10 Май, 2021 21:30 3 826 66

България: страна от ЕС или умалено копие на Путинова Русия?

  • шпионаж-
  • русия-
  • българия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • владимир путин-
  • ес-
  • бизнес

Ако нито един голям бизнес и нито една голяма медия в България не могат да съществуват, без да бъдат покровителствани и да угодничат на властта, това не е страна-членка на ЕС, а умалено копие на Путинова Русия

България: страна от ЕС или умалено копие на Путинова Русия? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Емилия Милчева:

Да се “изчегърта” ГЕРБ от управлението не е като да изтриеш вулгарни надписи от нечия фасада. Дори и бъдещият премиер да не играе белот с някои от най-богатите бизнесмени, дори и да отказва подаръци във формата на златни кюлчета, системата пак се запазва - освен ако не бъде счупена. В България винаги е било по-лесно да стигнеш до някого “отгоре”, отколкото да спазваш правилата. А при ГЕРБ и Борисов този модел беше утвърден едва ли не като единствения работещ. Със санкция от “високо място” се разрешават всякакви спорове и проблеми - за бизнес територии, с митниците, данъчните, регулаторните комисии, агенциите. Та дори и уреждане в определена болница по време на пандемията.

Според свидетелствата на едрия земеделец Светослав Илчовски, проговорил пред парламентарната комисия за проверка на злоупотребите през последните десет години, икономическите дейности се контролират от приближени до властта бизнесмени, а “министрите са кукли на конци”. Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи подобни разкрития като “изскочилите гневни скелети от килера на Борисов”. Според ГЕРБ те са просто “предизборна драматургия”. Големият въпрос е докъде ще стигне прокуратурата - дали ще сложи “скелетите” на трупчета, или ще покаже истината. Ако си свърши работата, случаят с Илчовски може да се превърне в прецедент, приложим и за други. А Борисов трудно ще си намира партньори за белот.

Малката матрьошка

Когато една държава започне да става известна с името на този, който я ръководи, тя е по-скоро умалено копие на Путинова Русия, отколкото страна-членка на Европейския съюз. Моделът е същият - овладян бизнес, подчинени медии, послушна прокуратура. Оттатък Черно море партньори по джудо на президента се издигат и забогатяват, тук са хора от карето за белот. И тук, и там лидерът е постоянно по телевизиите. И тук, и там прокуратурата е стражът пред портите на самодържието. И тук, и там властта изгуби способността за диалог с инакомислещите.

България е като малката матрьошка, излязла от вътрешността на голямата. И като че ли само тази стъпка я дели от това съвсем да заприлича на нея - моделът на управление, коментиран от руската посланичка Митрофанова така: "Вие сте парламентарна република, това е доста сложна форма, тя може би е най-логична за богати страни с устойчиви механизми и партийни системи”. Да не би логичната форма на управление за България, неизречена гласно от Митрофанова, да е президентска република?

Разбра се също така, че “алиансовата групова солидарност” (по Митрофанова), произтичаща от членството на България в ЕС и НАТО, пречи на доброто сътрудничество с Русия. В основата на тези два съюза обаче са демократичните ценности, ерозирали у “матрьошките” - солидарност, правова държава, равенство пред закона, медиен плурализъм, толерантност, гражданско участие.

Българският пример

Трудно ще е да се “изчегърта” модел, който е така удобен за интересите на чужди на евроатлантизма сили. Успехът обаче ще е пробив и би насърчил и други в ЕС. Например в Унгария, където в резултат от управлението на Виктор Орбан върховенството на закона бе сериозно подкопано. Но дори и Унгария, където независимите медии затварят една след друга, е поставена на 92-о място в класацията на “Репортери без граници”. Докато ситуацията в България от години е същинско срутище, докарало я до срамната 112-а позиция. Най-големите телевизии все още прекъсват програмите си, за да ретранслират авторски видеа на премиера в оставка Бойко Борисов.

Възстановяването на законността и демокрацията в България означава много повече от “изчегъртване” на ГЕРБ - то гарантира задържането на страната в орбитата, избрана още през 1997 с декларацията за членство в ЕС и НАТО. Това е и тест за бъдещата власт, и фундамент за управленска платформа. Другото е след Борисов да имаме “колективен Борисов”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    52 13 Отговор
    само идеално неостър може да прави подобни сравнения!
  • 2 русенец

    70 14 Отговор
    Германия и фондация "Конрад Аденауер " докараха Тиквата на власт и го крепиха 10 години. Путин сдесь непричом!

    Коментиран от #22, #33

  • 3 хххх

    65 11 Отговор
    " Трудно ще е да се “изчегърта” модел, който е така удобен за интересите на чужди на евроатлантизма сили."

    Стига тъпизми на Дойче веле. ГЕРБ е създадена и подкрепяна от две немски фондаци, а самата Меркел мре Бойко да е на власт.

    Коментиран от #15

  • 4 123

    22 30 Отговор
    Малкото копие на Русия допуснато да членство в ЕС с лъжи и измами.
  • 5 Що за внушения ?!

    60 27 Отговор
    България няма нищо общо с Путинска Русия, в която има и просперитет, и законност, и ред, и дълбоки морални устои. Ние сме кравешки коптор с марионетки клатени от козяк, които са оставени да безчинстват , за да може краварската сган да се разполага спокойно по базите ни и да източва ресурсите ни.

    Коментиран от #13, #48

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Копие

    18 22 Отговор
    На Раша е.1 към 1
  • 8 ГОРСКИ

    33 8 Отговор
    Нито САЩ нито Русия трябва да се бъркат във нашата държава, ние сме във Европа!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #59

  • 9 Мислещ

    41 10 Отговор
    Ало, "чуждите на евроатлантизма" сили ли създадоха и открито крепяха със зъби и нокти ГРОБ толкова години?

    Коментиран от #56

  • 10 123

    17 24 Отговор
    България никога не трябваше да бъде допусната в ЕС, а още по малко Сърбия,Македония и Албания.Да си стоят при братята си Турци и Руснаци и да се лъжат и крадът един друг.
  • 11 Ами жалко е

    33 15 Отговор
    да сравняваш окаяно натовско коте със сибирски тигър.А допреди 30 год.си бяхме натурална балканска лъвчага..Извадиха ни зъбките..
  • 12 Гал

    27 9 Отговор
    Започнаха да валят глупост,след глупост. Поръчкови драскачи. Спирам го този сайт.
  • 13 Deathstroke

    22 28 Отговор

    До коментар #5 от "Що за внушения ?!":

    Ред, законност и дълбоки морални устои??? Ахахахахахаха, кога последно беше в Москва, приятелю? Младежите им са по-зле и от наще. Навсякъде татуирани с обици виснали от ноздрите, гейовете се множат като паразити. Самия Путин даже каза, че Русия е от най-толерантните страни към хомосексуалните. Що се отнася до ред и законност, пълен смях, това е една от страните с най-богати олигарси, всички приближени до Путин! Корупцията им може си съперничи единствено с тази на Балканите.

    Коментиран от #18, #20

  • 14 Напоследък

    32 12 Отговор
    наблюдавам неособено нова тактика - да обявяваш собствените си грехове за грехове на противника си... Та да се върнем на темата - значи Путин създаде ГЕРБ; Путин създаде Цв.Цветанов, Вл.Горанов, копойчетата на Борисов и самия него? Или може би Путин напълни едно шкафче с едни пари, оплоди една облечена само с гащи и й дари едно бутиче, Путин инспектира магистрали, които струват много повече от съответните им пъкища в Европа, Путин осигури първо място по смъртност и последно по жизнен стандарт не само в Европа... Да не говорим за престъпното приобщаване на България към НАТО - БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ, без дори някой да има нужда /освен едно соломонче и подобна измет/... -там, разбира се, Путин не е виновен...
  • 15 ГОРСКИ

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "хххх":

    Да ама сега нито Меркел ще е на власт нито Буда ще бъде на власт!!!!!
  • 16 БОЛШЕВИК

    22 14 Отговор
    Никой не е питал народа с референдум, дали иска да е в НАТО и ЕС. Затова винаги с Русия.

    Коментиран от #30

  • 17 123

    9 20 Отговор
    Страна с народ който има циганско-турска култура на мързеливост, измамничество и кражби,музика и поведение,съветско-руско азиатски селско крепсотнически модел на Управление на държава и икономика.Хора които все още не знаят дали са руснаци или турци но по паспорт се водят Българи,нямат работа в ЕС, да си се прегръщат ,целуват и празнуват с руснаците и турците.

    Коментиран от #21

  • 18 Преди няколко

    32 5 Отговор

    До коментар #13 от "Deathstroke":

    месеца бях в Москва. Да не би да сме били в различни градове? Защото не само гледап, но и си говорихме с младежи по различни теми... и знаеш ли, не видях в метрото и в местния транспорт да имаше седнали млади хора, ако в купето има правостоящ над 55-60 години - без значение мъж или жена. А татуирани и педали са в рамките на приемлив процент, не по-висок от тези у нас. А в Питер чаках на опашка за билети за музея на Пушкин. Попитай десетина млади хора у нас къде е музеят на Вазов,а?
  • 19 Перо

    25 5 Отговор
    Много тъпа статия,още повече,че някаква декларация за ЕС и НАТО заменя референдум!

    Коментиран от #24

  • 20 Отново внушения

    28 4 Отговор

    До коментар #13 от "Deathstroke":

    Интересно защото богатите в Русия ги наричат олигарси, а в САЩ бизнесмени? Интересно Тръмп какъв се явява ?
    За твое сведение в щатите 90 милиона живеят на социални помощи, а близо 3 милиона живеят по затворите.

    Коментиран от #29

  • 21 Знаеш ли

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    бих могъл да ти изредя доста дълъг списък от хара от споменатия от теб произход, които имат изключителни заслуги в науката и културата на човечеството. Би ли ми посочил поне един /един/ лауреат на Нобелова награда от твоя етнос, драги?

    Коментиран от #28

  • 22 Обща снимка

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Пocтрoeнoтo oт кoмуниcтa Бoриcoв и OПГ-ГEРБ прoпaдa!
    Прoпaднa мeтрoтo!
    Прoпaднa aвтoмaгиcтрaлa cтрумa!
    Прoпaдaт кoлитe ни в дупкитe пo улицитe!
    Пeшeхoдцитe ce cпъвaт в прoпaднaлитe плoчки нa трoтoaритe!

    Бългaритe прoпaднaхa нa дънoтo нa EC!
    Нaй-бeднитe!
    C руcкa eнeргийнa примкa нa шиятa!
  • 23 Гост

    5 3 Отговор
    Само за пред завесата битката европа-русия. Зад завесата месят и пекат всичките заедно. Потърсете в интернета сайбър полигон да видите каква ше е следващата криза и кой участва в сайбър тренировките.
  • 24 яяяяя

    22 5 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    DW се финансира от конгреса на уса и цру! Ежедневно бг им подлоги ни заливат с антибългарска и русофобска пропаганда!

    Коментиран от #32

  • 25 краси

    11 6 Отговор
    Процентът на тъпите избиратели в РБ е мнооого висок!Трябва да си мнооого "повреден" за да гласуваш за комуниста-мутра Боко Тиквата!Трябва да си престъпник по душа,за да гласуваш за терористично-мандраджийската БКП!А за избирателите на Чалгаря????Добавете и купените "бразилци",хората на Хидроинженера.......У-жас !

    Коментиран от #31

  • 26 не може да бъде

    16 3 Отговор
    Проблемът е,че "демократичните ценности ",за които пише авторката ,ги видяхме снимани в шкафчето на г-н Борисов!
  • 27 Дойче Лъже

    16 7 Отговор
    България: страна от ЕС или умалено копие на Ционистка Америка?
  • 28 123

    5 16 Отговор

    До коментар #21 от "Знаеш ли":

    Има 7-8 нобелови лауреата от Русистан предимно по литература една част са от царско време, други са по физика и са обикновенно или рускобритански или руско американски физици, най известния Нобелов лауреат е Горбачов,от люлката на културата и науката Туркистан и Булгарстан-0, с баклава ,кючек и чушкопек създаден от великата мисъл на ДС ,БКП и КПСС толкова може.
  • 29 Хахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #20 от "Отново внушения":

    В САЩ на първо място по брой затворници.
  • 30 НАТО и ЕС

    11 21 Отговор

    До коментар #16 от "БОЛШЕВИК":

    Раковски, Левски, Ботев, Стамболов!
    Всичките единодушно декларират!
    Русия е враг №1 на българщината!

    "Русия, тая мнима защитница
    днес тя употреблява още по-радикални средства
    за да изтрие от лицето на земята
    българските колонии"

    Христо Ботев
    в-к "Знаме"
    бр.13 април 1875г.

    Коментиран от #35

  • 31 Георги

    5 13 Отговор

    До коментар #25 от "краси":

    Aз щe глacувaм зa Хриcтo Ивaнoв!
    Само "Да България" нaритa Дoгaн!
    Нa чacтния му плaж нa caрaитe в Рoceнeц!
    Нaли?
  • 32 Лъжеш

    8 14 Отговор

    До коментар #24 от "яяяяя":

    На запад медиите са частни и независими от държавата!
    Такива социалистически сурогати, като БТА и БНТ няма никъде!
    Освен в Русия и в КНДР!

    Коментиран от #34

  • 33 От Чужбина

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Всички тези наречени ГЕРБ ,
    СА СИ ЧИСТИ ЧЕНГЕТА ОТ КГБ,
    ДНЕС ГИ НАРИЧАМЕ в България ДС?
    НОМЕРАТА И СХЕМИТЕ ,ПОХВАТА И РЕЗУЛТАТА Е ХАРАКТЕРЕН ЗА ПУТИНОВИЯ МОДЕЛ НА ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ НА НЕУДОБНИ И КОНКУРЕНТИ ФИРМИ И ЛИЦА!
  • 34 ФАКТ Е

    5 13 Отговор

    До коментар #32 от "Лъжеш":

    По свободата на словото България на комуниста Борисов
    е на 111-то място!
    Русия на Путин е още по- назад !
    КНДР на Ким е на последното място!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Брюксел

    16 5 Отговор
    Ама няма как при положение, че в територията живеят 85 % русофили, да сме нормален член на ЕС и НАТО. Ние сме си просто един " Троянски кон" на Москва. Това, че ЕС и НАТО нямат акъл за 5 стинки си е тяхен проблем.

    Коментиран от #57

  • 37 стоян георгиев

    6 8 Отговор
    с това население кво може да се очаква?хора дето искат путин да ги бомбандира с атомни бомби за да се направи лошо на нато са типичния пример за комунисти.само не разбирам що реват сега срещу умаления путин у нас?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ИТН

    2 6 Отговор
    Рубли падат падат от небето ,право на рублоядите в джобето
  • 47 Gowo

    2 7 Отговор
    Дойче веле....само да допълня....и тук и там църквата е подчинена на хунтата.Много важна дуплика. Защото вярата и тук и там е православна.И тук и там вярата е в услуга на режимите за подчинение и единовластие.Пълна противоположност на демократичните принципи.Това дори не е монархия.Разлийата в Русия и България е само тази.Мсфията е овладяла ключови позиции.В Русия Президенството.В България премиерското.Защото те са пътят към законите и парите.Но не и към народа и неговите интереси.В този смисъл ,властта не е на народа , или заради него.А заради самата власт и произтичащите от там материални облаги.Това е картинката

    Коментиран от #58

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Сандо

    8 0 Отговор
    И с тоя материал ДВ затвърди образа на манипулираща и лъжлива медия.Както обикновено.
  • 50 патриот

    9 0 Отговор
    Съгласно логиката, върху която е построена тази статия, би следвало същото да се отнася и за Германия, първо, защото бившия й канцлер, освен белот с Путин, най вероятно е проводник и на някакво политическо влияние в ЕС, и второ, защото госпожа Меркел управлява по дълго и от премиера Борисов и взема много по непопулярни действия от него, без това да предизвиква такива ожесточени действия от страна на опозицията към нея! И трето, колкото до провокациите свързани с някакъв бизнесмен, не би трябвало авторитетна медия като DW да си служи с твърдения, които не са потвъдени от съда! Такъв начин на аргументиране е по скоро характерен за медиите от страните, към които тя насочва критиките си. Колкото до 112 ни позиция, не бих се наел да твърдя, че е преувеличена, но буди съмнение с това, че пред очите ни се извършват такива отвратителни и несправедливи нападки по адрес на премиера, но той и до сега не е предприемал никакви, ответни действия!
  • 51 DW Нали вие казахте, че сте кръстниците

    10 1 Отговор
    На ГЕРБ?? България е Мафиотска държава, управлявана от Бившите служли тели на ДС(Приятелския Пенсионерски кръг) заедно с 2те Немски Фондации, и и всякакви Служби, Съюзи, Правителства, стъпили и държащи с Компромати и договорки нашите Политици!! Политиката на Тоягата и Моркова!!! Мафиотска Държава!!
  • 52 Васил

    4 1 Отговор
    По скоро е Тиквова България
  • 53 мародер

    7 2 Отговор
    Боже, каква тъпня! До вчера цяла европа се гордееше с премиера Борисов но днес като гладни хиени от всякъде се нахвърлят към него. Къде бяхте до вчера господа независими плуралисти? Борисов управлява вече 10 години! DW срамувам се от вашата лъжлива пропаганда! Ако вие сте еталон за плурализъм в ЕССР то България няма място в него.
  • 54 Mirko

    7 0 Отговор
    Няма ли някаква по-достойна професия от подобни "журналистики" - примерно магистралка на околовръсното?
  • 55 аврамъ бакалинъ

    6 1 Отговор
    Инспектират психиатрия. Проверяващият пита подготвен за изписване болен:
    - Доволен ли сте от пребиваването си тук?
    - О, да! Много са добри! Положително и Вас ще излекуват!
    - Но аз съм министърът на здравеопазването!
    - Не се притеснявайте, аз, когато влязох тук, бях министър-председател!
  • 56 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мислещ":

    Няма да се притесняваш! Ако, не него ще крепят други подобни на него!:) Славчо ще ни оправи!:) ИТН! Завинаги!:)
  • 57 Русофоб

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Брюксел":

    Абе! Как ги докара до 85%?! Ти, ли прави проучването, или го поръча на Галап?!:) Пий си редовно хапчетата!:) Ще ти мине!:)
  • 58 САЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Gowo":

    Бегай у САЩ! Там правителството прави всичко за народа и неговите интереси!:)
  • 59 зърнар

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГОРСКИ":

    Пред гласна буква не се слага пълен член"във" а кратък.."в". Ей...неграмотник!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сър Пичук

    3 0 Отговор
    Голям тюрлюгювеч е забъркала аФторката.
    Като чопнещ оттук-оттам и поръсиш обилно със заклинания не става винаги най-добрата политическа манджа. Дори може да се каже, че никога не става.
  • 62 Гост

    1 2 Отговор
    ЕС демократична общност, или КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛАГЕР по подобие на Северна корея... вероятността да е второто е 200%.
  • 63 Мартин

    4 0 Отговор
    По-добре България да си остане страна от ЕС, вместо да започне да се превръща в държавата на олигарсите като Васил Божков, Цветан Василев и Иво Прокопиев!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 DW не ни сравнявайте с Русия!! Ние сме

    1 1 Отговор
    Една малка държава, няма място са сравнение!!!Това, че сме на дъното на ЕС имате и вие Заслуга DW,, Както и двете ви Фондации!! Както и бившите Пенсионери от ДС, наречени Приятелски Пенсионерски Кръг!!! Които създадоха Проекта Борисов и с ваша и тяхна Помощ просъществува 11 за Нещастие на Българите!! Не ни заигравайте с Русия!!! Плюйте си отделно от нас по нея както го правите!!!
  • 66 Мисирка

    0 0 Отговор
    Факти, хубаво е, че публикувате мнения с разглични гледни точки, но моля, не давайте трибуна на бавноразвиващи се автори и безумни, емоционални изцепки! Нали сте за фактите? В този словесен блъвоч няма нито един факт!