5 Септември, 2021 13:07 3 058 22

Защо ЕС няма нужда от нова Меркел

  • ангела меркел-
  • ес

Бурак: ЕС трябва да скъса с нейния реактивен стил

Защо ЕС няма нужда от нова Меркел - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ангела Меркел окончателно ще слезе от сцената след изборите за Бундестаг на 26 септември, а ЕС ще се сбогува с най-дългогодишния си министър-председател. С ръка на сърцето: Да, на европейския паркет Меркел беше много важен играч. Тя понесе своето в битката срещу различните кризи в ЕС и със сигурност помогна да се опази целостта на Съюза в едни от най-раздорните му мигове.

16 години реактивна политика

Макар че в крайна сметка винаги играеше за екипа на ЕС, Меркел често пъти действаше едва в последния момент, след като беше отлагала решението колкото е възможно по-дълго. Дори на немски възникна глаголът „меркелувам“, който означава да реагираш нерешително.

На думи Ангела Меркел открай време решително се застъпва за европейските ценности, но много от решенията ѝ на равнището на ЕС не бяха нищо друго, освен някакви бавни стъпчици, внезапни обрати или пък принудителни ходове, когато вече нищо друго не можеше да се направи. Това не означава, че тези решения са били неправилни, напротив – понякога те бяха дори храбри. По време на кризата в еврозоната и в гръцката финансова система Меркел дори се опълчи срещу догмата на своята консервативна партия за затягане на коланите и против волята на собственото си население подкрепи спасяването на Гърция. Но го стори, едва след като първоначално настояваше, че подобна мярка не подлежи на обсъждане и съответно я забави до мига, когато цялата еврозона се изправи на ръба на унищожителна за системата дългова криза.

Суровите икономии, наложени на Гърция като условие за спасителния пакет, но също така и на други средиземноморски държави в криза, породиха упрека, че Меркел насила налага на трети държави „германския модел“ – а това не е най-добрият начин да се насърчава солидарността в ЕС. Спомням си разговорите в моето испанско семейство по онова време, в които доминираше гневът, че германците по испанските плажове се радват на ниските цени в страната, докато испанците страдат от орязването на публичните бюджети и от стремително растящата безработица.

Когато по-късно, през 2015 година, милиони сирийски кандидати за политическо убежище потърсиха закрила в Европа, Меркел взе политически храброто и морално правилно решение да не затваря германските граници. Но и това решение беше просто закъсняла реакция, след като се провалиха опитите да бъде договорена система за разпределяне на бежанците из целия ЕС, а държави като Унгария, които вече не се справяха, разрешиха на десетки хиляди бежанци да продължат нататък към Германия.

Същото беше и наскоро с нейното „да“ за общоевропейското финансиране на борбата срещу пандемията. Меркел, която до този момент бягаше от идеята за еврооблигации като от чума, сега преглътна това решение, макар че преди многократно го е отхвърляла, дори пред лицето на една небивала икономическа стагнация, предизвикана от пандемията.

Като консерваторка, Меркел по определение има нагласата да пази статуквото. Крачка напред тя прави единствено тогава, когато е притисната до стената. В резултат от тази политика ЕС тъпче на място, макар и оцелял, но това вече не е достатъчно.

Търси се: германски лидер с визия за бъдещето на ЕС

Ако ЕС иска да бъде на висотата на сегашните и бъдещите предизвикателства, следващият германски канцлер (или канцлерка) трябва да поеме едно проактивно лидерство с ясна визия. Да, част от германците поради исторически причини изпитват тревога, когато се каже, че страната им трябва да работи като двигател на европейската политика. Но е важно да им се припомни, че между власт и лидерство има разлика. И че неслучайно мнозина европейци гледат на Берлин като на столицата, която няма как да заобиколиш. За благото на ЕС следващият германски канцлер трябва да бъде не само отборен играч, но и лидер. Да бъде в състояние да изпреварва предизвикателствата, а не просто спонтанно да реагира на тях. А днес предизвикателства колкото щеш.

Климатичната криза се развива под пълна пара и за един глобален политически лидер не е достатъчно просто да действа смело. Безкомпромисното поведение на Русия изисква лидер, който да предугажда и предотвратява бъдещи опасности, а не просто да игнорира своите съседи поради националните си енергийни интереси или поради геополитическо фантазьорство. Решителността на Китай да укрепи своето глобално влияние, както и поохладените трансатлантически отношения, принуждават ЕС да заеме по-категорично една независима позиция, включително и да повиши отбранителните си разходи.

Освен това сегашните разломи вътре в ЕС налагат да се търсят по-иновативни и по-творчески решения, включително и такива, които влизат в противоречие с принципа на Меркел „консенсус на всяка цена“ – стига да са конституционно съобразни.

Не на последно място следващата канцлерка или канцлер трябва да умее да убеждава с повече страст, да „продава“ успехите на ЕС по-убедително на гражданите, и най-вече на младите поколения, да печели не само доверие, но и възхищение.

Сред тези граждани са и германците. Едно допитване на Европейския съвет по международна политика от април показва, че 45% от германците се отнасят към еврочленството на страната или с безразличие, или пък го мислят за нещо лошо. Тъй че следващият федерален канцлер може да започне от вкъщи с градежа на бъдещия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    42 1 Отговор
    Щото Меркела съсипа цяла Европа и не остана нищо за досъсипване. :D
  • 2 досиета X

    40 1 Отговор
    отлична работа свърши-напълни Германия и Европа с мнооого работливи чалми
  • 3 Българка

    49 3 Отговор
    Меркел носи вина за мигрантската криза! Меркел носи вина за създадената от Германия престъпна шайка ГЕРБ и първоначалното й финансиране! Меркел е оговорна и за репресиите и дискриминацията със зелените сертификати на уж ваксинираните с незнайни коктейли, които определено не са ваксини!
    Винаги, когато България е била съюзник с Германия е губила и са следвали национални катастрофи. Дано Германия след Меркел и ЕНП се промени!
  • 4 Пеко Таков

    40 3 Отговор
    Дъртата комунделска вещица ще я съди Историята.Тя превърна ЕС в цигански катун.
  • 5 Антитрол

    21 7 Отговор
    Ех какво ще правят швабите без техния Бойко в женски образ - те си бяха лика-прилика с нашия Тиквун че и първи дружки. Как му се щеше и на нашия да беше изкарал поне 16 години а то появи се такъв като Радев и взеха че го смъкнаха ама все пак има надежда.

    Ето Христо от ДБ каза че няма проблем да се коалира с ГЕРБ и ще ги върне отново във властта. Е нашия Тиквун трябва да се задоволи да управлява задкулисно ама и това е добре за него.

    Ех ако не беше този Радев даже нашата Тиква можеше да задмине Меркел по управление - за това герберчетата много го мразят.
  • 6 Седесарят.

    6 19 Отговор
    Ангела,има много трески за дялане,грешни ходове,обаче,никога ,никога,не обвини,друга партия,комунисти,социалисти,фашисти,,християни или бог знае още какво,!!!Спокойна,уверена,дискретна,със силно влияние,в света..Респект към Анхела!!
  • 7 архангел

    25 0 Отговор
    Защото напълни Европата с артисти от рома ти ви!
  • 8 Gen Gurko

    27 1 Отговор
    Типична зелева статия. А като прочетох за продължаващата да се развива климатична криза, спрях да чета.
  • 9 1122

    21 1 Отговор
    Оставете Меркел. И тя съсипа Германия, както Бойко Борисов съсипа България.Ако някой знае ,защо преди четири/пет или повече дни в България пристигнаха белгийски полицаи и ЗАЩО се КРИЕ от Българите?!Защо българските журналисти не побликуват причината на това посещение.ЗАЩО, преводачите от френски език на български са Подписали документ ,че ще пазят в ПЪЛНА ТАЙНА Разговорите???Какво пак ще се договаря???Разузнаванията на Русия и Мосад ,без съмнение знаят.Защо Президента Румен Радев,отговори на питене на Сашо Диков,чрез прессектариата на Президенството, че не знае за това посещение!Президентът е Главнокомандващ и трябва да знае ,кой влиза в България,особено по този ТАЙНСТВЕН начин.Който знае да напише! Пак срещу Русия ли ще изправят България!!!Искаме отговори,ако не ще питаме френските журналисти;поне те не се страхуват!!!

    Коментиран от #17

  • 10 НЯКОЙ

    16 1 Отговор
    Фактът, че нейната партия и тя лично "моделираха" и натрапиха на България чудовището ББ е достатъчно, за да се радваме, че ЕС започва да се чисти /надявам се/!
    Пожелавам на г-жа Меркел много самотни старини!
  • 11 Watchdog

    13 1 Отговор
    Показа на дело кой всъщност управлява европейския катун. Налага еднолични решения за всички народи на континента. Активно подпомогна процеса на унищожаване на националните държави чрез налагане на наднационално "европейско" законодателство. Така съвършено обезмисли демократичния процес на национално равнище както и ролята на националните парламенти които бяха превърнати в гумен печат на волята на националните институции.
  • 12 В.В.П.

    10 1 Отговор
    Това от което не се нуждае България,е Бойко Борисов, рекетьор и егоцентричен популист,с доказано Крими досие...Държи хора в затвора ,и ги рекетират,за уж, неплатени данъци,обаче парите отиват във сметки в Делауеър..Гнусна история..За Германия,не знам, не ме интересува!!!

    Коментиран от #19

  • 13 Дърт пее..раст...

    11 1 Отговор
    Кюрдите ,ливанците,са патрони във ФРГ,благодарение на Кол,Меркел..!
  • 14 ханс

    8 2 Отговор
    ЕС никога не е имал нужда от Меркел
  • 15 мдда

    2 8 Отговор
    ЕС има нужда точно от такива като Меркел. Още повече, че тя вече няма да бъде канцлер. Редно е, да я поканят в Европейския съюз.
  • 16 Кочо

    0 1 Отговор
    Защото щафетата поема бат ЕРДО!
  • 17 Всеки

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "1122":

    смъртен греши, никой не е безгрешен, освен Бог! Колко повече жена, Свише без управленски функции в държава и политика...
  • 18 Кирецо

    3 4 Отговор
    Аз съм ЗА Ерропейски щати. От нашите управници, чеп за зеле не става.
  • 19 Ко мънкяш

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "В.В.П.":

    Виждаме ги твоите, не сме сляпи.
  • 20 факт

    3 1 Отговор
    Не виждам никакъв смисъл от ЕС

    Коментиран от #22

  • 21 ПО ПРОСТА

    0 1 Отговор
    ОТ БОКО , ВЯРНО Е ДЪЩЕРЯ НА ХИТЛЕР ТАЯ ПРЕСТЪПНИЦА !
  • 22 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "факт":

    На кой му пука ти дали виждаш! Та ти бе виждаш по-далеч от носа си.