ФАКТИ.БГ

Пред бреговете на Калифорния: десетки хиляди варели с отрова

Учените твърдят, че плуването в океана не е опасно за човек, но подчертават, че ДДТ се задържа в мастните тъкани на хората и животните, ако бъде прието чрез храната

Публикувана: 2 Май, 2021 10:00
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3726
Пред бреговете на Калифорния: десетки хиляди варели с отрова
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред бреговете на Калифорния учени откриха десетки хиляди варели с отровния инсектицид ДДТ. Откъде се взеха те? Колко отрова е изтекла от тях? И какви ли въздействия е оказала на растителния и животинския свят в океана?


Каталина е живописен остров край бреговете на Калифорния, известен с прекрасната си природа и богато биологично разнообразие. Край острова, а и в Тихия океан могат да се наблюдават леопардови акули, редки видове риби и тюлени.

Но дълбоко под водната повърхност бе открито огромно отровно депо. На 900 метра дълбочина лежат поне 27 000 варела с инсектицида ДДТ, които явно са били нелегално изхвърлени там преди десетилетия.

"Знаехме, че там са били изхвърляни отпадъци още през 1940-те, 50-те и 60-те години, но по-късно този факт е потънал в забрава", кава Дейвид Валентайн, океанолог от Института за изучаване на морето в Санта Барбара. От години той проучва въпроса за складираните под вода отпадъци, но не е очаквал, че може да бъде открита толкова голяма находка от ДДТ.

Що за отрова е ДДТ?

Дълги години продуктът ДДТ е използван в земеделието за унищожаване на насекоми, залагали са на него и в борбата срещу маларията. През 1972 година САЩ забраниха инсектицида. Знае се, че фирмата "Монтроуз" от Лос Анджелис дълго време е произвеждала въпросната отрова, както и че е изхвърлила нелегално варели с нея в Тихия океан. Чак през 2001 година "Монтроуз" бе осъдена да плати глоба от 140 милиона долара на Службата за защита на околната среда EPA.

Учените смятали, че са наясно с размерите на замърсяването на океана с ДДТ, но океанологът Дейвид Валентайн искал лично да провери нещата. Затова през 2011 година спуснал плаващ робот в дълбините на Океана.

"На картите ни бяха отбелязани малки издатини, които не би трябвало да съществуват там. При по-нататъшните проучвания с дистанционно направлявания робот успяхме да вземем проби. Резултатите показаха, че става дума за ДДТ, което е изтекло от потопените варели и вече се съдържа във висока концентрация в седимента", казва Валентайн.

През 2019 океанологът публикува своите резултати в студия, която предизвика голям интерес. Океанографският институт "Scripps" от Сан Диего предложи своята помощ и преди месец отново изследва морското дъно край остров Каталина.

Резултатът: открити са над 100 000 обекта, от които над 27 000 варела, по всяка вероятност пълни с ДДТ. "Предполагам, че бройката от 27 000 е твърде ниска. Бяхме шокирани от този резултат, но той беше и един вид потвърждение на нашата прогноза", казва ученият.

Варелите били разположени на огромна площ - поне колкото територията на Сан Франциско. Краят им просто не се виждал, разказват изследователите. Засега обаче е неясно колко отрова от варелите е изтекла и какви въздействия е оказала на растителния и животински свят в Тихия океан.

Учените твърдят, че плуването в океана не е опасно за човек, но подчертават, че ДДТ се задържа в мастните тъкани на хората и животните, ако бъде прието чрез храната - например при консумация на риба. При птиците това води например до следното: те снасят яйца с много тънка обвивка.

Опасно ли е изваждането им от водата?

Въпросът е какво да се прави сега с варелите, пълни с отрова - трябва ли да се вадят на повърхността? "Проблемът е, че ни липсват много информации и се движим на сляпо. Неясно е в какво състояние се намират варелите, дали всички са корозирали и дали имат пукнатини, а също и това колко опасно би било изваждането им от водата", казва Валентайн.

Той се надява на помощ от щата Калифорния и от американското правителство и се радва, че Тръмп вече не е на власт. "Преди година навярно никой нямаше да ни обърне внимание", казва той.

САЩ

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ми ,
1 Отговор
Какво мислите че правят там руските подводници ??!

Коментиран от #11, #16


Оценка:
-63 +6

русенец
2 Отговор
Браво, Бобокови! Так надо!:))))

Оценка:
-3 +31

мосв
3 Отговор
ревизиора да отиде да види , и там може и да направи някоя кражба

Коментиран от #7


Оценка:
-5 +38

Лупи
4 Отговор
Цяла нощ следя, ей сега се връщам имам снимки и видео. Докато доплувам до в кщи обаче мина време. Значи потресаващо е, Шойгу и Медведев гребат, а Путин пуска варели от другия край на шлепа с по варел във всяка ръка. Братя, ще ни изтровят!

Оценка:
-2 +46

Нали така
5 Отговор
Знаете кой е персонално виновен. Санкции.

Оценка:
-1 +43

БАЙ Х@Й ‼
6 Отговор
Веднага санкции на Русия и Путин ‼

Оценка:
-1 +55

гост
7 Отговор

До коментар #3 от "мосв":


Да,той разбира от кражби и грабежи

Оценка:
-7 +17

Лупи
8 Отговор
Збравих да допълня, Тръмп с една гумена лодка след тях разбутваше варелите с един кол да се разпределят равномерно! Оранжев човек лош!

Оценка:
-0 +46

Змей
9 Отговор
Путин е виновен! СанкциЙ веднага!!!

Оценка:
-0 +48

Грета Тунберг
10 Отговор
ДЕМ кравари

Оценка:
-0 +34

Някой
11 Отговор

До коментар #1 от "ми ,":


Търсят някакви заченки на мозък в теб, но явно не намират! Не четеш ли, че става въпрос за американска фирма "Монтроуз"?

Коментиран от #38


Оценка:
-2 +35

Тодоров
12 Отговор
Американските и японски изроди отровиха световните океани.

Коментиран от #19, #27


Оценка:
-0 +42

Кой68
13 Отговор
Диверсия от Путин ...
Ние остро трябва да осъдим това .Не им стигна "Новичок".

Оценка:
-0 +28

Сух
14 Отговор
Кой ли знае на наша територия колко отрова от европейския боклук е заровен. Въпрос на време е да разберем..

Оценка:
-0 +35

Благодаря ви много
15 Отговор
Ходеше ми се отново да се къпя по тези плажове, но явно ще трябва да се откажа!

Оценка:
-0 +22

Инсектицид
16 Отговор

До коментар #1 от "ми ,":


Със това ДДТ ,съсипаха живота на голяма част,
от пернатите по планетата!
Разгражда структурата на черупките,
при яйцата от там и смъртта?
Орли, фазани,костенурки , влечуги и много друге видове,
не могат да създадт поколение!
Разграждането му отнема, над 150 години?
Освен за пръскане срещу различни инсекти ,
използван е против бълхи и въшки по хората?
Още е в действие ,неговата отрова в българските земи!

Оценка:
-1 +26

име
17 Отговор
ех тоя ревизоро. голям хитрец .сега сащ замърсява, но пчеличката мая ще провери и това.

Оценка:
-1 +7

Госあ
18 Отговор
От войната във Виетнам, откъде. Самаряните тогава го изливаха върху цивилното население поголовно. Жени, деца. Основната характеристика на ДДТ е, че е силен канцероген и остава в поколенията.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +26

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Госあ
20 Отговор

До коментар #18 от "Госあ":


Всъщност са използвали 2,4 Д + 2,4 Т, който е още по ужасяващ, но освен това са ползвали и много други химични оръжия. Та и ДДТ'то да е останало като не толкова ефективно и да са го изфърлили у океана.

Оценка:
-2 +17

mi6osp
21 Отговор
Сега Байдън търси видеозаписи как Боширов и Петров пренасят варелите с Новичок, пардон, с ДДТ от Русия и ги потапят пред Калифорния.

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +29

mi6osp
22 Отговор

До коментар #19 от "Госあ":


Всички държави, които са правили ядрени взривове в атмосферата и на повърхността, са причинявал радиоактивно замърсяване, често по- сериозно от това след аварите в АЕЦ на САЩ, СССР, Япония. През шестдесетте години на миналия век навсякъде по света имаше дъждове със стронций 90 (полуразпад 28.5 г.!) и цезии 137 ( полуразпад 30. 7г.!!). В Италия, Франция, Швейцария и в други западноевропейски държави сега върви скандал за замърсяване с цезии 137, донесен от местата на последните френски ядрени опити в Алжир и Тунис с прашните бури.

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +16

МИЧ
23 Отговор

До коментар #19 от "Госあ":


Не са рушняците а украинците !

Оценка:
-0 +6

Госあ
24 Отговор

До коментар #22 от "mi6osp":


Абсолютно съм съгласен.

Коментиран от #25


Оценка:
-0 +8

25
Този коментар е премахнат от модератор.
Turbo
26 Отговор
След време там ще загробват батериите на Тесла.Те в Калифорния са свикнали.

Оценка:
-1 +16

27
Този коментар е премахнат от модератор.
И кво ме
28 Отговор
интересува това? Да си направят всички там живущи среща с тоя, дето днес за 2ри път си дойде...всички, до един. Даже няма и да го преместя.

Оценка:
-1 +2

ПЕНКО
29 Отговор
ЗАБРАНАТА НА ДДТ Е ДОСТА ПО-КЪСНА ОТ 1940-50-60 ГОДИНИ ЖУРНАГЪЗОС ТАПАНАРИКУС !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #37


Оценка:
-0 +4

30
Този коментар е премахнат от модератор.
31
Този коментар е премахнат от модератор.
32
Този коментар е премахнат от модератор.
МИХАЙЛОВ
33 Отговор
...ПАК ЛИ ЩЕ ИЗТРИЕШ...

Оценка:
-0 +3

34
Този коментар е премахнат от модератор.
не може да бъде
35 Отговор
Британското разузнаване и Белингкет трябва да бъдат порицани незабавно,че не разкрили досега как агентите Петров и Боширов са плували в морето край Калифорния.А може също така сирийски подводници по заповед на Башар Асад да са складирали там химическо оръжие!...Kо най-фрапиращото е как не са открили варели с Новичок и надписи на кирилица!?

Оценка:
-0 +5

Вече не ги
36 Отговор

До коментар #21 от "mi6osp":


търси, изработени са. Обаче засега споряд дали диверсантите са същите или други, но не знаели други руски имена. Пък и в телефонните указатели опитали, ама се объркали нещо, че фамилиите все с различни окончавия, току-виж -попаднали на украинец...

Оценка:
-0 +0

Журналистически
37 Отговор

До коментар #29 от "ПЕНКО":


простотии. ДДТ /саздателят му/ има Нобелова награда /1948Г./за изобретението на този прах, за когото дълго време се смятало, че е абсолютно безвреден. ЗАБРАНЕН Е В НАЧАЛОТО НА 70-ТЕ.

Оценка:
-0 +3

От Обоза
38 Отговор

До коментар #11 от "Някой":


Не му отваряй очите, на този" заспи"?
Сигурно си мисли,
че подводниците зареждат реакторите с ДДТ!

Оценка:
-0 +3

ле ле
39 Отговор
новичок.купиха от Русия на едро с отстъпка..и сега го пращат на дребно в Лондон, дори подариха и на Нахални..

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Константин Тренчев
Лидерът на КТ "Подкрепа" коментира скандала с досиетата на митрополитите от Светия синод и как Българската православна църква да се изправи от този тежък удар:
Истината е единственият шанс да се оздрави тази вековна и безкрайно необходима на хората институция."

Още бисери
ТОП 5