Last news in Fakti

28 Юни, 2021 21:30 13 275 72

Кумирите на Борисов: това казва всичко

  • бойко борисов-
  • герб-
  • кумири-
  • реджеп ердоган

Кажи ми кои са кумирите ти - и ще ти кажа кой си

Кумирите на Борисов: това казва всичко - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Емилия Милчева:

Кажи ми кои са кумирите ти - и ще ти кажа кой си. Не знаем кои са били идолите на Бойко Борисов като дете, но запис на разговор, публикуван в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), показа кои са хората, на които Борисов се кланя като политик - Нетаняху и Ердоган.

Защо точно те, а не, да кажем, европейски лидери като германската канцлерка Ангела Меркел, с която бившият премиер, както се хвали самият той, е на “ти”? Освен че властват дълго време, и Нетаняху, и “Тайпи”, както Борисов нарича Ердоган, са известни с диктаторския си стил на управление. И не само. “Много от методите на Ердоган той ги ползва. При Ердоган почти няма свободен бизнес в Турция, разбираш ли? Няма такъв бе, много рядко се случва, много рядко”, казва в публикувания от АКФ запис гласът на бивш съветник на Борисов.

Така че изборът на образци за подражание просто валидира огромния апетит за власт на управлявалия над десетилетие Борисов. При това не каква да е власт, а авторитарна. Каквато я консумираше друг от неговите идоли - дългогодишният Първи на тоталитарния режим Тодор Живков. Основната цел на тези хора като политически лидери винаги е била една: как да съхранят и увеличат властта си.

Какво научихме от епизод трети

Новите щрихи от портрета на трикратния, но вече бивш премиер се разкриват в епизод трети от разследването на АКФ “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков”. Става дума за разговор, в който тайно е записан Яне Янев - понастоящем общински съветник в Сандански, но в периода 2015-2017 съветник на премиера Борисов по превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. В записа той обяснява как се опитва да съдейства за освобождаване от ареста на ресторантьора Веселин Денков. Собственикът на няколко известни столични заведения прекара месеци в ареста, след като бе задържан за участие в престъпна група за лихварство. АКФ публикува разследване, в което записи на разговори разкриват преговори да бъде пуснат от специализирания съд срещу 100 000 евро. В излъчения трети епизод Янев разказва в разговор с Русина Тошева, счетоводителка на Денков, как съдейства за същото.

Именно в този разговор той споделя наблюденията си за Борисов - за неговата възприемчивост към съвети на умни хора, за мутренския опит, за склонността към методите на работа на Ердоган и Нетаняху. “Не беше като онези всезнайковци - станишевци-манишевци, които си мислеха, че са божества”, казва Яне Янев.

Манталитетът на падишаха

Особено впечатляващо в неговия разказ е как Борисов се е подготвял за първата си среща с Ердоган, чиято цел е била да убеди турския лидер да подкрепи отцепници от ДПС, за да се ограничи влиянието на Доган. Гледал по три епизода от турския сериал “Великолепният век”, в който се разказва за султанския двор и харем, за дворцовите интриги и пр. Забавно е как един държавник се готви за официална визита, гледайки сапунка за един от националните герои на Турция.

“Едно от нещата, които лесно можеше този да ги запамети, защото той не е по сложните конструкции, беше филмът “Златният век”. И той всяка божа вечер гледаше по три епизода на големия екран на стената в “Бояна”. Всяка божа вечер, три месеца преди срещата с Ердоган. За да разбере за манталитета на турския падишах. За да може да вникне в начина на мислене и после наистина се сприятелиха”, обяснява Яне Янев в записа. Това вече си е екстремна форма на поклонение от страна на ревностен последовател, който очевидно истински вярва в култа към абсолютната власт.

И други интересни работи

От разговора на Янев, чиято политическа звезда изгря като противник на Борисов и залезе като негов “пудел”, както го нарекоха опоненти на ГЕРБ, научаваме интересни подробности и за политически сделки. В записа се чуват твърдения как на изборите на 4 април Борисов е дал на Пеевски 11 места за депутати. “Пеевски на последните избори, сега на четвърти, Бойко му даде 11 места за депутати. Начело с Марин Маринов, бившия министър. (Бившият министър е Младен Маринов, бел.ред.) Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единайсет мандата му даде бе, човек. За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е сто процента на подчинение на Борисов (…) с Доган всичко приключи”.

Но след санкциите по закона “Магнитски”, обявени в началото на юни, излиза, че бившият премиер разполага с олигарх от черен списък, което от актив автоматично се обръща в пасив.

И ако олигарсите се сменят, не пречи кумирите да останат. Дори и почвата под краката им да се рони, както стана с Нетаняху, изправен пред съда като действащ премиер. Резултатът е, че сега в Израел управлява т.нар. “правителство на промяната”, което от съставено от представители на целия политически спектър, обединени от ненавистта си към Нетаняху. В Турция Ердоган също върви към края на своята ера, а видеата на мафиота Седат Пекер, в които той обвинява управляващите в безчет престъпления, са още един пирон в ковчега. А доскоро същият този Пекер е бил съюзник на властта и е консумирал привилегиите от това приятелство. Да ви звучи познато?

Ако Борисов наистина е верен следовник на кумирите си, рано или късно ще сподели съдбата им.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    94 14 Отговор
    Време е да отиваш към Испания да си гледаш детето, защото кой знае какви травми ще получи така като те няма…

    Коментиран от #5, #6, #26, #65

  • 2 хъхъ

    145 13 Отговор
    Този човек не е добре с главата. Построил 500мил. км. магистрали. Изказване от днес "Аз бях дете, когато Рашков прокурорстваше"...ама Рашков е с едва 4г. по-голям от него.

    Коментиран от #13

  • 3 Бойко

    18 69 Отговор
    Когато се позовавате на нещо ,е хубаво да го публикувате ,а не само да го споменавате.Някое сополиво казахстанче може и да не ви повярва ! френдли ремайндър !
  • 4 Тошко

    51 6 Отговор
    ДПС няма нищо общо с Пеевски, совите не са това, което са...
  • 5 Бойко

    38 12 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Време ти е дс се задомиш ,да пробваш с булката ,.....ако е физически възможно ,чрез копулация ,да си направите наследник ,да ви тегли майните и да ви крънка за пари за бяло и бензин за Астрата ,селски !

    Коментиран от #9, #19, #67

  • 6 Кака

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Там в панелките ко ли не се случва

    Коментиран от #66

  • 7 Кмета на Флори Да

    20 3 Отговор
    Ам в наште панелки сичко станА леш ,
  • 8 КОТарАК

    86 9 Отговор
    не правете сложен анализ на толкова елементарно и налудничаво нещо като ТИКВАта. той беше подкрепен от Меркел , която искаше от него стабилна атмосфера за немските вериги от магазини да се развиват тук и да ликвидират малкият частен бизнес и производство. в това успя / помъчи се и да строи магистрали да се пренасят стоки до тия магазини и от Азия за Европа-в това горе-долу благодарение на крадливата си природа се провали. сега му търсят друг заместник , да продължи да обслужва интересите на ЕС , която си е чисто бизнес организация , създадена като такава и не и пука много за корупции във васалните държави ако е на печалба

    Коментиран от #10, #15, #48

  • 9 Бойка

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко":

    Михихи ,шах и мат на царицата ,михихи
  • 10 Бойко

    16 26 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Немските вериги ги вкара Станишев ,друже

    Коментиран от #28

  • 11 Да,бе

    55 6 Отговор
    Кумира на това нещо е обикновен правешки тъпоъгълник,но тъй като е непосилен за банкянската плоскост се е превърнала в стандартен Тулуп,живял и крал за десет живота.
  • 12 Бойко

    20 0 Отговор
    Нека бастуня Енио отиде при Меркел и я прегърне ......да гледаме кашмер
  • 13 Интелектуалец

    69 4 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Веднъж беше казал, че "комунистите са крили за аварията в Чернобил когато той марширувал като пионер под радиоактивния дъжд". Чернобил гръмна през 1986 година. Борисов е роден през 1959 година. През 1986 година е крачил като пионер под радиоактивния дъжд на 27 години.

    Коментиран от #64

  • 14 Радев

    10 38 Отговор
    Другари ,не ме гледайте ...не мога
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 83 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....Некадърниците се дразнят от Бойко, заради строежитe на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н., c кoeтo ги кaрa дa ocъзнaят cвoятa нeпoтрeбнocт кaтo хoрa.

    Коментиран от #32

  • 16 Бойко

    13 51 Отговор
    Моите кумири не са ваш проблем ,бойте се от кумирите на Румбата и Сие ....
  • 17 Клюкарка

    59 12 Отговор
    Зли езици от Министерски съвет говорят,че който влизал в кабинета на Борисов се е обръщал към НЕГО с Цезаре! Този пич е откровенно луд за връзване.

    Коментиран от #21, #24

  • 18 На тиквите кумирите

    39 7 Отговор
    са кратуните,по роднинска линия.Боко е обикновено бг момче "излетяно" нависоко.Добродушен,симпатяга в контакта,доверчив и хитър по селски.И голяма марда! Да станеш "царче" на Българийката и да се оставиш да те снимат как спиш като пор с чекмедже златни кюлчета.. млада и половина.И сега трябва да плаща! А как? Ами с мъки ще плаща,с пари вече няма как. С мъчение-учение..Затовв всички сме ТУК...

    Коментиран от #23

  • 19 Минута Е Много

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко":

    Нияма Врреме !
  • 20 втора заповед

    30 1 Отговор
    Не си прави кумир и не му служи!
  • 21 Зли езици

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Клюкарка":

    Лют секс ....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бойко

    12 8 Отговор

    До коментар #18 от "На тиквите кумирите":

    Почти си схванал ....остава ти дипломата от Харварт ,Окцфор,или Кенбрич и та земам за отговорник по еврата на Меркел
  • 24 Зли езици

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Клюкарка":

    Хот ганкбанк
  • 25 Ах ти

    21 5 Отговор
    Дърдорията по горе.. И то заради един престъпник

    Коментиран от #29

  • 26 Счупи тъпомера

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Споко, то травмите си ги е получило генетично :)

    Коментиран от #27

  • 27 Бойко

    13 4 Отговор

    До коментар #26 от "Счупи тъпомера":

    А успокойте го ,ще вземе да пометне булката
  • 28 Счупи тъпомера

    15 10 Отговор

    До коментар #10 от "Бойко":

    Ти сериозен ли си? Що не си спомням вериги от времето на станишев, я ми дай имена? Щото ,ако започна аз да изрешдам.

    Коментиран от #30, #31, #39, #50

  • 29 Зли езици

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ах ти":

    Гарантиран оргазм
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Счупи тъпомера

    25 7 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Магистралата до Сатурн ли бе? Неграмотна клинка :)

    Коментиран от #49

  • 33 Луди сте бе

    16 3 Отговор

    До коментар #30 от "Бойко":

    Ша ме уморите от смях:)..добре че има ракия
  • 34 Асфалт Ефенди

    27 3 Отговор
    Чист бай Ганьо по Алеко

    Коментиран от #37

  • 35 Бойко

    6 1 Отговор
    Комир ве ,само война с инперялизъма ,михихи
  • 36 Пловдив

    36 6 Отговор
    Много се надявам, Съдбата в най-скоро време, да изсипе цялата си ярост, върху тази тъпа и необразована, нагла, лъжлива и крадлива волска тиква...!!!

    Коментиран от #38

  • 37 алеко

    15 3 Отговор

    До коментар #34 от "Асфалт Ефенди":

    бай ганьо ме застреля ,мруснико
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Щот не

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Счупи тъпомера":

    ползваш Гимкоприн ™

    Коментиран от #44

  • 40 Не плаче те

    7 21 Отговор
    На чуж гроб / не знаете над какво се молите/ по добре ердоган отколкото мадуро / изпратини машини -вечна дружба -сега като гледам как пострещат радев / мъчно ми става/ освен в албания го пострещнаха
  • 41 Хехе

    11 8 Отговор
    Ама Вие от Бг Дойче Веле, сте най-големите мисирки! Кумири...??? И кой ви го каза това , Г-жо Милчева? Да не би Борисов, на рандеву в леглото?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 София

    8 17 Отговор
    Всички лидери бяха в софия а с кои се срещна радев с деси
  • 44 Счупи тъпомера

    12 7 Отговор

    До коментар #39 от "Щот не":

    Нито една немска верига не я е имало преди тиквата, освен метро, какво ще кажете, за кауфлайн, че печалбата отива в германия, не е преди тиквата.

    Коментиран от #51

  • 45 На авторката със ....любов

    25 13 Отговор
    Тъ...пачко нед й да сравняваш Бойко с Тодор Живков !!! По татово време. Хората бяха супер щастливи! Усмихнати ! Дружелюбни ! Задружни имаше работа и достойно заплащане на труда ! Билета за градският транспорт беше 6 стотинки( тъпачко тъпа) сиренето 2.60 салама от месо !!! 5,20.населението беше достигнало близо 10милиона !!! Здравеопазването и образованието бяха НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО СЕЛЯНКО ПРОСТА тръгнала да сравнява Бойко с великият Тодор Живков
  • 46 Дойче Лъже

    17 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Кумирите на Борисов: това казва всичко
    Кажи ми кои са кумирите ти - и ще ти кажа кой си
    ......
    Хахаха, казвам: Германската "Ханс Зейдел"
    ТАЗИ германска фондация сътвори, финансира и до днес работят заедно с ГЕРБ и Борисов.
    Най- големите кумири на ГЕРБ и Борисов са германците.
  • 47 КЛОД

    22 6 Отговор
    Бойко ще направи челна стойка, но властта няма да пусне, хората отдавна не го искат , още след първото му управление, но той печели с номера и манипулации, с купуване на гласове, корпоративен вот, с патерици, купуване на депутати и цели партии, защото е крайно алчен,нагъл и не иска да пусне властта и защото ако я пусне, ще го убият, защото много злини е сторил на хората!
    Единствената опозиция са БСП, но турците мразят левите и ще направят всичко възможно левите и БСП да не спечелят, т.е. ще подкрепят Бойко, борбата няма да е лека!

    Коментиран от #54

  • 48 68654

    17 6 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Не чу ли записа с Яне Янев, Израел и Турция са му кумирите на Бойко, те го водят и съветват, маша на Ердоган!
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "Счупи тъпомера":

    Нeщaтa нe ca ce прoмeнили oт врeмe oнo...
    .............................
    кaтo Гo дeбнeхa, зa дa улoвят нeщo oт думитe Му, зa кoeтo дa Гo oбвинят. /Лукa 11:54/
  • 50 Бойко

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Счупи тъпомера":

    Урк заспал Кауфлана е от 2006-та
  • 51 Д-р Трясников

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Счупи тъпомера":

    Казаха ти ,ползвай Гичко Билобра ,и са ти студени ходилата
  • 52 Перо

    14 3 Отговор
    Авторът на статията смесва понятието тоталитаризъм с престъпен монопол и картел. В много страни тоталитарния ръководител е работил за държавата си,бил е патриот,избягвайки трудностите на бля-бля партии,народно събрание,разнопосочно обществено мнение и всичко,водещо до спиране на позитивното. При примата е ОПГ-ръководство на държавата и няма никакъв аналог с Натаняху и Ердоган!
  • 53 Малко остана

    16 9 Отговор
    Не, че не дразни, но ща го изтърпим до 11.07.21г.тоя банкянски полуидиот. После става политически и не дай Боже физически труп, защото това което причини на страшно много хора и след като не е на власт, като нищо може да провокира крайни действия, а не чакане на пеефската мутра Гешеф да задейства правосъдието, което естествено няма да стане!
  • 54 Hoho Boho

    12 8 Отговор

    До коментар #47 от "КЛОД":

    Само за протокола:
    Бойко вече не е във властта и никога повече няма да бъде.

    Коментиран от #55

  • 55 оня с коня

    7 6 Отговор

    До коментар #54 от "Hoho Boho":

    Също Само за протокола:ББ не е във Властта защото НИКОЙ не е във властта,а Служ. Правителство НЕ Е ВЛАСТ- това е като "Дървено Желязо",т.е. Заместител с още 10 дена Служба. Колкото до твърдението ти че Борисов "никога няма да бъде във Властта" - ТАКА ТИ СЕ ИСКА,лошо няма:)
  • 56 5577

    7 3 Отговор
    Еме нещо си се объркала. Поне малко да беше взел от тия диктатори Бойко, нещата в България нямаше да са каквито са.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Лукреция

    3 4 Отговор
    Тумбалалайката се е запътил със бясна скорост към политическото бунище. Пазете се, който докопа- го повлича с него в трапа.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Даката

    8 2 Отговор
    Що се отнася до кумирите,не ми харесват,не ми харесват и тези с кумири татуирани чалгари с обици пеещи цинизми.
  • 63 111

    6 5 Отговор
    Боче ...боче, каква я мислеше, каква стана ... много си повярва ама сега гледай как свят ще ти се вие, шкафчето си приготви и към зандана го вземи ...хахаха
  • 64 тони

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Интелектуалец":

    може да е повтарял десетина години
  • 65 Уйке

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Детето да е живо и здраво, по-скоро ще получи травми от неговото отровно присъствие! Може ли една приказка вечер да му разкаже без и в нея да излъже! Как да обясни на невинното дете, коя всъщност е лошата баба Яга-Цачева, Фидосова, Караянчева, Атанасова или може би но най-вероятно Сачева! Как ще заспи това невинно дете! Я най-добре да си стои тук, че децата са му свикнали, само да бъде затворен за доброто на стари и млади!
  • 66 Деда

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кака":

    Ха! той щото Баце произхожда от Бъкингам! смешници - крадци на леки коли!
  • 67 Бай Лукан

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко":

    Ти, градски, от кой благ род си? пролетарий?
  • 68 7636870

    4 1 Отговор
    Каке, сериозно ли вярваш на писаницата си, и ако са ти платили нещо за нея, върни го. Ако е попоръчка, може да ти се прости за невежеството.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 чета ви коментарите

    1 0 Отговор
    И си спомням думите на Жорж Ганчев: "българите са един малък, но много прост народ"
  • 71 ПРЕДАТЕЛБОКО

    1 1 Отговор
    БОКЛУКА БОРИСОВ НЯМА КУМИРИ - ТОЙ ОБИЧА САМО СЕБЕ СИ !
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.