Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 10:00 4 267 80

Разцвет: Турция продава оръжия по цял свят

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • дрон

Отношението на много от хората е също толкова некритично и към военните акции на турската армия в Сирия, Либия или Ирак, където Ердоган обикновено тества и най-новите военни технологии

Разцвет: Турция продава оръжия по цял свят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турската оръжейна промишленост е в разцвет, а бойните дронове, произвеждани в страната, са истински експортен шлагер. Президентът Ердоган e горд от развитието в бранша, а армията редовно изпробва новите оръжия в чужбина.

Компанията Baykar, например, произвежда дрона TB2. Миналата есен азербайджанската армия го използва във войната срещу Армения в Нагорни Карабах, а според оценката на военните, това им е помогнало бързо да превземат териториите на противника. Оборудваната със стари руски танкове и ракети арменска армия само след няколко седмици беше принудена да признае, че се изтегля.

Шефът на фирмата Халук Байрактар, чийто брат Селджук Байрактар е зет на президента Ердоган, с гордост представя на изложението Teknofest най-новите разработки на компанията. Например новия дрон "Aкънджъ". В интервю пред германската обществено-правна телевизия ARD Халук Байрактар хвали модерната технология и високата ефективност на тази безпилотна машина в бойни условия.

Гордост от турската оръжейна индустрия

Турският народ е изпълнен с резерви към вътрешната политика на президента Ердоган, социологическите допитвания сочат, че неговата Партия на справедливостта и развитието в момента едва ли би събрала мнозинство в парламента. Но много турци изпитват гордост от армията и оръжията ѝ, особено когато те са създадени и произведени в самата Турция.

Отношението на много от турците е също толкова некритично и към военните акции на турската армия в Сирия, Либия или Ирак, където Ердоган обикновено тества и най-новите военни технологии.

Военните пък дават на оръжейната индустрия обратна информация, за да могат производителите на оръжия да ги направят още по-прецизни и ефективни. Това сътрудничество, на което много германски компании биха могли само да завиждат, вече носи добри плодове.

Интересът към турските дронове в чужбина нараства постоянно. Освен Азербайджан, турски дронове са закупили и страни като Полша, Украйна, Катар и Тунис, казва турският експерт по въпросите на отбраната Хакан Калъч. Турски TB2-дронове бяха използвани също и по време на гражданската война в Либия, припомня той.

Турция иска да е значима регионална сила

През последните 15 години Турция постигна забележителни успехи в отбранителната си промишленост, казва Байрактар. Бяха развити технологии, които успешно могат да се конкурират с водещите световни образци. Освен това турските военни вече не са така силно зависими от вноса на оръжейни системи.

Още от самото начало на своето управление Реджеп Тайип Ердоган се опитва да превърне Турция в регионален хегемон. Турската армия редовно осъществява военни акции на места, където е останал вакуум от други военни сили. Примери за това са турските операции в Северна Сирия, Ирак или Либия.

Едновременно с това нарастват и апетитите на Турция за внос на оръжие. От Берлин казват, че Турция отдавна желае да получи множество германски оръжейни технологии и производства. Но специализираният орган, който одобрява тези сделки – Федералният съвет по сигурността – твърде рядко удовлетворява молбите на Анкара. Турските военни операции от последните няколко години създават загриженост, че Ердоган може да злоупотребява с германските оръжия, за да укрепва своята лична власт.

През 2020 г. седем турски компании намериха място сред топ-100 в класация на популярното в бранша списание "Defence News". Ако през 2002 година в Турция е имало 56 оръжейни компании, то през 2020-та те вече са били 1500.

Забележително развитие на оръжейната индустрия

Според шефа на Сдружението на турските износители Исмаил Гюле, през първите 6 месеца на тази година Турция е изнесла оръжейна продукция за 169 страни. На първо място са САЩ, следвани от Азербайджан, Обединените Арабски Емирства, Германия и Бангладеш. През същия период на миналата 2020 година Турция е успяла да изнесе своя оръжейна продукция в 138 страни в света. А по думите на Гюле се очаква през следващите 9 години оръжейният експорт на страната да нарасне с 400 процента.

През 2018 година Турция и Пакистан подписаха договор за доставката на повече от 30 бойни хеликоптера - съвместно производство на Турция и Италия. Двигателят обаче е американско-британско производство, а Вашингтон все още не дава зелена светлина за тази сделка заради решението на Турция да закупи руската противовъздушна система S-400.

Турските инженери така и не успяват да разработят достатъчно мощен двигател. Очевидно заради това засега се провалят и довършителните работи по бойния танк „Aлтай“. Появиха се информации, че в крайна сметка Турция може да закупи танковия двигател от Южна Корея. А купувачи за бъдещия турски танк не липсват: интерес са заявили вече Азербайджан, Катар, Оман и Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз съм Веска

    5 31 Отговор
    500 ГОДИНИ НИ КРАДОХА ТЕЗИ , КОИТО БЯХА ЗА КРАДЕНЕ ...ЕТО ГО РЕЗУЛТАТЪТ . РЕСТО !

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Бай ганю

    49 6 Отговор

    До коментар #1 от "аз съм Веска":

    Даааа а сега ни крадат свои, както турчин не го е правил 500 години
  • 3 Браво

    27 4 Отговор
    Няма ли как да се задейства нашето външно търговско дружество за продажба на чушкопеци
  • 4 БАЙРАКТАР

    13 4 Отговор
    Птицата на мира
  • 5 Вера

    29 5 Отговор
    България също продаваше оръжие, но предателите съсипаха всичко
  • 6 mi6osp

    13 15 Отговор
    Защо ли не се хвалят с използването на дроновете си в Либия? Балансът от Либия е кофти : унищожени 9бр. Панцир , всичките от първия модел 2001г. , проектирани и произведени за ОАЕ, с либийски екипажи, на стойност 118 000 000 000$, свалени общо 47 дрона Байрактар, различни модели, произведени след 2018, стойност 247 000 000 000$.

    Коментиран от #9

  • 7 Не разбираем коментар

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "аз съм Веска":

    Но в замяна разбирам защо след чушкопека няма нищо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гроздето за някои

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "mi6osp":

    Е винаги кисело.
  • 10 ТИКВА

    9 28 Отговор
    От кога Турция е велика държава? С тази лира и икономика са за никъде. Кога ще се разпада Турция а център Кюрдистан?
  • 11 Перо

    28 3 Отговор
    Разликата във военната икономика в БГ и Турция е,че у нас военната промишленост беше приватизирана и разперчатосана на отделни цехчета от лица без пари и слаби познания в бранша. Бранша остана с производство на изделия,лицензи и оборудване от 60-те год.,ръководено от ренегати на бившия Кинтекс от соца. В Турция се избягва чистия внос,а винаги се цели закупуване на лицензи за пълно или частично възможно производство,което създава работна ръка и икономически просперитет. Създаването на производство е част от условията за внос на въоръжение и техника в Турция,след обстойно проучване на военно икономическия дългосрочен ефект! Всичко е въпрос на държавна политика от квалифицирани ръководни кадри,не от случайници!

    Коментиран от #63

  • 12 Бля бля

    7 21 Отговор
    Турски дрон с канадска оптика и навигация..само крилата май са турскк

    Коментиран от #15

  • 13 Анонимен

    29 5 Отговор
    Вместо да дадем два милиарда за чертежи на американските летящи консерви бяха ни достатъчни няколко безпилотни турски самолета. Щяха да бъдат достатъчни за наблюдения над територията на страната. Можеше да ги купим и на изплащане и много по евтино щеше да бъде но нямаше да има комисионни за патриотите.

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Само можете да Бля бля блякате

    20 8 Отговор

    До коментар #12 от "Бля бля":

    Да го направят и българите. Способни сте на завист и чушкопек.
  • 16 Бай ТодЪр

    24 6 Отговор
    Това правеше и българия преди 35 години-продаваше оръжия по цял свят.
    Малко хора знаят, че бяхме в световната десетката по износ на оръжия, и печелехме много.
    Сега сме една нула.

    Коментиран от #20

  • 17 Бля бля

    3 13 Отговор
    Вожда ви нали щеше да строи самолетоносач..чакаме го с нетърпение
    осмото чудо на света

    Коментиран от #27

  • 18 киро гелов винкелов

    27 8 Отговор
    Всеки ден хиляди турски ТИРове прекосяват България на път за Западна Европа с турска стока, икономиката им работи на пълни обороти, а за Байрактар, просто нямам думи, Турция промени воденето на война, доказа го в Сирия, Либия, Нагорни Карабах. С Ердоган Турция прогресира, това естествено не се харесва на конкуренцията
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Край

    13 5 Отговор
    Въпрос на време е турция да има ядрено оръжие. това е факт, а който както иска -така да гу тълкува.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Перо

    19 4 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Турците искат съвместно производство с Русия на ПВО системи С-400 и С-500,от които не може да се спаси никакъв самолет,ракета или дрон. Цената на един заряд е около $ 60-70,000. Освен това от много години произвеждат изтребители Ф-16 по лиценз! А каква е българската цена за 1 изтребител?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Инженер Ганев

    17 3 Отговор
    А ние не можем ли да направим гърмящи чушкопеци? Ще избием рибата
  • 26 Е как няма да има поръчки

    12 8 Отговор
    Като за нула време направиха на скрап руската безаналогова техника в Сирия, Либия и Карабах?

    Коментиран от #79

  • 27 до Бля бля блякащия

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "Бля бля":

    С едно спукано черешово топче се правите на балканска воена сила, когато дойдат ефките ще бъдете повелители на света.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бля бля

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "до Бля бля блякащия":

    Белият човек каквото войни е водил 3000 години
    Още дълго ще ги сънувате във вашите колиби там долу

    Коментиран от #30

  • 30 Татар и

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бля бля":

    Бял човек?

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бля бля

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Татар и":

    Индианеца и в танк леопард пак си е индианец..манталитет брат ми

    Коментиран от #34

  • 33 абе потурен калпак

    15 3 Отговор

    До коментар #31 от "си бай шалвар":

    И аз това питам къде Турция с 90 милиона жители и къде е България с 6 милиона и половина.

    Коментиран от #35

  • 34 Таквоз е

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бля бля":

    Личи от кола "булгар-рено", компютри "правец" и много други и зависта това е точно от българския манталитет, като македонския.
  • 35 абе бг фес

    4 12 Отговор

    До коментар #33 от "абе потурен калпак":

    туркия е държава от едва 100 години, кога е била империя??

    Коментиран от #38, #40, #41

  • 36 Ти на това съществуване ли му викаш?

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "си бай шалвар":

    Да обикаляш пазарите на Едирне за гнил зарзават 🤣🤣🤣🤣
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 абе потурен калпак

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "абе бг фес":

    Ум се придобива, друго се набива.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хахаха

    11 7 Отговор

    До коментар #35 от "абе бг фес":

    Държава от 100 години, а 500 години си му ял папура 😂
  • 41 калпаците като почнат да се правят

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "абе бг фес":

    На умни, стават смешни. Османската империя се преименувала в Република Турция.

    Коментиран от #55

  • 42 Благодаря ти, разсмя ме

    7 5 Отговор

    До коментар #39 от "Ум пoд фec нямa":

    Ставаш за клоун 🤣🤣🤣 я ми кажи името на един император от първата българска империя...хахахаха

    Коментиран от #43

  • 43 Ум под фес няма

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "Благодаря ти, разсмя ме":

    Готово, но когато ми кажеш името на един император от османската империя...хохохохо...

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 На кой от 36те османски султани

    10 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ум под фес няма":

    Искаш да ти кажа името? Може би не знаеш имената на първите двама и на последният, защото останалите са били императори и на българската "империя" 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ум под фес няма

    3 7 Отговор

    До коментар #45 от "На кой от 36те османски султани":

    Чакам,
    името на един император от османската империя...хохохохо...

    Коментиран от #49, #50, #73

  • 48 За сведение

    10 4 Отговор

    До коментар #46 от "Ум под фес няма":

    Фатих султан Мехмед хан, известен с другото си прозвище кайзери Рум или император на източната римска империя

    Коментиран от #57

  • 49 ума на калпака е в потурите

    7 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ум под фес няма":

    Защо, да не би да има български император на Bulgarian Empire?

    Коментиран от #52

  • 50 Пояснение на думата кайзер

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ум под фес няма":

    Кайзер е германска монархическа титла, аналогична на император (кайзерин на немски е аналогично на императрица). Носена е от владетеля на Германия от обединението през 1871 г. до края на Първата световна война през 1918 г.

    Произход Редактиране
    Думата произлиза от титлата на императорите в Древен Рим - цезар, по името на Гай Юлий Цезар. Транслитерирана думата (c=k,a, e=i, s, a=e, r) остава в немския език като кайзер. Аналогичен е и произходът на думите цар в славянските монархии и кесар във Византия.

    Коментиран от #54

  • 51 Боже

    3 0 Отговор
    Опази ни от неуки и неграмотни хора
  • 52 Ум под фес няма

    4 4 Отговор

    До коментар #49 от "ума на калпака е в потурите":

    Има, колкото има османски император в османската империя-хохохохо...
  • 53 хихихихиии

    3 1 Отговор
    Я "по мачовете" как са се възбудили!
  • 54 Ум под фес няма

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "Пояснение на думата кайзер":

    Публикувано във факти.бг: Аналогичен е и произходът на думите цар в славянските монархии и кесар във Византия.
    ;;;;;;;;;;;;;
    Тва го кажи на оня дето ме пита за "император от първата българска империя"

    Коментиран от #69

  • 55 Тоя па

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "калпаците като почнат да се правят":

    А да, а западната римска империя се преименива на България

    Коментиран от #64

  • 56 Ум под фес няма

    3 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Фатих султан Мехмед хан
    или
    Фатих император Мехмед хан
    хохохохохохооооо..
  • 57 Ум под фес няма

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "За сведение":

    Публикувано във факти.бг: Фатих султан Мехмед хан, известен с другото си прозвище кайзери Рум или император на източната римска империя
    ;;;;;;;;;;;;;;
    известен!!!!!
    хохохохохооо,
    а аз в квартала съм известен като и ми викат "императора"..хохохохохоо...
  • 58 Ердоган клекна

    2 5 Отговор
    Тoй приe aмeрикaнcкoтo прeдлoжeниe дa изгoни cиcтeмaтa C-400 oт Турция и дa плaти 6 милиaрдa дoлaрa, зa дa купи 40 F-16 V и дa мoдeрнизирa oщe 80 F-16 нa cъщoтo нивo. Cъoбщeния и пoдпиcи cлeд cрeщaтa нa Бaйдън-Eрдoгaн зa Г-20 в Рим в крaя нa oктoмври.

    Коментиран от #59, #60, #61, #62

  • 59 Шпионина бай Ганьо

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ердоган клекна":

    В радио Ереван ли работиш?
  • 60 Не разбра ли че си клекнал

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ердоган клекна":

    Йенс Столтенберг: НАТО не може да убеди Турция да се откаже от С-400, но тя остава важен съюзник
    06 октомври 2021 | 11:14
    ФЕЙКАДЖИЯ ЗВУЧИ МИ КАТО ДВОЙКАДЖИЯ
  • 61 Браво

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ердоган клекна":

    Значи добре ги е спазарил, а наш ганьо плати 3 милиарда за 8 броя , а Ердо 40 броя за 6 милиарда. Все пак е патриот Ердо, мисли за страната си

    Коментиран от #65

  • 62 Всъщност

    1 6 Отговор

    До коментар #58 от "Ердоган клекна":

    много умен ход. гърците подминаха турците във военновъздушните сили. F-35 искаше много пари, които Турция няма. отношенията с Русия доведоха до безизходица. турските ВВС се нуждаят от оборудване по евтин и бърз начин. Турция се нуждае от завой. разбира се, жалко за турците, които мечтаеха за фалшива национална независимост, величие и престиж, но реалността е сурова и нуждите изискват завръщането в прегръдките на Запада.

    Коментиран от #66

  • 63 ЕС негативите

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Съгласен съм с написаното, само мога да допълня, че и за разлика от България, Турция не е страна-членка на ЕС с всичките позитиви, които този факт носи конкретно за оръжейния износ. На Турция няма кой да наложи общоевропейските рестрикции за износ на оръжия за определени дестинации, да го наречем, и единствено може да теоретично да се счита, че те уж се съобразяват с резолюции на ООН, което е силно съмнително предвид на факта с кои държави обичайно търгуват оръжия.
  • 64 На калпака ума е в потурите факт комент

    7 4 Отговор

    До коментар #55 от "Тоя па":

    Османската империя, която на Запад е позната и като Турска империя или просто Турция, е историческа многонационална държава – ислямска теократична абсолютна монархия. В периода между XIV и XX век заема обширни територии и контролира Близкия изток, Мала Азия, Северна Африка, Централна и Югоизточна Европа. Уикипедия

    Коментиран от #71

  • 65 Всъщност

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Браво":

    ако Турция някога премине към руски самолети, цената на инфраструктурата, оръжията, обучението и като цяло различна философия ще бъде кратна на стойността на самолетите, какъвто е случаят с преминаването на България от руски към американски самолети. Това е като изграждането на военновъздушни сили от самото начало. Ето защо това никога няма да се случи в Турция, защото там не говорим за 8 или 16 самолета, а за стотици.. За Турция беше грешка да купи С-400 и сега тя действа разумно

    Коментиран от #67

  • 66 Какви ги плещиш

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Всъщност":

    Турция плати 1,4 милиарда долара. Фейкаджия ми звучи като двойкаджия.
  • 67 Всъщностния не четеш махни си капаците

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Всъщност":

    Йенс Столтенберг: НАТО не може да убеди Турция да се откаже от С-400, но тя остава важен съюзник 06 октомври 2021 | 11:14 ФЕЙКАДЖИЯ ЗВУЧИ МИ КАТО ДВОЙКАДЖИЯ
  • 68 Като чета коментарите

    7 3 Отговор
    Разбирам защо освен чушкопек друго не може да се измисли.

    Коментиран от #70

  • 69 Отнася се за всички ви

    0 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ум под фес няма":

    Да е ясно не само за вас
  • 70 АфроТюртрк

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Като чета коментарите":

    Имаш една хубава чушка от мен за печене в чушкопекати
  • 71 Тоя па

    6 2 Отговор

    До коментар #64 от "На калпака ума е в потурите факт комент":

    Много ясно, че на Запад ще е позната като Турция-на едно и също място е.
    А турците са последният народ, освободил се от Османската империя. Ататюрк е изгонил султана, изклал духовниците и въвел латиницата.

    Коментиран от #74

  • 72 Някой си

    2 2 Отговор
    Изобщодаже и не чета такива дебилни статии. Така са разцъфтели комшиите, че по Нова година лиретката стана 0,10лв.
  • 73 Цццц

    3 6 Отговор

    До коментар #47 от "Ум под фес няма":

    Баязит да ти говори нещо?

    Коментиран от #76

  • 74 Нали сте братя с макетата

    0 4 Отговор

    До коментар #71 от "Тоя па":

    Нова история се мъчеш да напишеш.

    Коментиран от #75

  • 75 Тоа па

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "Нали сте братя с макетата":

    Да,нова за тебе
  • 76 Ум под фес няма

    5 3 Отговор

    До коментар #73 от "Цццц":

    БоязиТ не мое а ми говори нищо.. хохохохооо
  • 77 бачо Илия

    7 2 Отговор
    Няма какво да злорадстваме, могат правят го. Тука имаме БАН няколко института по отбрана иновации и каквото се сетите, вземат яки заплати от 30 г. нямат едно откритие изобретение, дори детски играчки немогат да направят. Дянков беще прав през 2010г. когато искаше да ги закрие.
  • 78 едно време

    4 3 Отговор
    КИНТЕКС беше в челната 10 ка по продажба на оръжие...Турчата нямата ПУШКИ за всичките си войници,когато ние снабдявахме ЦЯЛА Африка,и половин Азия,барабар с арабския свят...Но дойде дИмУкраДцията,Жилю Жилев Съчмалиев,мавър костуф,ся и бибитан жипкин от сужжук партия и приказката свърши.
  • 79 аз съм еврогей

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Е как няма да има поръчки":

    То затова ли там сега няма турци,ами руснаци,щото им направиха на скрап техниката...
  • 80 Под феса ум има

    0 0 Отговор
    ,а под цървула кал!
    Много млад народ - мощна икономика! Крадливо племе, слаба държава!