Last news in Fakti

29 Септември, 2021 11:00 7 175 55

Кремъл затяга газовата примка около Европа

  • газпром-
  • русия-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • путин

Премиерът на Унгария е ключов играч

Кремъл затяга газовата примка около Европа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подписването на споразумение между Унгария и Русия за доставка на руски газ, заобикаляйки
Украйна е ярък пример за хибридна, включително и газова война на Кремъл не само срещу Украйна, но и срещу ЕС.

Руската федерация продължава да се доближава до стратегическата си цел да намали или дори напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна чрез сключване на споразумения с държавите от ЕС, по-специално с Унгария. Новото споразумение за доставка на газ между Унгария и Руската федерация е предназначено за 15 години и трябва да влезе в сила на 1 октомври 2021 г. "Газпром" ще доставя годишно на Будапеща 4,5 милиарда кубически метра газ по два маршрута: 3,5 милиарда кубически метра през Сърбия и 1 милиард кубически метра през Австрия.

Русия постоянно диктува условията си, включително маршрутите за своите енергийни доставки, особено към онези страни, които са критично зависими от доставките на руски газ. В случая с Будапеща, Москва запазва способността да генерира приходи от препродажбата на газ, внесен в Унгария.
"Газпром" не само стимулира по-нататъшния растеж на цените на газа в ЕС, но също така изпраща изключително прозрачни сигнали до Европа, че допълнителни обеми газ са възможни само чрез "Северен поток" 2. Това е очевиден факт, който се потвърждава от намаляването на износа от руския монополист в сравнение с предходните години и отказът да се резервират допълнителни мощности на украинската газопреносна система.

Точно без газовия монопол, който не е толкова проектиран да носи икономически печалби, колкото хибридните ползи за активиране на проруските сили в Европа.
Руската федерация очаква да използва интереса на Унгария за получаване на газ на благоприятна дъмпингова цена, за да я накара да откаже да транзитира част от обемите на вносен газ през територията на Украйна.

Кремъл планира споразумението за доставки на газ през Сърбия и Австрия като удар по украинската икономика, а Будапеща изигра значителна роля по този въпрос за Москва.
Прогнозната базова цена на суровините по договора за доставка на газ от Руската федерация за Унгария ще бъде 260 долара за 1000 м3. Унгарското ръководство използва тази външнополитическа ситуация, за да получи избирателни дивиденти в навечерието на парламентарните избори, които ще се проведат през пролетта на 2022 г.

ЕС не трябва да позволява на Русия да използва газ като политически лост. Брюксел трябва да принуди "Газпром" да продава газ на границите на Енергийната общност, така че европейските търговци да могат самостоятелно да избират маршрути за по-нататъшен транспорт.

Правителствата на Унгария и Руската федерация имат широко влияние върху бизнес структурите, участващи в преговорите за газ, и използват дейността си за изпълнение на своите геополитически планове.
Унгарският премиер В. Орбан, който през по-голямата част от политическия си живот беше твърд критик на Русия, Съветския съюз и комунизма, след 2010 г. направи радикална промяна в стратегията и днес се превърна в най -мощния лобист на Руската федерация в Европа.

Обяснявайки стъпките си пред най -близкия си кръг, Орбан отбеляза, че изгражда близки отношения с Русия, за да укрепи позицията на Унгария на международната арена. Той беше положително изненадан от модела на управление на Владимир Путин, в който бизнес елитът зависи изключително от руския лидер и има само няколко независими играчи. Впоследствие самият Орбан започна да изгражда подобен модел в Унгария, отклонявайки се от демократичните стандарти, установявайки държавен контрол върху независимите медии и потискайки инакомислието. Всичко това дава възможност да се твърди повече от веднъж за желанието на Орбан да изгради вътрешна държавна система по модела на авторитарната Русия.

Орбан беше включен в списъка на „приятелите на режима на Путин“ не само поради идеологически моменти, но и поради съвместни икономически проекти с Руската федерация. Риториката на Орбан силно подкопава международното право и ред, тъй като той призовава за споразумение с агресора в замяна на икономически предпочитания.

Въпреки режима на санкции на ЕС срещу Руската федерация, Унгария пое по пътя на укрепване на икономическите и политическите връзки с Русия.

През 2015 г., след посещението на руския президент Владимир Путин в Унгария, Орбан обяви, че няма да подкрепи плана на ЕС за интегриране на енергийните политики.

Владимир Ростоцкий, политолог, Русия


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сащисан

    155 10 Отговор
    Някога на това му казваха успешна пазарна политика, но сега е недемократично и подло. Виж ако го правеше САЩ...

    Коментиран от #35

  • 2 гост

    94 4 Отговор
    Някой, някой да кара насила ...

    Коментиран от #10

  • 3 честен ционист

    113 8 Отговор
    Кремъл отдавна разбра, че Еврото е кухо и иска още и още. Имате късмета, че съвсем не ви е врътнал кранчето.
  • 4 агент07

    125 7 Отговор
    Браво, Кремъл! Така се прави! на ви сега санкции, дебилни еврогейци!
  • 5 Обективен

    48 31 Отговор
    За нас остава дървото че построихме тръба на руснаците за наша сметка, а кяр никакъв.

    Коментиран от #24

  • 6 Бизнес

    101 3 Отговор
    Това е пазарна икономика. Кой с кой иска да търгува свободно. С забрани както се опитва да прави ЕС е равносилно на диктатура
  • 7 мародер

    77 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Владимир Ростоцкий, политолог, Русия!?!? - По скоро звучи като укропитек на ясла в САЩ, истински руснак никога не би написал подобна глупост.

    Коментиран от #16

  • 8 А питам

    101 3 Отговор
    Защо сащ не вкара евтин шистов газ и олаби примка около Европа??

    Защо сащ подмолно на безценица изкупи газопреностната мрежа на Украйна, а сега се жалват, че Русия заобикалят Украйна??

    Коментиран от #31

  • 9 Cenzurata

    95 4 Отговор
    Всеки търговец гледа да продаде стоката си на изгодна цена. С.ед като Украина злоупотребява с местоположението си, краде газ и не плаща, и се опитва да диктува условия, логично е да бъде заобиколена. Ако на Путин му стска, нека я отреже напълно! Никой не пречи на Украйна да си купува газа от другаде,например от САЩ....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Барба Ганьос

    36 1 Отговор
    Нас това не ни касае. Ние ползУваме газта за топлина и светлина. Да му мислят големите евро- икономики които произвеждат чрез руския газ, а Газпром спонсорира зрелището за плебеите. Нашата тЪрба е построена и щавенето и комисионните са в ход но по тези въпроси към Нушка Питкова!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Механик

    103 1 Отговор
    Чакайте бе! Каква примка? ГАзта руска ли е? Руска е. Имат ли право да я продават, щом някой иска да си купи? Имат. Какво реват? Да си доставят газ от САЩ. Те по-евтина (или не)?
    Олиото отива към 4.5 лв. Значи производителите "затягат примката" около шията ми? Олиото тяхно, ще го продават за колкото си искат. Като стане скъпо, хикой нямда го купува и готово.
    Нали искаме пазарна икономика? Или когато сащ извива ръцете със скъпи самолети от 60-те години е пазарна икономика, а когато Русия си икса парите за нещо което е нейно, се явява "извиване на ръце"?
    Да ви имам и стандартите!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе

    81 1 Отговор
    ... за сметка на това в Брюксел са заети да узаконяват еднополовите бракове, и си правят оргийки по 20/30 човека ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МАФИЯ НА ББ

    72 2 Отговор
    УПРАВЛЯВАТ НИ ЛУДИ. ОКРАИНА СЕ БОРИ СЪС ЗЪБИ И НОКТИ РУСКАТА ГАЗ ДА ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ОКРАИНА А НАШ ТЪПАК РАЗБОЙКО БОРИСОВ УНИЩОЖИ И ПОДАРИ ЮЖЕН ПОТОК НА ЕРДОГАНЯ!!!! Е ВИЕ СИ ГО ИЗБИРАХТЕ ТОЯ РЗБОЙНИК И ПРОДАЖНИК БОЙКО БОРИСОВ!!!!

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕС ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТИ

    2 19 Отговор
    От единия крачол в другия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пешо

    63 2 Отговор
    "Руcия пocтoяннo диктувa уcлoвиятa cи"

    нe cхвaщaм, aвтoритe ли ca т.ъ.пи, читaтeлитe ли взeмaт зa т.ъ.пи...
    в eднa cдeлкa имa двe cтрaни, cключвa ce при cъглacиe И OТ ДВEТE. кaтo нe иcкaш - нe купувaй, oтиди при кoнкурeнциятa (кeф ти нoрвeгия, кaтaр, aзeрбaйджaн, caщ). пocлeднaтa e приятeлcки нacтрoeнa, дeмoкрaтичнa и гoтoвa дa прoдaвa пoчти нa зaгубa.
    руcия щe трaнcпoртирa гaзa oт тaм, oт къдeтo ѝ хaрecвa. и щe гo прoдaвa, aкo тoвa хaрecвa и нa купувaчa. тoлкoз. ocтaнaлoтo cи e oблъчвaнe c фaлшимeнти.
  • 23 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    5 56 Отговор

    До коментар #17 от "МАФИЯ НА ББ":

    Бацо ни направи балкански поток........връзва ни колектора с Гърция и получаваме газ от цял свят....какъв е проблема...Проблемът е че с Южен поток взимахме газ само от руснаците...затова БСП комундетата сега квичат

    Коментиран от #26, #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 МАФИЯ НА ББ

    48 0 Отговор

    До коментар #23 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП":

    ЩО ЛЪЖЕШ ЧЕ Е ВЪРЗАН С КОЛЕКТОРА В ГЪРЦИЯ. БЕГАЙ ДА ВИДИШ ТРЪБИТЕ СЕДЯТ НАВЪНКА И РЪЖДЯСВАТ. НИКОЙ НЕ РАБОТИ НА ОБЕКТА И ГАЗ ОТ ГЪРЦИЯ Е ЕДНА ГОЛЯМА ГЕРБЕРСКА ЛЪЖА, КАТО НАБУКО И БОЙКОШЕНКОВСКИЯ ХЪБ. ТИ ЯВНО СИ ЛЪЖЛИВ ГЕРБЕР, РОДЕНИ СТЕ В ЛЪЖА!
  • 27 яко ни лъжат

    46 1 Отговор
    БРАВО НА ОРБАН! БРАВО! ТАКА РАБОТЯТ ПАТРИОТИТЕ, ЗА РОД И РОДИНА КАТО ОРБАН ЗА УНГАРСКИЯ НАРОД И УНГАРИЯ!!!! БРАВО НА ОРБАН! РАЗБОЙКО Е ПЪЛЕН АНТИПОД ОТ НАЙ-ДОЛЕН ВИД НА ОРАН!
  • 28 Танас

    37 1 Отговор

    До коментар #23 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП":

    Но този поток уж балкански, който минава през територията ни, НО няма отклонение за България. Тръбата директно отива в Сърбия. Такива ги натвори банкянския еднокнижник.
  • 29 ПРАВОПИСА

    29 0 Отговор
    БРAВO НA OРБAН! БРAВO! ТAКA РAБOТЯТ ПAТРИOТИТE, ЗA РOД И РOДИНA КAТO OРБAН ЗA УНГAРCКИЯ НAРOД И УНГAРИЯ!!!! БРAВO НA OРБAН! РAЗБOЙКO E ПЪЛEН AНТИПOД OТ НAЙ-ДOЛEН ВИД НA OРБAН!
  • 30 ежко

    35 2 Отговор
    "EC нe трябвa дa пoзвoлявa нa Руcия дa изпoлзвa гaз кaтo пoлитичecки лocт. Брюкceл трябвa дa принуди "Гaзпрoм" дa прoдaвa гaз нa грaницитe нa Eнeргийнaтa oбщнocт, тaкa чe eврoпeйcкитe търгoвци дa мoгaт caмocтoятeлнo дa избирaт мaршрути зa пo-нaтaтъшeн трaнcпoрт."
    Ето това е най-тъпото изказване!Русия досега беше готова да изнася газ на границата си, а не на границата на ЕС!И когато урките крадат, то ще крадат количества платени от ЕС.Да видим тогава дали всичко ще е ОК за ЕС търговците или те самите ще поискат да не се транзитира през Украйна!Нали затова е цялата патаклама -Украйна отбива количества и не ги плаща!

    Коментиран от #36, #55

  • 31 Верно ли

    35 0 Отговор

    До коментар #8 от "А питам":

    Ами защото всъщност се оказа, че шистовият газ изобщо не е толкова евтин, колкото го прокламираха в началото.

    Коментиран от #42

  • 32 ....

    41 0 Отговор
    WTF... Газа е на Русия и тя ще го продава на когото си иска и през където си иска. На който не му харесва може да си купи от друго място. Украйна да не реве, а да седна и да си оправи отношенията с тях. Не може да лъжеш и крадеш, а след това да очакваш някой да те защитава.
  • 33 Анонимен

    41 0 Отговор
    Ако Путин задържи още месец-два по-ниски количества за Европа ще видим как всички лаещи кучета барабар с ЕК ще се изредят да му се молят да им даде още газ . Европа сама се е поставила в поза партер унищожавайки енергийната си инфраструктура и залитайки към зелените фантасмагории. Какви условия ще поставят когато населението им излезе на улиците недоволни от липсата на отопление и електричество ? Тепърва предстои голямо отрезвяване и шок на западните държави по отношение на реалното им състояние . В Германия някой играчи си правят сметка че няма да лицензират Северен Поток 2 , но като останат без газ бързо-бързо ще го направят .
  • 34 Курбанколи Пардимагомедов

    26 1 Отговор
    Абе аз ли съм тъп или не разбирам или наистина има нещо сериозно?Защо ние трябва да сме загрижени газта твърдо да минава през хохолите?Газта си е руска и на когото си поискат и откъдето си поискат могат да я продават и прекарват.Европейците също никой не ги задължава да я купуват.
  • 35 Ще има и още

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сащисан":

    Да ти кажа, не е съвсем "пазарна" тази политика. Когато няма алтернативи за какъв пазар говорим ? Дадохме милиарди за Турски поток но за интерконектора с Гърция все има някакви пречки. Разбира се с и без този интерконектор нашите енергийни разбойници все така ще грабят но когато има алтернатива все малко от малко ще им се наложи да станат "гъвкави" в грабежите.
  • 36 Тра ла ла

    26 0 Отговор

    До коментар #30 от "ежко":

    Газопреносната мрежа в Украйна е собственост на деменциялния дядо. Значи той краде и прави мушиите. За това е този сълзлив писък. Трябва да си съвсем луд ако на мястото на руснаците не вземеш съответните мерки. Но за америте е съвсем естествено, законно и демократично да посягаш на чуждото, а накърниш ли жаждата им за грабеж е подкопаване на "международното право и ред".
  • 37 Госあ

    18 1 Отговор
    Слава на Путин ! Да затяга до посиняване ! Също и Си с електрониката и компонентите !
  • 38 Риналдю

    2 23 Отговор
    Европа и по-специално Германия да се сърди на корумпираните си политици на Кремълска хранилка.Орбан просто е хитрец,който се възползва от ситуацията.Ако евробюрократите не бяха толкова алчни,корумпирани плужеци,нямаше сега континента да е в тази ситуация.Азерският газ е по-евтин,но лобистите предпочитат да пълнят сметките на Газпром.Американският втечнен газ,който беше "скъп",сега неочаквано се оказва изгоден спрямо "евтиният" руски газ.Полша и Балтийските страни нямат този газов проблем,защото там има политици,които разбират деструктивната роля на Русия.

    Коментиран от #49

  • 39 Госあ

    14 0 Отговор
    калинките ще си върнат производството от Китай с чиновници и вятър ! Аааахахаха май трябва да схващате накъде духа вятъра, М ! В Русия ножа, в Китай хляба с две думи хахахаха
  • 40 Димитров

    5 0 Отговор
    Посредника вече ще чака в коридора,но ние спим сладко!
  • 41 Доси

    19 0 Отговор
    А къде се скри демократичната,пълна с молекули свобода американска газ?И изобщо защо никой не говори за прословутата диверсификация,която щеше да реши всички проблеми на недоносчето ЕС?
  • 42 ВЪН ОТ ЕС

    15 0 Отговор

    До коментар #31 от "Верно ли":

    ЧЕ ГЕЙРОПАТА ЩЕ ВЪЗКРЕСЯВА НАБУКО??????? КО СТАНА С НАБУКО И ХЪБА НА ТУЛУПА?????
  • 43 София

    12 1 Отговор
    Уредихме маджарите с евтина газ за наша сметка.
  • 44 Руски трол

    1 20 Отговор
    Руски тролове живеещи в територията, трайно са се настанили във "Факти". В другите новинарски сайтове не е така.

    Коментиран от #50

  • 45 Gen Gurko

    17 0 Отговор
    Нищо подобно. Цялостната енергийна примка се затяга от безумните зелени, пембени, нисковъглеродни, глобалнозатоплисткоизстудяващи наречени универсално климатични промени(като че ли земята е мъртвец и досега не е имало ледникови и затоплящи епохи, дори когато нас ни е нямало) и прочие лудости, в които не се свенят да изполазват и неуки деца. И плътна и жестока цензура за учени, които разкриват дреуга истина и са на друго мнение. Тежко ни. А би трябвало да стане :тежко им на виновните безгръбначни по върховете на властта. Но както вървят нещата може пък и да ни дойде акъла какво ни готвят и накъде ни водят.
  • 46 1122

    22 0 Отговор
    Браво на Орбан.Така се прави.Орбан се грижи за Унгария.Тъпакът ,престъпник, крадец ,агент БУДА Б. Борисов ни насади на пачи яйца.Няма газ.Украйна ,крадеше и се опитва да краде от руската газ и да я търгува със сина на Байдън.Не се правете ,че не знаете.Това е публична тайна.Но Презедента на цяла Русия Вл. Вл. Путин,знае с кого си има работа.И не той затяга примката , а примката си я затягат самите хитреци от тъпите сащ.Но ,ние къде сме?Никъде!Ще купуваме газ от Гърция /хипотетично/, от Турция и като платим двойно и четворно ,ще студуваме, заради един много глупав "умник",който плюе по Русия и от неговата глупост ,нямаме директна тръба за газ през нашата страна.Колкото ,до шистовия газ, той е вреден за здравето, трябва да се обработва допълнително."Ум царува, ум робува, ум патки пасе".Та така и ние.Виновни са всички Правителства ,дори и сегашното, за лоша ,не българска политика, а извратената политика на пропадналите сащ.За Орбан, още веднъж респект ,уважение и браво!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ПЯНАТА НА УСТАТА -НЕ Е ПОЛИТИЧСКИ ИЛИ ИКОНОМИЧЕСКИ АРГУМЕНТ !!!!!!!!!!!
  • 49 кажи зеле

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Риналдю":

    Ама и хабер си нямаш от проблемите с газта, освен
    в частта с еврочиновниците.Какъв евтин амерски
    или азверски газ те друса.Всичката амерска газ
    заминава за Япония и Китай и то на цени по
    високи от тези в Европа.
  • 50 кажи зеле

    12 1 Отговор

    До коментар #44 от "Руски трол":

    Не са руски тролове г-н Тиквонян просто във Факти
    човек може да коментира без задължителните
    регистрации.Ако и там махнат регистрациите ще
    бъде същото като в този сайт.Аз съм на мнение
    даже, че троловете обитават сайтове със задъл-
    жителна регистрация, че иначе кой нормален
    човек ще си губи времето с регистр. и др. глупости.
  • 51 Един

    7 0 Отговор
    "новини" от преди 5-6 години! А защо щатите налагат санкции на "Северен поток2" ? Искат Европа да е без енергийни ресурси - за да не е конкурентноспособна! А има слухове , че сина на Байдън има участие/собственост в газопреноса в Украйна! Та и той си остава само с участието! ... и ... който продава той определя условията! Нали това е "пазарната икономика"! Какво ревете тогава?!
  • 52 Аууууу

    5 0 Отговор
    А каква примка е, че САЩ спряха износа на СПГ за Европа, и продават с огромни печалби СПГ в Азия.
    пазарна икономика, нормално.
  • 53 Мухаа,хаа!

    6 0 Отговор
    Единствен Орбан,играе твърдо от всички Премиери в ЕС.Играе твърдо,но само и единствено в интерес на унгарския народ и държава.Точно с тази твърда и последователна политика,изтегли Унгария от блатото за 20 години.През 90-те бяха по зле и от нас,който също копаехме дъното.Сега унгарците са много по добре от всички бивши соц държави.Изпреварват и чехите,по социален интегритет.За да сключи 15 г договор,е отишъл на вариант- цена на петрол вързана с цена на газ.Това ако го бяхме направили и ние,а не да слушаме обора влизайки на борсата за газови доставки,и тук щяхме да плащаме в пъти по ниска цена.Само за 9 месеца,цената на борсата, от 600$, достигна почти 1000$. А укрите да дуат таратора. Но жалкото е за обикновения народ.Ти ще си готов да водиш истинска война с мен,но едновременно да ти подавам газ,от която да печелиш над 1,3 млрд $ годишно.Путин им прави и до момента отстъпки.В името на обикновените украйнци.Но търпилото му се изчерпва.Пак ще им продава,след 2023 г.Но по системата" парите напред.Плащаш- получаваш! Но по цени на борсата.За азерски и газ са митове.С максимален добив за пренос около 9% млрд годишно,са капка в морето.Отедлно е огромното разстояние за доставка,изискващо подръжка за огромни суми.Който също влизат в цената за транзит.
  • 54 Антикомунист

    0 5 Отговор
    Какви санкции на на руснаците, евросъюза спира да им купува газа и за няколко месеца са втасали.
  • 55 ДаЗдраПерМа

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ежко":

    руснаците подготвят такива гранични точки където търговци могат да купуват газ и да я правят каквото си искат по нататък, но става дума за нови терминали на кондензирана газ а не за тръбопроводи. СП-2 ще бъде зает на 50% от Газпром, 35-40% от Роснефт и останалото Новатек. Американците арестуваха финансовия директор на Новатека акциите му паднаха силно и бяха купени изгодно от когото трябва. По тази схема голяма част от акциите отиват в чужди ръце и до Русия ще стига млякото но без каймака.