Last news in Fakti

2 Май, 2021 10:00 4 388 39

Пред бреговете на Калифорния: десетки хиляди варели с отрова

  • сащ-
  • калифорния-
  • петрол-
  • замърсяване

Учените твърдят, че плуването в океана не е опасно за човек, но подчертават, че ДДТ се задържа в мастните тъкани на хората и животните, ако бъде прието чрез храната

Пред бреговете на Калифорния: десетки хиляди варели с отрова - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред бреговете на Калифорния учени откриха десетки хиляди варели с отровния инсектицид ДДТ. Откъде се взеха те? Колко отрова е изтекла от тях? И какви ли въздействия е оказала на растителния и животинския свят в океана?

Каталина е живописен остров край бреговете на Калифорния, известен с прекрасната си природа и богато биологично разнообразие. Край острова, а и в Тихия океан могат да се наблюдават леопардови акули, редки видове риби и тюлени.

Но дълбоко под водната повърхност бе открито огромно отровно депо. На 900 метра дълбочина лежат поне 27 000 варела с инсектицида ДДТ, които явно са били нелегално изхвърлени там преди десетилетия.

"Знаехме, че там са били изхвърляни отпадъци още през 1940-те, 50-те и 60-те години, но по-късно този факт е потънал в забрава", кава Дейвид Валентайн, океанолог от Института за изучаване на морето в Санта Барбара. От години той проучва въпроса за складираните под вода отпадъци, но не е очаквал, че може да бъде открита толкова голяма находка от ДДТ.

Що за отрова е ДДТ?

Дълги години продуктът ДДТ е използван в земеделието за унищожаване на насекоми, залагали са на него и в борбата срещу маларията. През 1972 година САЩ забраниха инсектицида. Знае се, че фирмата "Монтроуз" от Лос Анджелис дълго време е произвеждала въпросната отрова, както и че е изхвърлила нелегално варели с нея в Тихия океан. Чак през 2001 година "Монтроуз" бе осъдена да плати глоба от 140 милиона долара на Службата за защита на околната среда EPA.

Учените смятали, че са наясно с размерите на замърсяването на океана с ДДТ, но океанологът Дейвид Валентайн искал лично да провери нещата. Затова през 2011 година спуснал плаващ робот в дълбините на Океана.

"На картите ни бяха отбелязани малки издатини, които не би трябвало да съществуват там. При по-нататъшните проучвания с дистанционно направлявания робот успяхме да вземем проби. Резултатите показаха, че става дума за ДДТ, което е изтекло от потопените варели и вече се съдържа във висока концентрация в седимента", казва Валентайн.

През 2019 океанологът публикува своите резултати в студия, която предизвика голям интерес. Океанографският институт "Scripps" от Сан Диего предложи своята помощ и преди месец отново изследва морското дъно край остров Каталина.

Резултатът: открити са над 100 000 обекта, от които над 27 000 варела, по всяка вероятност пълни с ДДТ. "Предполагам, че бройката от 27 000 е твърде ниска. Бяхме шокирани от този резултат, но той беше и един вид потвърждение на нашата прогноза", казва ученият.

Варелите били разположени на огромна площ - поне колкото територията на Сан Франциско. Краят им просто не се виждал, разказват изследователите. Засега обаче е неясно колко отрова от варелите е изтекла и какви въздействия е оказала на растителния и животински свят в Тихия океан.

Учените твърдят, че плуването в океана не е опасно за човек, но подчертават, че ДДТ се задържа в мастните тъкани на хората и животните, ако бъде прието чрез храната - например при консумация на риба. При птиците това води например до следното: те снасят яйца с много тънка обвивка.

Опасно ли е изваждането им от водата?

Въпросът е какво да се прави сега с варелите, пълни с отрова - трябва ли да се вадят на повърхността? "Проблемът е, че ни липсват много информации и се движим на сляпо. Неясно е в какво състояние се намират варелите, дали всички са корозирали и дали имат пукнатини, а също и това колко опасно би било изваждането им от водата", казва Валентайн.

Той се надява на помощ от щата Калифорния и от американското правителство и се радва, че Тръмп вече не е на власт. "Преди година навярно никой нямаше да ни обърне внимание", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ми ,

    6 64 Отговор
    Какво мислите че правят там руските подводници ??!

    Коментиран от #11, #16

  • 2 русенец

    32 3 Отговор
    Браво, Бобокови! Так надо!:))))
  • 3 мосв

    39 5 Отговор
    ревизиора да отиде да види , и там може и да направи някоя кражба

    Коментиран от #7

  • 4 Лупи

    47 2 Отговор
    Цяла нощ следя, ей сега се връщам имам снимки и видео. Докато доплувам до в кщи обаче мина време. Значи потресаващо е, Шойгу и Медведев гребат, а Путин пуска варели от другия край на шлепа с по варел във всяка ръка. Братя, ще ни изтровят!
  • 5 Нали така

    44 1 Отговор
    Знаете кой е персонално виновен. Санкции.
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    56 1 Отговор
    Веднага санкции на Русия и Путин ‼
  • 7 гост

    17 7 Отговор

    До коментар #3 от "мосв":

    Да,той разбира от кражби и грабежи
  • 8 Лупи

    46 0 Отговор
    Збравих да допълня, Тръмп с една гумена лодка след тях разбутваше варелите с един кол да се разпределят равномерно! Оранжев човек лош!
  • 9 Змей

    48 0 Отговор
    Путин е виновен! СанкциЙ веднага!!!
  • 10 Грета Тунберг

    34 0 Отговор
    ДЕМ кравари
  • 11 Някой

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "ми ,":

    Търсят някакви заченки на мозък в теб, но явно не намират! Не четеш ли, че става въпрос за американска фирма "Монтроуз"?

    Коментиран от #38

  • 12 Тодоров

    43 0 Отговор
    Американските и японски изроди отровиха световните океани.

    Коментиран от #19, #27

  • 13 Кой68

    29 0 Отговор
    Диверсия от Путин ...
    Ние остро трябва да осъдим това .Не им стигна "Новичок".
  • 14 Сух

    36 0 Отговор
    Кой ли знае на наша територия колко отрова от европейския боклук е заровен. Въпрос на време е да разберем..
  • 15 Благодаря ви много

    22 0 Отговор
    Ходеше ми се отново да се къпя по тези плажове, но явно ще трябва да се откажа!
  • 16 Инсектицид

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "ми ,":

    Със това ДДТ ,съсипаха живота на голяма част,
    от пернатите по планетата!
    Разгражда структурата на черупките,
    при яйцата от там и смъртта?
    Орли, фазани,костенурки , влечуги и много друге видове,
    не могат да създадт поколение!
    Разграждането му отнема, над 150 години?
    Освен за пръскане срещу различни инсекти ,
    използван е против бълхи и въшки по хората?
    Още е в действие ,неговата отрова в българските земи!
  • 17 име

    7 1 Отговор
    ех тоя ревизоро. голям хитрец .сега сащ замърсява, но пчеличката мая ще провери и това.
  • 18 Госあ

    27 1 Отговор
    От войната във Виетнам, откъде. Самаряните тогава го изливаха върху цивилното население поголовно. Жени, деца. Основната характеристика на ДДТ е, че е силен канцероген и остава в поколенията.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    17 2 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Всъщност са използвали 2,4 Д + 2,4 Т, който е още по ужасяващ, но освен това са ползвали и много други химични оръжия. Та и ДДТ'то да е останало като не толкова ефективно и да са го изфърлили у океана.
  • 21 mi6osp

    29 1 Отговор
    Сега Байдън търси видеозаписи как Боширов и Петров пренасят варелите с Новичок, пардон, с ДДТ от Русия и ги потапят пред Калифорния.

    Коментиран от #36

  • 22 mi6osp

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Всички държави, които са правили ядрени взривове в атмосферата и на повърхността, са причинявал радиоактивно замърсяване, често по- сериозно от това след аварите в АЕЦ на САЩ, СССР, Япония. През шестдесетте години на миналия век навсякъде по света имаше дъждове със стронций 90 (полуразпад 28.5 г.!) и цезии 137 ( полуразпад 30. 7г.!!). В Италия, Франция, Швейцария и в други западноевропейски държави сега върви скандал за замърсяване с цезии 137, донесен от местата на последните френски ядрени опити в Алжир и Тунис с прашните бури.

    Коментиран от #24

  • 23 МИЧ

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Не са рушняците а украинците !
  • 24 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "mi6osp":

    Абсолютно съм съгласен.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Turbo

    16 1 Отговор
    След време там ще загробват батериите на Тесла.Те в Калифорния са свикнали.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 И кво ме

    2 1 Отговор
    интересува това? Да си направят всички там живущи среща с тоя, дето днес за 2ри път си дойде...всички, до един. Даже няма и да го преместя.
  • 29 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ЗАБРАНАТА НА ДДТ Е ДОСТА ПО-КЪСНА ОТ 1940-50-60 ГОДИНИ ЖУРНАГЪЗОС ТАПАНАРИКУС !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 МИХАЙЛОВ

    3 0 Отговор
    ...ПАК ЛИ ЩЕ ИЗТРИЕШ...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Британското разузнаване и Белингкет трябва да бъдат порицани незабавно,че не разкрили досега как агентите Петров и Боширов са плували в морето край Калифорния.А може също така сирийски подводници по заповед на Башар Асад да са складирали там химическо оръжие!...Kо най-фрапиращото е как не са открили варели с Новичок и надписи на кирилица!?
  • 36 Вече не ги

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "mi6osp":

    търси, изработени са. Обаче засега споряд дали диверсантите са същите или други, но не знаели други руски имена. Пък и в телефонните указатели опитали, ама се объркали нещо, че фамилиите все с различни окончавия, току-виж -попаднали на украинец...
  • 37 Журналистически

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "ПЕНКО":

    простотии. ДДТ /саздателят му/ има Нобелова награда /1948Г./за изобретението на този прах, за когото дълго време се смятало, че е абсолютно безвреден. ЗАБРАНЕН Е В НАЧАЛОТО НА 70-ТЕ.
  • 38 От Обоза

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Не му отваряй очите, на този" заспи"?
    Сигурно си мисли,
    че подводниците зареждат реакторите с ДДТ!
  • 39 ле ле

    0 0 Отговор
    новичок.купиха от Русия на едро с отстъпка..и сега го пращат на дребно в Лондон, дори подариха и на Нахални..