10 Септември, 2021 19:00 4 769 23

Европа мисли за автономия от НАТО

  • нато-
  • франция-
  • армия-
  • русия-
  • заплаха-
  • сигурност-
  • автономия-
  • ес-
  • европа

Политиците постепенно ще осъзнаят, че автономията трябва да бъде все по-голяма

Европа мисли за автономия от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Френският лидер Еманюел Макрон не се изказа за изтеглянето на американските войски от Афганистан, опасявайки се да не добави още проблеми в раздора между европейците. Но и той самият, и обкръжението му, са уверени, че настоящата ситуация ще даде аргументи на дългогодишната идея на Париж, че европейският континент се нуждае от автономна система за отбрана, пише френският в. Le Monde, цитиран от агенция "Фокус".

Както обаче отбеляза френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, не бива да се очаква, че новата система за отбрана ще падне „като зрял плод“. Според него по-скоро политиците постепенно ще осъзнаят, че автономията трябва да бъде все по-голяма. Той отбелязва, че от една страна европейците не искат да бъдат „ескорт“ на САЩ, а от друга не искат нещата да изглеждат, все едно са изоставили САЩ в труден момент.

Министрите на отбраната и външните работи на европейските държави се събраха на 2 и 3 септември на дълго планирана неофициална среща на върха, където се опитаха да направят равносметка на първите резултати от събитията в Афганистан. Те обсъдиха създаването на европейски сили за бързо реагиране от пет хиляди войници. В същото време авторът на статията отбелязва, че през 1999 г. в Хелзинки се е говорило за 60-хилядна европейска армия. През 2007 г. бе обсъдена възможността за създаване на подразделение от 1,5 хиляди души, но всичко това е останало без развитие.

И сега тази идея предизвиква разногласия сред европейците. Така Берлин се застъпва не толкова за създаването на единна структура, колкото за коалиция от държави по желание. Висши европейски служители казват, че е крайно време Европа да помисли за своята независимост и стратегическа автономия. В същото време обаче много държави не искат да предприемат действия, които биха могли да поставят ЕС в конкуренция с НАТО. Въпреки това Европейският съюз, който първоначално е създаден под закрилата на „американския чадър“, сега е в кризисна ситуация. През последните две десетилетия навсякъде, с изключение на Ирак, европейците придружаваха САЩ в операциите им. Така че напускането на Афганистан ще доведе до преоценка на мненията. Джо Байдън, на фона на своя предшественик, се радваше на благоволението на европейците, но сега очевидно ще го загуби. По-специално, забелязва се промяна в отношението от страна на Германия и Великобритания, които също участваха до последно в афганистанската кампания.

Авторът на статията обаче отбелязва, че постепенното оттегляне на САЩ от различни части на света е започнало още при Обама. Тръмп е действал по-показно, но същността е същата: в САЩ е настъпила епохата на „неоизолационизма“. Но европейските политици веднага посочват: колкото и силно да е разочарованието, в момента няма достойна алтернатива на съюза със САЩ. Нито държавите от Централна Европа, нито самата Германия дори не повдигат въпроса за изоставяне на трансатлантическия съюз. По-специално, защото европейците не могат да „летят на собствените си крила“ в редица области: например по въпросите на разузнаването. Като алтернатива, европейците са готови да създадат европейска структура в рамките на НАТО, но очертанията ѝ все още са неясни.

Засега ЕС няма нито средства, нито намерение да замени НАТО, но си е поставил за цел поне да определи своя „стратегически пътеводител“, което се очаква да стане през първото полугодие на 2022 г., когато Франция ще председателства над ЕС. За Европа това е важно, ако САЩ намалят степента на участие в други конфликти: в Близкия изток (Сирия, Ирак), в Африка (зоната на Сахел), в Украйна, тогава Европа да може да излезе на преден план там. В същото време характерната за САЩ умора от „безкрайни войни“ може да налее масло в огъня при техните съюзници. За европейските лидери ще бъде по-трудно да убедят населението си в ползите и легитимността на чуждестранните кампании. Те ще трябва да преразгледат онези мисии, които сега са в активна фаза.

Но като се има предвид оттеглянето на Обединеното кралство, което преди блокираше всякакъв напредък към военна независимост на ЕС, сега много ще зависи от Германия. В момента там тече предизборна борба, но дипломатите смятат, че във всеки случай германските власти ще се застъпят за укрепване на европейските сили, което не би противоречало на ангажимента на НАТО. Франция разбира притесненията и стремежите на своите съюзници, така че например, когато Еманюел Макрон се срещна с големия поддръжник на НАТО, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, той не засегна темата за армията, а тази за миграцията, която също може да донесе много проблеми, пише Le Monde.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разлика

    20 3 Отговор
    Автономия, не независимост, а в думите има разлика!

    Коментиран от #6

  • 2 Байдънъ

    3 14 Отговор
    А Европа иска ли да приключи ?

  • 3 Европейците

    16 6 Отговор
    Макар и не в много близко бъдеще ще се интегрират по-тясно и ще създадат свои въоръжени сили макар и формално в началото в тясна координация с НАТО. Когато и да е тази координация ще се разкъса и европейският съюз ще стане независима икономическа и политическа и военна сила.
  • 4 Е какъв ще този

    14 10 Отговор
    ЛГБТ съюз?🤣🤣🤣🤣
  • 5 Стефан

    4 36 Отговор
    Агенция Фокус, защо направо не напишете че Европа трябва да е под командването на Русия, само тя може да и осигури закрила и всички русофилистици ще изпаднат в душевен онанизъм.

    Коментиран от #17

  • 6 Историята показва

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Разлика":

    Че всяка независимост започва с известна автономия

    Коментиран от #10

  • 7 Хубава идея

    25 3 Отговор
    ЕС трябва да има Обединени въоръжени сили
  • 8 сигурно

    8 1 Отговор
    може и да стане, ама зависи какво ще каже батко.
  • 9 Коментар

    39 0 Отговор
    Тази мисъл п0сира краварите зад океана!
    Това независим ЕС, който да търгува наистина независимо с когото си ще, без значение Русия, Китай, ... "Луната" , е направо кошмарът на сащаджиите!!! Само в Германия, муриканцште имат толкова военни, колкото за населването на голям град! Германия си е все още окупирана!!!
    Алианс ли..., това са абсолютни глупости!!!
  • 10 Разлика

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Историята показва":

    Няма време за автономии, утре започва войната

    Коментиран от #15

  • 11 не се заблуждавайте

    13 6 Отговор
    Фашистите са немци, които си показаха истинското лице. Никога не сме видяли нищо хубаво от немци, още от бисмарк, през ВСВ та до меркел и немската хондация, които ни натресоха и подкрепяха 12 години тиквоча. Немците надигат глава, искат сами да смучат кръвчицата на Европа. Дори да измислят нов военен съюз, то ще е за да се храни фашистката военна промишленост.
  • 12 Седесарят.

    16 0 Отговор
    Разбира се,!!! Шеф ,ще е РФ!!!.Скоро!
  • 13 В.В.П.

    17 0 Отговор
    Трябва една спешна война ,за да се затвърди Вярност към Алианса!!.Нов 11, септември!!. Украйна, Югославия,Афганистан..,Африка..Все едно....Ще приемат Украйна,за да я подтикнат към война...Член 5ти,,ще ги защитава Укрите!!.Робството,апартейда и фашизма ,са родени в Англия и САЩ..
  • 14 Матей

    12 1 Отговор
    Бедата никога сама не ходи, "приятел" ти я води.Двигателите на ЕС--Германия,Франция и доскоро Англия се запитват дали е време да се откачат от композицията на доскорошния световен хегемон.Американците едва ли ще си тръгнат с добро,за тях окупацията на Европа е от жизнено значение,да създават раздори,разделение,икономически спънки и тук-там и войни.Ако се наложи да ги прогонват със сила,без помощта на Русия няма да минат.На подобаваща цена,цяла Източна Европа в руската сфера на влияние.И за какво е цялото упражнение,да минем през поредната европейска война,за да стигнем до изходното положение.
  • 15 Копай

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Разлика":

    си гроба и благославяй убийците си от нато.

    Който не ще мира, получава секира.

    Готви се нато да погребе първо децата ти.

    Така е на война.

    Който нож вади - от нож умира.

    Който гроб копае на Русия, сам пада в него.

    Коментиран от #18

  • 16 ивелин

    10 0 Отговор
    Истината е ,че когато Американците създават НАТО казват "Ние създаваме НАТО не да пазим Европа а да я държим под-контрол ".Наивните Европейци си мислиха и продължават да мислят, че НАТО ще ги защити.Твърде наивно е да мислим, че тя е военен блок която ще защитава Европа тя по-скоро организация която защитава интересите на Америка.Последните 25-30 години войните които води за да предаде повече " легитимност" включва и други страни даже които не са в НАТО като Грузия,Украйна.

    Коментиран от #21

  • 17 В.Г.З.

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан":

    А ти, чекиБойко, кефиш ли се сега,
    като те защитава НАТО?!?
  • 18 Разлика

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Копай":

    Копачо, ако не си разбрал, Русия не смята ЕС за враг, а ЕС не разбират, че САЩ им е враг, точно защото ги бута към война. Автономия и васал участват на равно със своят суверен или крал. Независимите избират, да подкрепят или да останат безучастни. Преди да се пениш, помисли!
  • 19 АМИН

    10 1 Отговор
    Русия и Турция в ЕС. И обединена европейска армия. Кошмарът на англосаксонския козяк.
  • 20 не може да бъде

    2 0 Отговор
    "ЕС няма нито средства,нито намерение да замени НАТО"!?Значи ЕС като част от НАТО е твърде нищожен /а това ,че е жалък е най-добре да пропуснем/.А кой е съществената ,силна част от НАТО,която не може да бъде заменена от 28 държави...ами САЩ и Турция+Канада,Австралия и Великобритания -комплектно-с уговорки!?...Веднага възниква въпросът .чии интереси защитава
    тогава НАТО и за какво му е на ЕС НАТО!?
  • 21 Гената

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "ивелин":

    Посоката е всяка от 28-те членки на ЕС да приеме закон за ваборна армия, не е нужно да бъде масова, ще се подбират мъже и жени с желание, интелект и физически възчожности. Примерно ние можем да дъжим 40 000 бойци - пехота, ВВС и ВМС и това да не тежина бъджета ни. Така пропорционално, примерно Румъния ще има 100 000 и т.н. Щ се акумулира една войска от 1,2 млн., те ще се дислоцират във военни бази, летища и военоморски бази на десетина невралгични точки, а едни 200 х. ще са оперативен резерв. ЕС показа, че може да произвежда най-добрата военна техника, която ще се унифицира, държавите ще се специалицират и така разходите ще се намаля в пъти в сравнение с днешните.
  • 22 Васил от Льонеберя

    3 1 Отговор
    Смешници...
    Коментирали, забележете само, създаване на европейска армия от 60хиляди войници и сили за бързо реагиране 5000 войници...
    Че то само редовната армия на НРБ беше 130 000 войници, без кадровите военнослужещи и спецчастите.
    Смешници. Краварите са ни окупирали...
    Само турската армия е 650 000 редови военнослужещи. Американците са разположили ядрени оръжия из цяла Европа. На първата изстреляна от наша територия ракета към Русия, руснаците ще отговорят реципрочно - по четири...
    Ай познайте кой ще стане пръв на пепел и огън - дали ние, или задоеанските ни господари.
  • 23 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Европа никога няма да се оттърве от миролюбивите окупационни войски на САЩ !!!
    От своя страна янките държат много здраво петте големи държави на стария континент - Англия, Франция, Испания, Италия и най-вече Германия.Бившите комунистически страни са окупирани още като Миша Лекето "сдаде багажа". Честните и почтени господа отвъд Голямата локва не изчакаха съветските войски да се изтееглят и се настаниха навсякъде. Сега дори Бай Дън се гласи да варди Украйна от руската"интервенция"
    Кой и как ще я варди дъртата Европа от Американската ? Някой хора бълнуват в будно състояние. И всички са наясно, че Третата война няма да я спечели никой , ама се тъпчат арсеналите със оръжия и всякаква химия, и се зъбят едни-други..........