Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 10:00 7 436 50

Потресаващи кадри: изнасилвания и изтезания в руски затвори

  • русия-
  • затвор-
  • изнасилване

Москва пое централно цялото разследване, а по места бяха уволнени редица служители и започнаха вътрешни следствени действия

Потресаващи кадри: изнасилвания и изтезания в руски затвори - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът разтърси цяла Русия, защото кадрите с брутални изтезания и изнасилвания на затворници са невъобразимо жестоки. Посветени лица твърдят, че става дума за антихуманна система, създадена от полковници и генерали.

Ако искаш да изгледаш тези видеа, трябва да притежаваш доста силни нерви. Едно от тях показва гол мъж, вързан за леглото, когото изнасилват с дръжка от метла. Жертвата крещи и моли за милост, но изнасилвачът – мъж, облечен в черно – изобщо не се омилостивява. Той продължава да изтезава вързания, от време на време ругае и с доста спокоен глас непрекъснато задава едни и същи въпроси: "Имаш ли да кажеш нещо по въпроса? Припомни ли си вече?".

Разиграващото се в тази сцена изглежда като някаква обичайна рутина. Видеото има обозначения за точната дата и час: 18 февруари 2020 г., 22:29 часа. Твърди се, че е заснето в затворническата болница в Саратов. Явно е използвана една от онези малки камери, които надзирателите и полицаите носят прикрепени към униформите.

И това се случва в 21 век

Това и още няколко видеа се появиха в интернет на 5 октомври – и предизвикаха истинско потресение и същински скандал в Русия. Публицистът и коментатор на ДВ Фьодор Крашенинников обръща внимание най-вече върху факта, че насилието изглежда съвсем всекидневно, дори банално: „Изобщо не можем да си представим, че през 21 век в една държавна институция се практикуват ритуали, чиито корени са в престъпния свят. И че всичко това се филмира за архива“.

Видеозаписи на изтезания в руски затвори и преди са „изтичали“ в публичното пространство. Но този път нещата отиват отвъд всичко познато – и дори напомнят на кадрите от затвора „Абу Граиб“ в Ирак и изтезанията, практикувани от американски военнослужещи. Видеата, които достигнаха до правозащитниците от организацията Gulagu.net, документират изтезания в „места за изтърпяване на наказания“ най-вече в Саратов и в Иркутск.

Прочетено на руски, името на домейна Gulagu.net означава „Не на Гулаг“. Проектът, който неслучайно препраща към зловещата практика на Сталиновите лагери (известни като Гулаг), беше стартиран през 2011 година от Владимир Осечкин – с цел да се направи нещо за опазването на правата на затворниците в Русия.

Уебстраницата беше блокирана от руските власти още през лятото, а Осечкин живее в емиграция – в официално неназована европейска държава. В разговор с ДВ той пояснява, че започнал да получава видеата още през пролетта, едно по едно. После с него се свързал млад човек, който търсил начин да избяга на Запад. Тъкмо този ключов свидетел разполагал с огромен доказателствен материал: 40 гигабайта видеа, снимки и документи.

"Сатанинска работа"

„Първоначално си казахме, че това е някаква шантава история, нещо като криминален филм“, разказва Осечкин. После обаче младият човек му разказал, че е IT-специалист, че попаднал в затвора, където по някое време му възложили задача да „помага“ и така получил достъп до базата данни. Проведената независима експертиза оценила неговите видеа като автентични, в резултат от което решили да помогнат на младия човек. „Сега той се намира в относителна сигурност“, казва Осечкин.

Правозащитникът отправя тежки обвинения срещу службите за изпълнение на наказанията в Русия: „Сатанинска работа, същинска дехуманизация. Допреди това не сме си дори представяли, че подобни неща могат да бъдат заснети със служебна камера“. От видяното той стига до извода, че в руското наказателно производство е изградена антихуманна система. И смята, че дори съществуват специални помещения, където редовно се практикуват изтезания, а тези „разпити“ се записват на видео.

Осечкин обяснява, че самите извършители са както надзиратели, така и затворници, които получават съответно възнаграждение: храна, наркотици, проститутки. Цялата процедура била добре структурирана, задълженията били разпределени: едни изтезавали, други водели протокол за разпитите. Правозащитникът разказва, че разполага с документация за 200 изнасилвания, извършени в различни затвори. Той твърди, че системата е създадена от високопоставени служители в структурите за изпълнение на наказанията – включително полковници и генерали. Според него, когато чорапът се разплете, ще има десетки съдебни процеси и присъди.

Руските власти се разбързаха

Официалните данни гласят, че в момента вървят седем следствия. Мнозина наблюдатели са изненадани, че руските власти толкова бързо предприеха мерки. Москва пое централно цялото разследване, а по места бяха уволнени редица служители и започнаха вътрешни следствени действия. През следващите дни представител на службата по човешките права към руския президент лично заминава за Саратов.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, обеща „сериозно разследване“, ако обвиненията бъдат потвърдени. Чу се гласът и на Вячеслав Володин, председателят на Държавната дума. Той обеща, че ще следи развитието на събитията. Москва явно бърза и редица наблюдатели си го обясняват с опасенията на властите, че скандалът може да подейства върху настроенията на избирателите.

Осечкин пояснява, че на такива неща хората реагират повече, отколкото на разкритията за корумпирани елити. Правозащитникът се радва, че медиите предизвикаха такъв огромен интерес и че властите реагират толкова експедитивно. „Конвейерът на изтезанията беше спрян, а това вече е успех“, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някоя си

    61 11 Отговор
    Илчовси,не каза ли същото и за нашите затвори?
  • 2 5826

    38 43 Отговор
    Поредна дезинформация, руските затвори са най-хуманните затвори на света. Чест и привилегия за всеки демократ е рано или късно да стане част от руската затворническа система.
    Там попадналите справедливо осъдени стават на хора!
  • 3 Реалист 2

    46 17 Отговор
    За натовските турски затвори е ясно. За американските се вижда на филмите - белите затворници веднага стават "кучка" на някой чернокож

    Но Русия не бива да се излага така.
  • 4 Илчовски.

    31 16 Отговор
    Ми той главореза Бойко е пръв ученик на Дадя Вова.Нормално е да ползва методите му.
  • 5 Седесарят.

    31 9 Отговор
    Искам да видя видеото,да се ,,разтърся,,..И аз има видео от ,затвор във Франция,как ииии.ът един Джендър.Пускам го.Кадрите
    и сцените, са ужасяващи ,спиращи дъха ,у вледеняващи кръвта..
  • 6 ТИКВА

    37 27 Отговор
    Има ли нещо с което още да не плюта Русия, или гоподарите ви така искат - глупаци!
  • 7 Баба Вуна

    54 10 Отговор
    Ромите в България изнасилват под път и над път!!! Защитава ги Бойко Методиев Борисов, защото гласуват за него🇱🇷🎃🇹🇷
  • 8 Абе

    42 15 Отговор
    Тамън да го прочета и видях автора !
    Дойче Зеле ...
    Загубих интерес ...
    Платените промоции ги пропускам ...

    Коментиран от #35

  • 9 Сърп и чук

    25 5 Отговор
    Докато има Гешевци на власт, тези работи са закономерни. Наместили се във всички власти, кой плешунгер, кой с перука и дерибействат.
  • 10 Пучо Капучо

    29 12 Отговор
    Тия от Дойче Зеле взеха и руските затвори да оправят. Щото в западните затвори никога не е имало извращения, особено пък...у препълнените американски зандеми, там сичко е точно - справят се екстра вътре с бандите...Ама тия от Дойче Зеле, могат ли да кажат нещо на американците? Не могат. Затва, давай, плюй по руснаците, модерно е...
  • 11 ами да

    9 21 Отговор
    Нищо ново в североизточната сатрапия, където човешкият живот и достойнство никога не са стрували пукната пара, нито при царя им, нито при Сталин, нито при сегашния им вовачка!
  • 12 един от многото

    24 7 Отговор
    Затвора не е заведение за благородни девици! Вчера имаше статия която показва , че дневния порцион на един от тези които ги съжалявате е в пъти повече от този на един хоспитализиран в лечебно заведение. Тези пари ги плащаме , данъкоплатците в България. Плащаме да могат добре да си починат в затвора , да се поохранят и като излязат на свобода , да могат да ни бастисват с по голяма сила! Така , че аз съм човек който не изпитва никаква жал към всеки един престъпник , лежащ за тежки престъпления или рецидивист! Каквото повикало , такова се обадило!

    Коментиран от #15

  • 13 Роналд Рейгън

    15 25 Отговор
    СССР (Русия ) е Империя на злото.
  • 14 Chernobil

    16 23 Отговор
    Всички русофили в Бг да заминават за любимата си русия... Там ще ги оправят!!!

    Коментиран от #22, #25, #39, #43

  • 15 до един от

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "един от многото":

    Гледай да не те повикат и теб.

    Коментиран от #19

  • 16 Кочо

    32 6 Отговор
    Какво гадаете за Русия? Тук, пред министерки савет изнасилиха момчето и пребиха момичето, всички го видяхте, благодарение на Хаджи Гено, след цяла година криене, а ректорът - президент дори не се възмути искрено и ще го избирате! Една изрусена мьймуна риташе момчето между краката и още не сте я оповестили официално!
  • 17 Механик

    21 8 Отговор
    В Гуантанамо да не би да ги хранят от ресторанта на Джейми Оливер? ИЛи да им карат момченца от острова на Епщайн?
    п.п.
    В същност, с удоволствие бих погледал Навални в компанията на двама едри и космати грузинци. Готова съм да платя добра сума за това зрелище.

    Коментиран от #44

  • 18 стария моряк

    13 2 Отговор
    Гарабед към Киркор: "Кико ела да сурнем по едно кафенце! – Гаро не мога , бързам , днес излиза щерката от затвора. – Че ти нали имаше син! – Да бе ама затвора променя хората!"
  • 19 един от многото

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "до един от":

    Живот , никой , никога и за нищо не е сигурен и най добрия начин да разсмееш Господ , е да му кажеш , че имаш планове!
  • 20 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    20 2 Отговор
    Явно е, че не е забавачница като в Швеция. Оня дето ритна в главата българска камериерка трябваше да отиде на такова място, та да стане харашо.
  • 21 Чук и Гек

    17 5 Отговор
    За това, че в България стават тези неща не се възмущавате, а за Русия сте много отворковци! Значи, ако на клипа бе Миню Стайков - тревога! Но, бил някой неизвестен - е, голяма работа!
  • 22 Ескурзовод

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Chernobil":

    За теб има северноатлантически избор : турски затвор или щатска чернокожа бухалка..

    Коментиран от #26

  • 23 Димитър

    5 4 Отговор
    много са ревльовците .... затворници

    Коментиран от #42

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 АМИ ТО ВЪЗДУШНИЯ ТРАФИК

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Chernobil":

    ЩЕ СЕ ЗАДРЪСТИ ОТ ЛЕТЯЩИ„ ФИЛИИ ”„ЯХНАЛИ” МЕТЛИ👋👋😵
  • 26 ЛИЧЕНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ескурзовод":

    НАЛИ,!ДА А!!??
  • 27 Дебил

    4 2 Отговор
    Бате Кацко е опитвал метлата много пъти.
  • 28 Бамбука

    2 15 Отговор
    Тукашните русофили , ежедневно заливат ефира с мантри, как в Русия няма гей общности, няма тежки криминални престъпления, няма извращения. Е, сега ми остава само да кажа - "Видяхте ли, че има". Ние от ДПС сме за евро атлантическите ценности. Заедно с ГЕРБ и БСП ще изведем България от кризата.
  • 29 Ветеран от Протеста

    13 1 Отговор
    Цялата Правосъдна система е дълбоко погрешна...Това,че затваряш някой в Затвор не го променя,нито превъзпитава.....И стигаме до Крумовите закони - който открадне му режеш ръката...Който излъже му режеш Езика....Който изнасили му режеш Атрибута....И друг път няма да правят тъй!!!!

    Коментиран от #36

  • 30 Хахаха..

    12 1 Отговор
    Само за нашенски Тикви е тоя пандиз.Нещо като Белене плюс сексуално разнообразие..
  • 31 Отговор

    13 3 Отговор
    Към Дойче веле:
    Те завиждат ,защото в немските затвори всичко е спокойно.
    Защото над 50% от немците са гейове и няма смисъл от изнасилвануие
    Те си го правят това без насилие-чу@кат си се спокойно
  • 32 Стига пропаганда

    12 2 Отговор
    ТОО В ГУАНТАНАМО И ДРУГИТЕ ЗАТВОРИ ИЧ ГИ НЕ БИЯТ САМО ГИ ЦЕЛУВАТ И ЛЮБЯТ НЕОБЯТНО
  • 33 Светослав Илчовски

    16 3 Отговор
    В Европейска България е същото по затворите , гледах клип сниман от надзирател в затвора , как двама затворници изнасилват бизнесмена Миню Стайков , Премиера на Република България беше на метър от мен и каза , виждаш ли какво се случва с тея дето не ми плащат ! Запознати лица твърдят , че побоите и изнасилванията в затворите са поръчани от Премиера на Европейска България , Бойко Методиев Борисов

    Коментиран от #37

  • 34 И втори път, вече е баято

    7 1 Отговор
    Всеко садо-мазо може да се представи за каквото си искате.
  • 35 Чигачгук

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    Ааааи аз така..и аз така . Нема начин нашто Вова да праи такива раоти. Ми там е сраната на вечно усмихнатото слънце, всички са братя и сестри а облачетата са с розови краища..абе раят на земята е. За това там такива работи не стават, нали? Това е гнусна лъжа на имприалистическите капиталисти и техните марионетки. Мдааа...нали така бе? Долу Ръчичките от нашата Русия, светлия лъч към бъдещето на човечеството..ВЕНСЕРЕМОС!!! НО ПАСАРАН! !РОТ ФРОНТ!!! УРА ДРОГАРЕ И ДРОГАРКИ!!!! УУРРРРАААААА.....
  • 36 Врачанецо

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ветеран от Протеста":

    Бате..ми то така почти цяла България ще е населена от неми бе. Има ли някой да лъже повече от българин. Да ти дам и пример ако искаш , таман е пресен-пресен..Кирчо Лъжеца. Всички политици и журналисти би трябвало първида минат по Крумовите закони
  • 37 Оня

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Светослав Илчовски":

    Де да беше така , България щеше да е по-добро място ако затворите бяха такива . И ако имаше съд и прокуратура.
  • 38 ханс

    4 1 Отговор
    Немско зеле да си гледа в собственото канче.Може да покаже кадри и от америк.затвори.Там садизма е на висота
  • 39 лекар

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Chernobil":

    а тебе кой? или толкова си деградирал умствено,че надежда никаква вече?
  • 40 Гост

    2 0 Отговор
    И в нашите затвори има подобни неща но те са насочени единственно и само към педофилите

    Коментиран от #41

  • 41 Василев

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    нашите са много корназ, ама в писането, да си търсят правата. искат тоалетни, бани, чистички се държат
  • 42 Опулен Митко

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Димитър":

    То едни български затворници, ум да ти зайди. Лигльовци. Нашите ако ги изпратят по други държави, Мексико, Колумбия, Русия, Америка, не могат да изкарат един ден.
  • 43 Стефан

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Chernobil":

    Не само че не заминават за Русия ами отиват в точно обратната страна, на ЗАПАД, децата на цялата номенклатура отиде на запад, Р.Овч. дъщерята се изучи в Англия, на Корнелия в САЩ че и вече работи за евреите, как пък един не отиде в Русия, а и никога няма да идат защото знаят какво ги чака.
  • 44 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Само не разбрах ти мъж ли си, жена ли си или хермафродит, защото един път пишеш че с удоволствие бих погледал, после бих платила, абе Дърева ти ли драскаш тук.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 псф

    0 0 Отговор
    Не зная каква е цената на човешкия живот в Русия а и в България, но си спомням, че общината в един американски щат, заплати обезщетение от над 30 милона долара на роднините на един чернокож нарушител, който беше умъртвен с коляно, от изпълняващ служебните си задължения бял полицай, получил за това една от най суровите съдебни присъди!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ПРЕСТЪПНИЦИ

    0 0 Отговор
    ДАЙТЕ СЪОБЩЕНИЯТА КАКВИ ИЗВРАЩЕНИЯ СЕ ВЪРШАТ В КАНАДА И ЩАТИТЕ С ТЕХНИТЕ ПОДАНИЦИ !
  • 49 Язека

    0 0 Отговор
    Подобни изроди има и в България, но изглежда имат яка закрила.
  • 50 читател

    0 0 Отговор
    това не е ли същото?

    https://m.fakti.bg/world/620489-plahove-bolesti-smart-amerikanskiat-ostrov-na-ujasite