Last news in Fakti

18 Юни, 2021 19:00 2 356 14

Марин льо Пен с шансове за президентския пост

  • марин льо пен-
  • франция-
  • еманюел макрон

Днес старият политически ландшафт във Франция е в развалини, след четирите години управление на Макрон утвърдените партии са далеч от старата си сила

Марин льо Пен с шансове за президентския пост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Старият политически ландшафт във Франция е в развалини: самоизяждането на утвърдените стари партии, започнало след победата на Макрон, продължава и днес. Марин Льо Пен и нейният "Национален сбор" доволно потриват ръце.

В "Национален сбор" (НС) може да са доволни: социолозите от Ifop виждат партията на Марин Льо Пен като водеща сила на регионалните избори в 5-милионния южнофренски регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Очаква се на балотажа в края на юни десните популисти да спечелят избора и начело на управлението да застане техен регионален президент.

Преди 6 години племенницата на Марин Льо Пен - Марион Марешал - за малко не успя да спечели регионалните избори в Южна Франция. Лявоцентристките сили тогава оттеглиха своя кандидат и така помогнаха на консерваторите да надвият "Националния фронт", както се наричаше тогава партията на Льо Пен. Само че сега въпросният "Републикански блок" - т.е. Обединението на всички други партии срещу Льо Пен - вече няма да има сили да осуети победа на крайнодесните. Поне това сочат актуалните социологически проучвания.

Как "Национален фронт" стана "Национален сбор"

Ако сега този регион се окаже под управлението на НС, във Франция ще настъпи сериозна промяна. Досега тази партия беше успяла да овладее само няколко провинциални кметства, но не и правителство в някой от 13-те френски региона. Междувременно обаче НС си извоюва стабилна избирателна подкрепа не само в региона край Средиземно море. Също и в Северна Франция, в региона Гранд Ест, в който попада и Елзас, както и в няколко по-малки региона, НС се бори за първото място.

Затова не е чудно, че партийната лидерка Марин Льо Пен гледа на регионалните избори като на трамплин към президентския пост във Франция. През 2017 Льо Пен бе победена от сегашния президент Еманюел Макрон. При следващия опит обаче 52-годишна Льо Пен иска да триумфира. За целта тя има намерение да спечели и нови избирателски слоеве. След като партията отдавна вече бележи успехи в работническите среди, Льо Пен сега все повече се ориентира и към буржоазно-консервативния лагер. С тази цел създадената през 1972 година от баща ѝ Жан-Мари Льо Пен партия "Национален фронт" беше преименувана в "Национален сбор". Със същата цел бе променена и партийната програма - от нея изчезнаха предишните искания за отказ от еврото и за излизане от ЕС.

Във външнополитически план Марин Льо Пен направи корекции в курса, но основната тема за нея си остана вътрешната сигурност - това си личи и в предизборната битка за регионалните избори. Макар че регионите във Франция са овластени да решават предимно въпроси, свързани с градоустройството, регионалния транспорт или образованието, НС, а и другите партии не спират да поставят тази тема в центъра на предизборните си кампании.

Старият политически ландшафт е в развалини

Бившият партиен лидер на Републиканската партия Лоран Вокие например се бори да бъде преизбран като регионален президент с искания за "щит от видеонаблюдение", за отмяна на държавните помощи на родители, чиито малолетни деца са извършили престъпления и за поставяне на специални "агенти по сигурността" край училищата.

Макар на балотажа този уикенд да се очаква по-ниска избирателна активност, наблюдатели смятат, че те ще се превърнат в тест за президентските избори през идната пролет. От седмици вече се очертава повторение на двубоя Льо Пен - Макрон. Само че в оставащите 10 месеца не са изключени и изненади, защото консерваторите и социалистите още не са номинирали основните си кандидати.

Днес старият политически ландшафт във Франция е в развалини: след четирите години управление на Макрон утвърдените едно време партии са далеч от старата си сила. Партията, която през последните 20 години беше водеща сила във френската политика и имаше двама свои президенти - Жак Ширак и Никола Саркози, продължава да играе второстепенна роля. А самоизяждането, започнало след изборната победа на Макрон, продължава и до днес. Марин Льо Пен има достатъчно поводи за радост.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 324

    30 4 Отговор
    Тя отдавна е с шансове, ама няма да й позволят за съжаление.

    Коментиран от #2

  • 2 хъхъ

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "324":

    Няма, пак ще изкарат някой "по-приемлив"
  • 3 Матей

    26 2 Отговор
    Еми,крайно време е.Група висши военни бяха пратили анонимни писма до Макрон с предупреждения и съвети какво да предприеме срещу мигрантската опасност и обезличаването на французите.Той си направи оглушки,и ето сега радикалите,все едно дали се определят като леви или десни,ще вземат властта.И ще почнат масов лов на вещери,милиони,и екстрадирането им обратно в Африка.Други реформи също са наложителни,но с ислямизма трябва да са безкомпромисни,както и с развъждането на население различно от коренното.

    Коментиран от #4

  • 4 324

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Матей":

    И така им свиха сармалите, че май ще ги съдят и осъдят предполагам и хич не бяха анонимни.
  • 5 И тая кранта

    9 5 Отговор
    Няма да измъкне Франция от блатото в което я вкара макарон
  • 6 Гати

    17 0 Отговор
    Франция е на ръба.Държат ги нещата под похлупак все още но не за дълго.Градовете са задръстени от нелегални престъпноста в Париж е ужасна.Оставяш си колата оключена или ще ти разбият ключалката или счупят стъклото за няма нищо.
  • 7 въх

    11 2 Отговор
    Дай боже, че Макрон не се търпи
  • 8 гт хъ

    5 4 Отговор
    Марин Пърден, Макарон Ранен, Наполеон Скопен все франсета диванета

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дано спечели

    6 2 Отговор
    И да извади Франция от ЕС за да се ваксинират язпадне тая армия от стотици хиляди ашизоидни ге---Ю---в--е и ле--зб--ий--ки в Брюксел!!
  • 11 Gen Gurko

    11 2 Отговор
    А дано, че най-после да започне разграждането на тази непоносима либерастия. Нека отново от Франция да започне чистенето на Европа от навлеците.
  • 12 ГОСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "гт хъ":

    то па ний сме цъфнали и вързали......????
    я се огледай,преди да ломотиш......
  • 13 Angry Bird

    1 0 Отговор
    На таз момЪ не и ли писна? От как се помня вечната балотажна дама и на разбора... От трите най-така, да!
  • 14 pbdan

    1 0 Отговор
    Жан-Мари Льо-Пен: "Направих партия на която бях лидер повече от 30г., оттеглих се и назначих дъщеря си за лидер, а тя ме изключи от редиците на моята партия". Явно е мъжко момиче. Цитирах Жан-Мари по памет.