Last news in Fakti

4 Юни, 2021 19:00 6 269 24

Коя е истинската Мата Хари?

  • мата хари-
  • бойко борисов-
  • двоен агент-
  • шпионка-
  • шпионаж-
  • история-
  • куртизанка

Тайнствената "Мата Хари", направила снимките в спалнята на Бойко Борисов, дължи прозвището си на една фатална жена, която в началото на 20 век възпалява мозъците на мъжете. Коя е истинската Мата Хари?

Коя е истинската Мата Хари? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Танцьорка, куртизанка, шпионка - така най-кратко можем да опишем легендарната „фатална жена“ Мата Хари. В Париж от началото на 20 век тя възпалява мозъците на мъжете със своите екзотични танци. И именно поради това нейно умение в началото на Първата световна война германците я рекрутират за своя шпионка. По-късно Мата Хари се опитва да стане двойна агентка и да работи за френския шпионаж, но този опит се проваля. Френският съд я признава за виновна и на 25 юли 1917 година я осъжда на смърт. Няколко месеца по-късно Мата Хари е разстреляна.

Митове и факти

Личността на Мата Хари е обвеяна в загадъчност още от самото начало. Тя самата си измисля такава биография, която ѝ позволява да възбужда умовете със своята уж дълбока посветеност в тайнството на източните танци. Легендата „Мата Хари“ доизмислят и редица нейни съвременници. А разпространеното схващане, че тя е била една от най-успешните шпионки на всички времена, изобщо не отговаря на историческата истина. Но коя всъщност е Мата Хари? За себе си тя разказва, че била родена в Индия, баща ѝ бил брамин, а майка ѝ - танцьорка. Била израснала и възпитавана сред храмовите жрици, които я въвели в тайнствата на танца и най-вече на любовта. Но всичко това са измишльотини. Колкото и да е заплетена историята на Мата Хари, има поне няколко факта, които можем да смятаме за сигурни. Жената е родена в Нидерландия през 1876 година, а истинското ѝ име е Маргарета Гертруда Зеле. Още много млада се омъжила за офицер от колониалните войски и заминала с него за островите Ява и Суматра.

Бракът обаче бързо се разпаднал и бъдещата легендарна шпионка останала без пари. Така започнала кариерата ѝ на танцьорка, която я извела до невиждани успехи. Младата жена с екзотичното сценично име „Мата Хари“, което може да се преведе като „окото на зората“ или „слънце“, пленявала мъжете в публиката със своите танци, в чийто край тя обикновено оставала полугола. Дори за Париж като „столица на разврата“ това било истинска сензация. Така Мата Хари станала звезда.

Екзотичният живот на Мата Хари и трагичната ѝ кончина залягат в основата на безброй книги, театрални пиеси, мюзикъли и филми. Първото кинопроизведение за нея се появява само три години след разстрела ѝ, а по-късно в нейната роля се превъплъщават такива звезди като Грета Гарбо и Жана Моро. През 2017 година в Германия беше излъчен документалният сериал „Мата Хари - танц със смъртта“, който за пръв път прави опит за историческа реконструкция на събитията от 1916-1917 година, използвайки непубликувани до момента документи. Но авторите на сериала не откриват нищо ново и сензационно - тяхното разследване само потвърждава мнението, че танцьорката не е била кой знае каква шпионка и всъщност не е издала нито една голяма военна тайна. Същото показаха и документите на британското разузнаване, разсекретени през 1999 година.

Когато я вербува германското разузнаване, Мата Хари е на 39 години. Тя знае, че скоро ще трябва да слезе от сцената и си търси нов източник на доходи. Очевидно възможността да припечелва от шпионаж ѝ се вижда привлекателна, но мнението на германските началници от самото начало не е розово: те смятат Мата Хари за не особено благонадеждна и прекалено разточителна. А когато разбират, че се опитва да играе двойни игри, германците решават да я предадат на французите. С тази цел германското разузнаване изпраща до германски дипломат в Мадрид едно писмо, където става дума за шпионката Мата Хари под кодовото име "Н21". Германците знаят, че врагът ще отвори и разшифрова писмото. Целта е да изпратят френското контраразузнаване за зелен хайвер: да му пробутат една второстепенна агентка и така да прикрият важните си източници.

"Обичам офицерите, винаги съм ги обичала"

В хода на следствието Мата Хари не посочва нито едно име и не дава никаква информация за контактите си с германците. А и няма какво толкова да издаде. Въпреки това французите я обявяват за зловеща шпионка, виновна за смъртта на хиляди френски войници. Може би го правят просто с пропагандни цели, за да отклонят общественото внимание, но тъкмо това заляга в дъното на легендата за уникално успешната шпионка Мата Хари. „Обичам офицерите, винаги съм ги обичала“, казва по време на процеса легендарната танцьорка. И добавя: „Винаги ще предпочета да бъда любовница на беден офицер, отколкото на богат банкер“.

Автор: Олга Солонар


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    27 3 Отговор
    Маги Бадер бре!
    Дойче зеле не са в час както винаги!
    За едни 5 000 лева кво прай, ако знаете......малиййййй :)
  • 2 Питайте ба.т бойко!!

    27 1 Отговор
    Той точно знае!!😇

    Коментиран от #16

  • 3 КОТарАК

    30 1 Отговор
    фалшивата е сигурно някой ангел. Тиквун е много набожен човек. кръсти се по 100 пъти на ден и дарява църкви с пари от джоба си
  • 4 МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    14 2 Отговор
    мата ХАРИ е моята ВЕСИ много е СЕКСИ и я чакам яко
  • 5 Мата Хари

    17 1 Отговор
    Не би му се и изплюла на тоя.
  • 6 гост

    17 1 Отговор
    Мата не я знам, но Хари да. Свири на кларинет , в един оркестър / суперски / .
  • 7 вили

    28 1 Отговор
    БУЦИИ КЪДЕ СА ПАРИТЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ
  • 8 Е така де

    25 1 Отговор
    Нашата Мата Хари е Искра Фидосова, много се обичат с Б.Б
  • 9 АГЕНТ НИКОЛАЙ

    26 2 Отговор
    БОЙКО Е СПАЛ С ТОЛКОВА ШАВРАНТИИ ЧЕ И ТОЙ СЕ СЪМНЯВА КОЯ Е МАТА ХАРИ
  • 10 Боко тулупа

    18 2 Отговор
    Е затова Тулупа изгоря, жената предпочита бедни офицери пред богати тулупи!
    Поздрав за Другаря милиардер!

  • 11 ПКПка

    22 1 Отговор
    По добре Го запитайте ЗАЩО в Държавна Резиденция привиква Куртизанки!?!
  • 12 ЧОЧО МЕТЪЛА

    11 1 Отговор
    И ЖЕНА МИ Е ХОДИЛА В БОЯНА СЕГА РАЗБИРАМ ОТ ПРИЯТЕЛИ
  • 13 НЕЛИ БАНКЯ

    13 1 Отговор
    АБЕЕ ТИЯ В БОЯНА ТАМ ВЕЧЕР СА СЕ КАЧИЛИ КАТО БЕЛИ МАГАРЕТА ТАМ АВРАМОВ ДОМ ЛИ Е
  • 14 Бай Коста

    7 2 Отговор
    АБЕЕЕ КАЖЕТЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ КАКВО СВИВАТЕ ГЪЗАРЕ
  • 15 Мата Хари

    10 1 Отговор
    Най Обичам Боко когато му масажирам минискуса! Долу му е 3-4 см. и не става за "работа".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МАТА ХАРИ

    3 3 Отговор
    БОБОКОВ, КАЖИ СИ
  • 18 Ох ох

    11 0 Отговор
    Джипко бибитков го закина отвсекъде.Мата не мата положението е много сериозно от всякъде.Прост народ слаба държава.Хубава вечер на всички.
  • 19 Брендица

    5 0 Отговор
    Мата Хари е била пребоядисана от СДС в ГЕРБ, за да направят падналата на 04.04.2021 коалиция. А индженери полет тически
  • 20 Истината2

    8 0 Отговор
    Главната мутра на България все някога ще си каже коя е тази МАТА ХАРИ. МЕН МЕ УЧУДВА С КАКВИ ОЧИ ГЛЕДА хората в очите .
  • 21 За 2 снимки и

    11 0 Отговор
    едно видео!Бойко Борисов е поръчителя и е нaрeдил дa убият, тaкa нaрeчeнaтa Мaтa Хaри,зaeднo c дeцaтa и бaбa и,от страх да не публикува нещо което ще му създаде проблеми.Цялото семейство е избито по най мафиотския начин с контролен изстрел в тила а самата "Мата Хари" е намерена мъртва отново с контролен изстрел в един кладенец.И пocлe нaбeдeния убиeц,в кoйтo cцeнaрий никoй нe вярвa,удoбнo дa ce caмoубиe.Дoceгa oт кaктo фрeнcкия лeгиoн cъщecтвувa,нямa нитo eдин caмoубил ce cлужил в нeгo.Мaтa Хaри,зa тeзи кoитo нe ca в чac и търcят рaзни кoмпaньoнки e билa eдинcтвeнaтa,кoятo e имaлa прaвo дa чиcти пoкoитe нa Тoлупa.Много привлекателна жена с дългa чeрнa кoca,милфa и пoлoвинa.Прeди дa я убият e споделила с приaтeлкa, чe имa мaтeриaл,зa кoйтo мoгaт дa я убият,кaктo и cлeд 2 ceдмици ce cлучвa.Кaзвa ce Кeти Кюлoвa и e oт Нoви Иcкър,a нaбeдeния убиeц e бивш лeгиoнeр oт фрeнcкия лeгиoн
  • 22 Аз пък искам да знам..........

    2 0 Отговор
    Коя е Мата Космата
  • 23 незнайко

    0 0 Отговор
    Какъв е извода ? Тази която е била при Бойко не е жена с вкус !!! Той не е действащ офицер !!!
  • 24 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    Е ТОВА Е : МАТА ХАРИ ОБИЧА СЕРИОЗНИ МЪЖЕ С ПАГОНИ .
    КОЯ Е КОЯ ДА Е... ИГРАХА ТАМ.. КОЙ ТАНЦ .. МНОГО ИНТЕРЕСНО ...
    ТАНЦА НА ЧЕКМЕДЖЕТАТА ... НАПЪЛНИ , ИЗПРАЗНИ ...
    ОООО ...ДА ... ТАНЦА Е СВЕТОВЕН ХИТ .