27 Юни, 2021 10:00 7 145 66

На Русия не трябва да се вярва, пишат в Турция

  • с-400-
  • турция-
  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • доверие-
  • армия-
  • война-
  • конфликт

Авторът дори смята, че има тайно споразумение между САЩ и Русия относно Турция

На Русия не трябва да се вярва, пишат в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проучване показа, че 78,9% от турците подкрепят сътрудничеството на страната с Русия. Но в статия за изданието Milliyet Тунджа Бенгин изразява увереност , че на Москва не трябва да се вярва. Доказателство за това са достатъчният брой конфликти между двете страни. Нещо повече, авторът споделя подозрението си, че между Америка и Русия има тайно споразумение, предаде агенция "Фокус".

През последните години, на фона на всяко напрежение в отношенията на САЩ, чуваме познатите думи: „Нека развием отношения с Русия, нека променим изцяло курса на нашата страна“. Има дори проучвания на общественото мнение за това кой трябва да бъде стратегическия партньор на Турция във външната политика - САЩ или Русия. Например, според проучване, проведено по тази тема в началото на юни тази година, 78,9% от анкетираните подкрепят сътрудничеството с Русия, а не със САЩ. С други думи, от тяхна гледна точка САЩ са напълно ненадеждни. И това не може да се нарече заблуда. Защото на хартия САЩ са наш съюзник, дори стратегически партньор, но те никога не са проявявали такова отношение и, дори напротив, са заемали открито враждебна позиция спрямо Анкара. И това дори продължава от много дълго време - от кризата с ракетите „Юпитер“ през 1962 г., суровото писмо на (Линдън) Джонсън до премиера (Исмет) Иньоню, ембаргото, наложено след миротворческата операция в Кипър през 1974 г., скритата помощ за терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), кризата с уволнението на нашите войници през 2003 г. са само няколко примера...

Разглеждайки по-късните събития, картината изглежда така. САЩ, особено от 2011 г. в Сирия, Ирак и след това в Източното Средиземноморие, следват политики и стратегии, които застрашават националните интереси и националната сигурност на Турция. САЩ подкрепят терористичната организация PYD/Народните сили за самоотбрана (YPG)/ПКК, която представлява заплаха за Турция, с оръжия и ѝ предоставя консултантски услуги. С други думи, тайната подкрепа се превърна в публична. Политиката и стратегията на САЩ във връзка със С-400, решението на САЩ за F-35 напълно ги лишава от възможността да бъдат съюзник на Турция. Всъщност Вашингтон ясно посочва в своята реторика, че не е съюзник. По този начин САЩ са в позицията на държава, която проявява напълно враждебно отношение. Въпреки факта, че сме в един и същ съюз - НАТО.

Ами Русия? Колко близка и приятелска е Русия с Турция? Може ли Русия да бъде надежден партньор или съюзник? Да, Турция си сътрудничи тясно с Русия през последните няколко години по редица въпроси, от икономиката до сигурността и партньорството при решаването на регионалните проблеми. През това време турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе толкова много лични срещи с руския президент Владимир Путин, колкото и с всеки друг лидер. По този начин бяха разрешени много проблеми, но това не означава, че между двете страни има съгласие по всички въпроси. Нещо повече, както и в САЩ, и тук има сериозни конфликти на интереси и разногласия с Русия. Някои от тях са обобщени от бившия турски посланик в Москва, заместникът на „Добрата партия“ Айдън Аднан Сезгин.

„Те не ни възприемат като съюзници, но ние също не можем да ги разглеждаме като такива“, казва Сезгин. „Ние сме членове на НАТО. През 2014 г. НАТО обяви Русия за заплаха и ние също се подписахме под това. Декларацията от последната среща на върха на НАТО съдържа почти 80 точки, от които около 30 са свързани с Русия. Освен това в момента НАТО разполага с много важна сила срещу Русия, наречена „Острието на копието“. От началото на 2021 г. тази сила се командва от Турция, която участва с 4,2 хиляди войници. Втората точка е, че в някои региони сме в конфликт с Русия „на терен“. Изправени сме срещу Русия в Идлиб и в резултат на тази конфронтация загубихме 55 от нашите войници за месец и половина и 37 само за един ден. И руски самолети също участваха в това.

В същата ситуация сме и в Либия. Коридорът на Нахичеван, т.е. коридорът, който създаваме с Азербайджан, също ще бъде контролиран от руските военни. Противопоставяме се на действията на Русия в Донбас, не признаваме анексията на Крим и подкрепяме целостта на Грузия. В областта на енергетиката кандидатстваме за транспортиране на азербайджански, туркменски газ, за трансфер на иракски и катарски газ, ако е необходимо. С други думи, ние също се конкурираме с Русия в областта на газовата логистика. Разбира се, стои и проблемът със Сирия и терористичната организация PYD/YPG/PKK. В тази връзка Сезгин продължава: „С тях имаме различни подходи по отношение на бъдещето на Сирия. Предвиждаме напълно унитарна държава, докато те клонят към федеративната структура. Те не само не обявиха ПКК за терористи, да не говорим за PYD/YPG, но им позволиха и да отворят представителство в Русия“.

По този начин искаме да кажем, че както в отношенията със САЩ, така и в отношенията с Русия имаме много конфликтни ситуации. Следователно нито една от тези държави не е надежден и освен това стратегически партньор за нас. Нещо повече, може дори да има негласно партньорство, тайно споразумение между САЩ и Русия. Поне за това да не се „закачат“ една друга. Защото нито САЩ, нито Русия искат да се справят със силна Турция. В този случай ние знаем какво трябва да направим. Трябва да поддържаме рационални отношения с двете сили в съответствие с нашите национални интереси и, разбира се, да разчитаме само на себе си. Точно това прави Турция днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссс

    66 10 Отговор
    Тя пък Русия, как ви вярва на вас? Интересно заключение за интелигентен човек. Интересно има ли една с една държава да си вярват? Всичко е лицемерие, скрито като дипломация.
  • 2 Госあ

    15 38 Отговор
    Такова споразумение има не за Турция, а за света. Двете най тъпи нации се опитват да контролират света с оръжие. И това само благодарение на неграмотния чърчи, който е отказал съюз с Оста.
  • 3 русенец

    55 12 Отговор
    То пък на Турция може да се вярва сякаш.

    Коментиран от #23

  • 4 А на фесовете веднага се доверявай!

    47 12 Отговор
    Особено когато въоръжават бандеровците с дронове и пр.макар и да знаят че Крим ще го гледат през дима от наргилето..
  • 5 Хасан Улсой

    24 54 Отговор
    Турция е най-добрия и искрен приятел на България.

    Коментиран от #9, #28, #64

  • 6 Мишо

    37 18 Отговор
    Ами и Русия, и САЩ знаят, че Турция е коварна и ненадеждна сила!! Истина е, че има сговор между тях спрямо Турция и този път последната няма да се спаси както през 1923 г.
  • 7 Госあ

    18 44 Отговор
    Евразия означава Китай и Европа, а не полуграмотните ватенки да се мислят за мост между стари цивилизации. Нерде Поднебесната и Рим, нерде ватенките? М ?

    Коментиран от #10, #11, #26

  • 8 Heops

    36 14 Отговор
    Кой ли пък обича Турция?? Най-малко съседите й, които сие патили векове от предшественика й Османската държава.. Турция се пъха в Закавказието, Средна Азия...защо смята, че й се радват Големите сили??
  • 9 123

    28 10 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан Улсой":

    То Турция и друг приятел освен България няма.

    Коментиран от #60

  • 10 Semak

    38 12 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Подуграмотни ли??? Хаха, полуграмотни са повечето в САЩ - гетата, латиносите.... Ако не вярваш - провери! Нещо не си наясно с мащабите, история, освен всичко! Ватенки носят вече само стари хора в някои села..иначе са по-добре облкчени от тебе..

    Коментиран от #12

  • 11 Мишле нещастно

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Как ти се иска само слънцето да изгрее от Запад,а?..

    Коментиран от #21

  • 12 Алабала

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Semak":

    От де го знаеш как е облечен тоя? Я си представи, че за него топ модата е анцугът Adibas...

    Коментиран от #20

  • 13 Панов

    23 8 Отговор
    Турците да си припомнят кога започнаха кървавите атентати в Турция и кога свършиха....от свалянето на самолета нарушител ...до извинението на Ердоган пред Путин....и тогава да говорят кой подкрепя тероризма.

    Коментиран от #29

  • 14 Сандо

    29 9 Отговор
    Да бяхте пуснали статия от турския печат,която твърди,че на Русия може да се вярва,те тия близо 80 процента явно друго са видели,чули и прочели,което нашите евроатлантически пропагандатори пропускат.Но в Турция много бързо си менят мненията,доказано е от историята,че на турчин вяра не можеш да имаш.

    Коментиран от #16

  • 15 !!!?

    11 23 Отговор
    Борис Немцов: Не вярвайте нито дума на Путин !!!?
  • 16 Чочо

    16 30 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Напротив,историята показва, че на руснак никога не трябва да се вярва.
  • 17 mi6osp

    21 7 Отговор
    Фокусниците, ако 80% от турците подкрепят сътрудничеството с Русия, колко от останалите смятат, че не трябва да се вярва на Русия, та това да има някакво значение? При организиран от САЩ преврат, Русия спаси живота на Ердоган и този факт е определящ за отношенията в триъгълника Турция - Русия - САЩ.
  • 18 Ама големи

    18 3 Отговор
    географополитици се извъдихте... Във всяка държава има поръчкови публикации, взема се /или ти я дават срещу заплащане/ и ти започваш да я популяризираш... Казват му "манипулация". Впрочем - дали трябва да се вярва на НАТО и САЩ - да си спомним ли "НАТО няма да се разширява на изток"?
  • 19 Sieg

    17 2 Отговор
    Обаче някой е дал добри пари на сайтчето fakti за някои новини.
  • 20 Госあ

    3 12 Отговор

    До коментар #12 от "Алабала":

    Хааахаха точно това е топ модата на мужиците ве омбре !
  • 21 Госあ

    5 12 Отговор

    До коментар #11 от "Мишле нещастно":

    Та Евразия означава половин Русия на Китай, а другата половина на ЕС. Хехехе
  • 22 100pera

    12 0 Отговор
    Ми то е така - не може и оная работа до края и душата в рая! Искате да сте регионална и/или световна сила, правите стъпки в тази насока (вкл. с военна сила) и искате да водите самостоятелна политика, да развивате собствена военна индустрия, а в същото време да са ви приятели "големите". Няма там приятелство - само партньорство и то по определени въпроси, а по други има противопоставяне. За доверие пък изобщо и дума не може да става. Никой на никого и за нищо не вярва до край. колкото вие им вярвате на САЩ, Русия и Китай, толкова и те на вас.
  • 23 Помяри

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Може колкото на жителите в СТОЛИПИНОВО И МАКСУДА НАЛИ СА СИ БРАТЯ ПО КРЪВ
  • 24 Два пъти

    10 4 Отговор
    Процентът на подкрепа от страна на турците енапално реален. Един път през 1921-22г. Съветска Русия ги спаси. Спаси ги и втори път от хамерикански преврат,както спасии лично живота на Ердоган.
  • 25 между редовете

    12 2 Отговор
    Явно краварите разбраха че със зъбене няма да мине номера пред ердоган и сменят тактиката, ще плащат за поръчкови статии против турско-руските отношения.
  • 26 47584949

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    ХАХАХАХАХАХАХАХ, пак си изкарваш мислите не от главата, а дупката дето слънце не може да стигне. Що си толкова ***********. Ти си от изкуствения подбор ******че!

    Коментиран от #41

  • 27 Отговор

    10 7 Отговор
    Лъжи,лъжи.
    Турция като дърбава се появява през 20 те години на миналия век,а в тази държава най много 15-20% да са турци-даже Ердоган е с грузински произход
    така че какви войни може да са водили Турция и Русия
    османската империя се сгромолясва в началото на 20 век ,както и Руската империя.
    Не знам за война между Турция и Русия от 90 те години на миналия век до сега.

    Коментиран от #47, #61

  • 28 БОЦКО У БАНКЯ

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан Улсой":

    Грешка, аркадаш, България е най-добрия приятел на Турция. В лицето на Бойко Борисов имате най-верния премиер, защитаващ турските интереси. Подари ви газопровод от Русия, даже ви построи още газопровод с наши пари чак до Сърбия. Спря строежа на нашата Козлодуй, за да си направите първи Акую и да избиете по-лесно инвестизията. Задължени сте му, да му ударите пак едно рамо в половината от 120 секции.
  • 29 БазаДанни

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "Панов":

    Естествено държавата която не произвежда нищо освен оръжие.
    Държавата в която ако не си в силовите структори си нищо.
    Държавата която има повече школи по шпионаж отколкото истински училища.
    Държавата чиято национална политика е кражбите в целият останал свят и създаването на интриги между държавите.
  • 30 ВЯРА

    8 5 Отговор
    Партньорство, Сътрудничество ; всичко туй е вятър. цялата История се върти около кълъчката. И много е важно да се биеш със свои кълъчки. Чуждите, някакси много бързо се чупят. Йок файда от янки и ушанки.
  • 31 Нормално е

    7 4 Отговор
    Турция става все по-силна и започва да се намества и да измества другите големи играчи от сцената.
  • 32 Ханс

    7 9 Отговор
    Руснака не е забравил как свалихте руския самолет и убихте пилота.ще доиде време и за разплата,малко по късно и неизбежно.

    Коментиран от #33

  • 33 Хасан

    7 8 Отговор

    До коментар #32 от "Ханс":

    Надяваме се никога да не забравя, за да не се налага да му припомняме какво следва ако не спазва границите.

    Коментиран от #40

  • 34 Голям Слон

    5 0 Отговор
    Фокус и ДВ са от едно котило пом.ия.ри.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 антитюрк

    6 9 Отговор
    ние българите трябва да осъзнаем,че турция е наш естествен влаг и трябва да работим за обединение на всички християнски народи на балканите във военнополитически съюз с общи цели и ценности.Трябва да се научим да правим компромиси в името на висшите цели,а не да водим разни спорове на дребнава тематика както с Македония.

    Коментиран от #50, #62

  • 37 TROY

    7 0 Отговор
    Русия има само два съюзника: Армията и флота.
  • 38 "Третият райх " - 16-та республика - НАТ

    6 7 Отговор

    До коментар #35 от "Вълко Червенков":

    Ако раздаваха Нобел за Злоба и Завист, Ганьовските червени кмерхи, всяка година щяха да бъдат номинирани.

    Коментиран от #45

  • 39 Ленин

    9 8 Отговор
    Само беге троловете на Путин вярвят на Русия,защото си мислят,че руските ракети няма да ги уцелят!

    Коментиран от #42

  • 40 Хамсал

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Аха, после няколко пъти на червеното килимче! Чакаме прави, е бай Ердо поседна по едно време, докато разглеждаше портретите на императорите дето са ви бъхтели, като маче в дирек ели пък в Крим-десетина пъти! Унижение ама пълним потурите и пак се правим на велики! Забрави Ердо кой го предупреди за преврата! Неблагодарни чалми!

    Коментиран от #51, #63

  • 41 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "47584949":

    Кефи ме да дразня безмозъчни путинофили. Разлика с простите демократи - няма. Болни мозъци.
  • 42 Аз съм бг трол

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ленин":

    Вярвам че руските ракети ще ни уцелят заради козяшките тролове
  • 43 ПЕНКО

    7 2 Отговор
    НАЙ- ВЕЛЕКИЯТ СЪВРЕМЕНЕН "ХИБРИД" !!! В РУСИЯ РАБОТЯТ МИЛИОНИ ИЗТОЧНИ ТУРЦИ - И МИЛИОН РУСНАЦИ СЕ РАЗВЛИЧАТ В ТУРСКИТЕ КУРОРТИ ---СЛЕД КОЛКО ОТМИНАЛИ ВОЙНИ -ПОМЕЖДУ ИМ !!!!!!!!! А В САЩ ОЩЕ ИМА ИНДИАНСКИ Р Е З Е Р В А Т И - ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ИЗБИЛИ 120 МИЛИОНА МЕСТНИ !?!?!?!?

    Коментиран от #55

  • 44 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    А , МИЛИЕТ СИ Е ЕДНО ОБИКНОВЕННО - ДОЙЧЕ ВЕЛЕ -НА ЦРУ !!!!
  • 45 ПЕНКО

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от ""Третият райх " - 16-та республика - НАТ":

    НОБЕЛОВАТА НАГРАДА Е ОПИТ ЗА ИЗВИНЕНИЕ ОТ ЕВРЕИТЕ /БРАТЯ НОБЕЛ / ЗА СЪЗДАВАНЕТО И ПРОДАЖБАТА НА ПРОДУКТ ИЗБИЛ ХИЛЯДИ-МИЛИОНИ НЕВИННИ ХОРА / И ДЕЦА / !?!~?!+
  • 46 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Ами много е просто,вярвайте в Корана.
  • 47 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Отговор":

    То и нашите не са т0рци, ама си вярват че са.
  • 48 Хасен

    5 3 Отговор
    След като Русия и Турция градят близки и приятелски отношения помежду си е време по тази логика, българските "патриоти" и ДПС също да изградят подобни отношения, освен ако "а приори", вече не са го сторили. Русофилите ни обаче се оказват в деликатно положение, тъй като в тоя случай, те ще трябва да направят завой на 180 градуса и да се настроят приятелски към Турция, за да покажат безрезервната си подкрепа, към Русия!

    Коментиран от #65

  • 49 фурнаджия

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера някой държави, едно говорят, а друго вършат и объкват политическата ориентация на другите? Таман си се настроил на едно и хайде, на друго. То от желязо да си, пак няма да може да издържиш, такова отмятане!
  • 50 Нещо като това преди

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "антитюрк":

    Междусъюзническата война ли? Нали ще се изядете един друг бре? И без това вас българите никой не ви обича от съседите
  • 51 Остави тез залъгалки за мурзили

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Хамсал":

    Турците ви размазват където ви хванат и после Джуджи жълтзелен подписва капитулацията насред Москва за срам на тези императори които цитираш.

    Коментиран от #52

  • 52 хихихихихи

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Остави тез залъгалки за мурзили":

    Хахахаха ааххха а ххахахаа....! Теб на сюнета да не са те резнали малко повече и сега да избиваш комплекси заради ню ню-то ти!
  • 53 Бай Шиле кантар

    6 3 Отговор
    Турция силна? Това е виц на деня .

    Коментиран от #59

  • 54 Дърт пее..раст...

    3 1 Отговор
    По принцип и правило,всички бивши,,посланици и министри, и генерали ,запасняци.правят такива ,Яки изказвания,,..Щото трябва да мрънкат за нещо..Нормално е..Все пак Русия и Турция,,са в по добри бизнес отношения,..,САЩ е повратлив играч..Никой не разчита на янките,просто гие страх..!!
  • 55 123

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "ПЕНКО":

    На северо Американския континент е имало около 12 милиона местни жители, 8 милиона са измерели от болести или убити през първите години на колонизацията в Mексико и централна Америка. В САЩ са избити 17760 индианци, умрелите от новите болести донесени от новите заселници са причина за смърта на 90% от всички други местни хора.В САЩ сега има 5 000 000 индианци.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Един

    6 0 Отговор
    Вярно ли ба? На ГЕРБ вервайте, на ЕС вервайте, на САЩ вервайте , на турците вервайте - а на Русия не? Що ли?
  • 58 незнайко

    4 3 Отговор
    А на турците изобщо не трябва да се вярва !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Има! Катар, Азербайджан и Пакистан(ядрена сила)!
  • 61 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Отговор":

    Значи не си бил под турско робство?
  • 62 Историята

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "антитюрк":

    Нали се беше съюзил с Гърция и Сърбия и ти го набиха!
  • 63 Истината

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хамсал":

    Глада ли как падаше горящата безаналогова су-шка? Ушанките след това не са нарушавали въздушното пространства на Турция! Но ти си вярвай на глупостите! След унищожената су-шанка и гръмнатия пилот, обстреляния хеликоптер и убития руски командос и ликвидирания руски посланик, какво направи Путин? Продаде и веднага достави най - модерната си ракетна система С- 400 на Турция, строи атомна централа в Турция и му праща милиони рускини за туристки!
  • 64 Едуард Петров-Едо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан Улсой":

    Хасане, това като пожелание е добре, но в действителност не е така и причината е в ОГРОМНИТЕ РАЗЛИЧИЯ в Християнското и Ислямското Богословие! По тази основна причина турските граждани на Запад нямат никакво общение нито с германските, нито с френските, нито с италианските, нито с българските Християни, А ТОВА Е ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ! Иначе с турските християни сме скъпи братя и сестри! ДУХОВНОТО е неизмеримо по-важно от биологичното!
  • 65 Едуард Петров-Едо

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Хасен":

    Хасене, (или Хасане), логиката ти е много заплетена и не издържа критиката! Това, че около 4% безбожни български русофоби се дерат в КРЕШЧЕНДО, изобщо не означава, че Целокупният Български Християнски Народ в огромната си част е срещу Русия, която е приела Христовата Вяра от Древна България, за да бъдем сега Едно в Господ Иисус Христос! Кръвта вода става, но общата ни Вяра в Христа Вода Не Става! Същото се отнася и до Американските Християни, които са най-масивната християнска Общност на Света! Това, че САЩ и Русия са подавляващо Християнски Империи е много важно, защото ги прави близки и без тайно споразумение! ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ, дело на политици!
  • 66 Збигнев Бжбжбж

    0 0 Отговор
    Изумително, на турците вече им е малко да имат за противник някой измежду Русия и САЩ, затова искат и двете наведнъж. не знам как ще разделят Луната с мякедонците.