14 Май, 2021 12:38 4 825 16

Дали настоящият служебен министър на околната среда и водите ще обърне внимание на случващото се?

  • емил димитров - ревизоро-
  • ревизоро-
  • мосв

Кой се очаква да бъде отговорен за последствията от създалата се разруха, резултат от тотална некомпетентност?

Дали настоящият служебен министър на околната среда и водите ще обърне внимание на случващото се? - 1
Емил Димитров - Ревизоро; Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Послушковците на МОСВ продължават да вилнеят, застанали плътно зад ментора си Ревизоро, който не спря за краткото си управление да лее смут и интриги както в системата на ведомството си, така и в Парламента. То не бяха задаващи се в близкото бъдеще водни кризи, кризи с боклука, кризи с горенето на боклука и други, за които бяха обвинявани само определени предприятия, министри и кметове.

Малък пример за това е издигането на директорките на дирекция „Управление на водите“ и „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в зам.-министри. Трябва да се отбележи, че това са именно проблемните ресори – води и отпадъци, откъдето възникнаха скандали, а също и арестите на тогава действащия министър и зам.-министър.

Еколожката Славея Стоянова, управлявала Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, един от най-големите замърсители в района, се издигна в държавната администрация, натоварена с управлението на отпадъците, до зам.-министър… А чий ли интерес защитава в качеството си на директор, после зам.-министър, след което пак директор, после отново зам.-министър и сега отново директор?

Илияна Тодорова – по образование юрист, възпитаник на Югозападния университет „Неофит Рилски“, в качеството си на директор УВ е представяла за одобрение графиците за отпускане на води от комплексните и значими язовири на тогавашния министър. Припомняме, че именно тези графици вкараха министър Димов в ареста. Сценарий по поръчка ли е това?

Тези личности на позициите зам.-министър стриктно изпълняваха прищевките на Ревизоро, а може би и поети ангажименти.

Например при така създадения Национален координационен център, с който Ревизоро целеше единствено долнопробен пиар, не бе посъветван от компетентните директорки – зам.-министърки, с какво би следвало да се занимава подобна структура на МОСВ. Там цари хаос, припокриване на задължения със специализирани дирекции в министерството. Постоянни са демонстрациите, че в Координационния център се следят, контролират и управляват в реално време движението на отпадъците, тяхното горене, състоянието на язовирите (преливане, изпускане, кражба на вода, риск от наводнение) и прочие.

Всъщност за изграждането на една система в реално време, било то за следене на чистотата на въздуха по отношение на конкретни предприятия-замърсители, било то за управление на водите, е много сложен и скъп процес – проучвания, изследвания, изграждане на достатъчна мониторингова мрежа от пунктове, разработване на специализиран софтуер за следене, отчитане и подаване на данни в реално време и съответно прогнозиране на бъдещи събития.

Друг пример е мащабното уволнение в системата на МОСВ на неудобни и кадърни професионалисти. Може би неудобни, може би неизпълняващи поръчки. Очевидно е, че Ревизоро в края на мандата, непосредствено преди изборите, отстрани голям набор от кадри, може би с цел да постави свои хора на възлови позиции както в дирекции на МОСВ, така и в Басейнови дирекции, РИОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда, хранейки надежди, че ще продължи да вършее и при следващото управление. С тези свои действия за краткото си управление той успя да създаде хаос и несигурност в цялата структура на министерството. За приблизително година и половина Ревизоро смени голям брой директори на РИОСВ и Басейнови дирекции.

За краткото си управление Ревизоро смени в Изпълнителната агенция по околна среда петима директори, което навежда на мисълта, че тези, които е назначил и впоследствие – премахнал, не са изпълнили някоя негова прищявка, а може би и някое разпореждане. Например да придвижват по незаконосъобразен начин някоя определена процедура. Изпълнителната агенция е органът, компетентен по издаване на комплексни разрешителни на най-големите замърсители, в това число за съхранение, оползотворяване и горене на отпадъци. Шестият пореден изпълнителен директор беше назначен няколко дни след парламентарните избори на 4 април, след като агенцията беше без ръководител 14 дни. Това назначение е поредният опит на Ревизоро да се сдобие с ключова позиция – да постави на въпросната позиция поредната послушна калинка.

Как се очаква дадена администрация, отговорна до голяма степен за здравето и живота на сегашните и бъдещи поколения да изпълнява функциите си в тези условия? Кой се очаква да бъде отговорен за последствията от създалата се разруха, резултат от тотална некомпетентност?

Най-интересното е, че послушните некомпетентни калинки, издигнали се от директорки до зам.-министри, непосредствено след провелите се на 4 април парламентарни избори и няколко дни след въведения мораториум, бяха освободени и отново назначени на позициите директор дирекции на така проблемните специализирани дирекции. Задаваме си въпроса дали просто се опитват да си спасят работните места или от тях се очаква да изпълняват конкретни поръчки в бъдеще.

Вижда се, че вместо МОСВ да бъде ръководено от тесни специалисти с конкретна компетентност и експертиза в така различните и тежки ресори, с които е натоварено, всъщност министерството се управлява от хореограф, журналист, еколози и юристи.

Важното е дали настоящият служебен министър на околната среда и водите ще обърне внимание на случващото се и последствията от него. По-важното обаче е дали ще предприеме съответните законови действия, за да не бъде подведен и да се окаже поредната изкупителна жертва.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    27 0 Отговор
    Новият министър да преразгледа кои и защо са освободени от Хидрозоро и ако са специалисти в сферата ,да ги върне да работят. А сегшните калинки и подлоги наред с голямата метла -кой на бютото, копй за разследване!
  • 2 Танцьора

    21 0 Отговор
    в затвора !
  • 3 Мара

    3 29 Отговор
    Такъв като Ревизоро ще го търсите, ама нека да мине време и да направите разликата... Тука се говори само за това колко са образовани уволнените калинки, а дали са свършили нещо реално?!😂 Благодарение на Ревизоро перничани имат вода и го благославят,а вие се пукайте от мъка, че дори и опуления харварджия едва ли ще ви оправи,,😂😂😂

    Коментиран от #4

  • 4 пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мара":

    така е, "благославят" го. и него, и Оногова.
  • 5 Тъй де!

    13 0 Отговор
    То ясно,че ненужните тръбопроводи на "спасението" са си чиста далавера на принципа създаваме проблем-решаваме проблем,а паричките все по нашите джобове,опаааа у джобовете на Ревизоро!!!
  • 6 свидетел

    8 2 Отговор
    нищо няма да направи служебния министър ...дори каза че Мутрата -крадецемил димитров(който трябва е в ареста) се е справял много добре
  • 7 Глей ти

    10 0 Отговор
    Дано направи нещо, че тия за последния мандат на Бойко, обърнаха цялата система на бащиния.
  • 8 крадливата

    11 0 Отговор
    мутра крадеше от схеми с отпадъци за 1 г над 50 000 000 бяха присвоени от него и шефа му .сега е на свобода докога ще търпим това . кога ще бъдат сменени назанчените от него мафиоти в мосв и мафиотите директори в риос !
  • 9 water

    15 0 Отговор
    Статията е право в десятката. Преди да стане министър, Личев се възмути, че хореограф и юрист ръководят съответно министерство, и дирекция "Води". Сега, оставя неподходящия за поста юрист на позицията директор "Води" и си назначава двама юристи за заместници. Министърът трябва да обърне внимание и на басейновите дирекции. Директорката на варненската открай време прогонва читавите служители - до момента над 60 - време е и тя да си тръгне. Разбира под ръка с бездарните си протежета.

    Коментиран от #12

  • 10 информиран

    7 0 Отговор
    Новата шефка на агенцията е хитра калинка- продължава нзаконните уволнения на Ревизоро и подлага фини динени кори на новоия министър! Тов астав и в осътаналите звена на министерството!
    Разграбиха много милиони, сега търсят схеми за оцеляване и снишаване...а новият министър , комай ще им влезе в скритите схеми и(или) ще лапа заедно стях или може да изгори както прения министър и да търка наровете...
  • 11 zorko oko

    9 0 Отговор
    Новият министър неволно попада под схемите и влиянието на закопаните и хитри ГЕГЕратскки калинки и комай ще му изядат главата, както и на предишният министър Димов, който опра пешкира заради чуджи ГЕРБерастки далавери и схеми!
    А новата калинка на Изпълнителната агенция е тежко зависима от ГЕРБ, шиши и Рвеизоро, но за зла участ ще почерни живота комай и на новия министър!
  • 12 Глей ти

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "water":

    Прав си. Обаче, БДЧР са цвете в сравнение с РИОСВ.
  • 13 мосв

    7 0 Отговор
    Емил д -ревизоро трябваше веднага да бъде арестуван , той най нагло крадеше с прасето и компания пред цялата държава открито ,без срам ,бяха заграбени десетки милиони ...сега някой го покрива и прикрива,защо! ..нова омерта ли има гн Президент и гн Янев? защо този човек нее в следствения арест на Г М ,защо заместниците му са още в разрушеното от емил ревизора мосв,защо директорите на риосв в страната са сигурни че никой няма да ги бутне ... нова омерта е май
  • 14 замислен

    4 0 Отговор
    Защо новият министър колебливо нищоправейки още държи развилнели се калинки на Рвеизоро и ГЕРБ, каквато е шефката на ИАОС, преместилата с ена друга длъжност Водния дух и други корумпета да се окопават, да прикриват следи, а и уволняват и се опитват да уволняват кадърните, можешите и знаещите?!
    Дали новият министър няма да се подхлъзне на динената кора, която му подлагат калинките на ГЕРБ и Ревизоро и да стане министър N2 на Г.М. ?
  • 15 Свободен

    6 0 Отговор
    Новия министър назначава само бивши гербаджий. Ако това е разследването на Радев здраве му кажи. Тече подмяна, а не смяна. Ужас!
    Трагедия.
  • 16 знайко

    2 0 Отговор
    Защо спи новият министър, пък да не се окаже двоен играч ?! Интересно защо не уволнява калинките корумпирани на Ревизоро и ГЕРБ и не вижда ли как под носът му те продължават да уволняват и да се опитват да уволняват сериозни експерти и дори по-високи кадри?!
    Да провери какво е разписала последните дни новоназначената директорка на Агенцията преди дни от Ревизоро и чии нитереси скоропостижно защитава-със сигурност не държавните,а на олигарсите?!
    Но накрая новият министър ще отговаря и да внимава да не го сполети съдбата на по-предишният министър, който заради мошенгиите и схемите на ГЕРБерастите изгоря в ареста !?!