Last news in Fakti

26 Септември, 2021 19:05 6 811 47

Кристалина Георгиева може да се измъкне

  • кристалина георгиева-
  • световна банка-
  • джудит кели

Коментар на Джудит Кели

Кристалина Георгиева може да се измъкне - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от седмица вече управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева води битка за защита на своя авторитет и авторитета на институцията, която представлява.

Във вторник бордът на изпълнителните директори разгледа, но не се произнесе по твърденията, че като висш служител на Световната банка през 2017 година Георгиева е оказвала натиск върху служители на банката да повишат изкуствено рейтинга на Китай в класацията Doing Business („Да правиш бизнес”).

Георгиева отрече категорично изводите на кантората „Уилмър Хейл”, но влиятелни издания като „Файненшъл таймс” констатираха, че доверието в МВФ е безвъзвратно накърнено от подозренията за китайско влияние, а лондонското списание „Economist” направо призова управляващият директор да подаде оставка.

Бордът на МВФ още не се е произнесъл по достоверността на изводите на „Уилмър Хейл”, нито пък САЩ и другите основни „акционери” във Фонда като Япония и големите европейски държави.

„Битката на Кристалина Георгиева продължава, но истинският трус е самото спиране на доклада „Да правиш бизнес”, смята Джудит Кели, декан на Факултета по публични политики към университета "Дюк" и член на независимата група за оценка на доклада. Защото през 17-те години, в които беше издаван „Да правиш бизнес” позиционирането на страните в тази класация се превърна не само в основно условие за привличане на инвестиции, но и в стимул за икономически реформи.

В статията Ви във „Вашингтон пост“ казвате, че докладът Doing Business е много влиятелен. Защо?

Докладът „Да правиш бизнес“ е влиятелен, защото подрежда в класация държавите според тяхното икономическо представяне. Докладът се отразява широко, има голяма публичност, инвеститорите се съобразяват с него, а държавите го възприемат като индикатор за способността им да привличат инвестиции, а също така той оказва влияние и върху рейтингите на правителствата във вътрешнополитически план.

И ето защо държавите се конкурират за първото място. Тъй като се състезават, те предприемат реални реформи и политики с цел не задължително да постигнат икономически растеж, а по-скоро да заемат по-високо място в класацията.

Каква е методологията на този доклад, как се изготвя класацията? Не става ли въпрос за чисти данни?

Методологията се различава за всеки от 12-те различни показателя, по които се изготвя докладът „Да правиш бизнес“. Някои от тези показатели са базисни - например колко време отнема на една току-що регистрирана компания в съответната държава да се включи в електропреносната мрежа. Това са просто данни за електропреносната мрежа, до колко е развита и колко е лесен достъпът до електричество.

После, има други показатели, свързани със сключването на договори. Основната методология, която Световната банка използва, е проучване на мнението на експерти, които са питани въз основа на местното законодателство колко време трябва или колко трудно е да сключиш определен вид договор.

И за да са съпоставими тези проучвания от различните държави, което е цялата идея на класирането, банката измисля хипотетични сценарии. Ако една компания произвежда продукта Х и е с размер Y, колко дълго би отнело да се получи разрешително. Това е базисната методология по показателите, които не изискват просто чисти данни за електричество или нещо подобно.

Има два начина, по които системата работи, и те не са изцяло лоши или пък политически повлияни. Банката е авторът на тази класация, иска държавите да извършват реформи и има желание да работи с правителствата за реализирането им.

Една държава вероятно може да впечатли банката с усилията си, като я уведомява за предприетите стъпки в определен сектор и за всички закони, които се приемат с цел страната да се изкачи по-високо в класацията. Определено има възможност за ангажиране на банковите служители и Световната банка се опитва да изгради предпазна стена между хората, които правят препоръки за реформите, и служителите, които в действителност обработват данните за доклада.

Как се оказва политическо влияние върху хората, които подготвят доклада?

Тук наистина става дума за отношенията между Световната банка и някои от големите страни членки. В миналото безспорно сме наблюдавали усилия от държави като Китай и Русия да повлияят на доклада. Едно от първите неща, които се опитаха да направят, беше да окажат натиск за начина, по който се определя индексът и за съдържанието на доклада като цяло.

Друг вид усилия, които държавите полагат, е да повлияят на собственото си класиране. Разбира се, те често се свързват с банката и се оплакват от отреденото им място. Този вид натиск е нещо напълно обичайно за служителите на Световната банка, особено от страна на големите държави - те често имат възражения, ако не са на желаното от тях място.

Разбира се, това е ставало ясно и през минали години - през 2016-а и 2018-а, когато бяха първоначалните индикатори, че някои служители откликват на подобни опити и действия. Докладът беше временно спрян през август миналата година, а сега вече беше взето решение да бъде спрян въобще.

Какъв ефект ще има спирането на доклада?

О, Боже, това е като земетръсна вълна в редица страни по света. Трябва да разберете, че има държави, включително Русия, където господин Путин заповяда да се направи необходимото държавата да се класира на еди-кое си място в класацията „Да правиш бизнес“. Сега сме тук, а трябва да се изкачим до там! Индия и Китай също си поставяха подобни цели. Дори и по-малки държави се опитват да привлекат инвеститори, като казват, че работят за подобряване на позицията си в доклада.

За да постигнат това, в някои страни са създадени цели ведомства, които да работят за подобряване на позицията в „Да правиш бизнес“, да реализират реформи, които са съобразени с доклада. Затова много чиновници от такива ведомства, които тази седмица отиват на работа, си задават въпроса: „Какво ще правим сега?“.

И какво следва наистина? Докладът ще бъде заменен с нов или пък друга институция ще запълни вакуума?

Вече има други институции, които подготвят подобни доклади. Световната банка не е сама в това поле. Институтът „Брукингс“ например има редовни доклади, които оценяват икономическия просперитет на държавите.

Но причината Световната банка да е толкова влиятелна е фактът, че е Банката. Другите може и да изготвят доклади, но могат ли техните доклади да имат такъв ефект? Сега Световната банка даде да се разбере, че прави крачка назад и че ще се опита да осмисли как да продължи. Сигурна съм, че се обсъждат редица възможности, а и това е добър шанс да бъдат направени някои подобрения. И, да - те прекратиха доклада „Да правиш бизнес“, но това не означава, че няма да го заменят с нещо подобно в бъдеще.

Ще почакаме и ще видим. Много дирекции и агенции в различни държави, които са работили по доклада „Да правиш бизнес“, ще трябва да почакат, преди да се избистри новото решение. Тук стои и въпросът за държавите: „Какво да правим с влиянието - как да мислим за това?“.

Разследването за манипулиране на класацията удар повече срещу Световната банка ли е, или по-скоро е срещу Кристалина Георгиева и другите замесени служители?

Не съм участвала в разследването, само съм го чела. Предстои да видим какъв ще е ефектът. Но определено не мисля, че точно това ще се окаже проблем за Световната банка. Да, този доклад е емблематичен, но те имат много голямо портфолио. За Световната банка като институция това би било малък проблем. Не мисля, че някой ще каже: „О, Боже, оказват влияние върху големите международни организации!“. На нас ни е известно това - разбира се, че се оказва натиск. Това не е шокиращо. Не е шокиращ и фактът, че има служители, които вероятно се поддават на такъв натиск.

Но скандалът може ли наистина да нанесе фатален удар върху репутацията на Кристалина Георгиева на международната финансова сцена?

Не бих спекулирала, тъй като нямам вътрешна информация. Знам това, което всеки друг чете. Отговорът на този въпрос ще зависи от много неща, които все още са в развитие. Много политици се замесват в различни скандали и има безброй начини да излязат от тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталинка

    50 6 Отговор
    Ще свидетелствам срещу Дянков и Бойко Борисов срещу имунитет.
  • 2 ужас

    60 12 Отговор
    Тази сутрин една мисирка от БТВ и госта й от ИТН се чудеха какъв пост щяла да заеме другарката Сталинка, след като й бият шута от световната банка. Можела да стане гувернъор на БНБ, премиер или президент, да оглави някоя друга голяма институция в България. И това било нормално.

    Коментиран от #29

  • 3 Айдук Кольо

    57 7 Отговор
    ... +Окл-ук! Нямам друга дума за това коварно мктело!
  • 4 Баба Тонка

    10 56 Отговор
    Дано се измъкне и да стане министър председатл на България.

    Коментиран от #17

  • 5 ДКМС ☭

    54 8 Отговор
    Не може да се измъкне затънала е тази продажна Сталинка ще я изхвърлят от МВФ скоро!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    41 7 Отговор
    Кристалина Георгиева се е срещала днес с шефовете на БНБ. Дали си търси високо платена работа в България след компромртирането си в МВФ?Вървя тслухове,че приятелят й Бойко Борисов не е изклчено да я е спрягал за кандидатпрезидент

    Коментиран от #19

  • 8 Даде

    42 4 Отговор
    Големите престъпници винаги се измъкват
  • 9 Възмездие

    47 6 Отговор
    За последния скандал не знам, но тази особа попречи съвсем съзнателно и подло български представител-опитен и авторитетен-да оглави ЮНЕСКО!

    Коментиран от #12

  • 10 Внимание!

    47 6 Отговор
    Опитва се да си намери място тук! Ще й простим ли за гадния номер срещу И.Бокова и в крайна сметка срещу държавата ни?
  • 11 Активист на БКП

    35 4 Отговор
    Потъна Сталинка!!!Айдукуля!
  • 12 ДА ДА

    35 5 Отговор

    До коментар #9 от "Възмездие":

    ООН НЕ Е ЮНЕСКО! ПРОВАЛИ ИРИНА БОКОВА ЗА ООН И ПРОДАДОХА ПРЕДСЕДАТЕЛСКОТО МЯСТО НА ГУТЕРАШ - ПОРТУГАЛИЯ С БОРИСОВ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    7 38 Отговор
    Манипулативно заглавие. Кристина Георгиева не е откраднала или съсипала нещо, че да се измъква ,като Жан Виденов...
  • 15 тошката

    33 4 Отговор
    измъкването от далавери е запазена марка на ГЕРБ
  • 16 Вили

    26 2 Отговор
    По време на сталинизма в България, дивите сталинисти кръщаваха децата си Сталинка, Сталин. След това имената им бяха променени.
  • 17 Ленин

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Тонка":

    Може и генералисимус Сталинка да стане.
  • 18 Като

    18 5 Отговор
    змия !
  • 19 Офф

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Ти нали беше адвокат, ма?! Я си виж правописа и пунктуацията! Едно изречение - десет грешки... Гълташ букви и паузи, направо се давиш от злоба и безсилие, калинке!

    Коментиран от #26

  • 20 Хаджи Генчо

    32 4 Отговор
    Сталинка е нарочена за отстрел! Колкото по-тихо и бързо се махне, толкова по-добре. Тя е само едно чучело с цел да се лъжат простосмъртните, че частната Световна банка е нещо световно и различно от това, че е частна банка на едни хора които управляват света.
  • 21 Бай Шиле

    24 2 Отговор
    Бежанците ще подобрят генофонда на България.Кой ли е изказал тази гениална мисъл?
  • 22 Псевдо наука

    20 0 Отговор
    Икономиката е псевдо наука, а самата идея да сведеш условията за инвестиции в една страна с хиляди комплексни детайли до едно число в някаква си класация е самият на псевдо науката! Значи една страна имала страшна корупция но това се компенсирало с лесното свързване на нова фирма към електричната мрежа, и затова индикаторът и не пада??? Всеки учил поне малко статистика зная че не може да редуцираш 20-30 важни сами по себе си показатели в едно единствено чисълце!

    Коментиран от #30

  • 23 Tутанкамон

    17 3 Отговор
    Тая ще бие тиквата по кражби

    Коментиран от #24

  • 24 Патриот

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Tутанкамон":

    Тя не може да бие Бокова по кражби, ти искаш да бие Бойко...

    Коментиран от #27

  • 25 Сега

    11 1 Отговор
    Е как не.Тя е удобна и послушна на тия които я сложиха там.
  • 26 Ха-ха

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "Офф":

    Обичам Сталинка, сигурно е девствена.
  • 27 Tyпаник

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Патриот":

    Бокови са шампиони. Те са родени и възпитани в духът на кражбите.
  • 28 Тая мръсна комунистка

    7 3 Отговор
    е за доживотен затвор никакво измъкване
  • 29 Перо

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    А може да стане пенсионерка с дебела пенсия!
  • 30 Браво

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Псевдо наука":

    Браво господине , право в десетката ... много сте умен , пазете се . Това качество в България не се прощава.
    Моите най - искрени почитания и възхищение.
  • 31 Г12 Господ 12 Гелиос12 Титани 12

    4 0 Отговор
    ПараДай акъл не искам
    Царица Парица
    ЦАРеВЕЦ
    ЦАРеВИЦА
    ЦаревичАКА
    Не може само само с Хранене трябва и Акъл МонтеСума Търман
  • 32 СТАЛИНКА ОТЕЧЕ

    17 2 Отговор
    Въпросът е защо се крият срещите й в България? Какво пак е интригантствала тази мръсница? А Дянков бил се изпарил от Щатите? Странно защо ли?
  • 33 БОРУНА ЛОМ

    8 1 Отговор
    МАЗНАААААА!
  • 34 Сталинчо

    10 1 Отговор
    Сакън, тука ще забърква по голени каши! Да си стои там!
  • 35 оня с коня

    3 0 Отговор
    Писателката Джудит/автор на Статиятя/ допуска че Кристалина "може и да се измъкна".Ама чакай малко бе Джуд, НЯМА ИЗМЪКВАНЕ БЕ!И да е ясно:След всичката тая помия от определени ГАДОВЕ/бат Бойко така им казва/ срещу Кристалина ще бъде МЕЖДУНАРОДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ако бъдат оставени да се измъкнат само с някакво си Извинение!И тук е мястото на ГЕШЕВ,който в тясно сътрудничество с КЬОВЕШИ следва да разнищи открай Докрай КОЙ стои зад тия хора написали Компромата,КОЛКО им е платено за "Услугата" и КОГО са си наумили да сложат на мястото на Нашия Човек!

    Коментиран от #36

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    ОТГОВОР: ФЕД.
  • 37 Сталин е джугашвили

    3 4 Отговор
    Кристалина е Божия българска дъщеря
  • 38 С нас МосквАд е в мир и бой

    4 1 Отговор
    Патрия Галахтика Велика води нашия по беден строй
  • 39 В.В.П.

    8 2 Отговор
    И какво ме интересува тая проста,неука, герберастка??..Тя е поставено лице!

    Коментиран от #41

  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    корупция с пари в РАЯ
    без пари
    покрай
    РАЯ
  • 41 Лея13

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "В.В.П.":

    Проста,неука!?Чудно с тоя голям мозък и невероятната ти ерудиция как така високообразованата ти личност не е станала шеф на МВФ и на Световната банка едновременно?
  • 42 наум

    7 0 Отговор
    Сталинка,племенница на Веселинка Георгиева - първата жена на Едмонд де Ротшилд,ще бъде скоро изритана
  • 43 ира

    7 0 Отговор
    Груба, безпардонна жена. Цял живот власт и постове.
  • 44 КЪРЛЕЖИ

    3 1 Отговор
    БКП НЯМА ДА ИЗОСТАВИ ПАРАЗИТИ И КРАДЦИ КАТО БОЙКО И СТАЛИНКА - СТАНИШЕВ И ПИРИНСКИ !
  • 45 УЖАС

    2 0 Отговор
    БОЙКО Я ПАЗИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ! ТОЛКОВА МУ Е АКЪЛА !
  • 46 оракул

    3 2 Отговор
    тайната среща с президента на паметната дата 09.09.2021 ми подсказва че кристито проси за някоя амбасада за предпочитане вашингтон
  • 47 Къва а таз институция

    3 0 Отговор
    Където е турила начело бесна комуниска от комунистическа клоака обучавана от службите да стане хитра лисица?как е възможно тази институция да се управлява от враговете и до преди 30 години?значи всичко е по сценарий кой кога къде се ражда какво учи и кога поема поста