Last news in Fakti

26 Април, 2021 19:00 7 925 25

Какво ли е да си жена в Мароко?

  • мароко-
  • жена-
  • жени-
  • арабски свят-
  • арабки

В Мароко абортите са забранени, а животът с извънбрачно дете е немислим

Какво ли е да си жена в Мароко? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В кралство Мароко се приемат все повече нови закони, които да пазят жените от насилие. Но в действителност консервативното законодателство продължава да наказва основно тях. Годишно стотици новородени биват захвърлени, защото майките нямат друг избор. Абортът там фактически е невъзможен, а животът с извънбрачно дете - неприемлив. Сексът преди брака не е просто табу, той се наказва със затвор.

Пушиш? Значи си лека жена.

В консервативната страна дори и една филмова роля може да се окаже сериозен проблем. През 2015 година актрисата Лубна Абидар изиграва главната роля във филм, разказващ за проституцията в туристическия център Маракеш. В Мароко проституцията е забранена, но въпреки това - широко разпространена. Заради ролята си Абидар често е била обиждана и дори нападана на улицата. "Мен ме обиждаха заради това, че изиграх ролята на проститутка. Но много жени в Мароко чуват подобни неща на улицата всеки ден", разказва тя. И дава конкретни примери: "Пушиш цигара? Значи си лека жена. Обличаш си рокля? Лека жена. Различна си от всички останали? Лека жена". Впрочем, филмът, в който е участвала Абидар, е забранен в Мароко. "На жените тук сякаш се казва: вие не може да се влюбите. Ако бъдете изнасилени или забременеете, рискувате да попаднете в затвора, защото сте правили секс без брак. И това мароканките го преживяват всеки ден", разказва журналистката Соня Тераб. Тя е сред основателите на проекта "MoroccanOutlaws" ("Мароканци извън закона"). Той настоява за премахване на законите, които криминализират индивидуални свободи - включително тези, които засягат ЛГБТ-общността.

За мнозина абортът е единствената опция

"Колектив 490" е името на друг проект, създаден през 2019 година. Числото 490 намеква за параграф в Мароканския наказателен кодекс, който криминализира извънбрачните сексуални отношения. В социалните мрежи движението се опитва да насочи вниманието към двойните стандарти в Мароко с анонимни съобщения от засегнатите. В Мароко контрацептивите са лесно достъпни, но сексуално образование в училищата няма. Легалните аборти са почти невъзможни, затова мнозина прибягват към нелегални интервенции. В противен случай жените трябва да намерят начин да се отърват от децата си, за да не бъдат маргинализирани. Мъжете пък трябва възможно най-рано да се "докажат" - често "първата им жена" е някоя проститутка. Същевременно мобилните приложения за срещи са хит. В социалните мрежи популярност набират групи, в които мъже и жени разказват за сексуалните си похождения.

"От една страна отношението към семейството, към културата, към религията, към ценностите - всичко това се концентрира в женското тяло. От друга страна обаче имаме колективни движения и индивидуални стремежи за свобода. Женското тяло се превръща в бойно поле", казва социоложката Сана Ал Аджи. "От средата на 1990-те години наблюдаваме как ислямистите проникват в обществото - в организации, те присъстват в жилищните квартали, имат религиозни канали, които се финансират например от държавите от Персийския залив и призовават жените да се забулват", разказва Сана Ал Аджи. "Аз израснах в обикновените квартали на Мароко, посещавах държавно училище - нямах учителка, която да се забулва. Днес повечето преподавателки в гимназии, университети и начални училища са забулени. Това се дължи не само на ислямистите в Мароко, но и на политическия ислям като цяло, който направи много общества по света по-консервативни."

Настъпва промяна, макар и бавно

И все пак: мароканското общество се променя, казва социоложката. Темата за правата на жените се обсъжда все по-често публично. Атеисти, хомосексуални или мароканци, отрекли се от исляма, говорят открито с имената и лицата си - нещо, което в миналото е било немислимо. Групите за защита на правата на жените изразяват позиции както по улиците, така и онлайн. Сана Ал Аджи не приема критиката, че всичко това се подкрепя само от една малка елитарна група в Мароко. "Именно тези малки групи насърчават обществата да се модернизират", убедена е тя.

Автор: Дуня Садаки


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Врачка

    10 2 Отговор
    Била съм на почивка в Мароко.В кафенетата само с мустакати мъже,на пазара —също.Толкова моторетки не бях виждала в движение.Имаше файтони и миришеше на фашкии.Къщите им червени ,квадратни или правоъгълни.Ориент.Бивша френска колония.Много хубаво местно вино
  • 3 Миро

    12 0 Отговор
    Нещата с жените там са като с киндер сюрприз. Нямаш идея какво има.
  • 4 DW-пропаганден машинен

    20 2 Отговор
    DW въртят, сучат и все, към ЛГБТ бутат! Няма значение статията може и да е за полярните мечки, но и там, ще ги наврат в ЛГБТ общността !
  • 5 мега феминист

    15 14 Отговор
    Колко им е непоносим живота на жените в Мароко,не могат да правят секс с когото си искат,не могат да,убиват неродени бебета,не могат да разнасят болести,ужас веднага тези поробени и изтерзани жени да бъдат освободени от това тежко иго.

    Коментиран от #12, #13

  • 6 Стамат магарето

    8 1 Отговор
    Питайте град Козлодуй тя е снаха там
  • 7 Диверсант

    7 4 Отговор
    ГЕЙРОПА, РАЯТ НА ЗЕМЯТА. 11 НАЧИНА ЗА СКИТО МАНИПУЛИРАНЕ,,, ГЬОБЕЛС. Слагайте си маските, на опашка за ваксане и бегом в мазето с ръкавици дизенфектанти и противогаз
  • 8 ТаУмВзе

    5 2 Отговор
    Ако изкарам стотинка дори, се връщам в Маракеш. Няма такава красота. Естествено ще ме нахраните яко, че съм не знам си какво.
  • 9 феникс

    3 4 Отговор
    Няма шанс за модернизация там. Горките жени.А ЛГБТ, колкото и да съм против несвършващите им искания за права , те направо да мигрират...поне да могат да живеят без да бъдат преследвани ....имат това право.
  • 10 Махмуд

    7 13 Отговор
    Същите правила и традиции както в Мароко трябва да бъдат въведени и в България. Тогава нещата може и да се коригират.

    Коментиран от #15

  • 11 Краве реалноста

    20 2 Отговор
    В САЩ майчинството е 2 месеца платеното после ако няма пари самотната майка излиза на булеварда да се продава!

    Коментиран от #25

  • 12 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "мега феминист":

    Пишеш пълни глупости хубаво е да се замислиш преди да напишеш следващата простотия
  • 13 един от стадото

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "мега феминист":

    прав си да, не могат. Всички тези ''екстри'' там са привилегия на мъжете. За капак там не само, че жената там не може да убие нероденото си дете, ами мъжа може да убие жената заедно със нероденото си дете.. Феодализъм+ ислямизъм, ''сър''. Най- висша форма на животизъм. Дори по зле, някои животни убиват малките за да разгонят женската, тия са по зле и от тях. Иди в МАВРИТАНИЯ, там са още по- напред с матриала. Робство в прекия смисъл, не ми се пише дори..ООНето да го д*ха
  • 14 юрист

    5 0 Отговор
    ''....Публикувано във факти.бг: Атеисти, хомосексуални или мароканци, отрекли се от исляма, говорят открито с имената и лицата си - нещо, което в миналото е било немислимо....'' Уф, аман, бе- атеистите сме предимно хетеро- що ни слагате заедно с глбти... Май проблема НЕ Е за липсата на права на ХЕТЕРОЖЕНИТЕ в Мароко, а за липсата на повече права на глбти, спрямо хетерожените...Защо смесвате двете неща, като те са съвсем различни...Жена съм, никога няма да отида в Мароко или в Иран, и честно казано, малко са ми проблемите в България, че и да мисля за проблемите на мароканките в Мароко...
  • 15 юрист

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Махмуд":

    В СВЕТСКА България шериат НЯМА да има. Като не ти харесва това, защото не си от българският етнос и традициите на етноса ти са различни- ей къде е Мароко- можеш да се пренесеш да живееш там, няма нужда точно ти да се пробваш да променяш България...

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    никой не иска да живее в Мароко, мадам. Особено тия расли по нашите ширини. Искат марокански закони на европейска почва. Лошото е, че май семето е посято
  • 18 Яшар

    7 9 Отговор
    В Мароко е прекрасно.
    Море, небе, простор, твърди семейни правила, никакви разводи и без извънбрачни деца. Така трябва да се преобразува и ЕС.
  • 19 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Пет пари не давам!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дедо

    5 7 Отговор
    при положение че там няма демогравска криза и населението е с естествен прираст, няма как да ме убедите че жените страдат им е зле

    Коментиран от #24

  • 22 веледойчов

    2 1 Отговор
    Не знам какво е да си жена в Мароко, ама виждам какво е да си БЯЛ мъж на Запад. Много бели западни мъже, скоро ще искат да са жени в Мароко ми се струва.
  • 23 бушприт

    2 0 Отговор
    В Мароко проституцията е забранена,в България също.
  • 24 един от стадото

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Дедо":

    извинявай за речника, който ще чуеш/прочетеш/ сега. Ако и тебе те пердашат всеки ден по 2-3пъти искаш не искаш, и имаш яйцеклетки и ти ще хванеш, искаш не искаш. Бе голям патриот тоя мароканец бе. И що налита и на бели европейски жени тук, що ги *бе, що ръси семе на ляво и дясно. Стига си ръсил и ти простотии. Демографски срив се оправя с ред и закони не със сперма...
  • 25 123

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Краве реалноста":

    Още при забременяване, самотната майка, в зависимост от работното и положение, получава безплатно седмично доставки на храни, ако се нужаде от пари получава пари или безплатна квартира,2 месеца след като роди самотната майка в САЩ получава транспорт, след това не работи докато детето не стане на възраст за детска градина, и получава помощ за отглеждане на детето и безплатан детска градина,облекло и храна за двамата, ако иска може да учи и в университет платен от държавата, това е ако е бедна майка.Ако е богата и не е самотна пак получава подкрепа но е толкова.тези които се продават са наркотично зависими, и такива момичета отвлечени с тази цел, докато не бъдат арестувани и те и трафиканитите им.