Last news in Fakti

20 Август, 2021 12:37 2 173 3

С изтеглянето на САЩ, Афганистан увеличава стратегическото си значение

  • стратегическо значение-
  • афганистан-
  • централна азия-
  • изтегляне-
  • дипломатически връзки

Китай и Русия имат ключови интереси в района

С изтеглянето на САЩ, Афганистан увеличава стратегическото си значение  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан и последвалото превземане на страната от талибаните увеличава стратегическото значение на петте държави от Централна Азия. Русия, Китай - и дори САЩ - сега се опитват да ги ухажват.

Големи регионални играчи, като Русия и Китай, които имат ключови интереси в Централна Азия, полагат усилия да предотвратят задълбочаващите се сътресения в Афганистан да се пренесат в съседните страни, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Руската армия отдавна присъства в Централна Азия - наследство от нейното съветско минало. Присъствието на Китай в региона се основава главно на инвестиции и търговия, съобщава Investor.

Заради настоящото напрежение в региона инфраструктурните проекти на Китай в Централна Азия, част от инициативата „Пояс и път“, са застрашени, което означава, че военните от страната също могат да проявят интерес към присъствие в региона. Пекин се стреми да затвърди присъствието си и да натрупа повече политически и дипломатически лостове: някои държави в региона очакват помощ от своя могъщ източен съсед.

Междувременно съобщенията в медиите също предполагат, че САЩ може да разположи част от собствените си военни сили в Централна Азия, което означава, че има риск да се разрази нова битка за създаване на сфери на влияние.

Въпреки че САЩ не планират военно завръщане в Афганистан, Вашингтон може да е решен да продължи да се бори срещу талибаните. Това е малко вероятно да бъде постижимо без създаването на военни бази в съседните на Афганистан държави, за предпочитане в Централна Азия.

През април служители на САЩ бяха в контакт с казахстанските, узбекските и таджикските власти относно възможността за използване на бази в региона.

Ако САЩ разгърнат войски в Централна Азия, това няма да е за първи път. Военните на страната присъстват в региона от 2001 и 2014 г. Този път обаче може да е различно, тъй като Русия и Китай вероятно ще се противопоставят на разполагане на американски сили.

Възможността за връщане на САЩ

Правителствата на централноазиатските държави разговарят с талибаните от известно време. Те обаче са заинтересовани да приемат американски войски, защото се страхуват от атаки от ислямски бойци от Афганистан. Голям брой таджики и узбеки са членове на терористични групи, базирани в Северен Афганистан, с намерение да създадат нестабилност в Централна Азия.

През последните месеци имаше няколко срещи на високо равнище между Залмай Халилзад, специалния представител на САЩ за Афганистан, и представители на Узбекистан и Таджикистан.

„Веднага след като талибаните приключат с вътрешните предизвикателства, опасността от разпространение на екстремизъм и тероризъм в Централна Азия ще се увеличи. Рано или късно този проблем ще се превърне в истинско главоболие както за централноазиатските държави, така и за Русия “, казва Алекс Петриашвили, старши сътрудник в Грузинската фондация за стратегически и международни изследвания.

Въпреки това е много малко вероятно Москва да допусне американско присъствие в Централна Азия. Русия се опитва да затвърди собственото си влияние в региона, което в момента се оспорва от Китай. Тя не иска трета външна сила там.

Петриашвили смята, че въпреки някои доклади от миналия месец за потенциално руско-американско сътрудничество в Централна Азия, Русия няма реален интерес да го изпълни. „[Русия] счита Централна Азия за своя зона на влияние и ще направи всичко възможно, за да гарантира, че американската армия ще стои далеч“, допълва той.

През 2001 г. САЩ нямаха никакви проблеми да ползват бази в Централна Азия, тъй като по това време, вследствие на атаките на 11 септември, Москва беше готова да си сътрудничи с Вашингтон, за да популяризира собствените си антитерористични сметки. Днес, когато отношенията между двете държави са сериозно обтегнати, това едва ли ще бъде възможно,пише Investor.

Нещо повече, Кремъл горещо приветства представителите на талибаните през юни, въпреки че определя групата като екстремистка. Руският външен министър Сергей Лавров дори похвали афганистанските бойци, като ги нарече „рационална“ сила.

Драконът в стаята

Китай вероятно ще бъде още по-яростен противник на евентуалното американско присъствие в Централна Азия. Пекин разглежда оттеглянето на САЩ от Афганистан като начало, като шанс да демонстрира своите регионални силови амбиции.

В зората на хилядолетието американското присъствие в Централна Азия отговаряше на интересите на Пекин. Китай имаше опасения за сигурността заради о подкрепата на талибаните за екстремистки групи в северозападната провинция Синдзян.

Китай вече значително разшири влиянието си и промени геополитическата конфигурация на Централна Азия. Пекин откри военна база в Таджикистан и активно провежда военни учения с държавите от Централна Азия.

„Китай многократно е реагирал срещу разполагането на американски военни сили и бази“, казва Нива Яу, научен сътрудник в Академията на ОССЕ в Бишкек. „Пекин иска да създаде икономически лост в региона и изгражда търговски и енергийни пътища през Централна Азия, за да избегне контрола на суперсили като САЩ и Русия“, допълва Яу.

На фона на изтеглянето на американските войски Китай вече започна да засилва дипломатическите си връзки с правителствата на Централна Азия. На 12 юли китайският външен министър Ван И направи високопоставени посещения в Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан. През септември той ще присъства на годишната среща на върха на външните министри на Шанхайската организация за сътрудничество в столицата на Таджикистан Душанбе, за да обсъди въпросите за сигурността в „ерата за изтегляне на войските“.

Шанхайската организация за сътрудничество включва Китай, Казахстан, Киргизстан, Индия, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Основната ѝ цел е да се справи с „трите злини“ - тероризма, екстремизма и сепаратизма.

Организацията е един от ключовите дипломатически инструменти, използвани от Пекин за разширяване на влиянието му в региона. Сега, на фона на напрегнатата ситуация в Афганистан, работата на организацията е все по-важна. Руската и китайската армия наскоро проведоха съвместни военни учения и отново ще тренират заедно през септември като част от учение на организацията.

Пекин и Москва споделят настроенията си спрямо САЩ и стратегическите опасения за Централна Азия, а връзките между тях се засилиха през последните години. Русия традиционно разглежда страните от Централна Азия като сфера на „специални интереси“. Нарастващият икономически лост на Пекин измества тази динамика.

„Присъствието на САЩ в Афганистан направи възможно Китай да инвестира милиарди щатски долари в региона“, казва Яу. Сега, когато талибаните контролират Афганистан, Пекин е готов да увеличи военното си влияние в региона.

По ирония на съдбата това би могло да отвори възможността за американски бази в Централна Азия, ако Москва реши, че „разрешаването“ на американско присъствие би помогнало на Москва да подчертае факта, че Русия управлява региона, а не Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е изтегляне

    14 0 Отговор
    а бягство.Никой вече не уважава Рамбо. Руски и китайски филми ще се въртят.И гледат..
  • 2 Дън Бай

    8 1 Отговор
    Ако се изтеглим на Луната ще имаме междузвездно превъзходство!
  • 3 Хитри са америте

    0 5 Отговор
    Подхвърлиха Афганистан на две гладни псета които сега заради мръвката ще се изядат едно друго