Last news in Fakti

30 Август, 2021 10:00 1 284 3

Изборите в Германия: месец преди вота отново всичко е възможно

  • германия-
  • армин лашет-
  • ангела меркел

Ако някой пострада, това ще е най-вече ЕС, в който без дееспособна Германия обичайно се напредва много бавно

Изборите в Германия: месец преди вота отново всичко е възможно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълго време изглеждаше, сякаш победата на Армин Лашет му е в кърпа вързана. Но изведнъж вече са мислими и управляващи коалиции без участието на ХДС/ХСС. А заместникът на Меркел може да стане канцлер, смята Феликс Щайнер.

Картината е доста противоречива: от една страна предизборната кампания върви доста вяло – без напрегнати дебати, без истинско поляризиране между политическите лагери. От друга страна изходът от изборите, според сегашното състояние на нещата, е толкова неясен, колкото никога преди това: нито знаем кой ще наследи Меркел на канцлерския пост, нито кои партии ще съставят правителство.

Канцлерката няма да се кандидатира за нов мандат. Но не това не обяснява защо е напълно неизвестен изходът от надпреварата. Всичко напомня много на американските президентски избори от миналата година: голяма част от населението не одобрява никого от кандидатите и не би искало да види никого от тях в канцлерството.

Ще бъде сложно

Консерваторите с техния кандидат Армин Лашет и Зелената партия с Аналена Бербок отбелязват от седмици спад в допитванията. Докато смятаният за напълно лишен от шансове социалдемократ Олаф Шолц се оказа истинската изненада на лятото и междувременно дори надминава консерваторите в анкетите – нещо, което не се е случвало от 15 години.

Но тъй като стойностите на тези три най-силни за момента политически сили се въртят около 20-те процента, това няма да е достатъчно за сформиране на двупартийна коалиция, каквато е обичайната практика през последните 25 години. Традиционната „голяма коалиция“ от консерватори и социалдемократи вече отдавна не е толкова голяма. Откъдето следва – ще бъде сложно. В политически план са възможни четири трипартийни коалиция, като нито една от тях не би била брак по любов.

Съставянето на правителството преди четири години бе един вид предзнаменование: консерваторите, Зелените и либералите преговаряха в продължение на седмици и накрая не постигнаха нищо. Така че като нищо могат да се сбъднат прогнозите на тези, които миналата Нова година казваха, че ще има още едно новогодишно слово на Ангела Меркел. И то не защото ще се откаже от своето отдавна обявено оттегляне от политиката, а защото ще остане на поста служебно, ако неин наследник не бъде избран.

Крехка коалиция със слаб канцлер

Германците биха понесли това – държавата да функционира няколко месеца и без правителство: полицията, съдилищата, администрацията, училищата и университетите ще продължат да работят, чиновниците и пенсионерите ще продължат да получават парите си. Ако някой пострада, това ще е най-вече ЕС, в който без дееспособна Германия обичайно се напредва много бавно.

Много по-решаващо обаче е друго: независимо каква коалиция с какъв канцлер на върха в крайна сметка бъде съставена, тя със сигурност ще бъде крехка. А който, или която я оглави, ще трябва да полага усилия да поддържа конструкцията. Лидери като Путин, Ердоган, Си Дзинпин или Байдън имат доста добър усет в това отношение и ще се погрижат Германия да усети това. Ще рече, че на са много добри изгледите Германия да се сдобие със силен и влиятелен на международната сцена канцлер след Ангела Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичките са

    14 0 Отговор
    Кукли на конци.
  • 2 ПазараГермания

    9 0 Отговор
    То пък с Германия много напреднахме, като удавник за сламка сме: м/у икономическа, мигрантска и ковидска гриза ... т.е. цялото управление на Меркел беше да се хваща като удавник за сламка за големия брат. Това и беше политиката само... сега се опитват да и припишат колко успешна е: да успешна е няма голяма верига за храни в българия, която да не е немскоговоряща... дали някой ни е е питал нас или тукашните слуги с удоволствие ремонтираха пазари с години, само и само да се настанят тези вериги.... естествно всичко се правеше само и единствено за "доброто на хората, да не мръзнат по пазарите".
  • 3 Сатана

    1 0 Отговор
    През управлението на геносе Меркел много Немци записаха езикови курсове по Турски,Полски и Руски език за да са конкретни на трудовия пазар.