Last news in Fakti

10 Август, 2021 10:00 4 322 46

Кремъл затяга примката около Минск: Планира ли Русия анексия на Беларус?

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин

Всички действия на Кремъл говорят за намерението Беларус да бъде анексирана под една или друга форма - дори ако официално продължи да се води държава с президент Лукашенко

Кремъл затяга примката около Минск: Планира ли Русия анексия на Беларус? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия помогна на Лукашенко да смачка опозицията. Сега Беларус може да плати за това със суверенитета си, пише Константин Егерт.

От 9 август 2020 година насам - деня, когато в Беларус избухнаха протестите срещу фалшифицираните изборни резултати, една личност сякаш доминира политическия пейзаж в страната. И това не е нито Александър Лукашенко, който управлява страната вече от 27 години, нито пък неговата основна политическа опонентка Светлана Тихановская. Тази личност е руският президент Владимир Путин.

Заедно срещу "разрушителния Запад"

След като силният човек на Русия поздрави Лукашенко за изборната "победа" миналия август, Кремъл последователно започна да затяга примката около съседната страна.

Лукашенко редовно се среща с Путин. В официалните комюникета от тези срещи задължително присъства поне една от следните две теми: руски заем за режима в Минск или пък доставки на руски газ за Беларус на ниски цени.

Тревоги буди и фактът, че от една година насам руските и беларуските въоръжени сили почти непрекъснато провеждат съвместни учения. Не толкова очевидна, но навярно много по-важна тенденция от последните месеци забелязват редица експерти, според които става дума за пълзящо превземане на беларуската тайна служба, все още гордо носеща името КГБ, от руската ѝ посестрима ФСБ. Широко разпространено е убеждението, че руският посланик в Минск Евгений Лукянов е бил служител както на съветския КГБ, така и на руския ФСБ.

Всички добре помнят как беларуските власти принудиха самолет на "Райнеър" да кацне в Минск, където служителите на КГБ арестуваха журналиста Роман Протасевич, известен критик на Лукашенко, и неговата приятелка - рускинята София Сапега. Малко след въздушното пиратство двете тайни служби гордо оповестиха, че ще задълбочат сътрудничеството си срещу "разрушителния Запад".

И Лукашенко, и опозицията разчитат на Москва

Експерти по тайните служби като Марк Галеоти смятат, че ФСБ е помогнал на беларуските "колеги" при провеждането на операцията по приземяването на самолета.

Сходни съмнения се появиха и във връзка със смъртта на беларуския активист Виталий Шишов, когото украинската полиция откри обесен в един киевски парк.

В Беларус се е нагнетила атмосфера на страх и тормоз. Чудно ли е при това положение, че протестите срещу режима почти заглъхнаха, а от страната избягаха хиляди хора? През юли Лукашенко задълбочи и конфликта си с ЕС, като се отказа от споразумението за връщане на нелегални мигранти и пусна хиляди хора от Близкия Изток, Азия и Африка безпрепятствено в съседна Литва - страна членка на ЕС. Литовските власти нарекоха това "акт на хибридна война".

Беларуският диктатор едва ли би заел толкова агресивна позиция по отношение на ЕС, ако не се беше договорил предварително с Путин. За Кремъл това взаимодействие с Минск е много удобен и евтин начин да покаже, че не изоставя съюзниците си в неволя - и същевременно да отправи сериозна заплаха срещу ЕС.

Противниците на Лукашенко обаче предпочитат да не споменават Путин - те продължават да говорят главно за режима на Лукашенко, като заплаха за Европа. В лични разговори някои от тях дори изказват предположението, че на Путин в един момент ще му писне от Лукашенко, и ще се съгласи да посредничи за излизането на беларуския президент от политиката. Подобни надежди обаче са голяма политическа грешка.

Русия вече овладява Беларус

Всички действия на Кремъл говорят за намерението Беларус да бъде анексирана под една или друга форма - дори ако официално продължи да се води държава с президент Лукашенко. На Путин дори не му се налага да повтаря Кримската си операция от 2014 година, за да постави Минск под пълен контрол. Достатъчно е Беларус да приеме руски военни бази на своя територия и да въведе руската рубла като национална валута.

Това означава, че Путин ще сложи ръка върху икономиката на Беларус и в крайна сметка ще позволи на подбрани руски предприемачи да овладеят най-ценните сегменти от стопанството на страната. В същото време Беларус ще бъде и удобен лост за влияние към Украйна на юг и към членката на НАТО Полша на запад.

На срещата на върха през юни американският президент Джо Байдън на практика прекрати международната изолация на Путин. Оттогава насам както в САЩ, така и в ЕС сякаш няма голямо желание за противопоставяне срещу такива тенденции, ако Путин продължи овладяването на Беларус. Беларуската опозиция също не може да се противопостави, защото повечето ѝ активисти бяха или убити, или вкарани в затвора, или прогонени.

Когато преди година в Беларус започна демократичната революция, само малцина можеха да си представят, че бруталността на Лукашенко, парите на Путин и сътрудничеството на техните две тайни служби в крайна сметка ще се окажат решаващи и ще поставят на карта самото съществуване на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яко ни лъжат

    79 9 Отговор
    ТОЛКОВА ГОДИНИ БЕЛАРУС БЕШЕ В СЪСТАВА НА СССР, ЧЕ ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ. ОБЕДИНЕНИЕТО НЕ Е НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ. ЗА ДА СЕ СПАСИШ ОТ ВЪЛЦИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ЗАД ОГРАДАТА.
  • 2 хъхъ

    76 8 Отговор
    Каква примка, Лукашенко се заигра със Запада, но после усети че затягат примката около врата му и отново потърси помощ от Русия.
  • 3 Дядя

    81 6 Отговор
    Абе я ги оставете на мира! Това е един народ в две държави! Ако искат ще се събират, ако искат ще се делят на още десет!

    Коментиран от #8

  • 4 ЛУДА РАБОТА

    81 9 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ НЯМА КРАЙ С ТЯХНИТЕ ЛЪЖИ. Е ПИШЕТЕ ЗА ГЕРМАНИЯ, СВОБОДНА ЛИ Е ИЛИ Е КОЛОНИЯ ЩОТО САЩ ИМ СЕ МЕСИ В СЕВЕРЕН ПАТОК2. ГЕРМАНИЯ НЕ Е ЛИ АНЕКСИРАНА ОТ САЩ????

    Коментиран от #11

  • 5 Българин

    55 5 Отговор
    Саш и Турция вече действат по Оранжева революция в Белорус.
    Но този път нямат на разположение пъпчиви украински фашисти, нито продажни киевски политици готови за пари да служат на Вашингтон и Анкара.
  • 6 Евпейския Съюз🇪🇺

    62 6 Отговор
    Евро джендарите от Брюксел анексираха цяла източна и централна Европа и пробиха народите там!
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    55 5 Отговор
    Беларус имат СВЕТЛИЯ ПРИМЕР пред себе си - Украйна !!!
  • 8 Русский

    62 6 Отговор

    До коментар #3 от "Дядя":

    Не само с Беларус. Ние и с Украйна (източна) винаги сме се чувствали като един народ, имахме такива отношения в страната, че не различавахме руски от украинец и белорус, отдавна имаме всички бракове-смесени. САЩ ни скараха. В Украйна те са действали през Западна Украйна, в Беларус-чрез католици-поляци. Започнаха да ни внушават, че сме различни народи и сме много различни един от друг.
  • 9 Юнак

    2 38 Отговор
    ВОЛОДЯ, ГОЛУБЧИГ ПИ&ДЕЦ
  • 10 100

    39 2 Отговор
    И да ги присъединят, няма да има голяма разлика със сегашното положение. И сега са много тясно обвързани.
  • 11 Орел

    50 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЛУДА РАБОТА":

    Предлагам заглавие на Дойче Зеле: "Северен поток 2 е готов. Руснаците окупираха Берлин!"

    Коментиран от #13

  • 12 Дойче лъжи

    51 3 Отговор
    Беларус сама ще се присъедини към Русия щото са един народ.
  • 13 Реалист 2

    46 1 Отговор

    До коментар #11 от "Орел":

    Скед Втората световна краварите пуснаха немците да имат собствена армия, но и до сега не са им позволили собствени немски медии.
  • 14 скептик

    41 0 Отговор
    "Тревоги буди и фактът, че от една година насам руските и беларуските въоръжени сили почти непрекъснато провеждат съвместни учения."

    и кой се е разтревожил толкова? за един приятел питам.
  • 15 дико

    46 0 Отговор
    Този номер вече го изиграха САЩ като превзеха от вътре Украйна . Изкупиха енергетиката , дават им пари за оръжие , декларират че ще ги пазят и т.н. докато я смачкат .

    Коментиран от #19

  • 16 Русский

    43 2 Отговор
    Можете да устоите на цветната революция само със сила. Както направиха Мадуро и Лукашенко (между другото, Лукашенко не е беларуска, а украинска фамилия, белоруските фамилии завършват на "ич"). А Страхливият Янукович в Украйна се страхуваше да разпръсне протестите, които бяха управлявани от САЩ - и получи това, което получи.

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    50 0 Отговор
    Константин Егерт съжалява, че Беларус ще бъде анексирана от Русия, вместо от ЕС и вместо децата да учат за Мравин и да сменят пола си, ще им казват, че имат майки и татковци.
  • 19 истината е

    39 1 Отговор

    До коментар #15 от "дико":

    ДОКАТО Я ОГЛОЗГАТ Е ВЯРНАТА ДУМА. ДОКАТО ИЗЦЕДЯТ НАПЪЛНО ВСИЧКИ ЖИЗНЕНИ СИЛИ. ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ ДА ПОСЛЕДНИЯ ОКРАИНЕЦ.
  • 20 Москва не вярва на сълзи.

    45 1 Отговор
    Дойче веле отоново с тенденциозен отровен коментар. Беларус не е Украйна и няма как да се повтори сценария от 2014. Територията с най много жертви и изпепелени села и градове от фашистите 1941-1944. Никакьв шанс за западните джендъри.
  • 21 Сандо

    27 2 Отговор
    Нещата са прости и ясни между Москва и Минск,а за Беларус имат съдбовен характер.Но пропагандата не спира,ДВ са основен рупор,а Факти са в скромната,но печеливша роля на ретранслатор,или ако ползваме великите словесни творения на ББ,то заповедта му към министъра да грабва тъпана и да отива по селата да информира хората за думите Му,важат и за газетата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Русский

    20 0 Отговор
    Но западните украинци - съвсем различно. Те са външно много различни от руските или източните украинци. Четох, че хората, свързани със западните украинци, са хърватите. Странното е, че западните украинци живеят близо до Полша, но те също не са много сходни с поляците.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Даа

    0 14 Отговор
    Чудно ми е как ще издържа и тия хора
    Нали заради тях спряха износа на бензин
    Карат ссср по съкратената програма май
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мечтай

    0 14 Отговор

    До коментар #16 от "Русский":

    Янукович не се страхуваш никак
    но украинската армия щеше да го разпарчетоса
    барабар с беркутите му.. туй е да имаш наборна армия и роднини на площада и да стрелят по тях

    Коментиран от #30

  • 28 100perа

    24 1 Отговор
    Алооу, Дойче веле,

    Вашите пропагандисти случайно да са чували за Договора между Русия и Беларус за създаване на Съюзна държава от декември 1999 г.?
    Да ви напомня, какво пише в него:
    ...
    Российская Федерация и Республика Беларусь (далее — государства-участники) создают Союзное государство, которое знаменует собой новый этап в процессе единения народов двух стран в демократическое правовое государство.
    ..."
    Впрочем, продължавайте да пишете. Луд умора нема, само се поти, а полза - никаква.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БАЙ Х@Й ‼️

    19 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мечтай":

    На Майдана стреляха снайперисти на ШАШТ* ! Не случайно след преврата първата работа беше да изрежат всички дървета по площада ! Да ти обяснявам ли защо? А за Янукович бяха пратени спец екипи , ама не от местните !
  • 31 temerut

    2 0 Отговор
    Глупостиииии!
  • 32 Дългият

    18 0 Отговор
    И Беларус и Украйна са измислени държави откъснати от територията Руската империя.
  • 33 Ленин

    0 13 Отговор
    Аншлус на Беларус?Нищо ново за Путин,хахахахаааа!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Коко

    10 0 Отговор
    Другарю Путин а нас кога под европейско робство не се издържа.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 лилипутин

    0 8 Отговор

    До коментар #35 от "Коко":

    Не другарю,а товаришч,индиферентен.
  • 38 mi6osp

    11 0 Отговор
    Ако беше. Беласащ, Белагермания, щеше да е анексия. А то Беларус. Каква анексия на Рус? Ами то съединението на Германиите си е повече анексия.
  • 39 Матей

    10 0 Отговор
    Жлъчна статия,полузадавена от злоба,ДВ е плюеща кобра.Белорусия се изплъзна от щатите,а тях какво ги засяга ако белорусите станат федерати,част от Руската федерация!?Много ги стяга шапката,че не могат да превърнат Белорусия във втора Украйна,а толкова се стараеха,приложиха всичките си цигански номера,пари са похабили и накрая получиха обратния резултат.Напразно извъртат и наричат Лукашенко и Путин диктатори,когато те са легитимно избрани с огромно мнозинство.Все още се опитват да дразнят с потъпкване на олимпийските правила,използват крайно непочтени хватки и чалъми за да отстранят руските шампиони и да не им дадат заслужените титли и медали.
  • 40 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЕГЕРТ Е ФУЛ ЕВРЕЙСКО ИМЕ !!! ХОЛОКОСТ-ХОЛОКОСТ ЗА ВСИЧКОТО ЦИОНИСТКО -СЕМИТСКО СЕМЕ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА !!!!!!!!!!!
  • 41 Седесарят.

    1 0 Отговор
    Първи се признаха референдум на Белорусия и Украйна.1991.Никой няма да анексирва,нищо ,освен при агресивно враждебни действия. . Пример,Крим,Донбас .САЩ да не анексира Англия .??
  • 42 Седесарят.

    1 0 Отговор
    И ФРГ,също анексира ГДР .1991..
  • 43 Седесарят.

    6 0 Отговор
    Англия,анексира село, с 4000 човека,през 1982 г.на другия край на света ..Малвини.
  • 44 В.В.П.

    6 1 Отговор
    От анексията на България,от САЩ,кьорав домат,не расте по зоната на Бургас,Сливен, Котел,Ямбол,.Нова Загора Реколтата е обречена,от ,,лабораторията,,в Ново село ..Янките да се махат .!!!,,Приятелите,, не стоят с оръжие ,на главата ти ,У ВАС!!!
  • 45 А питам

    11 1 Отговор
    Добре де, Кремъл няма ли планове за анексия на България.., щото в евроатлантическо изчезваме като нация с 200
  • 46 ралф

    1 1 Отговор
    кремъл май замисля анексиране на България ?