Last news in Fakti

29 Юни, 2021 19:00 2 894 21

Сирийските деца, които животът изхвърли

  • сирия-
  • ливан-
  • бежанци-
  • деца-
  • башар асад

Това не се забелязва в скъпите ресторанти из изисканите квартали на Бейрут - там, където са паркирани скъпите вносни автомобили на висшата класа

Сирийските деца, които животът изхвърли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В бежанските лагери на Ливан расте едно изгубено поколение сирийски деца. Повечето от тях дори не помнят истинската си родина. От малки са свикнали на тежък труд и лишения. Повечето никога не са стъпвали в училище.

Това е тяхната Ривиера: шосето, което преминава през долината Бекаа в посока Сирия. Канавките са осеяни с отпадъци, отляво и отдясно са разположени бежански лагери, полета и ферми. Често шофьорите изхвърлят през прозорците стъклени и пластмасови бутилки. Понякога изхвърлят и нещо годно за ядене.

Децата сноват по улицата като глутница. И постоянно се оглеждат за нещо, което може да бъде използвано. “Най-много се изкарва от алуминия или от металите”, казва Марван, лидерът на групата. Изразът по немитото му лице е суров – типично лице на дете-бежанец. Марван е на не повече от осем години. Най-малкият в групата е Салах. Когато ни вижда, той побягва разплакан.

300 000 деца не посещават училище

В Ливан, чието население наброява 7 милиона жители, са подслонени около 1,5 милиона бежанци. Не се знае каква част от тях са непълнолетни. Държавата не позволи на ООН да признае на сирийците официален статут на бежанци, за да нямат те основание да останат трайно. Ливан иска лагерите да са само временни убежища. Международни хуманитарни организации твърдят, че около 300 000 деца нямат възможност да посещават дори държавните ливански училища.

Вместо това те са принудени да се трудят на черно, като евтина работна ръка – да събират картофи по полето или отпадъци покрай големите шосета. “За един килограм алуминий получаваме 2000 лири“ (около 20 евроцента), разказва едно от момчетата. “Не”, поправя го друго, “днес ще получим по 2500”. Докато спорят за количества и пари тези деца звучат като възрастни - по един твърде стряскащ и зловещ начин.

Често не можеш да ги забележиш, дори когато преминаваш покрай тях, защото са съвсем дребни на ръст. Но препълнените чували с боклуци, които влачат, са огромни. Това е едно изгубено поколение, което расте из бежанските лагери, откакто през пролетта на 2011 година започна войната в Сирия. В долината Бекаа са останали онези семейства, които нямат достатъчно пари, за да си платят за пътя отвъд Средиземно море.

Допреди година и половина много от сирийските деца посещаваха училище, макар и само следобед, за да са отделени от ливанчетата. Но от началото на пандемията училищата са затворени за децата-бежанци. Сега повечето от тях са принудени да работят и да изкарват пари за семействата си. Нерядко не успяват да припечелят повече от долар за цял ден - сума, която стига, точно колкото да не умреш.

Финансов крах и задаващ се глад

През последните месеци финансовата система на Ливан претърпя истински крах. Валутата се обезцени, инфраструктурата се разпада. Световната банка и Обединените нации предупреждават, че до края на годината страната, в която има толкова много бежанци, може да бъде поразена от истински глад.

Това не се забелязва в скъпите ресторанти из изисканите квартали на Бейрут - там, където са паркирани скъпите вносни автомобили на висшата класа. В долината Бекаа обаче кризата е повсеместна. А животът в бежанския лагер си има своята цена. Собствениците на земята там прибират по 100 долара на месец за всяко място.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    51 1 Отговор
    им разруши Родината , домовете , многовековната им невероятна култура и ценни уникални забележителности , кой ги направи сираци ? НЕ Е ЖИВОТА !

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Госあ

    16 18 Отговор
    Висшата класа са хората, които работят за развитието на човечеството и доброто на хората. Това са учени, инженери, лекари, хора на изкуството (чалгата и порнографията не се включва). Търгашите, банкерите и откровените мошеници са низшата прослойка известна като простолюдие.

    Коментиран от #4

  • 3 САЩ

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    И на много още съсипа държавите и живота.Но безплатно сирене и безплатен кеф няма,не е имало и няма да има! Всичко се плаща...
  • 4 Пак дрънкаш като боб в празна стомна

    21 6 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    И Менгеле беше лекар,и Адолф художник /човек на изкуството/ стига философства..

    Коментиран от #6

  • 5 ??????

    17 14 Отговор
    Десет години война,а деца на 4-5-8 години.Цивилизован човек не би създал дете в подобна обстановка.И все пак жалко за децата..
  • 6 Госあ

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пак дрънкаш като боб в празна стомна":

    Те определено са от висшата прослойка.

    Коментиран от #8

  • 7 Механик

    23 0 Отговор
    Дойчевеле, изхвърлихте ги вие, алчни соросоиди и убийци! Разрушихте света, а сега скимтите точно като като донора си САЩ, за това как съжалявали за индианците!
    Дано има Бог и да ви отсипе по заслуги!
  • 8 др Гълабова

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Пациент Гост, моля явете се в Курило!
    повтарям
    Пациент Гост да се яви в Курило за незабавно въдворяване!
  • 9 Е как кой

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Този който е на власт. Обикновено и негативите и позитивите са негова заслуга. Също както и у нас, нали знаеш кой е на власт...или поне до скоро беше и кой е виновен
  • 10 А защо тези бежанци

    2 16 Отговор
    Не се връщат при хубавият Асад?
  • 11 Джоко

    17 0 Отговор
    Да ми простите, моля но малко имам конфуз за българските деца на "прехода"! Те са на куфар или общежитие, на стоп или ниско тарифни от години, особено последните 11 години. Трябва да се трогна но някак моето ми е по- скъпо и пак да ми простите! Сирия беше добро място за живеене и с фамилия Асад. Сега е ТОР защото ще въвеждаме някаква пустинна демокрация и ще сменяме режима. Е ДОБРЕ се получи, от стотици онеправдани, сега са милиони!
  • 12 Кочо

    20 0 Отговор
    Америкън раздаде демокрация и... сирийските деца... иракските деца, либийските деца и тн.... секви деца..... Много деца има намесени от 200г насам....

    Коментиран от #14

  • 13 Мустафа

    10 13 Отговор
    Човек като чете тук коментиращите, с малки изключения може доста да научи за хората по тази земя.Разбираш, че са си живи расисти дори са срещу своите сънародници с различен цвят на кожата.Чудиш се как тези подчовеци са се застъпили за евреите по тези земи.Чудиш се, чудиш се и накрая разбираш, че това не са онези българи, това са мазните толупи на тиквата, това са команоидите на Тато, това са тъмносините на Костов, това са тези на Разсате гвардееца, това са те...

    Коментиран от #15

  • 14 Начо Крика

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кочо":

    Кат са почне с индианските деца че досега
  • 15 Начо Крика

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мустафа":

    Нямаш проблем, ще ти обясня. Където няма вече народ има раси и съответно расизъм. В моя клас едно време имаше две циганчета, по някое време почнаха да крадат и да бият останалите. Изключиха ги дисциплинарно. Не защото бяха цигани, а щото крадяха. Ти сега можеш да ми обясняваш простотии от сорта трудно детство и генетични особености

    Коментиран от #17

  • 16 Що така бе

    6 11 Отговор
    Нали Асад победи с помощта на Путин? Нали така? Е що тези 7 млн сирийци прокудени извън Сирия не се завръщат. Нали вече има руски мир там?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ромул

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "А какво стана с другото циганче":

    Вече не е циганче, горд ром е. Но и за него има място в герп или в библиотекарския пуц!
  • 19 Хасан

    7 0 Отговор
    Лицемерието на Запада ...хората си живееха мирно в Сирия но с разни джихадисти финансирани от Израел и САЩ им разбиха живота

    Коментиран от #21

  • 20 Сандо

    5 0 Отговор
    ДВ да се върне десет години назад,да сравни със сега.И да си отговори на въпроса:Що за дивотия сътворихме ние,най-умните и красиви евроатлантици?
  • 21 Вероника

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    ПЕРФЕКТНО КАЗАНО! САЩ и Израел убиват тези деца и всички преди тях.