Last news in Fakti

28 Август, 2021 10:00 6 529 79

От турското робство до днешните провали: една игра, която в България има дълга традиция

  • българия-
  • турско робство

Разбирате защо расте доверието в служебното правителство, защо расте подкрепата за президента Радев, защо расте стихийното желание за премиер да бъде издигнат блестящият и сякаш надпартиен Кирил Петков

От турското робство до днешните провали: една игра, която в България има дълга традиция - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нали разбирате защо расте доверието в служебния кабинет, защо расте подкрепата за Радев, защо расте желанието за премиер да бъде издигнат Кирил Петков? Всичко е заради една игра, която в България има дълга традиция.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

The blame game - един хубав английски израз, за който нямаме еквивалент на български, макар че много обичаме да си играем на „ти си виновен“. Обвиняванката, ако я наречем така, е отдавна любимо занимание на неукрепналата ни нация. Виновно за всичко беше турското робство, виновни бяха лукавите фанариоти, чорбаджиите изедници, после великите сили, после комунистите, после антикомунистите.

The blame game по български

Днес тази народопсихология взе да има съвсем конкретни политически измерения. С какво се занимават злополучните партии в 46-ия парламент? С решаване на кризите, с търсене на формула за бъдещо управление? Не, занимават се с това да намерят виновник за провала на поредния парламент. Надеждата е, че този виновник ще бъде наказан на следващите избори от „суверена“ (но ако той пак се обърка, Черният Петър отива у него, както написа някой).

В един най-общ план ГЕРБ са виновни, защото дотам са забатачили държавата, че даже не могат да бъдат свалени от власт. ИТН са виновни, защото сякаш са се превърнали в нещо като окултна секта, начело със скрито ФБ-божество, до което има достъп само кастата свещеници-сценаристи, управляващи едни безгласни депутати. За БСП да не отваряме дума - те мъкнат на гърба си атентата в „Света Неделя“, лагера в Ловеч и правителството на Орешарски. Десните - надменни жълтопаветници-приватизатори. ДПС - кърмени от чужда майка-родина. „Изправи се, БГ“ - орел, рак и щука...

И вижте сега как тече спектакълът. ИТН връщат мандата, за да прехвърлят вината за провала върху потенциалните си съюзници, които преди това са унизили и шантажирали. И ние се чудим: сега те ли са виновни, че се провалиха - или са виновни другите, че не ги подкрепиха? Тънка работа. Партиите на протеста ли предадоха ИТН? Или обратно: ИТН предаде протеста? Или суверенът предаде сам себе си, като гласува за една анти-партия, която отказва да го управлява?

Но същата обвиняванка ни игра и ГЕРБ по свой специфичен сценарий. Излязоха с готов министерски съвет, но веднага го оттеглиха, за да покажат, че виновни за всичко оттук нататък са партиите на протеста. Добре, но защо стана така, че никой не иска да си говори с тях, чудим се, дали пък и те не крадоха твърде много?

Станахме свидетели на удивителни идеологически пробиви. В един момент ДБ се съгласи да взаимодейства с БСП, която пък е по-приветлива от всякога. Неслучайно и двете формации вдигат леко подкрепата си. А може би е обратното - благодарение на диалогичността си успяват да прехвърлят вината за политическия тупик върху големите си конкуренти. И все пак някои червени линии си остават: смисълът им е да имат инструмент за пренасочване на вината. Когато например г-н Радев дава мандата на БСП, ДБ да могат да откажат подкрепа и да обвинят президента.

Във времето на третия тур залозите се увеличават, защото изборите вече чукат на вратата. Всеки от по-малките беше готов да вземе мандата и да направи усилие. Но не защото има голям шанс да успее, не. Целта му е да покаже, че ще са виновни големите, които няма да го подкрепят. Прокрадна се екзотичната идея да се предложи на ИТН те да излъчат приемлив премиер, макар да сме на третия тур. Те обаче удвоиха мизата, като съобщиха, че може да се съгласят, ако бъде приет първоначалният им (неприемлив) кабинет. И ние стоим и въртим глави като на пинг-понг, чудейки се кой аджеба е по-опозиционен и кой по-безотговорен.

Тази игра я играем непрекъснато и по всички теми

Разбирате защо расте доверието в служебното правителство, защо расте подкрепата за президента Радев, защо расте стихийното желание за премиер да бъде издигнат блестящият и сякаш надпартиен Кирил Петков. Защото се уморихме, заболяха ни вратовете.

Тая игра на обвиняванка я играем непрекъснато и по всички теми. Кой носи вината, че не се ваксинираме и сме на път да станем европейско гето, където никой няма да иска да стъпи? Борисовият щаб или служебният министър? Китайските лаборатории, изпуснали вируса - или американските, които ще ни чипират с ваксините? Страхливите, които се ваксинират - или наивните, които вярват на конспиративни теории? Или вземете как си прехвърляме вината по темата Северна Македония: от нашите националисти на тамошните националисти, от либералите на Европа - и накрая нищо. Така и със зелената сделка, с бежанците, с каквото се сетите. Търсим „кто виноват“, но все не стигаме до „что делать“ (от Херцен не успяваме да стигнем до Чернишевски).

Да, темата за вината е важна. Но нека с нея се заемат интелектуалци, юристи, историци. От политиците очакваме резултати, не предизборна обвиняванка.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    103 11 Отговор
    Само преди няколко дни, Борисов заяви че в Родопите нямало и 1 християнин???? При положение, че там живеят и християни и мюсюлмани със сто процента българско самосъзнание! Най- автентичният старобългарски език, традиции и обичаи... С лека ръка Борисов е готов да коленичи пред Ердоган заради пустата жажда за власт!

    Коментиран от #14, #76

  • 2 Последния Софиянец

    73 5 Отговор
    Много пъти е ставало в историята на България.Когато партиите са изпадали в задънена улица,царя е викал армията изхвърляли депутатите,царя назначавал правителство и нещата тръгвали.Радев да вика танковете и ние взимаме тоягите и тръгваме към Парламента.

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАДКОЗЛОДУЙ

    25 4 Отговор
    Проззст народ, проззсти иправляващи
  • 5 досиета X

    22 50 Отговор
    В България не е имало робство в чистият смисъл на тая дума. Най-подходящото дума е Вазовото,,ИГО . Кой е бил роб реално-нашите селяни с два ката къщи през възраждането , и търговци , които по днешни стандарти биха били милионери , или руският крепостен селянин , който ни е освободил?

    Коментиран от #11, #26, #51

  • 6 Пич

    33 18 Отговор
    Прав е донякъде , народа е толкова зле , че ако беше шаран , щеше да кълве на бастун... Как не им омръзна на някои , 30 години да бъдат лъгани от поредния дошъл от странство , гелосан , зализан , и фалшиво усмихнат " специалист " ... То царе , то юпита , то двнковци... Сега Киро канадски е " спасител "... Като им съдра кожата , а те му се радват... Никой не може да победи идиотите...

    Коментиран от #28

  • 7 Сатъра на Хана

    5 32 Отговор
    Аз съм 3-то поколение Комунист и се гордея с това. ..... Но прочита на историята ми се измени по 2 причини . Първо, вярвам че Тодор Живков е незаконен син на Фердинанд. Истинското му име е Замфир Яшаров Сакскобургота Живков. Това има връзка и с факта на водача на ДПС назначен от Живков е Ахмед Исмаилов Ахмедов -Доган..... Втората причина е че прочетох книгата на професор Альфред Хасанович Халиков. 500 Русских Фамилий Булгаро - Татарского происхождения . ....

    Коментиран от #41

  • 8 3.14К

    48 3 Отговор
    Аман от Ивайло Дичев и DW. От всякъде тече соросоидна слуз. На всяка цена, поне на хартия трябва ДБ да станат втора политическа сила. По Нова телевизия отвратителна водеща прекъсва Явор Божанков на всяка дума, а остави да летят глупости двама политолози за които няма Герб и ДПС, важно е се плюе по президента и БСП. И о чудо, водещата не ги прекъсна нито един път. Порнографска пропаганда.
  • 9 Сетил се че е българин

    12 25 Отговор
    И какво му е блестящото на Кирил Петков, че го е срам че е българин и се подплатил с второ гражданство. Американският ДВ да не ни дава нови морални опорки. Журналистчета слагачи винаги сме имали, отърване няма.
  • 10 Сатъра на Хана

    25 2 Отговор
    Да си Българин е етническа принадлежност, а не религиозна ..... Има милиони Българи в Руската федерация и Дунавска България и Северна Македония които са Християни . има и милиони Българи в Дунавска България , Руската федерация , Албания и Гърция които са Мюсюлмани . ...СЛенин ебил чувалш - волжки българин, но Сталин е бил Грузинец и затова на Волжките Българи почват да им викат татари . ... А Османизма Не е Религия, ами Политическо идеология като ционизма у фашизма и апартейда

    Коментиран от #19

  • 11 Сатъра на Хана

    28 8 Отговор

    До коментар #5 от "досиета X":

    Прав си ... В България , НЕ Е Имало робство, А Е ИМАЛО ГЕНОЦИД. ... Османизма е расистко течение като Фашизма Ционизма и Апартейда
  • 12 Дедо Грую

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ха, Ха, майтапчия. Грабвам бастуна и подкарвам наборите и младежите с брадичките и бръснати крачета да правим революция. Майтапи на търкалета по жълтите павета. Жълто, та жалко с оттенъци към кафяво.

    Коментиран от #13

  • 13 Последния Софиянец

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо Грую":

    Рашков да изтегли полицията около Парламента,а другото е моя работа.
  • 14 В.В.П.

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    За власт ,Борисов,след малко ще каже че В Цяла България,са чисти турци...И родината им ,е Турция .!!.Дааа!!!.Луд пръч!!
  • 15 анализ

    9 7 Отговор
    Проф. Дичев
    Действително много неща не са ви ясни и е учудващо защо продължавате да публикувате и да леете размисли.
    Ако се проследят позициите ви за последната една година, ще се открията фундаментални противоречия. И вие сте обременен от личните си предпочитания и очаквания (и тудно прикритите опити за внушения - "против"). И разочарован, защото бъркате желаното с реалностите. С този подход не помагате нито на себе си, нито на читателите.
  • 16 Gowo

    7 1 Отговор
    ,чудим се, дали пък и те не крадоха твърде много?".....Аз пък твърдя ,че всичко тръгва от неукрепналите ни ,уж,демократични медии.Как може да изтъпаниш подобна глупост.Прд цялото общество .След като се вижда и с просто око че крадът като за последно.Ами "кюлчета"....и за това ли ,,все още" се ,,чудим".Ами ,,чудете" се Тя не остана България за опазване.Ще пишете вече от чужбина....
  • 17 ДЕДО

    12 25 Отговор
    И КОЙ ХАРЕСВА АЛЧНИЯ Ц...РУМЕН РАДЕФФ,ОСВЕН ДРУГИЯ АЛЧЕН Ц...СЛАВЧО УЧИНДОЛСКИ,РАДЕФ СЪТВОРИ ХАОСА В ДЪРЖАВАТА И ЗАТОВА МУ СЕ ПЛАЩА МНОГО,А ТОЙ ОБИЧА ПАРИТЕ И ДА СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИК,А НЯМА НИТО АКЪЛ,НИТО ХАРИЗМА ЗА ВОДАЧ

    Коментиран от #22

  • 18 българин

    6 3 Отговор
    Дрън-дрън, професорско словоблудство, да, ама не, НЕ РАСТЕ!
  • 19 Месут

    12 20 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    Българи в момента има само в Казан,които са мюсюлмани. В България българи с български ген няма от стотици години. Всичко е претопено,асимилирано и омесено с много други националности.Сбирщина от народ с робско мислене който единствен от народите владени от Османската империя твърди че е бил роб и със зъби и нокти си брани робството.

    Коментиран от #23, #25, #43, #44, #45

  • 20 Цанков

    16 8 Отговор
    Демократична България и Кирил Петков да правят съюз и да изринат тая МАФИЯ!
    Националните предатели ГЕРБ и ДПС ни съсипаха

    Коментиран от #33

  • 21 Петров

    22 5 Отговор
    Докато бъдат изгонени всички герберски пиявици, ще мине време. А преди всичко ще трябва да се реформира прокуратурата, за да спре да обслужва депесарски и герберски велможи.
  • 22 Gowo

    21 4 Отговор

    До коментар #17 от "ДЕДО":

    Нито е алчен за пари(Радев)Нито има пари.Нито е глупав и хитър като Тулупа.....Да очерняш май ти идва от нерадостното детство.Разбираемо за човек от махалата.Върви в Германия , там какво ще очерняш.
  • 23 В.В.П.

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Месут":

    Бойко ,ти ли си???.
  • 24 аз съм Веска

    3 1 Отговор
    ЗАПОЧВАШ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО .
    АЗ СЕ СЕЩАМ ЗА ДИНАСТИЯ ХАН В КИТАЙ , КЪДЕТО ПАК СМЕ ГЛАВНИТЕ ГЕРОИ .ОТКРИВАМ ГО ЗАРАДИ КЛАНА ГОНША / КОН И ШАМИЯ /. НЯМА ДРУГО ОБОЖЕСТВЯВАНЕ - ДРАКОН , ТИГЪР , ПРАСЕ ....И ВСИЧКО КОЕТО СА ВИДЯЛИ В РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ , РАЖДА КИТАЙСКИЯТ ХОРОСКОП .
    СКОРО СЕ СЕТИХ , ЧЕ ИМА ПЕПЕРУДА ЦАРИЦА , НО НЯМА МЪЖКИЯТ И ВАРИАНТ .
    ПОТЪРСИХ , И НАМЕРИХ РОГАТА НА БИКА ПРИ ПЕПЕРУДАТА АТЛАС ./ ПО ВРЕМЕТО НА ТОЗИ БИК , НАСТЪПИЛ АД ЗА ЛЕСОВЕТЕ / .
  • 25 КолевБосия

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Месут":

    Ако тръгнем по този път със смесването на гените ще стигнем дотам, че само пингвините са чиста раса.
    Има генно изследване за присъствието на азиатски гени във всички европейски народи. Българите имаме едва 1,8 % азиатски гени. Украйна има 2,7 %, Турция-4,8, Русия/без средна Азия.23 %!!!

    Коментиран от #46

  • 26 провинциалист от провинция Тракия

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "досиета X":

    Мда, и робски пазари е нямало, нали?
  • 27 Пико

    5 2 Отговор
    Умния човек и под скъсано пардесю си личи/И.Д/ Жалкото е че останалите 80% сме дебили и не можем да осъзнаем личния си интерес претворявайки го в избор.
  • 28 карамфила

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Щото сме мазохисти и обичаме да ни е.ават,бият,крадат и унижават,национална черта и информирано съгласие.
  • 29 Жоро

    3 3 Отговор
    Истината и решението е само едно и национал-социализъм
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Реалист

    3 7 Отговор
    Ивайло! Тоя път ми хареса! И не заради това че накрая си призна че отлично владееш руски и познаваш много добре класиците им, ами заради това че най-после прояви разкошно чувство за хумор!:) Това е положението! Дичев! Няма какво да се лъжем! На кого да разчитаме?! Много добре знаеш че ИТН спечели с 0,55% пред ГЕРБ!:) На това му се вика победа!:) БСП е жив труп! За сега се движи, ама защото е зомбиран!:) Ицето не разбра че повече от 10% няма да вземе защото толкова са богатите в България! Мая и Хаджията си отиват!:) При нови избори я влезат, я не!:) ГЕРБ колкото и много да са крали Народа ги предпочита! Защо ли?!:)
  • 32 Turchin

    5 13 Отговор
    Турско робство не е имало, българите нямат генетични свойства да управляваш държава.За това крадете разоряват собствената си държава. Ако не беше така, нямаше да дойдат турците, ако не бяха турците щяха да са кръстоносците,тогава нито език,нито православие , нито култура,съответно и нация нямаше да имате. Трябва да сте благодарни на турците ,че са ви опазили. Вижте се едно правителство не можете да съставите от 6 месеца. Лош материал....

    Коментиран от #54, #55

  • 33 TRT

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Цанков":

    Демократична България и Кирил Петков ,cа една партия господине. Кирил Петков е храниниче на Прокопиев,аман от "умни и осведомени". Пак си търсим "спасител",за да се спасявате от "спасителя"си след години. И бойко беше спасителя.Какво стана?
  • 34 Кую

    2 6 Отговор
    РадеФ иска да сме новите роби на краварите. Съжалявам, че гласувах за него.
  • 35 Jacques Yves Moineau

    6 2 Отговор
    На смъртния си одър Кхан Кубрат събрал синовете си, и им завещал винаги да бъдат обединени. И какво направи те?....единия се спрял чак на Апенините. Това са българите.
  • 36 Angry Bird

    3 3 Отговор
    ДеБето ша Ви ДеБат тиририрам на разбора! 120 депутатина на ноември. ГЕРБ+ДБ! РистЕ Предателски ги умее нещата. Баце 4 с нова БЕЛЛА джипка. После ша викате де е Чалгаря, прав беше...?!
  • 37 ПОЗНАТА

    5 2 Отговор
    БРАВО за грамотно написаната статия. Болшинството коментари са потвърждение за българската blame game . Разбира се че Дичев е виновен занашите подскоци от трън на глог и от глог на смок.
  • 38 Матей

    2 1 Отговор
    Да бе,да,неолиберастията пак си изтъка платното ,ритна ни кросното,ако им четеш словоблудсвията на ДВ,отиде коня у рякята.Истината е ,че ролите се разпределят някъде там ,отвъд океана,много настояват премиер да стане тяхното протеже к.петков с асистенти още двамина като него.Р. Радев пък се срещнал тайно с шестима американски сенатори да спазарят някои предателства по триморието,нови 2 бази.Ще му се размине май президентството ,има и кандидат издигнат от инициативен комитет--Росен Миленов,който не е нито американско ,нито ничие мекере.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Дичев, Бойко Борисов Ви “изработи” всички МАНИПУЛАТОРИ и МАНИПУЛАТОРКИ и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност „РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА“ В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е СЪОБРАЗИТЕЛЕН ШОП, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.
  • 41 събеседник

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сатъра на Хана":

    Аз НЕ съм трето поколение комунист , и също се гордея с това. Също вярвам , че Маруца майката на Тодор Живков е забременяла като прислужница в двореца от Фердинанд , и по малко вероятно от младият Борис . След което масонското лоби слага отново техен човек в управлението на държавата. И все пак Живков е направил много за страната .
  • 42 Велика Турция

    2 3 Отговор
    Долу ръцете от Борисов!
  • 43 комунист

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Месут":

    Ти си лъжец, който твърди неверни неща! Арменците и гърците също използват думи с корена "роб" за обозначаване на турското "владичество". И за други е възможно да е така, но не ми се рови в момента. И там също има либерастки слагачи от соросоидни НПО-та пробутващи втръсналите евроопорки, и там също като у нас хората ги ненавиждат и им се съпротивляват. Намерете си по-смислено препитание. Това вашето си е чист мазохизъм.
  • 44 комунист

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Месут":

    Преди да се изцепваш с "научни" коментари е добре да завършиш поне средно образование. Генът не е единственият фактор за обособяването на един народ. По твоята "логика" трябва да приемем, че всички държави по земята нямат народи, а имат "сбирщайн".
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Месут":

    1. "ТУРСКО робство" не е идентично понятие с "робство", а е най-префинен начин за заличаването на един народ.
    2. "Кръвния данък" се е наричал Девширме, което на турски значи "събиране на цветен прашец" При девширмето е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Еничарите първоначално нямат семейства за да оставят поколение, а и по-късно еничарите търпят огромни човешки загуби. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г.
    Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди.
    3. Доста любопитно е, че законът е забранявал на турчин да отнеме коня на Българин, ако цената му е под сто гроша. По този начин се е осигурявало турските коне да са добри и с висока цена. А е било законно да отнемеш хубавия кон от Българина.

    Коментиран от #47

  • 46 А македонците колко имат

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "КолевБосия":

    Че ни смятат за монголотатари? Освен това отдавна е доказано, че цивилизацията в Европа идва от Азия, т.е тези с повечето азиатски гени(каквото и да значи това) са пи-цивилизовани. С една дума те са приносителите на цивилизация за примитивните европейски народи.
  • 47 Стига бе

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ама робите и коне ли са имали?

    Коментиран от #53

  • 48 Димов

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: The blame game - един хубав английски израз, за който нямаме еквивалент на български ------------ Имаме си български израз - прехвърлитопка.
  • 49 Димов

    4 0 Отговор
    Очаквах по-интересна статия, предвид заглавието. Оказа се поредният предизборен псквил.
  • 50 Както и да го усуквате

    1 5 Отговор
    Българинът е живял най-добре по турско. 5 века благодарно съществуване без войни и без сътресения. 5 века през които от четвърт милион и племе пред изчезване се размножава до четири милиона. После следват война след война и национална катастрофа след национална катастрофа. Това са сухите факти.

    Коментиран от #52, #56

  • 51 Димов

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "досиета X":

    Ей, Месуте! Чорбаджиите с по два ката къщи са се появили чак през 18 век, като междинно звено за събиране пари от българите, за султана. Един чорбаджия е държал 20 или 30 ратая, а ратаите са живяли по кошари, землянки, колиби или най-много някоя керпичена къщурка. Още има такива по селата. Не гледай Копривщица. Там е било търговски център, където са валяли пари от алъш-вериш, от които пари сериозна сума е отивала за султанската хазна. Едва през 18 век турците дават на българите земя, да я работят, срещу половината реколта. Турция е била пред разорение, заради войната с Австрия. Трябвали са й спешно приходи и понеже тур4ин мотика не е държал, а само ятаган, решават да впрегнат раята. Е да, ама раята трябва да се надзирава и юрка, без почивка. Появяват се чорбаджиите. Те са султанските пста, лащи срещу народа си. На всеки 100 пари, изкарани от ратаите, чорбаджията прибира 50, на султана декларира другите 50, от които му плаща за хазната 25. Чорбаджиите богатеят набързо, пращат си синовете да учат по Европа. От тези чорбаджииски синове някои се връщат като революзионери, проляли кръв за свободата на България, а други като си остават търтеи, заели високите управленски постове след освобождението.
    И до днес наследниците на последните са начело на България. По мурафетите си личат.
  • 52 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Както и да го усуквате":

    Дано и вие поживеете така, както българите са живяли по турско. Сам ще се наситиш на хляба, който предлагаш на другите.

    Коментиран от #57

  • 53 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Стига бе":

    Нали все с нещо е трябвало да ви орат нивите, че да плячкосвате.

    Коментиран от #58

  • 54 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Turchin":

    В подобни статии винаги се размирисва на ердоганска n0мия. И най-рядките ланета изплувате на момента.
    Затова ли те образова България? Да плюеш по нея?
    Поне си направи един днк тест, да ти светне от чия страна си.
  • 55 Димов

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Turchin":

    Халит ага арнаути,
    Цеков стар приятел,
    Много пакости от него
    Е светътъ изпитал.
    Доде бил е кър-сердарин,
    Селата пищяли,
    Кокошките и маслото
    За него държали.
    Свитата му цяло село
    Не можело да смести,
    В три години трийсет и две
    Моми обезчести!
    Пашаджик бич на селата
    Може да се каже :
    Десет годин бил разбойник,
    И сега е даже.
    Вай, на колко християни
    Изгори душата!
    Сичко, що сбере, плячкоса,
    Дели го с пашата.
    Пушката му е мерила
    Вързани селяци,
    Сабята му е рязала
    Деца пеленаци.
    До сто сламника запалил
    И два мънастиря,
    От де минал прах и пепел
    сал оставял диря.
  • 56 Димов

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "Както и да го усуквате":

    Има ли и там да палят,
    да убиват, да пленят,
    черкви божии да калят
    и селата да горят?
    Болни в гроба да заравят,
    старци живи да пекат,
    трудни майки да разпарят,
    та деца им да секат?
    И по вашите чужбини
    мъка има ли такваз?
    Чужденецо, обади ни
    турци има ли по вас?
  • 57 Давай факти Димов

    3 3 Отговор

    До коментар #52 от "Димов":

    Остави пропагандата. Има достатъчно научни трудове показващи благосъстоянието на българите в османската империя.

    Коментиран от #59, #60, #62, #63, #64, #65, #68, #69, #70

  • 58 Е що с коне

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от "Димов":

    Не можело ли е робът да се впрегне?

    Коментиран от #61

  • 59 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Давай факти Димов":

    Откога списването на лъжовни материали, подплатени с изкривени от лобизъм "факти", и платени от НПО структури, се счита за научни трудове? Б0лама4ите на Мартина Бале8а ли имаш предвид?
  • 60 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Давай факти Димов":

    И да те зарина с доказателства, ти пак ще продължиш да жумиш.
    Чети "Възпоминания от Батак" с подзаглавие „Разказ на едно дете“. Написано е по действителният разказ на Иван Тодоров Ганев - малко дете, приютено от Вазов за няколко години.
  • 61 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Е що с коне":

    Можело е, ама трябва акъл, а под 4ЪлмЪтЪ не виреел никак. Само 3л0ба и ненавист.
  • 62 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Давай факти Димов":

    Докладите на Януарий Макгахан (военен корепондент на Дейли нюз), за Баташкото клане, ще бъдат ли достатъчно убедителни за Ваше бейско величие?
  • 63 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Давай факти Димов":

    Или може би зад липсата на име се крие самият, небезизвестен проф. Щ.Щ.? Познах ли, пр0дажник0?
  • 64 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Давай факти Димов":

    По време на османската власт по данни на Мишел Лео българите формират „слугинската маса на раята, репресирани, особено в провинцията, невежи, без привилегии“.
    Данъкът джизие или харадж е бил разоряващ за селяните немюсюлмани. Основно задължение на мюсюлманската администрация било да събира всички данъци, като в същото време раята (dhimmi) показва по всевъзможен начин превъзходството на исляма. При проявявано усърдие им е било разрешавано известно самоуправление, но под непрестанен гнет от страна на управляващите мюсюлмани.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Димов

    1 1 Отговор
    Други данъци, налагани върху българското население:

    Капу хакъ – произволно изисквана от всеки дом такса.
    Ресм-и агъл – данък за кошара.
    Ресм-и асияб – данък за воденица.
    Ресм-и биве – поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманки в полза на ленника.
    Ресм-и божик – налог върху свинете, които се угоявали за Коледа .
    Ресм-и гиях – данък за сено.
    Ресм-и духан – димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел.
    Ресм-и менгене – налог за пресоване на грозде.
    Ресм-и мюджеред – поземлен данък, събиран от работоспособни, но все още неженени синове, които живеят заедно с баща си и обработват негови парцели земя.
    Ресм-и обручина – данък, налаган при продажбата на вино.
    Ресм-и отлук – данък върху пасище.
    Ресм-и тапу, вкл. Тапу ресми – такса, плащана от всеки рая на съответния ленник или в полза на държавната хазна за правото му да стопанисва поземлен имот. Ресм-и тапу не се изисквал единствено при прехода на поземлен имот по наследство от баща на син.
    Ресм-и фучу – данък върху бъчви вино.
    Ресм-и ханазир – данък върху свине.
    Ресм-и химе – данък върху дърва за огрев.
  • 67 Димов

    2 1 Отговор
    Защо сайтът моментално изтрива коментар, в който посочвам данъците, наложени от османската империя на българското население?
  • 68 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Давай факти Димов":

    След средата на XV век българите стават поданици на султана. Те са членове на раята, към която принадлежи рум миллетът, с което са означавани всички християнски поданици. Българите притежават право на собственост върху къщата си и дворното си място, но не и върху бащинията си: земите, които те обработват. Тя се води собственост на държавата, сиреч на султана. Върху бащинията се упражняват право на ползване и право на унаследяване, но не и право на разпореждане със земята (например, не може да се даде като залог при заем), сиреч отсъства пълно право на собственост. За бащинията се издава документ, наречен тапия.
  • 69 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Давай факти Димов":

    Кръвният данък (девширме) е периодично събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус и на други държавни служби.
    Според първоначалния замисъл кръвният данък трябва да се събира веднъж на 5 години, но на практика този срок често не се спазва. Всяка година той се събира в различни области, така че годишният набор да бъде приблизително постоянен. В средата на 15 век обичайният брой на събраните деца е 2000 – 2500 годишно. Момчетата се подбират сред здравите, интелигентните, сръчни и красиви деца на възраст 7 – 10 години, но тази възраст не винаги се спазва и, особено в по-късния период, често се събират и по-възрастни деца. Това става причина на много места момчетата да се женят на по-ранна възраст, около 12 години, за да избегнат кръвния данък.
  • 70 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Давай факти Димов":

    За преструващуте се на ула8и, повтарям:
    Българите не са имали НИКАКВО ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ, върху наследената от бащите си земя. Имали са само право на ползване. Т.е. - българите в османската империя не са притежавали земя, но пък ти казваш, че някак си са били богати? От какво? От аутсорсинг ли?
  • 71 Турчин

    3 3 Отговор
    Пак се хванахте за турския р$зан. Съставете правителство де, имате 210 БЪЛГАРИ народни представители в парламента. Щом сте толкова умни, способни, можещи направете едно правителство. Но не межете, в близките 2-3 години няма и да можете. Докато не ви се натъпчи на главите ви новият "Месия-Спасител" дошел от странство, много красив, мил, умен и способен, отказал благини за българското и България и след години пак ще търсите друг спасител за да ви спасява от този който беше ви спасил преди. И тогава пак турчинът ще ви е виновен, защото гените ви пречат да видите истината. Народ който 500 години е чакал някой да го спаси не може да промени живота си за няколко века. А колко ще издържи нацията ви на демографическите промени вътре в страната е друг въпрос-20-30 години и ви няма в България. Ще сте мургави чавета . Помнете ми думата. Зет или снаха на всеко пето българско семейство ще е ром, до 10 години ще е така, след 20 години, всяко трето българско семейство ще има роднина ром. Тогава ще се молите да се случите на турчин ама ще е късно. Вие такава глупост си надробихте през 1989 г. ,че нямате спасение-иде времето на Садом и Гоморе за вас.

    Коментиран от #72, #73, #74

  • 72 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #71 от "Турчин":

    Познавам доста турци, скромни, работливи и добронамерени хора...не е в техния стил подобно поведение. Това твоето намирисва на провокация от "БРАТУШКИТЕ".

    Коментиран от #77

  • 73 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #71 от "Турчин":

    Ама ефенди, то и ти си от гените ни. Да не си си помислил, че си от рода на Сюлейман? Я тръгни назад по родословното си дърво, докато стигнеш чак до Райчо еничарчето.
  • 74 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "Турчин":

    Тъnи сме си ние, българите.
    Друго си е то, да гласуваш от страх, или заслепен от религизоно чувство за дълг, все за един и същ дерибей, който става все по-богат, строи сарай след сарай, докато ти продължаваш да живееш все така бедно в някое п0машк0 село.
  • 75 ира

    2 0 Отговор
    Ако БСП "мъкне" атентата на Света Неделя, то десните, си имат визитна картичка: монархо-фашистката власт, съюза с Хитлер, и даже, един деветоюнски преврат. И други дреболии. скъпи господин Дичев, във всяка ваша дума се чете желание за заблуда и надежда че четящия не е прочел и една книга. Напразно.
  • 76 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Aз личнo прeдпoчитaм Бългaри-мюcулмaни oт кoлкoтo цигaни-турци мюcулмaни. Нe cлучaйнo в мюcулмaнcки Тaтaрcтaн гoлямa чacт oт нaceлeниeтo ce oпрeдeля зa Бългaри, нo Руcия cиcтeмaтичнo пoтиcкa нaциoнaлнoтo им чувcтвo и oтвaря ширoкo врaти прeд турcки eмиcaри. Утвърждaвaнeтo нa Бългaри-мюcулмaни щe прeмaхнe зaвинaги oпacнocттa oт турcкaтa acимилaтoрcкa дoктринa и зaвиcимocттa ни oт Руcия, кoятo уж ни зaкрилялa.

    Коментиран от #78

  • 77 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много бързо смени ника, че и подхвана русофобската песен.
  • 78 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Турция вече 640 години потиска идентичността на българските мюсюлмани, като ги кара да вярват, че били етнически турци.
  • 79 Менториал

    0 0 Отговор
    Да се бориш както казваше някой, с прасе в локва е гадно, но на прасето много му харесва. Някои като нагазиха в политическата локва се оказаха по-истински прасета ... и много им хареса..."Кой е виновния" е свъщност въпрос "кой да бъде оплюскан" съвсем по животински, а човешкия вариант как по човешки да решаваме проблемите е нещо непосилно за животните.