ФАКТИ.БГ

Коя е истинската Мата Хари?

Тайнствената "Мата Хари", направила снимките в спалнята на Бойко Борисов, дължи прозвището си на една фатална жена, която в началото на 20 век възпалява мозъците на мъжете. Коя е истинската Мата Хари?

Публикувана: 4 Юни, 2021 19:00
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4057
Коя е истинската Мата Хари?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Танцьорка, куртизанка, шпионка - така най-кратко можем да опишем легендарната „фатална жена“ Мата Хари. В Париж от началото на 20 век тя възпалява мозъците на мъжете със своите екзотични танци. И именно поради това нейно умение в началото на Първата световна война германците я рекрутират за своя шпионка. По-късно Мата Хари се опитва да стане двойна агентка и да работи за френския шпионаж, но този опит се проваля. Френският съд я признава за виновна и на 25 юли 1917 година я осъжда на смърт. Няколко месеца по-късно Мата Хари е разстреляна.

Митове и факти

Личността на Мата Хари е обвеяна в загадъчност още от самото начало. Тя самата си измисля такава биография, която ѝ позволява да възбужда умовете със своята уж дълбока посветеност в тайнството на източните танци. Легендата „Мата Хари“ доизмислят и редица нейни съвременници. А разпространеното схващане, че тя е била една от най-успешните шпионки на всички времена, изобщо не отговаря на историческата истина. Но коя всъщност е Мата Хари? За себе си тя разказва, че била родена в Индия, баща ѝ бил брамин, а майка ѝ - танцьорка. Била израснала и възпитавана сред храмовите жрици, които я въвели в тайнствата на танца и най-вече на любовта. Но всичко това са измишльотини. Колкото и да е заплетена историята на Мата Хари, има поне няколко факта, които можем да смятаме за сигурни. Жената е родена в Нидерландия през 1876 година, а истинското ѝ име е Маргарета Гертруда Зеле. Още много млада се омъжила за офицер от колониалните войски и заминала с него за островите Ява и Суматра.

Бракът обаче бързо се разпаднал и бъдещата легендарна шпионка останала без пари. Така започнала кариерата ѝ на танцьорка, която я извела до невиждани успехи. Младата жена с екзотичното сценично име „Мата Хари“, което може да се преведе като „окото на зората“ или „слънце“, пленявала мъжете в публиката със своите танци, в чийто край тя обикновено оставала полугола. Дори за Париж като „столица на разврата“ това било истинска сензация. Така Мата Хари станала звезда.

Екзотичният живот на Мата Хари и трагичната ѝ кончина залягат в основата на безброй книги, театрални пиеси, мюзикъли и филми. Първото кинопроизведение за нея се появява само три години след разстрела ѝ, а по-късно в нейната роля се превъплъщават такива звезди като Грета Гарбо и Жана Моро. През 2017 година в Германия беше излъчен документалният сериал „Мата Хари - танц със смъртта“, който за пръв път прави опит за историческа реконструкция на събитията от 1916-1917 година, използвайки непубликувани до момента документи. Но авторите на сериала не откриват нищо ново и сензационно - тяхното разследване само потвърждава мнението, че танцьорката не е била кой знае каква шпионка и всъщност не е издала нито една голяма военна тайна. Същото показаха и документите на британското разузнаване, разсекретени през 1999 година.

Когато я вербува германското разузнаване, Мата Хари е на 39 години. Тя знае, че скоро ще трябва да слезе от сцената и си търси нов източник на доходи. Очевидно възможността да припечелва от шпионаж ѝ се вижда привлекателна, но мнението на германските началници от самото начало не е розово: те смятат Мата Хари за не особено благонадеждна и прекалено разточителна. А когато разбират, че се опитва да играе двойни игри, германците решават да я предадат на французите. С тази цел германското разузнаване изпраща до германски дипломат в Мадрид едно писмо, където става дума за шпионката Мата Хари под кодовото име "Н21". Германците знаят, че врагът ще отвори и разшифрова писмото. Целта е да изпратят френското контраразузнаване за зелен хайвер: да му пробутат една второстепенна агентка и така да прикрият важните си източници.

"Обичам офицерите, винаги съм ги обичала"

В хода на следствието Мата Хари не посочва нито едно име и не дава никаква информация за контактите си с германците. А и няма какво толкова да издаде. Въпреки това французите я обявяват за зловеща шпионка, виновна за смъртта на хиляди френски войници. Може би го правят просто с пропагандни цели, за да отклонят общественото внимание, но тъкмо това заляга в дъното на легендата за уникално успешната шпионка Мата Хари. „Обичам офицерите, винаги съм ги обичала“, казва по време на процеса легендарната танцьорка. И добавя: „Винаги ще предпочета да бъда любовница на беден офицер, отколкото на богат банкер“.

Автор: Олга Солонар

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Някой си
1 Отговор
Маги Бадер бре!
Дойче зеле не са в час както винаги!
За едни 5 000 лева кво прай, ако знаете......малиййййй :)

Оценка:
-3 +26

Питайте ба.т бойко!!
2 Отговор
Той точно знае!!😇

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +25

КОТарАК
3 Отговор
фалшивата е сигурно някой ангел. Тиквун е много набожен човек. кръсти се по 100 пъти на ден и дарява църкви с пари от джоба си

Оценка:
-1 +28

МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК
4 Отговор
мата ХАРИ е моята ВЕСИ много е СЕКСИ и я чакам яко

Оценка:
-2 +13

Мата Хари
5 Отговор
Не би му се и изплюла на тоя.

Оценка:
-1 +16

гост
6 Отговор
Мата не я знам, но Хари да. Свири на кларинет , в един оркестър / суперски / .

Оценка:
-1 +16

вили
7 Отговор
БУЦИИ КЪДЕ СА ПАРИТЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ

Оценка:
-1 +26

Е така де
8 Отговор
Нашата Мата Хари е Искра Фидосова, много се обичат с Б.Б

Оценка:
-1 +24

АГЕНТ НИКОЛАЙ
9 Отговор
БОЙКО Е СПАЛ С ТОЛКОВА ШАВРАНТИИ ЧЕ И ТОЙ СЕ СЪМНЯВА КОЯ Е МАТА ХАРИ

Оценка:
-2 +25

Боко тулупа
10 Отговор
Е затова Тулупа изгоря, жената предпочита бедни офицери пред богати тулупи!
Поздрав за Другаря милиардер!


Оценка:
-1 +17

ПКПка
11 Отговор
По добре Го запитайте ЗАЩО в Държавна Резиденция привиква Куртизанки!?!

Оценка:
-1 +21

ЧОЧО МЕТЪЛА
12 Отговор
И ЖЕНА МИ Е ХОДИЛА В БОЯНА СЕГА РАЗБИРАМ ОТ ПРИЯТЕЛИ

Оценка:
-1 +10

НЕЛИ БАНКЯ
13 Отговор
АБЕЕ ТИЯ В БОЯНА ТАМ ВЕЧЕР СА СЕ КАЧИЛИ КАТО БЕЛИ МАГАРЕТА ТАМ АВРАМОВ ДОМ ЛИ Е

Оценка:
-1 +12

Бай Коста
14 Отговор
АБЕЕЕ КАЖЕТЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ КАКВО СВИВАТЕ ГЪЗАРЕ

Оценка:
-1 +6

Мата Хари
15 Отговор
Най Обичам Боко когато му масажирам минискуса! Долу му е 3-4 см. и не става за "работа".

Оценка:
-1 +9

16
Този коментар е премахнат от модератор.
МАТА ХАРИ
17 Отговор
БОБОКОВ, КАЖИ СИ

Оценка:
-3 +2

Ох ох
18 Отговор
Джипко бибитков го закина отвсекъде.Мата не мата положението е много сериозно от всякъде.Прост народ слаба държава.Хубава вечер на всички.

Оценка:
-0 +10

Брендица
19 Отговор
Мата Хари е била пребоядисана от СДС в ГЕРБ, за да направят падналата на 04.04.2021 коалиция. А индженери полет тически

Оценка:
-0 +4

Истината2
20 Отговор
Главната мутра на България все някога ще си каже коя е тази МАТА ХАРИ. МЕН МЕ УЧУДВА С КАКВИ ОЧИ ГЛЕДА хората в очите .

Оценка:
-0 +7

За 2 снимки и
21 Отговор
едно видео!Бойко Борисов е поръчителя и е нaрeдил дa убият, тaкa нaрeчeнaтa Мaтa Хaри,зaeднo c дeцaтa и бaбa и,от страх да не публикува нещо което ще му създаде проблеми.Цялото семейство е избито по най мафиотския начин с контролен изстрел в тила а самата "Мата Хари" е намерена мъртва отново с контролен изстрел в един кладенец.И пocлe нaбeдeния убиeц,в кoйтo cцeнaрий никoй нe вярвa,удoбнo дa ce caмoубиe.Дoceгa oт кaктo фрeнcкия лeгиoн cъщecтвувa,нямa нитo eдин caмoубил ce cлужил в нeгo.Мaтa Хaри,зa тeзи кoитo нe ca в чac и търcят рaзни кoмпaньoнки e билa eдинcтвeнaтa,кoятo e имaлa прaвo дa чиcти пoкoитe нa Тoлупa.Много привлекателна жена с дългa чeрнa кoca,милфa и пoлoвинa.Прeди дa я убият e споделила с приaтeлкa, чe имa мaтeриaл,зa кoйтo мoгaт дa я убият,кaктo и cлeд 2 ceдмици ce cлучвa.Кaзвa ce Кeти Кюлoвa и e oт Нoви Иcкър,a нaбeдeния убиeц e бивш лeгиoнeр oт фрeнcкия лeгиoн

Оценка:
-0 +10

Аз пък искам да знам..........
22 Отговор
Коя е Мата Космата

Оценка:
-0 +2

незнайко
23 Отговор
Какъв е извода ? Тази която е била при Бойко не е жена с вкус !!! Той не е действащ офицер !!!

Оценка:
-0 +0

аз съм Веска
24 Отговор
Е ТОВА Е : МАТА ХАРИ ОБИЧА СЕРИОЗНИ МЪЖЕ С ПАГОНИ .
КОЯ Е КОЯ ДА Е... ИГРАХА ТАМ.. КОЙ ТАНЦ .. МНОГО ИНТЕРЕСНО ...
ТАНЦА НА ЧЕКМЕДЖЕТАТА ... НАПЪЛНИ , ИЗПРАЗНИ ...
ОООО ...ДА ... ТАНЦА Е СВЕТОВЕН ХИТ .

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Димитър Бербатов
Това заяви българският нападател Димитър Бербатов, който днес ще поведе атаката на ПАОК срещу Борусия (Дортмунд) в груповата фаза на Лига Европа
Ще се опитвам да забавлявам хората – докато ме държат краката. Искам да показвам на хората красивата страна на футбола."

Още бисери
ТОП 5