Last news in Fakti

18 Юли, 2021 19:00 8 409 65

Талибаните победиха САЩ

  • талибани-
  • война-
  • афганистан-
  • сащ-
  • джо байдън

Подобни неуспехи ще се повтарят и в бъдеще

Талибаните победиха САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В статия за американското издание The Washington Post журналистът Макс Буут сравнява американските „авантюри“ във Виетнам и Афганистан. Защо Америка претърпя толкова унизителни поражения? Кой е виновен? Може би желанието на Вашингтон да „строи“ всички под себе си? Или амбициозните политици, некадърните и измамни военни и ненаситният военно-индустриален комплекс? Подобни неуспехи ще се повтарят и в бъдеще, убеден е авторът, цитиран от Агенция "Фокус".

След падането на Южен Виетнам през 1975 г. в Америка избухва разгорещен дебат за това кой е загубил войната във Виетнам. Много военни и представители на правителството на Републиканската партия се присъединиха към мита за „удар с нож в гърба“, обвинявайки политици и медии, че уж не позволяват на военните да победят Северен Виетнам. Много либерали, от друга страна, твърдяха, че това е война, в която САЩ не трябва да се включват и не могат да спечелят.

Афганистан все още не е загубен, но с бързото настъпление на талибаните спорът относно това „кой е загубил Афганистан?“ вече започна. Републиканците, след като явно забравиха, че именно президентът Доналд Тръмп започна изтеглянето на войските, обвиняват Байдън в „надвисналата катастрофа“. Байдън се защити миналата седмица с аргумента, че „постигнахме целите си да хванем терористите, които ни нападнаха на 11 септември, и да осигурим справедливост за Осама бин Ладен“. В допълнение той заяви, че „от хората в Афганистан зависи да решат какво правителство искат“.

Пенсионираният генерал-лейтенант Н.Р. Макмастър, съветник по националната сигурност на Тръмп, яростно се намеси и обвини американските медии в „незаинтересованост, пораженчество и подготовка за капитулация“, докато прогресивният телевизионен водещ на MSNBC Мехди Хасан твърди, че „самото нашествие беше диво, без да се отчита, че на нито един от четирите самолета, превозващи терористите от 11 септември 2001 г., нямаше афганистанци“. Достатъчно е да се каже, че има много виновни за това, което вероятно ще бъде запомнено като втората голяма война - след Виетнам - която САЩ загубиха. Но тази вина не трябва да пада върху медиите. Веднъж самият Макмастър написа, че войната във Виетнам не е "загубена на първите страници на The New York Times, същото важи и за войната в Афганистан". Отрицателните новинарски статии само отразяват реалността, но не я създават.

Истинската вина е изцяло върху политици и генерали, както американски, така и афганистански. Поредица от американски президенти допускаха една след друга грешки. Докато Джордж Буш беше прав да изпрати военни в Афганистан (откъдето започнаха големите атаки от 11 септември, дори ако в самолетите нямаше афганистанци), той сбърка, когато насочи войната към Ирак. Барак Обама извърши бавна, ограничена във времето операция по увеличаване броя на изпратените войници, която позволи на талибаните просто да изчакат приключването ѝ. Тръмп постигна споразумение с талибаните, което практически не изискваше нищо от тях в замяна на оттеглянето на САЩ. Байдън, вместо да посочи, че талибаните никога не са прекъсвали връзките си с „Ал-Кайда“, все пак продължава да изтегля войски, въпреки вероятността Афганистан отново да се превърне в терористично убежище.

Американските военни не могат да избегнат обвиненията в това фиаско. Както отбелязва The Washington Post, американските сили не са успели да „изградят ефективна афганистанска армия и полиция“ или да кажат истината за това колко зле върви тази война. Това беше повече самозаблуда, отколкото умишлена лъжа. Със своя фалшив ентусиазъм и решителност, американските военни по своята същност са склонни да подчертават доказателствата за „напредък“, колкото и да са химерни, вместо да се фокусират върху наистина дълбоките и значими въпроси. Колкото и неефективни да бяха американските политици и военни лидери, афганистанските им колеги бяха дори по-лоши. Причините, поради които по-голямата част от афганистанската армия се срива пред лицето на врага - подобно на иракската армия през 2014 г. - е лошото ръководство и широко разпространената корупция. Както бивш афганистански финансов министър каза пред The New York Times, „лошото управление ни доведе до мястото, където сме днес“. Дори сега, когато врагът е практически пред портите, афганистанският елит продължава да се кара помежду си и да не се обединява, за да спаси нацията.

Като се има предвид слабостта и корупцията на афганистанската политическа класа, във Вашингтон се изкушават просто да си измият ръцете, както прави сега Байдън, като заявят, че са направили достатъчно, а оттук насетне всичко зависи от самите афганистанци. В този аргумент има логика, но в Афганистан, САЩ бяха съучастници в лошото управление - точно както в миналото в Южен Виетнам. В продължение на 20 години сме вкарали безброй милиарди долари в Афганистан и сме сключили съмнителни сделки с корумпирани военни лидери. В процеса ние упълномощихме закалените мошеници, като принудихме афганистанските военни да разчитат единствено на нашата подкрепа. Внезапното оттегляне на американската авиация беше опустошителен удар за тях не само във военно, но и в психологическо отношение, защото излязоха и онези цивилни контрагенти, които осигуряват боеспособността на афганистанската авиация. Когато си тръгваме, „не даваме на хората на Афганистан възможността да решават как да ги управляват“, каза Байдън. Даваме на варварските бойци способността да потиснат малкия брой нормални афганистанци.

С оглед на това колко сме инвестирали в Афганистан през годините, не можем да избегнем отговорността за съдбата му. През 1975 г. полковник от американската армия каза на полковник от Северна Виетнам известната фраза: „Знаете ли, никога не сте ни побеждавали на бойното поле“. На което противникът му отговори: „Може би това е така, но сега вече няма значение“. Всъщност бойците не печелят с битки, а просто с надживяване на по-силния враг. Талибаните направиха точно това. Те все още не са победили правителството в Кабул, но направиха това с правителството във Вашингтон. Нека сега започнат взаимните обвинения и соченето с пръст. Ако Виетнам се счита за показателен, тогава „играта на вина“ около Афганистан може да разклати американската политика за десетилетия напред.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    70 1 Отговор
    "прогресивният телевизионен водещ на MSNBC Мехди Хасан"

    муцка!
    обожавам прогреса!
    дали има кой да ви каже колко сте смешни отстрани?

    Коментиран от #5, #22

  • 2 Емил

    89 2 Отговор
    Ей, това евреите (Макс Буут), няма значение в коя държава живеят - САЩ, Русия, ЕС, България... - навсякъде рушат държавността и мразят домакините си!

    Коментиран от #13

  • 3 Помним бе

    25 72 Отговор
    Абе те на СССР то и Източния блок видяха сметката преди 30 и кусур години, та едни САЩ нема да смачкат. Помним още как Громов бегаше със скоростта на стадо бити педалии.

    Коментиран от #6, #15, #45

  • 4 Майна

    87 4 Отговор
    Всички американски президенти с изключение на Джон Кенеди и тего ликвидираха, защото той им обяви война са били илюминати....Америка никога не е провеждала политика в полза на човечеството...АМЕРИКА ЩЕ БЪДЕ РАЗРУШЕНА, ТОВА Е ТЯХНОТО РЕШЕНИЕ...

    Коментиран от #44, #54

  • 5 Емил

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Ама как отричаш прогреса - замениха убийството с камъни, с убийство с бетонови блокчета! И вече е позволено да си подстригваш брадата с ножица, а не с ятагана!

    Коментиран от #7

  • 6 пешо

    59 8 Отговор

    До коментар #3 от "Помним бе":

    помниш грънци!
    вземи поне да прочетеш тук-там, да се просветиш, да видиш как са се изтегляли съветските войски. и после дращи тук.
    явно, вътрешно ти е, но свиквай - това ги чака краварите. колкото и да са ти присърце.

    Коментиран от #37

  • 7 пешо

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    смея ли да отричам прогреса, бре!
    в случая обаче имах извнапредвид това, как са описали някакъв водещ с недвусмислено наименование - мехди хасан (не знам, не трябва ли да е хейсън? ;) )
  • 8 Хмдагиеба!

    49 2 Отговор
    Ако си беха седели дома всичкото това време , немаше да загубят една камара народ , щеха да ги уважават всички ,немаше да падат небостъргачи, щеха да са най силната държава , като по времето на Рейгън , обаче не .... Скука като ги хване и се побъркват ... А у тех се изпотепаха с негрите и не могат да се справят ! Не съм чел статията , само заглавието ! Ако има нещо нередно в моето писане се извинявам , мое мнение !
  • 9 Бесен Язовец

    48 6 Отговор
    Сороснята се срина в Афганистан защото нямат нито техника нито стратегия!!!

    Коментиран от #17

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 4 Отговор
    ТАЛИБАНИТЕ АЛКАЙДА ДАЕШ идруги такива са терористи и убийци

    Коментиран от #21

  • 11 В.Чапаева

    36 1 Отговор
    "Съветският съюз не е длъжен да атакува Съединените щати, за да осигури господство на света. Той може да постигне своите цели като ни изолира и погълне всички наши съюзници" Маршал ХАРИ ТРУМАН
  • 12 Дамм

    54 5 Отговор
    САЩ гризнаха дървото във Виетнам и Афганистан, защото армията им се състои предимно от джендъри, носещи памперси.
  • 13 Паразити !

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Това е характерно за всички паразити !"Ромите " ни мразят и в костите си ! Дай пари назаем на някой и той също ще те намрази !
  • 14 гост

    40 3 Отговор
    Само Рамбо 3 успя да победи руснаците в Афганистан.
  • 15 Наблюдател

    49 4 Отговор

    До коментар #3 от "Помним бе":

    Имаше кадри как Громов напусна Афганистан гледахме ги по телевизията. Цялата съветска армия базирана там се беше изтеглила а той беше близо до граничната линия и последен пеша без да бърза напусна в авганистанската територия
  • 16 И аз

    58 3 Отговор
    Си спомням кадрите на които гледахме как последните американски войници бягаха от покрива на посолството в Сайгон до близките кораби акостирали в морето. Генералите им отдавна бяха избягали

    Коментиран от #24

  • 17 Роуждай Кейриймоув

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    А ся ....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нема как

    9 32 Отговор
    Руснаците повече от четвърт век не можаха да се справят с афганистанците и накрая си подвиха опашките и се прибраха. Афганистан не е залък за всяка уста, американците въобще не трябваше да ходят там да се излагат. След като не можеш да биеш Русия, няма как да биеш афганистанците. Руснаците и те не биха се справили във Виетнам

    Коментиран от #20, #63

  • 20 В.Чапаева

    29 0 Отговор

    До коментар #19 от "нема как":

    Я пак! Бабрак Кармал кой го направи Президент? Той умря в Москва 1996

    Коментиран от #23

  • 21 Село Мимикре

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ма голям си политолок .тц тц
  • 22 бл.134 в Зап. парк

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    М.... та вi. янки
  • 23 Тъй са родил ма

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "В.Чапаева":

    президент ,кат Путик ....

    Коментиран от #26

  • 24 грешка

    21 0 Отговор

    До коментар #16 от "И аз":

    Прочутата снимка с хеликоптера на покрива е от резиденцията на ЦРУ !

    Коментиран от #41

  • 25 Освен индианците

    30 1 Отговор
    Друга победа нямат.

    Коментиран от #30, #34

  • 26 В.Чапаева

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Тъй са родил ма":

    Он тогда только Командос... 1979-1986 е бил Президент Бабрак Кармал от Народнодемократичната партия на Афганистан
  • 27 124

    25 7 Отговор
    Няма по-велика от Съветската армия!
  • 28 България Русия

    22 8 Отговор
    Няма по велик от руският войник!
  • 29 гост

    33 1 Отговор
    Виетнам и Афганистан показват, че армия може да се победи, но когато целият народ е срещу теб - ЕДВА ЛИ!
  • 30 Аааа имат

    16 3 Отговор

    До коментар #25 от "Освен индианците":

    имат.
    Май си забравил Гренада и Панама.

    Коментиран от #31

  • 31 Освен индианците

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "Аааа имат":

    Признавам си забравил ги бях а може би и някои други съм забравил то да не са един и двама
  • 32 другарят

    39 2 Отговор
    Просъветското правителство на Наджибуа се задържа още три години след като руснаците се изтеглиха от Афганистан! Можеше и да остане повече и изобщо да си избегне идването на муджхадините подкрепяни от фашистка Америка и идването на талибаните след това, ако не бяха предадени от пияният Елцин! Така че говедата по-добре да мълчат сега, че ако руснаците бяха подкрепяли талибаните срещу тях, както те правеха по време на съветското военно присъствие, Виетнам щеше да им се види като детска игра!
  • 33 Гюро Михайлов

    24 1 Отговор
    Тези си вярват наистина май за доводите за които са окупирали Афганистан . Истината е , че с това окупиране се целеше отрязване на Китай от енергийните ресурси на Иран и други,които могат да минат като петролопроводи само през територията на Афганистан .

    Коментиран от #59

  • 34 Виталия Чапаева

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Освен индианците":

    Кои американци са победили индианци, като фащ е от 1776? хангличани и французи някъде! А щат ИНДИАНА е от 11.12.1816 гидина 19-ият. Сигурно затова covid е 19😂
  • 35 грешка

    9 0 Отговор
    Прочутата снимка с хеликоптера на покрива е от резиденцията на ЦРУ !

    Коментиран от #36

  • 36 Виталия Чапаева

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "грешка":

    Хари Труман май е създал ЦРУ?! А по рождение е Христо Кьосеиванов брат на наш голяяям Премиер с 3 мандата Георги Кьосеиванов.
  • 37 нали

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Също като победители.
  • 38 арбуз

    0 19 Отговор
    На жужето сега му започват проблемите.

    Коментиран от #47

  • 39 Да,бе

    24 1 Отговор
    Талибаните просто не гледат продукции на Холивуд.Само и единствено там краварите побеждават,но поне си вярват за разлика от останалия свят.
  • 40 мое мнение

    16 1 Отговор
    На мен ми направи впечатление наличието на корупция и караниците при политиците им и неработещата система. Същото като у нас, явно всички американски колонии са на едно дередже и това е заради колонизатора.
  • 41 Не е грешка

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "грешка":

    Бягащите войници бяха стотици и хеликоптерите правиха няколко курса за да ги извозят до близките кораби
  • 42 ДаЗдраПерМа

    10 0 Отговор
    докато бяха американците в Афганистан основно се внасяха калашници и муниции, сега се внася цимент, арматура и тухли. Остава да се договорят Правителството и талибаните за да няма гражданска война. За съжаление едните искат светски отношения а другите строги по шариата. Това ще доведе до изтичане на много бежанци и проблеми на съседите.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 джиджа

    1 15 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    САЩ съществуват от 1776. А ние къде сме били по това време, носили сме кафенца на османците. Така че по-кротко с прогнозите.
  • 45 Моряка

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Помним бе":

    Ще бягат,като не учат история.Авганистан никой досега не го е победил,даже и Ал.Македонски.
  • 46 778

    6 1 Отговор
    От самото начало беше ясно, че ще свърши така. Руснаците, които ги познават не се справиха с тях, та тези ли?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ЖОРО

    7 1 Отговор
    РУСИЯ ПАК ПОКАЗА ЧЕ Е ПО СИЛНА ОТ САЩ..САМО С ПАРИ НЕ СТАВА..
  • 50 Псевдоним

    8 0 Отговор
    Козарите от Афганистан единствено Чингис хан ги оправи.
  • 51 Го4о

    4 0 Отговор
    И ся кво? САЩ ще имат за президент човек който е от средите на талибаните ли?
    Факти, внимавайте с жегите....ха ха ха....
  • 52 эпсилон

    0 8 Отговор
    Това заглавие ми звучи, като: Мишките победиха котката , само защото се е преместила на друго място. Автора на статията бърка демокрацията с диктатурата. Естествено, че демократична страна участваща активно във военни действия ще търпи загуби и това ще води до дискусии , протести, и други сред населението и. Когато червените боклуци губеха хора в Афганистан, всяко обсъждане на темата беше квалифицирано като национално предателство. Дори роднините научаваха за загубите си от върнали се в отпуск. Веднага получаваха вещите и предупреждение да скърбят - но тихо и незабележимо. Общо взето арабина се явява - противоположно мнение, което журналистите са длъжни да осигурят. А Факти се правят на интересни както винаги - ама не са.
  • 53 100

    7 0 Отговор
    Не е е невъзможно да се победят талибаните, но е много скъпо начинание, изискващо и много време за осъществяване. А в крайна сметка какво ще се спечели от победа над талибаните. Нищо повече от контрол върху някакви планински чукари и наркотрафика в региона. СССР навремето се изтегли, зашото огромните разходи по войната не можеха да се оправдаят с някакви големи ползи от контрола над Афганистан.
  • 54 протестър

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Кой ти каза тия тъпотии бе малоумник ? Питай някой, който се е изправял срещу американците, как е. За какво им е Афганистан. Не им трябва за допълнителен щат - като Хавай. Вземат ли го, ще трябва да хрантутят арабухите за винаги, а те да си пият чая из каманаците. Вече не им пречат, да си трошат глевите. Чест им прави , че си прибират преводачите и то със семействата им в САЩ, нещо, което ватенките не направиха. Така са направили и във Виетнам. Тия поне имат мярка и знаят кога да се махнат.

    Коментиран от #55

  • 55 Во Нгуен Зияп

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "протестър":

    Ми как да е срещу американците? Сваляш им хвърчилата и им обръщаш резбата.
  • 56 Роко

    5 0 Отговор
    Трябваха ви 15 години ли за да го разберете това
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ДжафДжаф

    10 0 Отговор
    Oт caмoтo нaчaлo тaлибaнитe винaги ca били пoд кoнтрoлa нa Пaкиcтaн. Пaкиcтaн ги cъздaдe кaтo инcтрумeнт прoтив Индия в Кaшмир. Aмeрикaнцитe ги изпoлзвaхa зa дa ликвидирaт Нaджибулa- кoмуниcтичecкият лидeр нa Aвгaниcтaн. В мoмeнтa aмeрикaнцитe ce дърпaт ocнoвнo зaрaди Пaкиcтaн, кoитo пък прeз пocлeднитe гoдини вce пoвeчe ce cближaвaт c Китaй прoтив Индия. Oтcтъпвaт зa дa нe изгубят oкoнчaтeлнo Пaкиcтaн. Друг e въпрoca зaщo въoбщe трябвaшe дa ликвидирaт Нaджибулa. Пo нeгo врeмe Aвгaниcтaн вce пaк функциoнирaшe кaтo държaвa. Имaшe oбрaзoвaниe, здрaвeoпaзвaнe, cтрoяхa ce пътищa. Eдин куп млaди aвгaниcтaци ce oбрaзoвaхa в CCCР, чe и у нac. Върнaхa ги буквaлнo в cрeднoвeкoвиeтo. Зa мaлкo дa cвършaт cъщaтa рaбoтa и в Cирия. Eбaти и гнуcнитe тъпи крaвaрcки кoпeлeтa.
  • 59 антиглобал

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гюро Михайлов":

    При един мирен и спокоен Авганистан, САЩ щяха да притежават над половината литий на планетата.Авганистан е богат на полезни ископаеми, а най-много на литий."Разправят", че от както САЩ са в Авганистан, основно препитание на хората е опиумния мак и напротив, там където са талибаните-няма опиумен мак, а има фермери с една ръка...Сега се очаква нова бежанска вълна и вероятно ще я насочат към Европа, но пътьом срещу Ердоган/той не слуша/.
  • 60 Минувач

    8 1 Отговор
    Американците могат героично да започват войни но ги печелят само в Холивуд!
  • 61 ККК

    0 3 Отговор
    Айде стига глупости САЩ изгубили войната?! Някаква паплач били победили САЩ смях в залата, та тия имат огнева мощ да направят тая планета на атоми и молекули бе вие наред ли сте?!
  • 62 Един

    1 0 Отговор
    Ами разликата е в "целта на занятието"! Целта на талибаните е да господствуват в Афганистан. Целта на щатите е да има войничка за да падат много пари за военно-промишления комплекс! Е? Всеки си е постигнал целта!
  • 63 мдааа

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "нема как":

    Ако САЩ не наливаха по 5 милиарда за талибаните и не бяха им дали Стингер ПЗРК дали щеше да пишеш сега тия глупости??? Благодарение на Стингера,талибаните унищожават над 1000 летателни апарата на руснаците за тия 10г.......говедата от запада се радваха много,но се върна всичко и на тях !
  • 64 ГЛЕДАЙТЕ ГИ

    6 0 Отговор
    Невиждано гей нашествие на Олимпиадата в Токио - 142-ма спортисти с нетрадиционна сексуална ориентация
    Най-много са от САЩ - 34
  • 65 УМНИЯ ПРОС

    3 0 Отговор
    Бойко Борисов
    Премиерът обяснява важността на кредитния рейтинг на страната ни:
    По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада... рейтинга."