Last news in Fakti

9 Септември, 2021 10:00 3 654 23

Последиците от 9/11: в Ню Йорк продължават да умират хора

  • ал кайда-
  • световен търговски център-
  • ню йорк-
  • манхатън

Оценките показват, че от късните последици вече са загинали почти толкова хора, колкото и от самите атентати

Последиците от 9/11: в Ню Йорк продължават да умират хора - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 11 септември 2001 два самолета се врязаха в кулите близнаци в Ню Йорк. Но смъртта не си отиде и в годините след това. Много хора починаха от отровните изпарения. Други страдат до днес от различни заболявания.

Цял свят видя ужасяващите кадри от терористичното нападение срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 година: двата самолета, врязващи се в небостъргачите, които малко след това рухват. Следват сцени на хаос, разрушения, жертви и ранени, объркани хора, лутащи се сред развалините и търсейки изчезнали. Мнозина измежду онези 100 000 помагачи след 11 септември все още страдат от преживяното. А и от онова, което тогава са вдишали, казва лекарят Майкъл Крейн. „Защото спасителните екипи влязоха в развалините на практика без никакви предпазни екипировки. Навсякъде имаше облаци от много интензивни изпарения“, казва лекарят.

Азбест, стъклени нишки, диоксини, олово, сярна киселина… Никой не знае каква точно е пропорцията на отровите в онези един милиона тона отломки и прах по нюйоркските улици. Но всички виждат последствията: мнозина първо се оплакват от кашлица, задуха и болки в гърдите. А след това и от тежки психически увреждания. Днес вече се смята, че отровите, надигнали се след трагедията в Ню Йорк, са причинили 68 различни вида ракови заболявания. Майкъл Крейн го нарича „парещ коктейл от различни отрови“ и обяснява, че този коктейл може да предизвика различни заболявания, включително и много години по-късно.

Хора, които до края на живота си ще имат симптоми

Д-р Крейн е заместник-директор на програмата „Световен търговски център“. В тази програма са включени около 80 000 души, които в дните и седмиците след терористичните нападения са работили на терен в спасителните операции и по разчистването. Тези хора се подлагат да редовни и подробни медицински прегледи, над тях се осъществява специален лекарски надзор. Става дума най-вече за хронично болни, обяснява Крейн. „Хора, които до края на живота си ще имат симптоматика.“ В рамките на програмата много от тях получават поне медицинска помощ и някакво облекчение. Има и доста онкоболни. Уви, част от тези пациенти ще починат преждевременно и това е истинска трагедия, признава докторът.

Оценките показват, че от късните последици вече са загинали почти толкова хора, колкото и от самите атентати. Джон Фийл е един от спасителите в деня на атентата. Помагал е и при разчистването след това. Сам се отървал на косъм от смъртта, след като отломки от сградата се срутили върху му. Той вече е присъствал на 187 погребения, свързани с 9/11, казва Джон Фийл. Повечето хора си мислят, че само терористите са избили тези невинни хора, казва той. И добавя с горчивина: „Но още хиляди умряха след това, защото нашето правителство се провали.“

„Пренебрегвате тези хора!“

Той самият дълго се борил, докато изобщо бъде признат за жертва на нападенията. После основал фондация за подпомагане на помощниците и спасителите, която упражнява натиск върху Вашингтон да отпуска и занапред пари за помощните фондове. В кампанията се включват дори звезди като някогашния тв-водещ Джон Стюарт, който влезе в историята с емоционалните си и гневни думи пред американския Конгрес: „Пренебрегвате тези хора. Вашето безразличие им отнема и последното, което те доскоро притежаваха: времето. Те свършиха своето дело с храброст, достойнство и скромност. Сега наред сте вие!“.

Конгресмените последваха този призив и удължиха медицинската програма и фондовете за обезщетение до 2092 година. Според Майкъл Крейн това е правилно. Тези хора трябва да имат сигурност, че медицинските грижи за тях няма да бъдат преустановени. Защото страданията им продължават - цели 20 години след терористичните нападения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    41 4 Отговор
    Това е втората най голяма лъжа след ковид, умряха милиони след "атентатите"

    Коментиран от #11

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    36 1 Отговор
    ‼️‼️‼️‼️‼️‼️А колко хора загинаха за да замълчат за истината ‼️‼️‼️‼️‼️‼️
  • 3 Рошко

    21 0 Отговор
    Това бе само претекст
  • 4 Каща

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Азбест, стъклени нишки, диоксини, олово, сярна киселина…
    Забъркани тогава след 20 г. станаха на Ковид
  • 5 тракторист

    16 0 Отговор
    Азбеста не прощава.
  • 6 Бамзе

    42 3 Отговор
    Защо ни занимават с глупости след като сами си гръмнаха кулите .

    Коментиран от #10, #14

  • 7 за умни хора

    17 0 Отговор
    намерете в тубата: аарон русо,последното му интервю!
  • 8 историк

    39 1 Отговор
    Цял свят видя и ужасяващите кадри от терористичното нападение на 06 и на 09 август 1945г. над Хирошима и Нагасаки, и изпепеляването на над два милиона беззащитни цивилни граждани,но никоя мисирка не се осмели да напише поне два реда за това чудовищно нападение на краварете!
  • 9 Голям Слон

    37 0 Отговор
    А от лъчева болест и рак колко умряха след Хирошима и Нагасаки? А от фалшива храна и отровни напитки?
  • 10 Жорж Буш

    3 11 Отговор

    До коментар #6 от "Бамзе":

    За ФСБ-то и Панелките в Русия, спомняш ли си?
  • 11 Психиатър

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Хапчетата

    Коментиран от #21

  • 12 Анонимус

    20 2 Отговор
    Най-голямата лъжа в американската история!Никой не обясни на клетите хамериканци,как така метални блокове от по 20м не оставят и следа,едно винкелче след взривовете.Дали самолетите или някакъв мощен препарат изпепелява Световния търговски център?И защо точно 11.09?Защото на 12.09 хамериканците е трябвало да върнат на Китай няколко десетки трилиона долАра заем.А точно под кулите близнаци се е намирал федералния резерв с тези злата и трилиони.Идва 11.09 и китайците си искат парите на следващия ден.Останалото е история.Скалъпена.Взривове,прах и пари,злато и прочее-нема,тута.И Китай остана със средния пръст от краварите.
  • 13 Ал Тъпоне

    15 0 Отговор
    Трагичното ще бъде ако и след 2080 г. пак продължават да измират хора от атентатите на 11,09,2001г. !
  • 14 Парадокс

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "Бамзе":

    Американците сами си гръмнаха кулите, а Чернобил беше атентат , него не го гръмнаха руснаците въхх какъв парадокс
  • 15 мародер

    17 1 Отговор
    Цял cвят видя ужacявaщитe кaдри oт тeрoриcтичнoтo нaпaдeниe cрeщу Cвeтoвния търгoвcки цeнтър нa 11 ceптeмври 2001 гoдинa: двaтa caмoлeтa, врязвaщи ce в нeбocтъргaчитe, кoитo мaлкo cлeд тoвa рухвaт.
    Разбира се че видя! И Аз ги видях защото СиЕнЕн предварително бяха насочили камерите си към тях а и есички телевизии по света предупредени че ще има зрелище.
  • 16 Батето

    15 0 Отговор
    Питайте израелците що гръмнаха с ядрен заряд кулите.В деня на взрива нито един от тях не е дошъл на работа.
  • 17 Гад Заяви

    15 0 Отговор
    Дрън-дрън. От Ковид умряха десетки хиляди за няколко месеца, сега смятат, че няколко са се отровили отпреди 20 години. Защо изобщо поместват тая американска глупост.
    И тези атентати със самолетите са дирижирани от самите жидомасони!
    Докога ще ни смятат за балъци?!

    Коментиран от #20

  • 18 Айден Бай де

    14 0 Отговор
    Дали някой вярва на това скалъпено шоу вече?
    20 години игра на жертва.
    Няма два факта които могат да се свържат с проста логика, но трагизмът продължава. Някой чиновни журналисти все още си мислят, че така ще оправдаят един милион жертви от "военното присъствие" на Щатите в близкия изток.

    Ми няма! Щатите се превърнаха в най-мразената държава, и то не защото играят играят изтъркани холувидски драми, а защото избиват мирни хора, които живеят по-достойно от тях.
  • 19 Двете кули бяха изпарени и се вижда как

    9 0 Отговор
    Прахта от бетона се разнася у сОФето като бутнат една къща остават руини 2-3 метра А от Двете кули ВИСоки 100 етажа всяка по 400 метра останаха отломки 20-30 метра и то от стоманените профили
  • 20 Голям Слон

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гад Заяви":

    То е малко като с холивудските държанки, пардон, актриси, които някой някога е ползвал преди 15-20 години, но сега се сещат... Сега, когато са вече стари и износени чанти без грам талант нито сега, нито преди. Така и с тези отравяния. Драмата трябва да е пълна!
  • 21 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Психиатър":

    Пий си ги, и гледай духът на времето ако имаш поне малко айкю може и да разбереш за каква имама става въпрос
  • 22 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Жалко, че успяха да изличат пентагочето и бялото домче на зелената морова ..... света би бил по хубаво място днес .
  • 23 Гост

    2 0 Отговор
    След десетина години ей така ще пишете и за ваксините. Ако ви има тогава още ДВ.