24 Май, 2021 10:00 3 966 22

"Всяка вечер лягам с мисълта дали ще се събудя отново": как военният конфликт съсипа живописното селище Широкине

  • украйна-
  • широкине-
  • разруха-
  • война-
  • русия-
  • агресия-
  • източна украйна-
  • донбас

Някога Широкине е привличало туристи с живописните си плажове

"Всяка вечер лягам с мисълта дали ще се събудя отново": как военният конфликт съсипа живописното селище Широкине - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В миналото жителите на село Широкине са живели от туризъм. При това не лошо. Но конфликтът в Източна Украйна превърна китното курортно селище в призрачно място. Фронтовата линия се намира недалеч от него, а местните жители се опасяват от разрастване на сраженията.

Идилия, превърната в антиутопия

Широка плажна ивица и прекрасни условия за семеен отдих на брега на топлото Азовско море: природата край Широкине сякаш те кани на почивка на това място, разположено недалеч от пристанищния град Мариупол в Източна Украйна. Но тъжната действителност прогонва всяка мисъл за отдих в малки и спретнати хотелчета на първа линия край морето, за красиви залези и вечерни коктейли. "Внимание! Не стъпвайте на плажа, опасност за живота!", казва украинският офицер, който придружава екип на германската телeвизия ARD.

Причината: възможно е плажът да е миниран. Повишено внимание се изисква от репортерите и когато решават да огледат един полуразрушен хотел, защото под руините е възможно да има неизбухнали гранати. Хотелите, къщите, селището като цяло - всичко е почти напълно разрушено. Конфликтът е оставил своя отпечатък навсякъде - в дупките във фасадите на сградите и в рухналите покриви. От хотелската кухня не е останало почти нищо, а на някогашната детска площадка люлките ръждясват. Някой очевидно се е пошегувал и е поставил две коктейлни чаши върху една стена.

Конфликт, продължаващ над седем години

Широкине се намира в района на Донецк, само на няколкостотин метра от фронтовата линия. Там проруски сепаратисти, подкрепяни къде тайно, къде явно от Русия, се бият срещу украинската армия - една война, която до голяма степен е забравена от Запада. В нея от 2014 година насам са убити повече от 13 хиляди души в районите на Донецк и Луганск. Според международното право, двете области са украински, но сепаратистите искат да ги присъединят към Русия. Всеки ден се водят престрелки, без никакви изгледи за скорошно примирие. Преди в Широкине са живеели 1500 души, при това съвсем не лошо - основно от земеделие и туризъм. Селището е имало училище, 4 магазина за хранителни стоки, един за мебели и дори собствена пивоварна. Още по съветско време тук имало курортен комплекс, в който хората идвали на почивка, по-късно местните жители започнали да дават стаи под наем на туристи. И те идвали масово - от цяла Украйна, но също така и от Русия.

За жителите на Широкине няма връщане назад

Селището е почти разрушено по време на сраженията през 2014-2016 година. Малкото къщи, които не са изравнени със земята, днес са празни. Хората са избягали и никой от тях не мисли за връщане в селото. Процъфтяващото едно време Широкине днес е превърнато в село призрак, в което може да се влиза само с официално разрешение и с военен придружител. Задължително е носенето на каска и бронежилетка.

Много от тукашните жители са избягали в съседното село, в което също има разрушения, но не толкова големи. Преди Леонид е давал стаи под наем на туристи. 67-годишният мъж казва, че са пристигнали достатъчно летуващи А днес се изненадва, ако изобщо чужда кола влезе в селото. Днес преживява от риболов. Уловената риба той осолява, а в градината си отглежда зеленчуци. Но из полето не може да се движи свободно, защото навсякъде има табелки, предупреждаващи за опасност от мини. Покривът на къщата му частично е бил разрушен от паднали гранати, преди да си го поправи сам. "Изглежда хората свикнаха с войната и си мислят, че тя скоро ще приключи. Каква заблуда. Ето, вчера отново имаше обстрел", възмущава се Леонид.

"Разрушиха всичко"

Неговата съседка Людмила e пострадала по-сериозно: "Разрушиха всичко – покрива, гаража, прозорците, вратите. Мебелите бяха изхвърчали навън на улицата. Три точни попадения", спомня си 69-годишната жена. Съпругът ѝ получил сърдечен пристъп, нямало кой да му помогне и той починал. Самата тя е с увреден слух от експлозиите през онази нощ. "Пожелавам си мир. Президентите на двете страни трябва да седнат на една маса и да се разберат, за да приключи най-сетне всичко това. И за да не си лягам всяка вечер с мисълта дали ще се събудя отново на сутринта. Дали няма пак да ни бомбардират", казва Людмила. Но засега мир в Източна Украйна не се очертава. Точно обратното: след струпването на многочислени руски бойни части по границата с Украйна напрежението допълнително ескалира.

Автор: Йо Ангерер


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче зеле

    24 4 Отговор
    Нека пратят сините каски.чеченските снайперисти ще им се израдват доволно.
  • 2 честен ционист

    12 4 Отговор
    Не се притеснявайте, скоро ще облагородим всичко от Балтийско през Азовско, до Босфора, че много взе да става горещо на полуострова.
  • 3 simo

    9 47 Отговор
    късия путин започна тая война...байдън правилно каза че е убиец....

    Коментиран от #17

  • 4 Монгола

    35 4 Отговор
    Еее вече не става за отдих на Широкине от Киев бендерите се погрижиха за това!
  • 5 Деймос

    38 4 Отговор
    Това е война която избухна заради преврата от 2014 ....Изтока населен с руснаци не признава тази власт ,която му забранява да говори на руски ...
  • 6 Армата

    19 6 Отговор
    Запалят ли ме, Берлин ще запуши....
  • 7 Укра

    32 2 Отговор
    Дойче веле пак плаче. Както обикновенно, плаче на чужд гроб.
  • 8 Лети ли рапторчето?

    29 5 Отговор
    Знаете ли защо във Вашингтон не организират военни паради, за да не паднат дефектните евФки върху главите на гостите!
  • 9 Абе

    45 2 Отговор
    Жителите на това село, а и на много други като него да благодарят на американските си "приятели", европейските им пудели и украинските продажни предатели като Потрошенко, които съсипаха Украйна и насила я вкараха в гражданска война и конфликт с Русия!
  • 10 Рошко

    35 1 Отговор
    Та според написаното за по простите, путин е виновен, да се маха та да дойдат краварите с кока кола макдоналдс казината тъпите украинци да им бачкат за жълти стотинки та всичко да е спокойно
  • 11 Кой ви каза

    29 2 Отговор
    Че там има проруски сепаратисти. Това са руснаци. В Украйна гражданската война не е спирала откакто фашистите взеха властта. Не знам защо тези фашисти на запад ги приемат като демократи

    Коментиран от #13

  • 12 Степан Бендера

    15 1 Отговор
    Бендерите се финансират чрез бонбони на грамаж!
  • 13 Карл Маркс

    20 3 Отговор

    До коментар #11 от "Кой ви каза":

    Капитализма е другото лице на фашизма! Фашистите 21 век се крият зад лозунги за демокрация.
  • 14 Фермер

    15 0 Отговор
    При нас без война са в такова състояние,повечето населени места
  • 15 Shadow Fiend

    17 0 Отговор
    Вместо да ми се жалваш как ти били бутнали покрива,грабвай ак-то и ходи да чистиш корумпираното си правителство благодарение на което нямаш покрив малоумник такъв...
  • 16 no name no face no number

    18 0 Отговор
    Каквото и да ви пишат тия узпечени лъжци от дойче веле, знайте, че истината е точно противоположна на нсписаното от тях. Техните елементарни гьобелски похвати приети като основа на западната пропаганда финансирана от едрият античовешки капитал е обречен на провал.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баш Бащицата

    9 0 Отговор
    Коментарите казват всичко.
  • 19 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ГУТЕН ШВАЙНЕ ШВАБЕН --- НА ДОЛАРОВА ИЗДРЪЖКА !!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 един от стадото

    9 0 Отговор
    остави военната линия, Донецк. Донбас. Дебалцево, това селце. Фронт е, добър фронт няма. А как живеят украинците по на запад. По добре ли от преди майдана. Отрязаха си пътеките и сега ни напред ни назад. Като нас са, само ние дето нямаме фронт още, за сега. Не казвам, че преди е било добре, но обикновения човек мизерува като тогава там, че и по зле. Русия поне им купуваше стоката от тежкото машиностроене, от земеделската и консервна промишленост, част от тока на добри цени, украинци работеха по руски обекти. Точка на всичко. Точка на преференциите и затваряне на едното око от руснака за не толкова качествената продукция от там. А запада въобще и не мисли да купува нещо сериозно от там. Само им продава и обещава.. Увиснаха като прани гащи. Като нас