорен факт е, че на международната сцена в момента няма друг политик от мащаба на Путин. Всъщност ако след 300г историците решат да квалифицират сегашният период в историята, то безспорно това ще бъде епохата на Путин.
  • 21 ТОЧКАТА

    27 0 Отговор
    ТОЙ КАЗА КАКВОТО ТРЯБВА!!!!!Само тъпанарите се ЧУДЯТ!!!МИ ЧУДЕТЕ СЕ БЕ!!!!!!!
  • 22 Вълко Червенков

    1 23 Отговор
    Тъпите речи на Плешивото Кремълско Запъртъче впечатляват само лоботомирани,безмозъчни русофилистични олигофрени.Велика Америка е решила,окончателно да смачка Рускенефа,както навремето смачка СССР.Играта свършва,другарки и другари.

    Коментиран от #25

  • 23 Герд Мюлер

    20 1 Отговор
    Константине, колкото и украсена с разни герои от приказките, твоята статия не казва нищо ново. Не разбра ли, че никога РФ няма да придобие облик, подобен на англо-саксонската либерално-соросоидна демокрация (АСЛСД)? Не разбра ли, че границата между начина на управление не РФ и АСЛСД е границата между Украйна и РФ? Не разбра ли, че РФ не е някаква държавица, като Полша, Чехия или Словакия... С РФ не може да говориш "врели-некипели". Не можеш да си играеш на някакъв спорт: днес ще си обидя Путин, утре ще наложа санкции, други ден ще изгоня дипломат, следващия ден (това), по-следващия ден (онова). Ако Западът, и най-вече САЩ, преустановят този вид "спорт" и започнат да си гледат собствените държави, всичко ще си дойде на мястото. Но както има "+" и "-" така ще има винаги и Запад (САЩ и съдружие) и Изток (Русия, Китай и съдружие).
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 DW Eдно си здае и все си лае!!

    11 0 Отговор
    ПУТИН, Навални, Кремъл, Русия, лаете, плюете и само това от вас!!!
  • 27 Знае

    2 1 Отговор
    Знае да лае
  • 28 Българин

    9 0 Отговор
    В турско-американския ни вилает медиите не пускат речта на Путин, а само господарската западна критика върху нея. Дойче веле - уж немска недия, ама с щатски началници.
  • 29 кой не разбрал

    7 0 Отговор
    а кой е константин егерт дето ни анализира речта на руския президент Путин и кой го спонсорира?

    ако константин егерт не е разбрал речта на руския президент Путин, ние може да му е обясним.
    Защото хората от свободния свят много добре разбраха речта на руския президент Путин и го подкрепят.

    Само част от западните хора, на които пандемичните западни медии, политици и контролиращите ги англосаксонски и ционистки олигарси не я разбраха, и няма да я разберат.
    Защото тези западни хора, политиците им, олигарсите им освен заплахаи, цензура, страх, отглеждане на опиум в Афганистан, военни агресии и изпращане на терористи в Сирия, Ирак, Иран, Либия, Египет, Украйна, Беларус бомбардиране на Сърбия друго не могат да измислят и разберат. Освен да унищожават, заграбват, налагат, бият и арестуват, цензурират не могат да разберат друго различно от това и си мислят, че всички са като тях.

    Затова не разбраха речта на свободния и независим руски президент Путин, която целия свободен свят разбра и аплодира.
  • 30 psf

    2 4 Отговор
    За да бъде полезен на страната си, президента Путин би трябвало да намери отговор на въпроса: защо, при наличие на такъв човешки потенциал и на територия, с такива природни богатства, Русия е икономически изостанала държава?
  • 31 Бпок панелка

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Рундьо Радев":

    шкембак БИЛА 16 Ф . Я имам 10 минутен полет със СУ -Е малко го нацапах ама тва с новото ф 16 нема се случи .щот у цената му са включени и 200 санитарки да го лъскат -ама ако дойдат въобще.И оня Радев да неми се прави на експерт .щото я и жипо сме по-големи от него.ОН знае да лети .ама па ние знаеме как само да ни возат .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.