ФАКТИ.БГ

Стела Николова за ФАКТИ: Властта беше обсебена от един комплексиран човек - 45-тото НС я върна на гражданите

"Очаквам българите да разберат, че това са едни изключително важни избори. 46-тото НС трябва да излъчи правителство, което да е консенсусно и да бъде от партии, които досега не са управлявали", каза адвокат Николова

Публикувана: 14 Май, 2021 14:49
69 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6744
Стела Николова за ФАКТИ: Властта беше обсебена от един комплексиран човек - 45-тото НС я върна на гражданите
Адв. Стела Николова, Снимка: Личен архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 76 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Чрез състава на служебното правителство президентът се опита да покаже на всички политически сили, без ГЕРБ, че е нужно обединение, за да има консенсус по въпроса следващото Народно събрание да излъчи кабинет. Друг е въпросът обаче доколко и какъв компромис могат да направят политическите сили по тази тема и, разбира се, какво ще е разпределението на мандатите в следващото НС“.

Това каза в интервю за ФАКТИ адв. Стела Николова, народен представител в 45-тото Народно събрание от „Демократична България“ . Свързахме се с нея, за да говорим както за задачите на новосформираното служебно правителство, така и за равносметка какво показа 45-тото Народно събрание.

„Най-важната задача на служебния кабинет е да осигури едни честни избори, които да се проведат така, както са разписани в Изборния кодекс. Оттам нататък, ако служебният кабинет успее да изнесе някакви данни във връзка с предишното управление, ще бъде добре. Трябва да има и някаква яснота в обществото дали ситуацията с бюджета е такава, каквато онзи ден я заяви бившият министър на финансите – каза, че има някакви резерви, или действително, както се опасяваха голяма част от политическите сили, ще имаме сериозни проблеми“, каза тя.

След уточнението, че в 45-тото Народно събрание се чуха искания за актуализация на бюджета, адвокат Николова коментира: „Много жалко, че тази актуализация не се случи. Смятам, че трябваше да се случи и да бъде внесена от правителството в оставка, или дори по-рано – още в 44-тия Парламент. Те обаче не поеха тази задача. Онзи ден финансовият министър заяви, че според него не е необходима актуализация. Настоящият служебен министър на финансите вероятно в най-скоро време ще ни информира по въпроса. Така или иначе служебният кабинет трябва да подсигури организацията и заплащането на изборите, а средствата за тях няма да са никак малко“.

„Разбира се, трябва да се види дали ще се налага да се носят машини в чужбина, което ще бъде доста сериозно предизвикателство пред логистиката и начина на съхранение. Тези секции обаче може би ще бъдат съвсем малко, защото не са много секциите в чужбина с над 300 избиратели. Вероятно това ще се наложи за конкретни секции в Германия и Англия“, допълни адвокат Николова.

На въпроса какво смята за мнението, че единствената функция на служебното правителство е да организира избори, тя отговори: „Основната задача на служебното правителство е да организира изборите, но то в крайна сметка е правителство. Тоест то трябва да се погрижи и за всички други неща, за които се грижи едно редовно правителство. За съжаление например ГЕРБ не внесоха Националния план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Служебното правителство, ако му остане време за това, би трябвало поне да преразгледа Плана и да види дали би могло да се извършват корекции. Първо, заради това, което видяхме от Плана, второ, защото обществото също успя да се включи в него, тъй като Планът не беше заключен за редакции, когато беше публикуван в интернет. Може би трябва да направят някаква ревизия и ако имат възможност да включат някои нови неща“.

„Не смятам, че това, което ГЕРБ предлагат в Плана, отговаря на една европейска, модерна и съвременна държава. Ние трябва да мислим малко по-далеч от носа си. Санирането не е подходяща дейност, ако мислим така. По-скоро трябва да се обърнем към иновациите, към стартъпи, към създаване на иновативни предприятия, подпомагане на съществуващи предприятия да закупят техника и да влязат в 21 век. Средствата трябва да се влеят по-скоро в икономиката, а не в строителство, както ГЕРБ са свикнали – да строят пътища и да лепят стиропор“, каза още адвокат Николова.

На въпроса дали 45-тото Народно събрание е показало как би могло да се управлява държавата, в контраст с начина, по който беше управлявана от ГЕРБ досега, тя отговори: „45-тото Народно събрание не успя да свърши много, но това, което успя да направи, е да върне държавността и властта там, където трябва да бъдат – в Народното събрание. Показа се на обществото, че в крайна сметка суверенът избира НС, а НС е висшият държавен орган – тоест властта трябва да произлиза от него. Разбира се, видя се, че хората добиха смелост и започнаха да говорят. Бизнесмени се появиха в Комисията по ревизия, започнаха да излагат факти, доказателства и документи как се е управлявала държава. Това, което научихме за „Автомагистрали“ в последния ден на Комисията, е ужасяващо. Начинът, по който се разпореждат с обществените средства без обществени поръчки, е ужасяващ. Пари се раздават предварително, авансово, без проектиране, включително и за свлачищата. Разбра се откъде са тези 840 хиляди гласа за ГЕРБ – очевидно това в голямата си част е корпоративен вот. Ще видим дали тези гласове ще се повторят на 11 юли, защото ГЕРБ вече са отстранени от властта“.

В края на разговора адвокат Стела Николова говори за очакванията си от вота на 11 юли. „Очаквам българите да разберат, че това са едни изключително важни избори. 46-тото НС трябва да излъчи правителство, което да е консенсусно и да бъде от партии, които досега не са управлявали. Видя се, че в 45-тото НС статуквото, когато става дума за съдебната власт, съда и прокуратурата, гласува анблок в защита на главния прокурор. В следващото НС ние ще търсим конституционно мнозинство, за да променим Конституцията в частта за главния прокурор. Както видяхме, и Конституционният съд се произнесе по отношение на този измислен прокурор, разследващ главния прокурор. Видя се още колко пъти и на какъв език от Европейския съюз ни говорят – мен като юрист ме е срам. Неудобно ми е от ЕС вече в прав текст да ни пишат какво трябва да се направи. Досега управляващите се опитваха да шикалкавят и да предприемат козметични стъпки, които в никакъв случай не са това, което се изисква от една демократична и правова държава. Съответно затова сме под три мониторинга на ЕС“, каза тя.

„45-тото НС направи нещо много важно. Ако приемем, че властта е една чудотворна икона, която трябва да е в храма на държавността - НС, а тя бе обсебена от един комплексиран човек, който си я бе занесъл у дома в Банкя, за да пази само него, то 45-тият Парламент върна чудотворната икона на разположение на миряните“, завърши адвокат Стела Николова.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 76 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Вие ли сте гражданите
1 Отговор
Хахаха чалгари, удри муйо.

Коментиран от #26, #37, #64


Оценка:
-66 +32

Ганчо
2 Отговор
И коя е тази партия, която не е била в управлението и да има консенсусно правителство ...,

Оценка:
-15 +30

После Софиянец
3 Отговор
45 НС не направи нищо, излъга хората

Оценка:
-59 +43

Майна
4 Отговор
Престанете да подчертавате, чече най-важната задача на служебния кабинет е честните избори! ТОВА, КОЕТО ПРАВИ В МОМЕНТА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ Е В ИНТЕРЕС КА ДЕМОНТИРАНЕТО НА ГЕРБ И ТО Е НАЙ-ВАЖНОТО!!!! Вашите изказвания навяват други размисли...

Оценка:
-23 +67

Последния Софиянец
5 Отговор
Засега новите политици се вслушват в исканията на Протеста.Но да внимават много.Ако ни предадат ще бъдем безпощадни.Да си вземат поука от случая с Хаджигенов и Шивиков.

Оценка:
-16 +32

Спасов
6 Отговор
Браво, Стела! Чудесно написано!

Оценка:
-33 +53

Ворк тайм
7 Отговор
Кражби, кражби... кражби. Работа, работа... работа. За тея крадци от гроб кражбите са работа... Трудят се мекеретата.

Оценка:
-19 +46

Майна
8 Отговор
Браво на СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО! Н икой о т тези , които бяха в парламента нямаше да свърши това!

Оценка:
-16 +39

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Майна
10 Отговор
Неудобно ви било от ЕС , а на ЕС не му беше неудобно да остане невъзмутим към протестите ...и да търпи Борисов...СТАЗИ Е ОТ ДБ...., КОСТОВИСТИТЕ ДЕТО ТОЧАТ ЗЪБИ ПАК ЗА УПРАВЛЕНИЕ..

Оценка:
-13 +17

ИСТИНАТА
11 Отговор
Дори ГЕРБерския политолог Василев преди малко и той разбра че ГВРБ си заминава : Той прогнозира интересни избори на 11 юли, както и висока избирателна активност, въпреки че вотът ще се проведе в т. нар. отпускари период.
„Протестните формации ще набъбнат електорално. Партиите на статуквото,,особенно ГЕРБ които обясняваха много често, че трябва да има повече разбирателство и диалог между формациите, са партиите, които ще отстъпят.

Гражданите не искат диалог между политиците, гражданите искат справедливост. В противоречието между политиците се ражда истината, не в консенсуса между тях“, заключи Слави Василев. 

Коментиран от #29


Оценка:
-15 +31

Нека времето да покаже на къде
12 Отговор
Трака " Влака " ?

Оценка:
-6 +8

жжжжжж
13 Отговор
сега властта е при друг комплексиран -фигуранта.

Коментиран от #16, #21


Оценка:
-35 +28

Живко Бонев
14 Отговор
като гледам какви ги назначават релефно тяло гладък мозък, нищо по различно, изобщо някой мислили какви ги върши или да махнем едни пък каквито ще да са другите, но само след 6 месеца ще се върне Жан Виденовата зима, а ние очаквахме промяна не подмяна!

Оценка:
-21 +28

psf
15 Отговор
Народа с удоволствие даваше властта на Бойко, а той му отвръщаше с грижа, уважение и почит!

Оценка:
-31 +19

антрашпиц
16 Отговор

До коментар #13 от "жжжжжж":


Фигурант,ама той направи две служебни правителства,а ти правиш само ч..ии за износ.

Коментиран от #20


Оценка:
-19 +20

Ъхъъ
17 Отговор
За Асен Василев е учудващо, че досегашният шеф на НАП Галя Димитрова не е била сменена по-рано, а мотивът за отстраняването й сега е системно неизпълнение на служебните задължения. Като примери той посочи скандала с изтичането на личните данни от НАП на над 6 млн. българи, ниската събираемост на ревизионните актове - едва 55%, и ниската им потвърждаемост - 66 на сто

Оценка:
-7 +25

Стелка
18 Отговор
първо да свърши за 5 ст. работа, после да се произнася по теми дето не е в час.

Оценка:
-12 +18

толупа
19 Отговор
КОМПЛЕКСИРАН - НЕ ГО РАЗБИРАМ / половин книжка съм прочел/, АЗ СЪМ НАЙ-МОЖЕЩИЯ И ЖЕЛАН ОТ ЕС / и от Ердоган/.

Оценка:
-9 +13

Е да
20 Отговор

До коментар #16 от "антрашпиц":


ппървото беше тотален провал,сега ще видим второто.

Оценка:
-10 +17

И ОТНОВО
21 Отговор

До коментар #13 от "жжжжжж":


ако имаш една 10 000-дна от неговия мозък, ше се гръмнеш на секундата

Коментиран от #38


Оценка:
-8 +14

чичо
22 Отговор
Простия и наивен народ даде властта на военната хунта на озверелия червен реваншизъм!

Коментиран от #25


Оценка:
-26 +20

Браво
23 Отговор
Завръща се Жан Виденов с пп "Лява алтернатива"!!

Оценка:
-6 +16

Behemoth
24 Отговор
България -страна на комплексари!

Оценка:
-7 +12

Хи их хи
25 Отговор

До коментар #22 от "чичо":


А така, трябва да ти е гадно! Да квичиш и виеш!

Оценка:
-7 +12

И ОТНОВО
26 Отговор

До коментар #1 от "Вие ли сте гражданите":


ЛАПАНИЦАТА ВИ ПРИКЛЮЧВА!!!!! ПО ДОБРЕ ЧАЛГАРИ ОТ КОЛКОТО РАЗГАВАЧ НА МАРКУЧИ

Коментиран от #27, #43


Оценка:
-18 +18

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Георги Илиев Митев
28 Отговор
Ода за Бойко Борисов : Бойко от всичко разбира. Вожда пред нищо не спира. Всеки проблем ще реши. Никога Той не греши. Бойко признат е спортист : Каратист , тенисист , футболист . Доктор на пожарникарските науки . Не е като някои неуки . От сега и занапред Бойко е езиковед . Изборите нашият месия все печели ги на вересия. Личният му лекар-Лъчо вече е доцент . Бойко пък се цели...в бъдещ президент . Автор: Георги Илиев Митев. София (2014). Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.

Коментиран от #67


Оценка:
-13 +12

перничанин
29 Отговор

До коментар #11 от "ИСТИНАТА":


Готов съм да се хванем на бас, че от "новите" изборни правила най-много ще загуби БСП, а най-печеливша ще е ДПС. Боко има пари да купи още 5 избора, Славчо е на кантар, Галевица може да "устиска" и тези,но само ако Черепа дава пари, а Ристе чака подаяния от Сърбия, но дали ще го огрее.

Оценка:
-13 +19

Гербер- Богаташ
30 Отговор
Излизаме на въстание. Бойко ни призова : Борисов: “ГОТВИМЕ СЕ с още по-голяма сила да се врежем в тях” !
Не ни отписвайте.
Готвиме се с още по-голяма сила да се врежем в тях.”

Това отговори премиерът Бойко Борисов на въпроси как ще коментира изслушването в комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ.И също така започналите уволнения на кадри на ГЕРБ.

Оценка:
-16 +9

Биби Кинг
31 Отговор
Направо не можа да излажеш дее! Пробай по заобеколниа начин.

Оценка:
-1 +4

Васил
32 Отговор
Властта беше почти 10 години на един безмозъчен диктатор който си мислеше че България е негова и му се пада по наследство. Мястото му е във панделата заедно със неговата свита.

Коментиран от #50


Оценка:
-17 +18

Мислител
33 Отговор
От 25 коментара само 4-5 свестни. Останалите глупости.
Долу-горе като народа.
Не, че аз съм го констатирал!

Коментиран от #42


Оценка:
-2 +20

пламен
34 Отговор
Правителството да бъдело от партии, които не са управлявали до сега! Това само някой, който никога не се е грижил, уважавал и почитал страната ни може да го изрече! БЪЛГАРИЯ е свято име и не заслужава непочтително отношение, от който и да е, да не говориме пък от жена. Държавата ни, не е опитно поле и не би трябвало неправоспособни лица да се учат на нея. От друга страна, народа е казал, "и едно кило брашно да имаш, дай го на майстор да ти го напрай".

Коментиран от #41


Оценка:
-8 +13

Комплексите са в ДБ
35 Отговор
Къде е Ицко какво става с Росенец? Фигуранта що не ви сложи във властта, доста се постарахте, ама нещо ви отсвириха както винаги,,😂😂😂😂

Оценка:
-15 +17

Мюмюн
36 Отговор
Ази ша прая партиа- в неа ша има саму експерти: по чистотата, по вноса, по износа, по тарговиата, по тока и жицата, по жилязото, по ватрешните и вънкашнити рабути, по спорта и колтурата. Ама хич няма да зимам булгаре, роме, турци,евреи и ирменци. Саму внос на пулитици ут швециа, нурвегиа, еспаниа, хуландиа. Щот тез няма да краднат нищу, няма да лажат и убещават саму, няма да праят мушенгии и тарикатлъци, ша работат за идната заплата саму. Ни става иначи.

Оценка:
-5 +6

мими
37 Отговор

До коментар #1 от "Вие ли сте гражданите":


Виж с какъв акъл блестиш в полето!

Оценка:
-6 +6

жжжжжж
38 Отговор

До коментар #21 от "И ОТНОВО":


нямам пистолет. иначе готово.

Оценка:
-7 +3

неразбрал
39 Отговор
Не разбирам само, как в демократична държава се допусна "властта" някой да си я присвои еднолично?
Вие къде бяхте последните 10-12 години?
Хубаво, тоя дето не ви харесва ще го махнем. Ще махнем и ГЕРБ.
Същото беше с НДСВ и Симеон. Няма ги. Забравихме ги!
Е, къде са промените, къде са промените, къде са... Ехоооооооооооо

Оценка:
-9 +18

Го4о
40 Отговор
Стела иска да ми каже, че аз като гражданин на България вече притежавам или съм част от властта!?!? Ха ха ха.... Преди години работех в държавно предприятие и тогава няколко пъти ни подаваха собствеността му и накрая БКП го продаде!?!? Та така и сега с власта.

Оценка:
-9 +17

перничанин
41 Отговор

До коментар #34 от "пламен":


Проблема е, че не си взимаме поука от историята. Ако се сбъдне това което казваш и правителство се състави от партиите на протеста+БСП ще се получи нова "тройна коалиция" . Помниш ли как завърши тава? Нощта на белия автобус и Боко на бял кон. Измислете нещо друго, тоя мач сме го играли.

Оценка:
-10 +15

Гражданин
42 Отговор

До коментар #33 от "Мислител":


Качеството на народа е толкова ниско, че не става вече и за ч еп. Всички го знаят ама се правят на утрепани лисици. Дано да дойдат швейцарци да управляват, че тези дбили само ще разсипят каквото е останало от България.

Оценка:
-7 +10

Го4о
43 Отговор

До коментар #26 от "И ОТНОВО":


Маркучите не ги разгъваме, защото ви ги даваме да ги надувате и те се разгъва сами! За което ви благодарим.

Оценка:
-9 +7

44
Този коментар е премахнат от модератор.
Мечтател
45 Отговор

До коментар #44 от "Кирил":


Какви 1 милиона хахахахахаааааа муууууухахахаааааа...Този път вече няма да и влязат и 15-те члена на пенсионерския клуб в Обеля-2 както на контрапротeстите ви миналия септември ааХАХАХАА

Оценка:
-8 +5

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Иди
47 Отговор
И как без Герб...? Избирателите на герб от друга държава ли са?

Оценка:
-10 +15

666
48 Отговор
Поредната фашизирана статия. В демокрацията управлява този за който са гласували най много хора. Как ще премахнете 900000 гласа. Без най голямата партия не може да управлява никой. Всичко друго е националсоциализъм 😛😛😛😛

Коментиран от #51


Оценка:
-10 +16

ТраЛаЛа
49 Отговор
хахаха, кой върнал ма, то ново НС със стари к-----ви може ли да има ????

Оценка:
-5 +9

Иво
50 Отговор

До коментар #32 от "Васил":


Василе в момента управлява военна хунта и комунисти. Ще разбереш какво е истински диктатор но ще бъде късно👿👿👿👿👿

Оценка:
-10 +12

Хохохо
51 Отговор

До коментар #48 от "666":


Нещо и лихви си сложил на гласовете, колкото до управлението ще видиш, че може и без герб.

Оценка:
-11 +6

52
Този коментар е премахнат от модератор.
Божков става министър
53 Отговор
Върна се орешарски 2, връща се Жан виденов, фатмака с генералите ще направи диктатура. Скъпи българи за нас остава гладът

Оценка:
-10 +9

Р. Овч.
54 Отговор
Забравила е да сподели, че "новите" партии пак са приготвени за употреба от ДС в полза на кремъл. Кое е новото? Маяма? Слави? Христо Бойкикев? Танчето Дончева? Жан?

Оценка:
-7 +9

Матей
55 Отговор
Друго се очакваше от пРЕЗИДЕНТА на щатите Радев,ама е било безпочвен оптимизъм,той си е назначил плевнелийски под-логи.появи се подозрението ,че щатите подготвят почвата последния обир на България.Чрез новите управленци да изсмучат едрия капитал от олигарсите и тук да остане само рая,както навремето са постъпили турците,избили са и са ограбили болярите и царедворците.сега няма да ги избиват,само ще им отнемат милионите и фирмите,пък може и именията и джиповете на баснословни цени.Дребните мошеници ще се скатават и ще са на кяр,сигурно ще минат между капките.

Оценка:
-8 +2

Р. Овч.
56 Отговор
Забравила е да сподели, че "новите" партии пак са приготвени за употреба от ДС в полза на кремъл. Кое е новото? Маяма? Слави? Христо Бойкикев? Танчето Дончева? Жан?

Оценка:
-7 +4

azazaz
57 Отговор
Да, властта сега е узурпирана от един тъп комплексар.

Оценка:
-4 +5

стоян
58 Отговор
Къде ги намирате такива простачки като тази -,,власта била обсебена от един комплексиран човек,,=тая проста адвокатка не е ли разбрала че Борисов народа го избра да управлява--и пак ще го избере като вижда такива като тази

Коментиран от #66


Оценка:
-6 +5

някой
59 Отговор
Тия приказки ги разказвай на децата. Власта я върнаха не на гражданите а на олигархията

Оценка:
-5 +6

60
Този коментар е премахнат от модератор.
Българска мъка
61 Отговор
А кой гласува 10 години за него ма крво yмри бе бклук

Оценка:
-6 +5

Аз Негодника
62 Отговор
Партията на КОСТОВ финасирана от Америка за България..Биткойните на СОРОС...

Оценка:
-3 +3

питам се
63 Отговор
Защо тези дни като чуя думата "суверенът" и започва са ми се гади. Българският език е толкова богат, цветен, че се чудя защо някои хора знаят само няколко думи и постоянно и за всичко ги използват , като мантри.

Коментиран от #65


Оценка:
-3 +1

64
Този коментар е премахнат от модератор.
Ти самия
65 Отговор

До коментар #63 от "питам се":


Си мантра

Оценка:
-1 +0

Избра го
66 Отговор

До коментар #58 от "стоян":


Със купените гласове на ромите които ги е страх да не си изгубят работата и под конвой ги карат до урните и ги карат да снимат бюлетината с телефона си за доказателство.

Оценка:
-2 +1

Ти много
67 Отговор

До коментар #28 от "Георги Илиев Митев":


ме развесели.Браво само такива коментари ме кефят.

Оценка:
-0 +1

ЗАТВОР МУТРО
68 Отговор
КМПЛЕКСИРАН , АМА И КРАДЕЦ ПРЕСТЪПНИК И ПРОСТАК , А НИЕ ЗАЛОЖНИЦИ НА ДУШЕВНОТО МУ ЗАБОЛЯВАНЕ !

Оценка:
-0 +0

Демократ
69 Отговор
На кои граждани я е върнало бе другарко Николова? На Мая Манолова, която от мутрите купища кеш натрупа и с лобистките си закони освобождаваше изнасилвачи и сводници. Или на злобното и комплексирано адвокатче Жаджигенов, който освен да плюе по ГЕРБ и да пропагандира Истамбулската конвенция друго не прави. А може би на адвокатката на Мултигруп, която е доказана организирана престъпна група. 45-то НС беше един "маймунарник" по думите на боса на партийката ви, бе другарко Николова. Може би наистина гледате на българите като на "маймуни", които трябва да бъдат разигравани както си поискате. Само че аз, както и всеки уважаващ себе си българин не сме съгласни с вас и ще направим всичко възможно да спрем издевателствата ви.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов се защитава за Суджукгейт
Имам високо кръвно. Аз суджук не ям."

Още бисери
ТОП 5