ФАКТИ.БГ
  • ангела меркел-
  • германия

Краят на ерата Меркел

16 години канцлер на икономически най-мощната европейска държава и двигател на ЕС - без инстинкт за власт и усет за обществените настроения никой не би успял да се задържи толкова дълго на едно от най-проветривите места, като канцлерството

Публикувана: 19 Септември, 2021 19:00
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2943
Краят на ерата Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Искам сама да определя правилния момент да сляза от политическата сцена. Не искам да се превръщам в политически труп.“


Казват, че Ангела Меркел е изрекла тези думи още през 1998 година, далеч преди да стане канцлер. Този момент наближава - официално след парламентарните избори на 26-ти септември четвъртият мандат на Ангела Меркел приключва. Няма точно тогава да слезе от сцената - очакват се оспорвани изборни резултати и още по-оспорвани и трудни коалиционни преговори, по време на които Меркел и министрите ѝ ще продължат да работят като служебен кабинет. Няма да се учудя, ако и тази година новогодишното обръщение отново е на Ангела Меркел.

В интерес на истината, тя не успя да определи съвсем сама моментът за слизане от политическата сцена. Когато обяви решението си - след серия катастрофални резултати в няколко регионални избори - Меркел се намираше под неимоверен политически натиск. Напускайки лидерския пост в Християндемократическия съюз, тя си запази канцлерския пост до края на мандата.

16 години канцлер на икономически най-мощната европейска държава и двигател на ЕС - без инстинкт за власт и усет за обществените настроения никой не би успял да се задържи толкова дълго на едно от най-проветривите места, като канцлерството - и в буквален, и в преносен смисъл. Тази уж непристъпна жена все още пазарува сама в кварталния супермаркет, прави закуската на съпруга си и остана докрай далеч от всякаква суета. Не си приписва чужди заслуги. С феминизма имам както много общо, така и различия. Пък и не искам да се закичя с титла, която не притежавам. Алис Шварцер и други са водили тежки битки за равноправието на жените. И сега какво - да дойда аз и да се провъзглася за феминистка?

Меркел не е визионер. Историята няма да я запомни с голям проект, който е преследвала през всичките 16 години на власт. Освен, че по нейните думи винаги е целяла Германия и Европа да са икономически силни. Германия е икономически силна. В годините на канцлерството на Меркел на фискална дисциплина и мощен експорт икономическият ръст и бюджетният излишък са завидно високи. Но за жалост коронакризата вероятно ще промени това.

Меркел не е революционер. Не държи пламенни речи. Меркел търси компромиси и носи стабилност. Но стабилността понякога означава застой. А олевяването на традиционно консервативния Християндемократически съюз в търсене на компромис и стабилност отвори празни пространства за крайната десница. Фитилът ѝ запали еврокризата, но Меркел ѝ вдъхна нов живот с може би най-известните ѝ думи, изречени на 31-ви август 2015 година.

С толкова много неща се справихме, ще се справим и сега!

Необичайно твърдо защити Меркел решението си да отвори границите за струпаните в Унгария бежанци, въпреки мощната вълна от критика от всички страни:
Честно да Ви кажа, ако сега трябва да се извиняваме за хуманното си отношение, това няма да е моята Германия.

Първата жена председател на консервативния Християндемократичен съюз, а по-късно и канцлер на Германия, е разведена и повторно омъжена, без деца, от ГДР и е членувала в Комсомола. На партийнитe членове от бюргергското съсловие, но и на преобладаващата част от партийното ръководство Ангела Меркел подейства като червено на бик. Никой не вярва през 2000-та година, че „момичето на Кол“ освен председател на ХДС ще стане и канцлер и ще остане на поста цели 16 години.

Сред скептиците е и Гюнтер Банас, дългогодишен журналист и кореспондент във федералните столици Бон и по-късно Берлин. В Германия столичните кореспонденти се смятат за най-добре информираните журналисти, които отразяват работата на правителството, и на първо място - на канцлера, участват в традиционните за Германия и други държави неформални информационни срещи с журналисти „извън протокола“ и „пият вода от извора“, така да се каже.

"Първият ми спомен е от 1991 година. Година по-рано тя дойде от Източна Германия, стана министър на младежта и семейството. През 91-ва придружавах Меркел по време на обиколка из новите провинции. Още тогава имах чувството, че Меркел е много уверена в себе си. Въпреки че беше още много млада и от скоро министър. Но това не ѝ пречеше да има ясно изградено поведение към по-възрастните си колеги в правителството, обикновено мъже от Западна Германия. Млада, в очите на преобладаващо католическите съпартийци неопитна, дъщеря на протестантски пастор - Меркел дълго време се бори с насрещния вятър в Християндемократеския съюз по свой начин, спомня си Гюнтер Банас.

Спомням си, че по време на т.нар. background разговори - както като министър, така и след това, като лидер на опозицията и канцлер - постепенно разбрахме, че Меркел има усет към странностите на хората, с които се среща, и ситуациите, в които попада.

В по-тесен кръг, обградена от хора, на които има доверие, Меркел разказваше с много фино чувство за хумор и имитираше изключително добре колегите си. Но не само - същото важи и за политиците от други държави, с които контактува. Нито начинът, по който разказваше, нито тонът или намеренията ѝ обаче са били злонамерени, а по-скоро израз на много тънко чувство за хумор. Е, понякога и с намек на неодобрение, разбира се. Мисля, че е запазила тънкото си чувство за хумор".

Промениха ли се очакванията на германците към бъдещия канцлер, сравнявайки го с Ангела Меркел, която изгради образа на скромен, уравновесен политик със суховатото поведение на физик, който дълго обмисля решенията си и първо си отговаря на въпроса, какви ще са последиците?

"Да, така мисля. Ако сравним политическия стил на Меркел, израз на личността ѝ, с непосредствените ѝ предшественици на канцлерския пост, разликата е от небето до земята. Тримата канцлери преди Меркел са силни мъже - или поне така ги описваме - с тенденция към мачизъм. „Аз съм шефът, аз решавам“ - това беше мотото и на Хелмут Шмидт, и на Хелмут Кол, и на Герхард Шрьодер.

Ангела Меркел внесе съвсем различен стил в партията и в канцлерството. Аз бих казал дори, че тя промени политическия стил и извън Християндемократическия съюз и правителството. Например сред министър-председателите на провинциите, които вече далеч не са така поляризиращи, както помня от миналото.

Дали „заслугата“ е само на г-жа Меркел, или просто избирателите не искаха повече да гледат алфа-мъжкари в политиката, ми е трудно да преценя. Но със сигурност Меркел е галионската фигура на един нов стил в политиката на уравновесеност и готовност за компромиси за избягване на конфликти. Дали този стил ще се задържи? Не мога да кажа. С времето този стил изпъква и отвъд Атлантика".

Въвеждането на минимална работна заплата в Германия, отказът от ядрена енергетика, равенството между половете и отварянето на границите за над един милион бежанци - кое от тези решения на Ангела Меркел трябва да запомним?

"Със сигурност ще остане в историята с отказа от ядрена енергетика. Освен това, това решение ще бъде обсъждано и коментирано още дълго време, като имате предвид зелената политика в Европа и поскъпването на енергията.

Другите кризи - еврокризата, коронакризата - това са ограничени във времето кризи, които идват и си отиват. Докато затварянето на атомните електроцентрали в една от най-големите икономики в света е наистина събитие с дълготрайни последици. Така че ако трябва с една дума да опиша политическото наследство на Ангела Меркел, то е отказът от ядрената енергетика."

Често описват Меркел като „ледената кралица“, оставила зад себе си политическите трупове на не един и двама алфа-мъжкари - политически опоненти, но и съпартийци. Вярна на принципите си, тя дълго време отказваше да се меси в предизборната кампания.„Бившите“, които се оттеглят от политиката, трябва да мълчат. Напълно съм убедена в това. Всяко нещо с времето си.

Едва към края на кампанията, когато подкрепата за Лашет драстично се срина, канцлерът все пак го подкрепи. Аргумент ли е за германците да гласуват за ХДС/ХСС, защото е партията на Меркел?

"Труден въпрос. Предполагам, че да. Тя все още е най-популярният, най-харесваният политик в страната, при това убедително води класацията. Много по-харесвана от кандидата за канцлер на ХДС/ХСС, и дори от бившия претендент за номинацията Маркус Зьодер от баварската посестрима партия ХСС. Така че подкрепата ѝ има значение.

От избора на наследник като партиен лидер на ХДС стана ясно, че в крайна сметка партията предпочете политици, които са от близкото обкръжение на Меркел. Първо - Анегрет Крамп-Каренбауер, след това Армин Лашет. И при двете гласувания имаше по трима кандидати, но изборът падна върху политически най-близкия до Меркел. Дали това му помага, е друг въпрос. До края Меркел остава силен политик, чиято воля се следва и която успява да наложи интересите си", каза още Гюнтер Банас.

Голямата разлика с предишните избори е, че тогава беше ясно, че при всички възможни коалиции канцлер ще бъде Ангела Меркел. Така че, колкото по-дълго траят коалиционните преговори този път, като изобщо не знаем, кой с кого ще преговаря, толкова по-фатални ще са последиците за германската политика. При такъв сценарий сегашното правителство ще продължи да управлява, но вече без мнозинство в Бундестага, а само като един вид служебен кабинет, без да може да прокарва политики. Колкото по-дълго продължи тази агония, толкова по-негативно ще се отрази това на състоянието на държавата.

Политическата кариера на Ангела Меркел завършва както започна - без излишна шумотевица, трезво, както приляга на физик, и вероятно до края наситена с работа. Дали ще служи на спорен държавен монополист, както предшественика ѝ Герхард Шрьодер? Едва ли. Още по-малко някой може да очаква, че Меркел ще напада с удари под кръста бивши опоненти, както пенсионираният Хелмут Кол. Меркел рядко е изпадала в ситуацията да не може да се одума. Съвсем наскоро обаче журналисти ѝ зададоха въпроса, какво ще прави след края на политическата си кариера. И Меркел остана без думи. Поне за кратко.


"Предполагам, че ще съм раздвоена. Вероятно ще ми минават различни мисли през главата за неща, които трябва да направя, преди да се сетя, че това вече е работа на друг. Това сигурно много ще ми хареса. Ще разбера, че имам много свободно време. Едва ли ще приемам всички покани, които ще получа. Не ме е страх, че вече никой няма да се интересува от мен. Просто искам да имам време да разсъждавам върху теми, които ме интересуват, но през последните 16 години нямах време за тях. Вероятно ще чета много, а когато ми се затварят очите, ще ги затворя, без да се притеснявам, че нямам време за сън. Не знам, как ще бъде. Ще видим...къде ще се появя".

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Съдба или не
1 Отговор
Краят на ерата Боко тиква и краят на ерата Шмеркел по едно и също време.
Ще отнеме десетелития да се възстановим след това пагубно управление.

Коментиран от #2


Оценка:
-2 +56

Майна
2 Отговор

До коментар #1 от "Съдба или не":


Живеем в ерата на ГЛОБАЛИЗМА , и никога нищо няма да е същото...Тепърва предстоят събития ,в които ще сме участници и всеки ще има участие дори и да не го осъзнава, както тия, които дори не могат да проумеят за какво ги инжектират

Оценка:
-0 +22

666
3 Отговор
Съсипа ЕС и достойно се оттегля това същество ! И германците са тъпи същества ,е то е така когато си задоволен с финикийските знаци не виждаш по-далече от сянката .Просто усещаш рано или късно на това безформено създание управлението !

Оценка:
-1 +29

Виталия Ражнатович
4 Отговор
Краят на ерата Меркел е началото на Балкански Политически Клуб. Последното й посещение-официална визита в сръбските републики беше, нали?

Оценка:
-1 +13

асдсд
5 Отговор
Тази бабка буквално такова мам--ата на Германия.
Напълни ги с орки - всякакви негри, арабески, мюслита, пакита, индийци и т.н.
Германия ще има нужда от много години, за да се съвземе, и ако не дойде някой като Хитлер на власт - може би никога няма да се оттърват от орките.
Рано или късно обаче този Хитлер ще дойде. Неизбежно е. Всичко си има граници.

Оценка:
-1 +22

Пако
6 Отговор
КРАЯТ НА ЕДИН ГАДЕН ВАМПИР. ОГРОМНИ ЩЕТИ ЗА ЕВРОПА.

Оценка:
-2 +27

Surko
7 Отговор
Идеята на евреите беше да отмъстят на Германия и мръсната рабпта бе поверена именно на германка лансирана силно от дълбоката държава.

Оценка:
-0 +19

MAN
8 Отговор
Съсипването на Германия върви по план.

Оценка:
-0 +18

Слепите ги водят
9 Отговор
Все едно зависи нещо от политиците! Те са само посредници между народа и реалната скрита власт. Успяла е значи да мами народа у да балансира между властовите лобита. Докога заспал народе ще мислиш , че избираш политици от които зависи нещо? Не зависи нищо! Задкулисието първо набелязва целите и пътя и след това търси човека, който е най подходящ за това!

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +14

666
10 Отговор

До коментар #9 от "Слепите ги водят":


АДМИРАЦИИИИ ЗА КОМЕНТАРА ... КРАТКО И ЯСНО ,ВСИЧКО Е В РЪЦЕТЕ НА НАРОДИТЕ ,ИЗБИРАТ И СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВА .Някой политици ЗНАЯТ ЕДНА ИСТИНА ... задоволения човек лесно се управлява ,така си осигуряват комфорта да властват .Дек казва народа -И ВЪЛКА СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО !

Оценка:
-1 +2

Лудница
11 Отговор
Завърши една ера на разбойници,Баба Меркел Батко Бойко и още от шайката грабила с двете ръце.Ще липсват само на другите крадци които са били покрай тях.

Оценка:
-1 +14

абв
12 Отговор
Ти си си жив труп - два брака , едно дете не можа да родиш !

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +6

Съдийската комисия
13 Отговор
Моят съвет към Б Борисов е да се вслуша в думите на учителката си и преди да станал политически труп Слез от сцената

Оценка:
-1 +9

Виталия Ражнативич
14 Отговор

До коментар #12 от "абв":


Меркел има 2-ма сина! Степан Рибаков го убиха, другият е българска барета

Оценка:
-2 +1

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Караибрахим
16 Отговор
Дуби швайне капут. Цюрюк, цюрюк дуби швайне.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +2

Виталия Ражнатович
17 Отговор

До коментар #16 от "Караибрахим":


Абе ако знаеш колко турци от Турция през Гърция се заселиха в Германия някога, друга песен ще пееш

Оценка:
-0 +2

Най-после!
18 Отговор
На ерата Борисов също!

Оценка:
-0 +5

Иван
19 Отговор
Членувала в Комсомола! ...Достатъчно!....Спуснете завесата!...

Оценка:
-0 +3

Професор
20 Отговор
Не. Не може да е вярно! Кажете ми, че е фейк нюз! Моля ви! Откакто прочетох тази новина не съм ял, не съм спал, обливат ме ту горещи, ту студени вълни и не мога да дишам. Задушавам се... Без Меркел аз оставам сирак! Героинята, която вкара милиони бесни ислямисти, които да колят собствения й народ по мегданите... Лидерката, която от християн-демократка стана зелена социалистка и изкорени полетата със слънчогледи, за да ги замени със слънчеви батерии! Визионерката, която спря атомните централи в Германия и после разбра, че захранващото й напрежение става 0 веднага щом се заоблачи, процес който тя нарече "климатични промени" и ни помоли да правим повече аборти за да се борим по-ефективно с глобалното затопляне... Дъщерята на Германия, която няма деца но даде майчинство на милиони афганистанци, при това без колебание! Не. Не може да има край на тази ЗЛАТНА ЕРА за неомарксистка Германия! Не искаме да свършва! ИСКАМЕ СИ Я ОБРАТНО!

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +13

КОЙ
21 Отговор
Христяндемократ а пък обича мюслита повече от всичко на света и за това ли ни дотърка.

Оценка:
-0 +5

Зайко Байко многознайко
22 Отговор
Раэгеле, Меркелица отвори кутията на Пандора , сега ни лук яла ни лук мирисала, ще оставя други да иэгребат Авгиевите обори! Направи всичко , както кучето на нивата! Гедерейска куха лейка!

Оценка:
-0 +4

Гост от Бавария
23 Отговор

До коментар #20 от "Професор":


Браво номер 20. Точно в черната 10-ка. Без думи.

Оценка:
-0 +5

Сатъра на Хана
24 Отговор
Руските и Германските Комунисти са със сериозни успехи на изборите. Очаква се Германските Комунисти да бъдат в правителството

Оценка:
-0 +1

КОВИД РОБСТВО
25 Отговор
Много добре знаеше за идващото ковид РОБСТВО и затова предварително каза, че ще се отказва. Но и ТО си стана политически труп, даже престъпник срещу човечеството.

Оценка:
-0 +3

Мастър оф Пъпетс
26 Отговор
Това че агент на ЩАЗИ,доносничка е канцлер на Германия говори че нещо в света е много многооо объркано.Липса на лидери на водещите държави води света към NWO.Само погледнете лидерите:Джонсън,Макрон,Меркел,Байдън...потресаващо.Това е просто абсурд.Кукловодите надминаха себе си.А това че това изчадие Меркел бе 16 години на власт,и на никой не му направи впечатление е показателно.Но тя свърши своята работа,господарите ще са предоволни от нея!!!

Оценка:
-0 +5

Nostradamus
27 Отговор
15.09.2021 - начало на новата учебна година и край на злощастното 46 НС...

Германците я избраха да ги ръководи и тя водеше 80 милиона в продължение на 18 години с умение, отдаденост и искреност. Тя не говореше глупости. Тя не се появи по улиците на Берлин, за да бъде снимана. Тя беше наречена „Дамата на света“ , която беше описана като еквивалент на шест милиона мъже.

През тези осемнадесет години власт в страната й не са регистрирани нейни прегрешения. Тя не назначи никой от роднините си на държавен пост. Тя не твърдеше, че е създател на слава. Тя не получи милиони заплащане, никой не се радваше за нейното представяне, не получаваше харти и обещания, не се бореше с тези преди нея.

Меркел напуска лидерската позиция на партията и я предава на наследниците си, а Германия и германският народ са в най-добри условия. Реакцията на германците беше безпрецедентна в историята на страната. Цялото население излезе на балконите и от домовете си и ръкопляскаше спонтанно в продължение на 6 поредни минути. Бурни овации в цялата страна.

Германия се сбогува с лидера си, физик и квантов химик, който не беше изкушен от мода или светлини и не купуваше недвижими имоти, коли, яхти и частни самолети, знаейки, че идва от старата Източна Германия. Тя напуска поста си, след като оставя Германия на върха. Тя си тръгва и близките й не претендират за никакви облаги.

Осемнадесет години тя така и не смени гардероба си. На пресконференция журналист попита Меркел: Забе

Коментиран от #28


Оценка:
-3 +2

Учуден
28 Отговор

До коментар #27 от "Nostradamus":


Ти сериозно ли?

Оценка:
-0 +1

Sieg
29 Отговор
Пак някой идиот ще смени тая сган Меркел

Оценка:
-0 +1

30
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
ТОП 5